Dve priezviska pre dieťa
Ahojte, neviem či to tu už bolo, každopádne som nenašla diskusiu, ktorá by sa toho presne týkala, preto sa pýtam toutou cestou.
Keď sa s priateľom vezmeme, plánujem si vziať aj ja jeho meno, aj on moje. S tým, že by sme mali poradie rovnaké, príklad; volám sa Jana Nováková, on Jozef Kováč, teda ja by som bola Jana Kováčová Nováková a on Jozef Kováč Novák. Aby boli iniciálky proste v rovnakom poradí.
A to isté by sme chceli aj pre naše deti s tým, že by nemali žiadne koncovky -ová a pod (ani ja už nemám koncovku).
Chceli by sme proste, aby sa naše deti sa volali rovnako ako my, a chceme si ponechať obe mená z dôvodu oboch našich rodín.
Máte s tým nejaké skúsenosti? Hlavne čo sa týka detí, lebo neviem, či nemajú úrady s tým problém, alebo podobne.
Ďakujem.
@slniecko77 nadhlad, nenadhlad, pre mna su dve priezviska pre slovenske dieta slovenskych rodicov zijuce na slovensku ako nalepka na cele "moj rodic je ......", pardon. A ver tomu, ze takychto jedincov, s podobnym nazorom, bude plna republika.
Odhliadnuc od toho, ze mne moze byt uplne jedno, ako sa vola cudzie dieta, to dieta jednoducho BUDE mat s takym menom problem, pokial bude chodit do kolektivu s detmi, pre ktore je taketo meno "zvlastne". To je fakt, s ktorym musi maminka pri volbe zvlastneho mena pocitat. Pokial @laurinq planuje zit s dietatom v zahranici, tak moze byt situacia ina, ale urcite by som nedavala dietatu meno, ktore by v prostredi, v ktorom bude zit, vzbudzovalo nejaku zbytocnu pozornost.
@mamulienka30 povedz mi jednu vec, co cudzokrajne meno narusa v rodine? Nie je jedno, ci tvoja kamoska sa vola Zuzana Kovacova alebo Charlotte Novac?
v com to je ine? ved to nie je meno ze Truhlica Novac ani nic podobne..to su normalne medzinarodne mena
Poznam babu v mojom veku co ma dve priezviska po oboch rodicoch...takze urcite sa da...pri spisovani zapisnice o sobasi na matrike zapisujes ake priezviska bude kto mat -muz zena dcera syna potom to plati....ja aj dcera sme bez -ova napr.....podla mna skoda celej diskusie,staci ist na matriku a spytat sa a povedia co a ako...
@mima4 rodina je o väzbach a korenoch. A to sa spaja aj s menom. Mne ako kamoske to jedno byt moze - ale urcite sa nad tym pozastavim, co to jej rodicov napadlo...
@mamulienka30 ľudia blbli s menani vždy...takže aj to má "tradíciu" 😀 Bola móda ani nie tak veľmi dávno, mená polatinčovať, základ ostal, pridala sa iná koncovka. Ľudia malých národov sa vždy chceli podobať tým veľkým, alebo tej kultúre, ktorá hrala v ich dobe prím. Dnes je tou kultúrou anglo-saská, tak ľudia chcú preberať znaky anglo-saskej kultúry 🙂
Ešte malá poznámka - je inakosť a "inakosť"....prvá je prirodzene daná a s tou priemerne inteligentný človek nemá problém (farba pleti, diagnóza, nadanie atd)....potom je "inakosť" vytvorená umelo s cieľom nasilu sa vyčleniť zo spoločnosti, v ktorej žijem, odlišovať sa, byť umelo výnimočný, nezapadať do šedého priemeru...hoci som len obyčajný človek, mám aspoň meno, ktoré je iné...takéto uvažovanie je pre mňa dosť úbohé a nestotožňujem sa s ním...meno Jessica Kovac Novak nezaručí výnimočnosť človeka, tak ako Anna Kováčova neznamená, že človek je nudný a priemerný...
Dnes je taká doba-buďme len nasilu iní, individuálni, kašlime na prostredie, kultúru a tradície, z ktorých sme vzišli...veď budeme svetoví, hádam predsa nechceme byť obyčajní slovenskí...je to škoda.
@sheila72 - ale neboj, ja mám, naopak, pocit, že sa začal opäť návrat k slovanským (slovenským) menám 😉 Po všetkých tých Sofiách, Jessicách atď. sa zase objavujú pôvodné mená.
A ako už bolo spomínané pri napr. tých španielskych priezviskách, oni dedia vždy 2 priezviská tak, že prvé priezvisko dieťaťa je 1. priezvisko otca a 2. priezvisko dieťaťa je 1. priezvisko matky (trošku komplikované na vysvetlenie, že? 😀 ), takže vlastne v španielskej rodine sa každý volá inak, mama sa volá inak, otec inak a deti tiež inak 😀 -teda, len deti majú rovnaké priezviská. Manželia si priezviská po svadbe nemenia. Ale druhé priezvisko sa bežne nepoužíva, je len v dokladoch, píše sa na dokumenty a oficiálne príležitosti, inak používajú bežne len prvé.
@mamulienka30 -- neviem, ale osobne mi 2 priezviská prídu oveľa menej "smiešne" ako zahranične alebo teda cudzo znejúce krstné mená v kombinácii so zahraničným priezviskom. Deti v dnešnej dobe vôbec podľa mňa neriešia toľko mená, ako si my myslíte, resp. sú už zvyknuté aj na tie zvláštnejšie varianty a divné im neprídu.
Konkrétne napr. dcérka má v škôlke kopec detičiek s úplne tradičnými menami (Milanko, Tonka, Alžbetka, Tánička, Katka, Miška...) a majú aj Benjamína - volajú ho Benji (Bendži) alebo niekedy aj Benko, majú aj Marca, Maxima, aj chlapčeka s 2 krstnými menami... a nik to nerieši. Proste to berú ako fakt. Možno si len my - dospelí - namýšľame, že deťom sú tieto mená smiešne a oni to možno vôbec neriešia. V našej škôlke vôbec teda.
Bože, som napísala, že cudzoznejúce mená v kombinácii so zahraničnými priezviskami. Myslela som so slovenskými priezviskami. Proste také "päsť na oko".
Ale ešte som chcela dodať, že napr. ten španielsky spôsob sa mi páči, pretože vlastne to dieťa sa stotožňuje s oboma rodičmi - rodinami. U nás akoby vlastne z tej matkinej rodiny (obvykle teda) sa vyčlenilo, akoby patrila rodina len do mužovej strany. Mne osobne tiež dlhšie trvalo sa stotožniť s tým, že "už nie som tá, kto som bola" - po svadbe a zmene mena. V Španielsku napr. nehrozí, že by rod vymrel, keď sa nenarodí chlapec. A mne sa to páči, že tá tradícia rodinného priezviska sa proste predáva na ďalšie pokolenia. Či už z otcovej alebo aj z matkinej strany. Takže ja zakladateľku chápem, že by chcela 2 priezviská aj pre svoje deti.
Neviem,to len mi máme také debiliny ako ová, a ešte zopár národov. Neviem načo je to dobré.Rovnako ako časovanie,rody,pády. Veď keď niekomu v zahraničí poviem,že každá vec je buď muž,žena alebo to...,pozerajú na mňa,že to čo je. A každé slovo sa ešte mení v každom páde.A pritom to ani nemá systém nejaký pravidelný. Otras, Štúr bol debil....
@mia265 Tak ale toto si nemyslela vazne, vsak? Ved Stur predsa nevymyslel slovensku rec ako taku. Ta tu bola davno predtým. On sa iba snazil aby bola oficialne uznana. To vyznelo ako keby pred Sturom sme sa tu rozpravali inou, jednoduchsou slovenskou recou bez padov . Nasi predkovia asi bezne pouzivali vety " Janko je hruska a zemiak na obed. Zuzka vari vo velky hrniec. Ujo siel na pole s jeden pomocnik a s dve kosa." 😉
@mia265 škoda že príspevky sa nedajú označiť aj "nepáči sa mi to", lebo otras nie je slovenčina, ale tvoj príspevok
@tranquillo Prečo by bol môj príspevok otras.Každý v zahraničí ti povie,že slovenčina nemá ani hlavu ani pätu. Väčšina jazykov má logiku a tak sa to aj naučíš ľahko.Nie jak slovenčina,,tak sa nehrajme na národniarov zrazu
@mia265 suhlasim s @tranquillo, a len pre info, rody ma aj nemcina, francuzstina, ci taliancina, nielen slovanske jazyky,
@marinablue Angličtina ti príde smiešna,keď nemajú pády? Je to len o zvyku
ak sa vezmete, tak vypĺňate také tlačivo pred svadbou a tam sa uvádza aj aké meno po sobáši používate vy dvaja a aj priezviska detí, v mužskom aj ženskom rode ako ich chcete pre deti používať.. Tam to uvediete a máte po starostiach. Pre toto sa nosí kópia sobášneho listu do pôrodnice
@laurinq, to, co chcete, zakon nepripusta. Ak ti tu napisu, ze poznaju taku ci onaku zenu ci muza, ktora ma priezvisko po oboch rodicoch - moze byt, povodny zakon vynimky pripustal, dnesny nepripusta. Dieta moze mat priezvisko matky alebo otca, nikdy nie obe. V manzelstve si moze JEDEN z manzelov k svojmu priezvisku pridat priezvisko druheho, nemozu si pridat druhe priezvisko obaja. Jedine ak by jeden z vas poziadal o zmenu mena na dvojite priezvisko a to by sa potom stalo spolocnym rodinnym priezviskom vsetkych (ale pisalo by sa cez pomlcku ako jedno priezvisko) Cize Jan Kovac by poziadal o zmenu priezviska na Jan Kovac-Novak. Po svadbe so Zuzanou Novakovou by si ona vzala jeho nove priezvisko a bola Zuzana Kovac-Novak (ova nechajme teraz bokom), ich deti by boli tiez vsetky Kovac-Novak. Otazka je, ako by tu zmenu mena Jano odovodnil a ci by ju matrika povolila....
@laurinq no ja som si pri vydaji nechala svoje priezvisko, mm to svoje, a chceli sme, aby deti mali oba priezviska - ale toto legislativa pred 10 rokmi neumoznovala - bud podla priezviska otca, alebo podla priezviska matky. kebyze si ja zmenim moje jedno na buduce oba dva, tak by deti mohli mat oba dva podla mojho noveho.
Takze, ak si jeden z vas, pripadne obaja date taky tvar priezviska, deti ho budu moct mat.
Mimochodomm za poplatok 100 Eur sa da meno kedykolvek zmenit.
@mamulienka30 ako chapem ta..ja som tiez tak uvazovala..ale jedneho rana som sa zobudila s tym, ze v tom nevidim logiku, a mne sa pacia menia ako Sophie, Mathias, Izabelle a podobne 😀
@mia265, trepes, az sa ti z huby prasi. Slovencina sa povazuje za jeden z najlogickejsich jazykov (aj ked nie najjednoduchsich), bezne sa nazyva esperantom slovanskych jazykov, ma jasne danu skladbu a relativne malo vynimiek. A to mam teda do narodniara daleko. Mimochodom, aj anglictina ma pady, len ich vyjadruje inak nez koncovkami.
no tak prepac, hlavne
@mia265 to co si za hlupost napisala. Kto sa o jazyk zaujima a uci sa ho, jedno ci slovanky, germansky, romansky atd. nikdy nepovie, ze nema zmysel. Slovencina je super, je sice tazka ale logicka. Ja mam muza Nemca a predstav si, aj on!!!!, pochopil podstatu.
Ja ovladam niekolko jazykov a rody a pady ich ma vela. Tak prosim ta, netrep hluposti.
Ved je to krasne, ze je taka roznorodost jazykov. Mame sa vzdy co ucit. Neviem si predstavit, ze by boli vsetky jazyky na jedno kopyto.
@mia265 každý jazyk má svoj systém a svoju logiku, slovenčina vychádza z rovnakého základu ako iné slovanské jazyky. To, že je náročná pre príslušníkov napr. germánskych, románskych a iných jazykových skupín neznamená, že je bez ladu a skladu. Ďalšia vec je, že stáročiami jazyky smerujú k zjednodušeniu, napr. taká nemčina mala kedysi 7 pádov a už má len 4, z toho genitiv sa pri sklonovani osobných zamen už takmer nepoužíva. Angličtina mala takisto pády a už zostal len ten pozostatok genitivu pri privlastňovaní. V slovenčine sa zas už takmer nepoužíva vokatív. Ja mám opačnú skúsenosť, na tému slovenčina v zahraničí. Páči sa im aká je bohatá a pestrá. A nehrám sa na národniarku, len sa mi nepáči tvoj príspevok.
Najlepšie riešiť cez matriku, nebudu sa tesit, lebo este vzdy tu mame aj statny jazyk. A teda Janka Kovac, nie je velmi spisovne ;) Je to matuce, zivot komplikujuce ak to dieta bude zit v SR. My mame priezvisko bez ova, a aj tak to tam vsetci davaju 🙂))) Uplne vsetci. Ja by som to nekomplikovala a dala iba jedno priezvistko, ale proti vkusu.. za chvilu nam tu bude sama exotika,. extra vynimky behat a ja neviem, nepride mi to ok 🙂
V pripade cudzinca zapisu priezvisko v pohode bez ova (mam dcerku v takom tvare), vypisuje sa jeden papier extra (resp. otec ho vypise🙂 ) a to je vsetko. Moznost viacerych priezvisk som tam teda nevidela, ale mozno sa to zmenilo za posledne 4 roky 🙂
V HU to maju este horsie podla mna :Bezne sa tam podpisuju, alebo chodi posta na Priezvisko + meno muza + privlastok k tomu,cize naprikald Pani Kovač Martinová :P
@mia265 asi vela cudzich jazykov nepoznas ked trepes take hluposti
@laurinq ahoj, ja mam tiez meno bez ova a nie je to ziaden problem, co sa tyka dvoch priezvisk, tak to si musis sama zistit. ja osobne poznam pana co ma tiez v mene ako si pisala vyssie, vola sa T. Kovac, ale ci tak maju aj ich deto to netusim. podla mna ked by sa pisalo stredne meno len skratkou tak by to naozaj nemal byt problem. lae podla toho co tu citavam na MK tak to zavisi aj od tej ktorej matrikarky. napr u nas uz sme mali vopred v sobasnom liste zapisane ze nase deti pokial budu dievcence tak budu mat priezvisko tiez bez ova a nebol to ziaden problem. mojej kamaratke ale na inej marike pani nechcela zapisat, ze to sa bude riesit az ked sa dievcatko narodi a potom poziadaju o zapis v tej forme. takze drzim palce aby ste nadabili na ochotnu matrikarku, lebo vela zavisi aj ludi, ci maju ochotu sa v tom posprtata a pozistovat si, alebo len idu vychodenymi cestickami.

@laurinq to je jedno, či ste rozhodnutí...ak vy dvaja budete mať obe priezviská, dieťa môže ma len jedno. Veď ti to tu bolo niekoľkokrát vysvetlené. A zas čítam tu vyššie, že vy ste rozhodnutí a chcete, aby bla bla...Zákon neumožňuje to, čo chceš. Dieťa by muselo mať inú národnosť než slovenskú a to v krajine, ktorá umožňuje dve priezviská. Ale to snáď asi nechceš, aby si mala dieťa inej národnosti, než máš ty.