Dedenie domu

anchela2929
25. okt 2021

Chcela by som sa spýtať, zomrel nám pred týždňom dedko ostala babka. Starý rodičia malý dom, hornú polovicu ešte za života dedka prepísali na svojho syna (môjho otca) a dolná polovica ostala na babku a dedka.
Teraz keď zomrel dedko ako to je z dedením? Babka chce dať už aj dolnú polovicu domu na otca chce aby bol celý dom naňho a chce to urobiť čo najskôr keďže už začali nejaké nezhody medzi súrodencami....
Ako postupovať? Treba počkať kým prebehne dedičské konanie? Ak áno koľko to trvá?
Ďakujem

rozovykon
25. okt 2021

@anchela2929 ano treba počkať na dedičské, to ako dlho to trvá závisí od oblasti a vyťaženosti notára. Najprv sa musí vysporiadať BSM starých rodičov a potom sa bude dediť dedkova časť. medzi zákonných dedičov. /manželku a deti/

irusa
25. okt 2021

no škoda, že neprepísali celý dom na tvojho otca s ťarchou doživotné právo bývanie..teraz Vás čakajú len vybavovačky a ešte ako sa k tomu postavia ostatní súrodenci, nakoľko dedia po otcovi

paciko9
25. okt 2021

@anchela2929 ako píše pani predomnou. My sme sme pre kovid čakali na dedičske 10 mesiacov.

vikusjk
25. okt 2021

@anchela2929 bezne sa dedi tak, ze 1/2 manzel/manzelka a druhu polovicu rovnym dielom deti. Ale pri dedicskom sa mozete dohodnut ako chcete, moze to ist aj cele len na 1 surodenca s tym, ze ostatnych vyplati, alebo sa niektory surodenec moze vzdat dobrovolne svojho podielu v prospech ineho surodenca bez naroku na peniaze. Babka by si urcite mala ponechat minimalne dozivotne pravo. Ale dedicske sa tyka len dedkovej casti, cize babka si svoju cast musi poriesit darovanim napriklad.

loginexistuje
25. okt 2021

babka sama nemoze dat tu druhu polovicu na tvojho otca ak ma rste aj ine deti uz teraz ta polovica sa rozdeli na 1/4 ma babka a 1/4 sa bude dedit
ak tvoj otec dostal druhu polovicu darom moze
sa stat ze on uz nebude dedit vobec lebo sa hodnota daru za zivota mu zapocita

monro
25. okt 2021

Predmetom dedenia bude nie polovica domu ale len štvrtina. Jednu stvrtinu ma babka priamo pri vyporiadani BSM. Tá ostatná štvrtina bude predmetom dedenia a rozdelia si ju rovným dielom všetci dediči. Babka nemôže rozhodnúť, kto dostane koľko, môže sa akurát vzdať svojho podielu v prospech niekoho. O iných podieloch nerozhoduje.

alenah31
25. okt 2021

presne ako píše @loginexistuje - pokiaľ už dedo umrel babka zvyšok domu na otca neprepíše - tá ide do dedičského konania. Už môže potom prepísať len ten podiel, ktorý zdedí ona. A ešte taká vec - pokiaľ tvoj otec dostal darom horné poschodie - automaticky môže byť z dedičstva vylúčený - jeho darovaný podiel sa odpočíta od terajšieho dedičstva - skrátka o to bude dediť menej a ak je zvyšok dedičstva, ktorý by zdedil v menšej hodnote - už nededí nič. A len by ma zaujímalo ako mu mohli darovať hornú časť domu...má samostatné číslo popisné? Dom je totiž celok - nemohli mu darovať hornú časť - mohli mu darovať akurát podiel z celého domu.

alenah31
25. okt 2021

@monro ostatní dediči nebudú dediť rovnaným dielom - jej otec dostal darom časť domu - jemu sa podiel na dedičstve automaticky zo zákona o hodnotu jeho daru podiel zníži alebo už nebude dediť nič.

monro
25. okt 2021

@alenah31 toto som nevedela.

alenah31
25. okt 2021

@monro nie si sama - toto nevie veľa ľudí - potom sú pri dedičskom konaní strašne prekvapení a idú sa vyhrážať a súdiť - zbytočne.

monro
25. okt 2021

@alenah31 my sme mali teraz dedičské...ale teda nemali sme takúto situáciu. Ďakujem, som múdrejšia.

h2
25. okt 2021

@vikusjk Bežne sa nededí tak, že polovicu manžel/manželka a druhú polovicu deti. Manželka a deti dedia každý rovným dielom. Čiže ak mali napríklad 5 detí, každý zdedí 1/6. Ľudia si to mýlia s vysporiadaním BSM manželov. Ak vlastnia dom spolu a jeden zomrie, druhý nededí tú "svoju" polovicu, tá mu právom patrí. Dedí sa len polovica po zomrelom.

h2
25. okt 2021

@alenah31 Z úvodného príspevku nie je jasné, či dostal polovicu domu darom. Mohol ho formálne odkúpiť, hoci aj za symbolickú cenu. Potom by to neplatilo. Prípadne mohli naňho rodičia prepísať tú časť preto, že ostatným pomohli finančne, to by sa v tom prípade zohľadnilo tiež.

loginexistuje
25. okt 2021

@h2 hej ved je tam viac veci nejasnych aj pocer surodencov bapr a aj sposob nadobudnutia polky zo strany jej otca
ale teda nie je to tak ze surodenci nebudu mat podiel ako si mysli a vsetko pojde na jej otca (po suhlase babky

basska_b
25. okt 2021

Keď prebehne dedičske, určitá časť zostane aj babke kvôli BSM. Potom v druhom kroku môže babka darovacou zmluvou darovať mužovi. Ak ma však muž aj iných súrodencov, dediť budú aj tí

h2
25. okt 2021

@basska_b Presne tak. Pol domu patrí otcovi autorky, z druhej polovice patrí polovica babke. Čiže dedí sa len štvrtina. A z tej pôjde zase časť babke, otcovi autorky a ďalším súrodencom (nevieme, koľko ich je).
Samozrejme, za predpokladu, že nenastanú vyššie spomenuté komplikácie s darom a podobne.

alenah31
25. okt 2021

@h2 píše, že prepísali ešte za dedkovho života - to môžeš darovacou zmluvou, nepíše, že odpredali počas dedkovho života. A pokiaľ už ostatní súrodenci "broja" proti jej otcovi - určite im nikto finančne nedorovnal nič - a na to musíš mať notárom overené finančné vyrovnanie - peniaze na ruku resp. zdrap papiera, ktorý podpísal "ktokoľvek" ti je tak na dve veci. Viem o tom celkom dosť - ja som tá, ktorej bolo darované a mám ešte troch súrodencov, ktorý boli "odškodnení" finančne aj keď určite nie v takej sume ako bol darovaný pozemok, ale keďže o tom nie je nič, žiadna zmluva - je to bezpredmetné. Ani prevod ako dôkaz nestačí - muselo by tam byť v poznámke napísané, že je to dar. Ale máš pravdu - ak majú zmluvy - v takom prípade ide do dedičstva zvyšok a rovnakým dielom všetkým súrodencom.

mable123
25. okt 2021

@anchela2929 nechápem prečo sa každý hrnie za dedičstvom... Keď majú rodičia deti a nevydelia to spravodlivo... Ako môžeš mať napr. 4 deti a odkážeš všetko len jednému. Ja osobne by som si také dedičstvo neužila a je to proti zdravému rozumu. Kto chce nech si našetrí, ale zhrabnúť všetko? Len ak by boli súrodenci alkáči, drogisti... AJ keby Tvoj otec doopatroval rodičov nevidím v tom problém keby mal niečo naviac ale všetko to už je aká chamtivosť...

zuzks5
25. okt 2021

tak nikdy nevies, preco sa to tak podeli. nevies, ako to u nich funguje, ci su tam neni nejakse spory dohody a tak, takze podla mna je to velmi tazko sudit, bez toho, aby si vedela viac

h2
25. okt 2021

@alenah31 Prepísali ešte neznamená automaticky, že darovali.
Ale to je jedno, keď nemáme bližšie informácie. Snáď sa autorka ešte ozve a napíše viac, takto sa môžeme akurát tak dohadovať, ako to asi je a prečo. 🤷🏻‍♀️

alenah31
25. okt 2021

@h2 však ja viem - veď to autorka zistí jednoducho keď cez katasterportal otvorí LV - tam je to zapísané.

vikusjk
25. okt 2021

@h2 presne o polovici po zomrelom som hovorila. ze babka tu svoju polovicu ma, samozrejme

h2
25. okt 2021

@vikusjk Ale okrem svojej polovice dedí ešte aj pomernú časť z manželovej polovice.

anchela2929
autor
25. okt 2021

@h2 otcovi darovali tú hornú polovicu domu a starý rodičia mali 6 detí. Všetci sú finančné zabezpečený, a babka každému z nich dala istú finančnú sumu akurát jedna jej dcéra robí trochu problémy... Inak babka aj dedko by si priali aby ten dom ostal otcovi. Dedko bohužiaľ zomrel náhle a nestihol už prepísať na otca.

anchela2929
autor
25. okt 2021

@anchela2929 a babka teraz chce dať to celé na otca s jej doživotným právom samozrejme

anchela2929
autor
25. okt 2021

@anchela2929 práveže moji rodičia sa nehrnú na ten dom ale dedko by to takto chcel aj bábka. Ostatné detí majú dobre zabezpečené a môj otec je tiež chorý a zabezpečený není preto si to oni takto želali.

vikusjk
25. okt 2021

@h2 ved tak som to aj napisala. Len ja som vedela tak, ze dedi polovicu a deti druhu polovicu rovnym dielom a ty si pisala, ze ju dedia vsetci rovnym dielom. Tak to uz je aj tak individualne na kazdom dedicskom konani a zalezi to najma na dohode dedicov.

acrobaleno
25. okt 2021

Babka nemôže dať tú polovicu na tvojho otca. Musí prebehnúť dedičské a tam vlastne sa to bude deliť 1/2 je babkina z BSM a tá druhá polovica ide do dedičského. Kde sa to rozvrhne medzi babku a tvojho otca a ďalších súrodencov, ak nejakí sú.

alenah31
25. okt 2021

@anchela2929 no.....takže časť domu bola otcovi darovaná. Ono je teraz celkom fuk, že ostatné deti sú zabezpečené - z titulu dedičstva to nikoho nezaujíma. Jedine ak ostatní súrodenci teraz počas dedičského odsúhlasia prevod svojich podielov na tvojho otca - darujú mu svoje podiely. Pokiaľ na tú finančnú hotovosť odovzdanú ostatným nemá overenú darovaciu listinu má otec smolu. Keďže tvoj otec už časť domu dostal darom - a do dedičstva pôjde len ten dom - logicky už nededí nič nakoľko polovicu domu už vlastní a tá má vyššiu hodnotu ako podiely ostatných dedičov, ktoré sa budú dediť v nastávajúcom dedičskom konaní.

dejna_
25. okt 2021

@paciko9 aj my 🤦 strašne dlho