Dedičstvo dcéry po otcovi
S byvalym manzelom mam 25 rocnu dceru, rozvedena som uz cez 20 rokov. Byvaly manzel nahle zomrel a teraz sa dozvedam, ze dom, byt aj chatu daroval svojim dalsim dvom detom. Cize vsetko. Neda sa to nejako napadnut? Budu ju musiet nevlastni surodenci vyplait?
@basska_b inak podla mna tento nas zakon o dedeni je fakt ehm hlupy. Nechapem preco deti musia po rodicovi nieco dedit. Preco clovek nemoze spisat zavet a dat co chce komu chce zo svojho majetku. Ved je to jeho majetok, ktory si sam zadovazil. Potom sa tu deju taketo darovacky a legalne "obchadzanie" zakona lebo vydedit ho je prakticky nemozne.
Neda sa to napadnut a ani ju nemusia vyplatit kedze najskor teda zomrel nemajetny tak ju ani na dedicske volat nebudu
A on mal tie nehnutelnosti vo vylicnom vlastnictve ci s manzelkou ? Mozno preto sa chcel poistit lebo dcere nedoveroval
@makova333 Ktorý súdny človek by dal svoj majetok cudzím ľuďom? A prečo by to robil? Veď tým by zahodil svoje celoživotné snaženie. Deti mám okrem iného aj preto, aby mal kto po mne dediť. A vychovávame ich tak, aby toho boli hodní, vážili si to a zvelaďovali a aj vďaka dedičstvu mali raz lepší život. Veď rodičovi má primárne záležať na vlastných deťoch, nie na hocikom cudzom.
V tomto prípade bol otec jednoducho chrapúň. Uprednostnil dve deti na úkor tretieho. Zrejme zasiahla druhá manželka - macocha dievčaťa a on sa nechal zmanipulovať.
@heleninamama Nie v kazdej rodine su idealne vztahy, a vobec to nemusi suvisiet s vychovou. Poznam napriklad rodinu, kde jedno dieta je slusny clovek s dvomi vysokymi skolami a upratanym zivotom a druhy vagabund. Vychova rovnaka, rodina "usporiadana". Deti nemam preto, aby mal kto po mne dedit, ale preto, ze som ich chcela a lubim ich. Ak by sa vsak aj napriek mojej vychove a laske rozhodli ma nemat radi (netvarme sa, ze sa to nedeje, aj dieta moze nemat rado svojich rodicov a chyba nemusi byt v rodicoch, presne tak ako to ma clovek s kymkolvek - sesternice, kamosky, kolegovia...kedze to "Mam rad"/"Nemam rad" vstupuje obe strany nie len jedna), rodic by mal mat moznost volby, aby po nom nededili. Btw ja nikde nepisem, ze clovek ma dat majetok cudzim ludom, pokojne ho moze dat svojmu krstnemu dietatu s ktorym ma dobry vztah, sesternici alebo aj charite na pomoc nudznym. Ale ide o tu moznost volby. Ak ty chces dat detom nikto ti vo tom branit nebude, ak niekto nechce dat detom, tak tiez by mu nikto branit nemal.
nám sa stalo to isté... ex všetok majetok poprepisoval na kde - koho v rodine a synovi nedal nič... Lenže my sme sa to dozvedeli ešte pred pár rokmi keď sme riešili výživné, takže sudkyňa aj z toho dôvodu ex naparila väčšiu sumičku platiť na syna... Pýtala som sa právnikov vraj by sa to dalo napadnúť, ale nechcelo sa nám do toho ....
@martinkatinka v pohode 😉 ale na druhej strane mám pochopenie aj pre druhú stranu, napr. ak sa biologický otec počas života nestará, nezaujíma, prispieva len nevyhnutné minimum pričom sám si užíva, tak to môže byť aj istá forma kompenzácie, že aspoň niečo tomu dieťaťu zostane a bude mať možno ľahší štart do života.
Je to veľmi smutné a chápem, že ťa to moc trápi, ale ako ak to daroval ešte za života, tak to nenapadneš nijak. Bola to jeho posledná vôla a ak si to aj právne ošetril, tak s tým neurobíš nič, aj keď je to teda nefér

Este napis vek tych nevlastnych surodencov. Ci to nebral tak, ze ich chce zabezpecit napr. aby dostudovali a tvoja dcerka je uz dospela. Nechcem sa ho zastavat, ale len ako napad... Napadnut sa to neda. Casto sa to takto robi, ked chcu dakoho obist, napr. matka vdova ma 2 deti, jedno nema v laske, nuz daruje to tomu druhemu, potom nic nevlastni a nic sa nededi. Jedine, ak by mu nieco este zostalo, napr. peniaze na ucte, tak pri dedicskom konani sa zohladni, ze nevlastni surodenci dostali za zivota porucitela dar nad ramec bezneho.