icon

Čo robiť pri kolízii predvolania na úrad práce a dovolenky:

veronikavaneska
28. jún 2025

Dobrý deň, viete mi niekto poradiť??
Som na úrade práce teraz som si všimla v schránke, papier predvolanie na urad práce. V utorok sa mám dostaviť ráno.
Len mi zajtra odchádzame na dovolenku do Chorvátska všetko zaplatené... A teraz čo?
Nepôjdem pôjde len muž s deťmi? Či to celé zrušíme a prídeme o €.... A dovolenku... Alebo nedostavim sa tam...a vyradia ma....

abbey1
28. jún 2025

@veronikavaneska Nedávno známa dostaloa predvolanie. Bohužiaľ, v tom čase bola tisíce km ďaleko. Následne ju úrad práce dal na prešetrenie. Momentálne dáka na výsledok a ich rozhodnutie. Držím päste. Informovala si pracovníčku vopred o plánovanej ceste do zahraničia? To by som bola urobila ako prvé, ešte pred odchodom na dovolenku

veronikavaneska
autor
28. jún 2025
@abbey1

@veronikavaneska Nedávno známa dostaloa predvolanie. Bohužiaľ, v tom čase bola tisíce km ďaleko. Následne ju úrad práce dal na prešetrenie. Momentálne dáka na výsledok a ich rozhodnutie. Držím päste. Informovala si pracovníčku vopred o plánovanej ceste do zahraničia? To by som bola urobila ako prvé, ešte pred odchodom na dovolenku

@abbey1 neinformovala som ju ideme len na pár dní...nevedela som že sa musí informovať...Som prvý krát na úrade a na prvom podpise som bola teraz v piatok...

dzulli1980
28. jún 2025
@veronikavaneska

@dzulli1980 dobre ďakujem. V pondelok jej zavolám.

@veronikavaneska 👍 super, vyriešiš to, budeš pokojnejšia ... nebudeš si kaziť dovolenku rozmýšľaním, čo to bolo, prečo to bolo, čo bude nasledovať 🙂

zuzanita1609
28. jún 2025

Tak s týmto nemám skúsenosti (to je potom ohľadom iných vecí),nie asi kvôli evidencií, asi ten rozvod atď. Ale aj tak,v pondelok zavolaj a dohodni sú to. Dovolenku určite neruš, určite choď. Nechcem trepať sprostosti, božechráň,ale keď si zajtra zlomiš nohu, tiež nebudeš urgentne riešiť blbé ÚP, sarkasticky už poviem, najskôr úrady a potom doktora 😤. Čistá buzerácia. A hlavne,ešte sa písal rok 2000 a dačo, ževraj bez papierov, všetko elektronizuje,koniec birokracie atď (na smiech) a žijeme vo svete obyčajných ľudí vystrelených do vesmíru,bolo by fajn,keby sa pani spojila s tebou telefonicky skôr,ako rozpošle tieto "pohľadničky" a s pokutami dokonca 🙄😤.(čas dovoleniek, prázdnin nastal,mohla mať trošku ochoty,zabralo by jej to 3-5 minút).

marsmykkok
28. jún 2025
@veronikavaneska

@abbey1 neinformovala som ju ideme len na pár dní...nevedela som že sa musí informovať...Som prvý krát na úrade a na prvom podpise som bola teraz v piatok...

@veronikavaneska tak pre istotu v pondelok tam volaj, lebo ak by to bolo z úradu a nedostavíš sa, môže byť toto isté napríklad v štvrtok a budú ti volať a zase budeš tam kde si, povieš im že si na dovolenke. Teda radšej zavolaj v pondelok, že čo ti prišlo a či ti to posielali oni a ak áno vysvetli im situáciu, že si na dovolenke v zahraničí. A do budúcna treba dovolenku nahlásiť, lebo ako píšem vyššie môžu ti aj volať napríklad v pondelok že aby si sa v stredu dostavila a potom zase oni nemajú skade vedieť že či si naozaj na dovolenke alebo sa len vyhováraš, lebo to každý môže tvrdiť ked zavolajú že je na dovolenke ak sa nechce dostaviť... Ja s týmto skúsenosť nemám, ked som bola na úrade vždy mi dali predvolanie niekde osobne alebo volali, nikdy písomne, ale raz mi dala termín hlásenia na dovolenku, tak som jej normálne povedala, že vtedy idem na dovolenku s rodinou a dala mi termín na další týždeň.

lienka.7
28. jún 2025
@slavik79

@lienka.7 aj ked je na urade prace, neznamena to, ze sukromny zivot vtedy konci.

@slavik79 keď si chceš uzivat súkromný život, tak sa nehlas na UP. Neber podporu a zaplat si sama každý mesiac ZP a užívaj si aj do konca života pre mňa za mna. A ano, mas právo na dovolenku, ale mas to oznámiť vopred, lebo ako ti už bolo písané, tebe môžu volať zo dna na deň, aby si sa dostavila. A ty si povinná sa dostaviť. A ak by ti niečo bolo zdravotné, do 3 dní mas doložiť lekárske potvrdenie. UP totižto nie je holubnik, ako si tu mnohé myslíte, že vsak donesiem "papier", ze si hľadám prácu a ďalší mesiac som pekne doma "safe".

zuzanita1609
28. jún 2025
@lienka.7

@slavik79 keď si chceš uzivat súkromný život, tak sa nehlas na UP. Neber podporu a zaplat si sama každý mesiac ZP a užívaj si aj do konca života pre mňa za mna. A ano, mas právo na dovolenku, ale mas to oznámiť vopred, lebo ako ti už bolo písané, tebe môžu volať zo dna na deň, aby si sa dostavila. A ty si povinná sa dostaviť. A ak by ti niečo bolo zdravotné, do 3 dní mas doložiť lekárske potvrdenie. UP totižto nie je holubnik, ako si tu mnohé myslíte, že vsak donesiem "papier", ze si hľadám prácu a ďalší mesiac som pekne doma "safe".

@lienka.7 keď čakáš niečo z úradu, ktoréhokoľvek,vždy majú čas,ak vôbec príde čas,ale keď úrady potrebujú,ty sa musíš vyhrabať aj z diery po pochovaní,aby mali niečo doložené čierne na bielom 😏. Koľko krát sa stalo,že už predvolávali aj mŕtveho,pritom rodina doklady, úmrtné listy dala rovno na stôl. Čiže,aj keď si vážim úradníčky a niektoré inštitúcie, vždy budeme len čísla v poradí a žiadny ľudský prístup(naozaj česť výnimkám) 🙏😊.

kiki68
28. jún 2025

Volala by som, ze o co ide a ci to nie je nedorozumenie.

slavomira236
28. jún 2025

@veronikavaneska ak si evidovana na urade preco si neoznamila skor ze ides na dovolenku? Ja som na urade pri poslednom hlaseni som dala pani prekopirovanu zmluvu o dovolenke. Poznacila zslozila do ospisu sby mi v tom case neposielali predvolania na pohovory

slavomira236
28. jún 2025

@veronikavaneska ak niekde cestujes yreba to ma urade prace oznamit. Ak na den dva ok ale dovolenku yreba oznamit. U nas pytaju aj zmluvu

balerina2025
28. jún 2025
@veronikavaneska

Len tak bol hodený v schránke.. je tam dátum 25.6.
Neviem tam volať cez víkend nepracujú.
Bola som tam v piatok na kontrole priniesla som potvrdenie o hľadaní práce. A dala mi nový termín na august. A inak nič nehovorila... Sme sa bavili o práci ale toto nespomenula.... A asi to bude na pohovor mám si priniesť životopis.

@veronikavaneska a preco si dopredu nedala vediet ze vtedy a vtedy nebudes doma

mateson2004
28. jún 2025
@lienka.7

@lienka.7 podporu v nezamestnanosti by som sem neťahala. Na tu si treba odrobiť aby mal človek nárok ten polrok. S tým, že veľká časť ľudí je v evidencii kvôli plateniu ZP a reálne prácu vôbec nehľadá súhlasím.

slavik79
28. jún 2025
@lienka.7

@lienka.7 pravdaze, tieto komunisticke prikazy, ty obcan len musis, nesmies, nemozes... ty si ten uradnik, ze? Taky ten, co si mysli, ze sa z neho clovek hned poserie?

guiseppinka
28. jún 2025

Zavolala by som v pondelok tam, odkial mi prisiel list s tym, ze nebudes z vaznych rodinnych dovodov doma. Dovolenku by som zamlcala a v zahranici az celkom. Neviem ako to je na svk, ale v rakusku sa clovek musi z up odhlasit ak ide za hranice (ok, mal by sa, lebo ak sa nieco stane, tak zdravotka kontaktuje pracak a overuje, ci bol pobyt v zahranici oznameny alebo nie). Na dovolenku maju ludia narok na 2 tyzdne ale len v ramci at. V piatok bolo 27., takze list si uz mala v schranke. Vzdy sa da dohodnut, ale musi to vychadzat od teba... po odpovedi daneho uradu by som kontaktovala svoju pracovnicku s oznamenim, ze nebudes doma a blablabla... v najhorsim pripade ak mas normalneho dr, tak ti da na tych par dni marodku...

iv007
28. jún 2025

No sklamem ta, moju sestru takto vyradili lebo isla na par dni pozriet kamosku do zahranicia (Fr.), informovala pracovnicku a ta ju vyradila lebo ze nema co chodit vonku ked je na UP. Kratko nato si ona sama nasla pracu..

guiseppinka
28. jún 2025
@iv007

No sklamem ta, moju sestru takto vyradili lebo isla na par dni pozriet kamosku do zahranicia (Fr.), informovala pracovnicku a ta ju vyradila lebo ze nema co chodit vonku ked je na UP. Kratko nato si ona sama nasla pracu..

@iv007 toto sa mi zda, ze je aj na svk, ze do zahranicia nesmies... preto by som zahranicnu dovolenku v suvislosti s pracakom ani vobec nespominala

mateson2004
28. jún 2025
@slavik79

@lienka.7 pravdaze, tieto komunisticke prikazy, ty obcan len musis, nesmies, nemozes... ty si ten uradnik, ze? Taky ten, co si mysli, ze sa z neho clovek hned poserie?

@slavik79 to čo tu spletáš? Vôbec sa nemusí človek posrať z úradníka na ÚP. Evidencia na úrade práce je totiž dobrovoľná. Nie povinná. Pochopila si? Ak sa pre evidenciu na ÚP rozhodneš , to znamená že za teba bude štáť platiť zdravotné poistenie, tak v tom prípade podpíšeš poučenie a pravidlá ktoré budeš musieť dodržiavať.

marsmykkok
28. jún 2025
@guiseppinka

@iv007 toto sa mi zda, ze je aj na svk, ze do zahranicia nesmies... preto by som zahranicnu dovolenku v suvislosti s pracakom ani vobec nespominala

@guiseppinka nemôžeš na dlhšiu dobu, tuším 3 týždne a viac skrz toho aby si nemohla načierno v zahraničí pracovať, to ti neakceptujú, ale jedna týždňová dovolenka sa ospravedlniť dá.

mateson2004
28. jún 2025
@guiseppinka

@guiseppinka dovolenka v zahraničí nie je problém. Treba to ale oznámiť, komunikovať, pracovníčka môže chcieť doklad o zaplatení dovolenky.

slavik79
28. jún 2025
@mateson2004

@slavik79 to čo tu spletáš? Vôbec sa nemusí človek posrať z úradníka na ÚP. Evidencia na úrade práce je totiž dobrovoľná. Nie povinná. Pochopila si? Ak sa pre evidenciu na ÚP rozhodneš , to znamená že za teba bude štáť platiť zdravotné poistenie, tak v tom prípade podpíšeš poučenie a pravidlá ktoré budeš musieť dodržiavať.

@mateson2004 nespletaj hlavne ty. Aj ty ako uradnik vychadzas z nejakej legislativy, ktorou sa mas riadit a patria tam aj terminy a lehoty na ukony. Nie v piatok poslat poziadavku na stretnutie v pondelok. Toto ked ako uradnik povazujes za normalne a este sa tvaris ze evidovany musi piskat ako skaces, oblej sa studenou vodou prosim ta.

guiseppinka
28. jún 2025
@mateson2004

@guiseppinka dovolenka v zahraničí nie je problém. Treba to ale oznámiť, komunikovať, pracovníčka môže chcieť doklad o zaplatení dovolenky.

@marsmykkok
@mateson2004 vravim, ze neviem ako to je, ja sa hybem v oblasti pracaku v at. Len sa mi zda, ze kamoska vravela, ze do zahranicia by sa nemalo odist. Vsetko je vsak na komunikacii, ako som pisala vyssie... pokial je clovek normalny a nezneuziva system, tak aj pracovnici uradu su (vacsinou) ok.

maris5
28. jún 2025

Ja by som tam vobec nevolala. Zavolala by som az po navrate z dovolenky. Ze som si teraz nasla v schranke list, ale v case dorucenia si bola mimo bydliska. V piatok si bola na urade a nic ti nepovedali. Nemala si ako tusit, ze ti nieco pride.
Kedze list neprisiel doporucene, tak nemaju ako dokazat, ci prisiel v piatok alebo v pondelok alebo vobec. Listy sa bezne stracaju. 🤷‍♀️

Ako chcu dokazat, ze ta pozvali na pohovor, ked to neslo doporucene? To je tvrdenie proti tvrdeniu.

mandzula
28. jún 2025

Mne sa vzhladom na obsah poucenia nieco nepozdava - preco sa nim mas preukazovat na pracovisku, ked si v evidencii uchadzacov o zamestnanie? Aky je tam vlastne napisany dovod predvolania, aky zakon, aky paragraf? Na aky odbor, oddelenie si predvolana?

mirro
28. jún 2025
@mandzula

Mne sa vzhladom na obsah poucenia nieco nepozdava - preco sa nim mas preukazovat na pracovisku, ked si v evidencii uchadzacov o zamestnanie? Aky je tam vlastne napisany dovod predvolania, aky zakon, aky paragraf? Na aky odbor, oddelenie si predvolana?

@mandzula presne tak. Toto nebude ohľadom hľadania si zamestnania. Skôr kuratela.

mateson2004
28. jún 2025
@mandzula

@mandzula až teraz som si to pozrela. A toto asi fakt nebude OSP .

mateson2004
28. jún 2025
@slavik79

@mateson2004 nespletaj hlavne ty. Aj ty ako uradnik vychadzas z nejakej legislativy, ktorou sa mas riadit a patria tam aj terminy a lehoty na ukony. Nie v piatok poslat poziadavku na stretnutie v pondelok. Toto ked ako uradnik povazujes za normalne a este sa tvaris ze evidovany musi piskat ako skaces, oblej sa studenou vodou prosim ta.

@slavik79 vyjadruješ sa k niečomu, čomu vôbec nerozumieš.

mateson2004
28. jún 2025
@slavik79

@slavik79 ty vieš že to poslali v piatok? Je tam dátum 25 , mohla to mať v schránke už vo štvrtok a predvolanie je na utorok. A s najväčšou pravdepodobnosťou to ani nebude z oddelenia sprostredkovania práce. Tak sa ukludni.

balerina2025
28. jún 2025
@maris5

Ja by som tam vobec nevolala. Zavolala by som az po navrate z dovolenky. Ze som si teraz nasla v schranke list, ale v case dorucenia si bola mimo bydliska. V piatok si bola na urade a nic ti nepovedali. Nemala si ako tusit, ze ti nieco pride.
Kedze list neprisiel doporucene, tak nemaju ako dokazat, ci prisiel v piatok alebo v pondelok alebo vobec. Listy sa bezne stracaju. 🤷‍♀️

Ako chcu dokazat, ze ta pozvali na pohovor, ked to neslo doporucene? To je tvrdenie proti tvrdeniu.

@maris5 ja sa cudujem ze predvolanie doslo postou, to sa neriesi uz mailami???? ci telefonatom, mate ist tam a tam?

petulda333
28. jún 2025

Odfot cely list,dolezite udaje preciarkni.

kavasmliekom
28. jún 2025
@veronikavaneska

@zuzanita1609 tiež mi to príde dosť zvláštne... Sme sa rozprávali v piatok všetko v poriadku... Ale toto je iný úrad práce ja chodím do iného mesta na úrad práce toto je vyšší nad nimi okresný odtiaľ mi to prišlo ..

@veronikavaneska a nemôže to byť nejaký podvod? Nereagovala by som vôbec. Akože kde komu by si mala akú pokutu platiť? Nič si nedostala a hotovo. Choď na dovolenku. Nerieš.