Dohľad nad zdravotnou starostlivosťou
Ahojte .. s veľmi ťažkým srdcom idem položiť túto otázku. Ocinko bol v teminalnom štádiu rakoviny a posledné dni potreboval prečistenie, tak som sa a lekárom dohodla, že ostane na víkend v nemocnici ( inak som sa o neho starala doma). Posledný deň, keď mal ísť naspäť domov, brali ku krv o 15 hod. Odvtedy mi niekoľko krát volal, aby som vybavila až ide domov, už po hlase sa mi zdalo, že nemôže dýchať. Volala som sestričke, aby sa na neho išla pozrieť, volala som o pár minút a že bola, vraj je v poriadku. Mamina so sestrou prišli o 17tej za ocinom ( mali sme povolené kedykoľvek, pretože už to bola otázka dní) a našli ho takto a ledva dýchajúceho. Dve hodiny za ním pravdepodobne nebol nikto, napriek môjmu telefonátu a stratil veľa krvi. O necelé tri hodiny umrel. Pre neho to bolo vykúpenie, mal aj napriek morfium neuveriteľné bolesti. Pred pár dňami sme sa ale rozprávali s niekoľkými lekármi a záchranárom a na základe tejto fotky a okolností nám povedali, že treba nahlásiť tento stav na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Čo by ste robili vy

Co povedal?
Len treba brať do úvahy čo si sama na začiatku pisala-bol v terminálom štádiu choroby. Nie som síce lekár, no môj názor je, že toto nie je až také masívne krvácanie, čo by mu malo urychlit smrť. A toto čo je na foto, môže vzniknúť v priebehu pár minut
Este ti poviem: na podanie podnetu mate cas najneskor do 3 rokov po poskytnuti ZS, cize dajte si cas. Uvidite, ako to vo vas vyzrie…. Len zachranari neposkytuju osetrovatelsku starostlivost, zachranar nema do toho moc “co kecat”.
@drahomirrra on sa vyjadril najmä k tej strate krvi a k tomu, že dve hodiny ho nebol nikto pozrieť.. hneď mu samozrejme keď prišli mama a sestra davali kyslík a krv.. ja som stále skôr proti, lebo je to sestra (asi), úžasného lekára, ktorý mi sám volal výsledky ocinka a naozaj komunikácia s ním bola neuveriteľná.. detto jeho odbornosť a empatia..
Žilina ldch alebo interné?
@papaya308 urológia..
Fuuu, ja som myslela, že bordel je iba na tých dvoch vyššie spomenutých. Prosím ťa ak máte pocit,že niečo nebolo ôk, podaj sťažnosť. My sme to nechali vyšumieť a ľutujem
Ako sa vyjadril? Aka tam bola strata? Vies to su dohady, ci ho bol nebol niekto pocas 2 hodin skontrolovat
@trgypadl nie sú to dohady.. keď som tam prišla a pýtala sa tej sestričky, že ako je v poriadku ( čo mi povedala do telefónu, keď som ju prosila, aby ho šla pozrieť lebo lapal po dychu), keď je zjavne na kyslíku a nemôže dýchať.. len sklopila vínne zrak..tej pohľad nie je dokazatelny, lebo ten som si nefotila, ale vnútorne to viem...
A co konkretne zanedbala? Lebo vies, ak ho isla pozriet a bol ok, tak toto si napr nemusela všimnúť, ani v tom momente to kráčať nemuselo, nechodia na izby každych 15minut. Ležala som v nemocke a niečo velmi podobne sa stalo a to boli na izbe 3 chlapi a sestrička si to uplne nahodou všimla ked chodila okolo izieb po "obchodzke" zatvarala dvere na izbách a boli to minúty nie hodiny, od krvi bolo vsetko... Zene ak nieco sa deje zazvoní na sestru, tam.nechápem ze si to nik nevsimol na izbe. Pan si odsroboval infúziu - Keby tam zomrel koho by to bola vina? sestra chuda bola vyklepana celá...
Ono ak mas naozaj take velke pochybnosti tak podnet podajte, ved oni presetria a možnu prist aj k záveru ze sestra nepochybila. Zaujímalo by ma, ci lekári, kt. chcu sestru riesit su taki kritickí aj voci sebe. A tym sa nezastavam nikoho su aj take aj onake sestričky, ale sama si videla ze sa starala. V kazdom pripade ocka vam to uz nevráti ale uz sa aspon netrápi
Chápem ako sa citis ale zial su to dohady, nie dokazy zial.... Je to Tvoj subjektivny pocit, ze aky hodila pohlad, ze sa citila vinna... Zial neviem si predstavit, aky mala hodit pohľad, ked vedela, ze Tvoj ocko je v terminalnom štádiu...a umiera
Ahoj. V prvom rade uprimnu sustrast, je mi luto. Stotoznujem sa s niektorymi postrehmi. Ak mas pocit, chod sa stazovat, mozno budes mat lepsi pocit, ze si to nenechala tak. Ja som vzdy jednak za komunikaciu, jednak tie staznosti mozno pomozu dalsim ludom. Avsak z mojho pohladu tvoj otec na 99% nevykrvacal a nebolo to pricinou smrti. Ono sa to zda vela krvi, ale podla mojich skusenosti to nemusi byt ani 50ml, co vobec nepredstavuje zivot ohrozujuce. Tym vobec nezlahcujem stav a situaciu tvojho otca. A nemyslim, ze nejako dokazes, ze sa na neho nebol nikto 2 hodiny pozriet, co koze, ale aj nemusi byt pravda. Postupuj tak, aby si bola po tom vsetkom uzmierena.
@stanulienkat ja som práveže skôr za to, aby sa to neriešilo.. nechcem nikomu ublížiť, ak by sa náhodou zistilo, že pochybenie bolo.. lebo bola fakt láskavá voči ocinovi aj s ďalšími sestrami a doktormi..
Ja ta nenahovaram, ani neodhovaram. Rob ako citis, aby si si nevycitala. Ale toto mu na 99% nevzalo zivot. To sa len zda masaker ta krv, v skutocnosti to nevyzera na vela. Ak mas pocit, ze sa nechces stazovat, tak to uzavri v sebe a neziv v sebe zle emocie. Ulavi sa ti na dusi. Skor ma zaraza to tazke dychanie, ze neriesili. Mala si sestru spucovat a myslim, ze si to nabuduce zapamata a bude doslednejsia. To krvacanie nemuseli byt zo zanedbania. Ked sa riedi velmi krv, tak ranka sa moze otvorit aj po hodnej chvili.
@stanulienkat áno viem, že toto nebol dôvod úmrtia.. ten záchranár aj lekár povedal, že to určite ale dopomohlo.. v jeho stave to bolo veľa krvi.. ale to je jedno už.. názory som si prečítala a naozaj sa viac prikláňam k tomu, že to nechám tak.. viem, že ocino by toto nechcel určite ..
@trgypadl tak ono, nemyslím si, že ak sa niekto necíti vinný, dobrovoľne z úcty k človeku, ktorý zomiera ostane v práci o hodinu dlhšie. Pýtala som sa jej, či ťahá 24 a vravela, že o 18tej končila.. bolo krátko pred 19..bola si vedomá pochybenia určite..
Uff to je trosku tvrdé tvrdenie... Ver mi, ze este existuju sestry, ktore ostanu dobrovolne po sluzbe aj hodinu, aj ked nemajú výčitky svedomia.... Kolkokrat som ostala aj ja dlhsie na oddeleni, kde su v podstate zdrave zeny, a nie preto, ze mam výčitky,... Ak by mi mali pocitat dochadzku, ze koľko krat som odisla po sluzbe aj pol hodinu, hodinu neskôr bolo by to zaujimave cislo... A ak by chcel niekto riesit, ze vsak Ti nadcas preplatili, nie nepreplatili..... Bola to moja dobra vola, a rodina doma, ale niekedy clovek ostane dlhsie pri pacientovi, klientovi, ked s nim stravil 12 hodin a vidi ako sa stav vyvija....mozno neuveriteľne, ale este take sestry existuju
@trgypadl áno, môžeš mať pravdu, ale tiež je to len tvoje tvrdenie, vieš..
Ano je to len moje tvrdenie, je na Tebe ako s danymi informaciami nalozis....
Ale chcela by som vediet, co by si si myslela a tvrdila, ak by odisla
Vieš lekári to tak vidia,lebo ide zrejme len o sestričku,zdravotnú sestru. Keby išlo o lekára,hneď by mali iný názor.
Keď s ňou bol otec spokojný,tak by som to nehrotil.
@trgypadl to je podľa mňa úplne bezpredmetné, či ostala, či nie. dôležité je, že za ním nebola, pretože keď som v telefóne počula, že ocko lapa po dychu, tak ona naživo to vidieť a počuť musela.. keď sme prišli, už mu bublalo v pľúcach.. čiže informácia, že je v pohode pravdivá nebola..takže buď tam nebola, alebo to zanedbala..
v com si myslis ze bolo zanedbanie ? ze sestricka ostala o hodku dlhsie ? ak bol v terminalnom stadiu a mal fraxiprin mohol sa rozkrvacat aj z malej ranky
nic z toho co pises nevies dokazat ako v realite ak je jedna sestra na oddelenie ano moze sa stat ze za pcientom sa casto nedostane resp nie tak casto ako si zelaju jeho pribuzny a bude horsie
@loginexistuje prečo potom ani lekár, ani záchranár nespomenuli túto možnost.. že sa to mohlo rozkrvacat aj neskôr a že to nie je nič, že je to bežné a v pohode.. podotýkam, nie sú to žiadni známi, úplne cudzí ľudia.. na školení..
pozri ja som ti pisala ako vlovek so skusenostou tiez u otca a ano pri uzivani fraxiku sa to moze takto stat sama tiez beriem lieky na riedenie krvi a picham si injekcie a tiez sa mi to obcas stane
samozrejme ak chces podaj podnet a oni preveria kompetentne vyjadrovat sa da z dokumentacie a nalezov nie z fotky
ešte je otázka, že ak tvoj ocko vládal zavolať tebe, prečo nezazvonil na sestru, alebo nepoprosil spolubývajúcich, aby ju zavolali... môj ocko je tiež onko v poslednej fáze a on už absolútne nedokáže telefonovať, jeho bolesť tak pohltí, že nevníma okolie
A Preco sa nevyjadrili aj k tej krvi v močovom sacku? K hematom co ma ocko na rukach, k liecbe ktora mu bola podavana... A nikto nenapisal, ze to rozkrvacanie je v pohode, ale ze sa to stava
@lucka_ke bol na izbe sám a netuším, prečo nezazvonil. Kázala som mu to, no radšej som volala aj sestričke, či zazvonil.. povedala, že nie, tak som ju poprosila, aby tam šla ... Áno, aj môj tak na Tom bol.. netuším, kde nabral silu mi v ten deň zavolať..
@trgypadl mal nepriechodný mechúr, celý prerastený nádorom, tam sa nie je k čomu vyjadrovať.. dva dni predtým sa pokúšali mu ho prečistiť, bezvýsledne ..
Zial ono sa hovori, ze tesne pred smrtou sa "popravi"
Takze este mozno nabral sily, aby Ti zavolal....
Mrzi ma, ze si musel prejst tak náročnou diagnozou, ale je evidentne, ze tie krvne straty boli aj inde, ako len po odbere krvi

Taketo nieco sa moze stat na ktorom kolvek oddelení, aj na oddeleni, kde su ludia uplne zdravi...