icon

Dedenie rodičovského domu: Ako postupovať?

jani322
17. okt 2024

Dobrý pod večer Vám prajem idem si po radu neviem odkiaľ začať,ale začnem stým,že neviem sa stoho vysomáriť rozmýšľam nad budúcnosťou čo bude ďalej ak sa rodičia pominiu mam dvoch súrodencov najstarších... jeden ma už svoje zázemie,rodinu,dom,auto dobru platenu robotu druhy je bez manželky bez deti a ťahá dom po starých rodičov so svojich uspor,ktoré ma uložene ..... mňa čo sa týka bývam v rodičovskom dome zdedil dom po starých rodičov.....Tak že otázka znie komu bude patriť vlastne rodičovsky dom??? mne najmladšiemu súrodencovi?..či ako to vlastne bude?......Ak už sa mi pominiu rodičia budem sa dediť sam s najstarším bratom??? brat najstarši sa ma rozhodnúť?? či ako mam tomu pochopiť 🙄..Neviem sa stoho dostať....Dúfam že ma niekto pochopil kto tym prešiel a ma skúsenosti bojím sa o to🙄.....Darovacia zmluva,prepis majetku domu.....

petronelag
17. okt 2024

@jani322 No tak to by si mal otec poriešiť, aby bol vlastníkom domu po starých rodičoch on, lebo tam môže byť problém.

jani322
autor
17. okt 2024

@petronelag Tak potom ho musím nejako donútiť.....

sasa1310
17. okt 2024

@petronelag prečo by mal riešiť otec, veď bude tiež dedičské

petamich
Autor odpoveď zmazal
namornicka
17. okt 2024

@jani322 pozri, neboj sa problémov, keď to bude aktuálne tak sa to v rámci dedičského konania vysporiada. Notár ti presne povie čo ti patrí a čo patrí tvojim súrodencom, proste vypočítajú to za teba a len ti oznámia čo si zdedil. Ak dom zdedíte všetci traja a nebudete sa vedieť dohodnúť tak ho predáte a peniaze si rozdelíte.

jani322
autor
17. okt 2024

@namornicka tak mne nič nezbýva len sa postarať o rodičov a potom čo príde to príde.....A nemyslieť na dedičské konanie

isis234
17. okt 2024

@jani322 ten dom, kde býva tvoj brat, je starých rodičov? Ten dom vlastní brat tvojho otca v Amerike? Ak ano, Tvoj brat nemá právo v tom dome nič meniť a všetko, čo doň vloží je zbytočná investícia. Nič sa mu nevráti. V podstate je tam neoprávnene.
Dom tvojich rodičov, v ktorom bývaš i ty, bude tiež majetkom všetkých súrodencov (traja rovnakým podielom).
Tvoj straší brat si za svoje investície postavil dom. Je to majetok jeho rodiny ( On, jeho manželka a deti) Na to nemá nik iný právo.
Je synom rodičov. Nik ho nevydedil, takže zo zákona bude dediť rovnako ako TY.
Ako písali vyššie. Museli by ste spísať dohodu, s ktorou budete všetci súhlasiť, podpísať pred notárom, že dochováš rodičov a oni ti svoj podiel- celý dom darujú.
Alebo spíšu tvoji rodičia u notára závet, že darujú svoj dom tebe. Ty ich dochováš-bude podmienkou

jani322
autor
17. okt 2024

@isis234 Ano on ho vlastni s Ameriky otcov brat ten starý dom tuje ten problém toho sa bojím

sasa1310
17. okt 2024

@jani322 a čoho sa bojíš ohľadne toho starého domu. Nerozumiem

jani322
autor
17. okt 2024

@sasa1310 Ano starého domu predať ho nemožeme a treba ho vykurovať starať sa onho investovať a nemame toľko peniaz aby sme si mohli dovoliť a od nového roka ide všetko hore ceny,Plyn,Elektrika,Voda,Potraviny a na účte mam len 400 eur

abbey1
17. okt 2024

@sasa1310 Ty nerozumieš, čoho sa bojí. Ja nerozumiem ani, kde kto býva a kto čo vlastní. 🙂

sasa1310
17. okt 2024

@jani322 však ho vykurujete aby ste mali teplo. Či čo myslíš, že elektriku používa strýko z Ameriky? Veď vy tam bývate, sú to vaše náklady.

petronelag
17. okt 2024

@sasa1310 Keby ten otcov brat , ktorý žije v Amerike umrel a ten dom po starých rodičoch je jeho vlastníctvo, tak by ten dom zdedili deti toho otcovho brata a ten ich súrodenec, čo tam žije a niečo si tam prerába, by musel z tadiaľ preč, ten dom im nepatrí keď vlastník je otcov brat.

sasa1310
17. okt 2024

@petronelag stadiaľ preč môžu ísť aj zajtra a nemusí nikto umierať

veronikaszabova
17. okt 2024

@jani322 ty uz si tu pisal, nie??

tom_i
17. okt 2024

@jani322 1.dom po starých rodičoch - ak je písaný na strýka v Amerike a tvoja babka s dedkom tak učinili za života, ty s tým nič neurobíš je strýkov
2. Rodičovský dom - ten teraz vlastní 1/2 mama a 1/2 otec. Ak zomrie rodič č.1 rieši sa dedenie tej 1/2. To znamená, že 1/2 z tej jednej polovice zdedí žijúci vlastník a 1/2 z tej časti sa delí rovným dielom medzi súrodencov

sasa1310
17. okt 2024

@tom_i nemáš pravdu. Žijúci vlastník nededí svoju časť, lebo ju už vlastní. Do dedičského ide len časť vlastníka, ktorý umrel a dedí manželka spolu s deťmi rovnaké časti. Čiže polovica domu pôjde na 4 časti v tomto prípade.

isis234
17. okt 2024

@jani322 tvoj brat potom neoprávnene býva v tom dome. Ty nemusíš mať strach, ale on. Vlastní ho tvoj strýko. On by sa mal oň starať. Ak nie, je to jeho problém. Vy s tým domom nemáte čo nakladať. Zbytočne si míňa tvoj brat svoje úspory. Mal by odtial odísť a hladať si svoje bývanie

zuzanka.zuzu
17. okt 2024

koho si volil? len tak zo srandy sa pýtam 😁

jani322
autor
17. okt 2024

@tom_i Ale bude aj mne patriť niečo?..Po starých rodičov nejaká časť domu

sasa1310
17. okt 2024

@jani322 však si písal, že dom po starých rodičoch je už napísaný na strýka z Ameriky. Tak už nič

isis234
17. okt 2024

@tom_i z 1/2 domu po zomrelom dedia 4. rodič žijúci a 3 deti. Rodič, ktorý žije má stále 1/2 domu. A druhá polovica sa dedí rovnakým podielom medzi štyroch dedičov
@jani322 dom po starých rodičoch je písaný na tvojho strýka. koniec. Nik iný nemá právo na ten dom. Ani ty, Akým právom? Každý zásah do tomu domu je neoprávnený.
Ruku na srdce. Chcel by si len dediť. Skús niečo nadobudnúť. Potom to pochopíš.

tom_i
17. okt 2024

@jani322 v tebe sa ani srnka nevyzná. Riešiš dom rodičov či po babke. Veď si písala, že ten po babke je písaný na strýka. Tak je jeho. Finito

marca12
17. okt 2024

@jani322 Rodicia ti mozu darovat dom za zivota a zriadit vecne bremeno pravo dozivotneho byvania. No ak to nechcu riesit za zivota,bohuzial,budes musiet vyplatit surodencov z ich podielu. Alebo sa s nimi dohodnut,ze ti dom prenechaju.

jani322
autor
17. okt 2024

Ešte ľudia tak vam poviem čo som sa dopočul pri rozhovore doma ak prišiel sem otcov brat s New Yorku tu že brat moj najstarší ma trvalý pobyt v rodičovskom dome ne v dome po starých rodičov kde brat teraz býva on ma brat hore prerobené za nove za svoje peniaze si to prerábal......Tak že Adresu trvalý pobyt nema ešte doriešenú.............................

tom_i
17. okt 2024

@jani322 trvalý pobyt, nemá nič s vlastníctvom. Príde strýko, zruší trvalý pobyt a pošta bude chodiť na obecný úrad

jani322
autor
17. okt 2024

@tom_i riešim dom po mojej babke stary dom riešim

tom_i
17. okt 2024

@jani322 ale ten je písaný na strýka (otcovho brata) takže nedostaneš NIČ

jani322
autor
17. okt 2024

A Ujo s Ameriky ma stále trvalý pobyt tu Na Slovensku tu je ten problém a brat ma trvaly pobyt v rodičovskom dome ne babkiným dome takže asi na čierno byva neviem

sasa1310
17. okt 2024

@jani322 trvalý pobyt nemá s vlastníctvom nič spoločné. Ja nemám trvalý pobyt v byte, ktorý vlastním. Mám ho v druhom byte.