icon

Je bežné, že banka žiada doklad o pôvode peňazí?

Včera o 11:15

Predala som auto a peniaze som chcela vložiť na účet. Čakala som, že ich jednoducho odovzdám pri priehradke, no pracovníčka si vypýtala aj kúpnu zmluvu a vysvetlenie pôvodu hotovosti. Dosť ma to zaskočilo, doteraz odo mňa pri vklade nič podobné nechceli. Je toto už bežný postup pri vyššej sume?

Strana
z2
vevesh
Včera o 15:53
@stanislavicenka

@anonym_a58c60 nie je to povinnost, ale ja by som taku hotovost nenosila, nevyberala, ked dnes to ide vsetko elegsntne bezhotovostne.
Pokialsi ju ziadaju, kupnu zmluvu im predkladas a maju pravo si ju okopirovat a dolozit k dokladu o vklade

@stanislavicenka nesuhlasim, nemaju pravo ziadat kupnu zmluvu. Maju pravu na informaciu, odkial peniaze su, nie na doklad- oni nie su policia ani danovy urad...

stanislavicenka
Včera o 15:54
@vevesh

@stanislavicenka nesuhlasim, nemaju pravo ziadat kupnu zmluvu. Maju pravu na informaciu, odkial peniaze su, nie na doklad- oni nie su policia ani danovy urad...

@vevesh staci sa spytat AI a zistis, ze pravo na to maju😉

vevesh
Včera o 15:58
@stanislavicenka

@vevesh staci sa spytat AI a zistis, ze pravo na to maju😉

@stanislavicenka vies o tom, ze ai nema vzdy pravdu? Kupna zmluva spada pod ochranu osobnych udajov a nie, nemaju pravo. Musis im poskytnut informaciu, odkial mas tie peniaze, ale nie doklad. Oni to maju hlasit dalej a doklad musis predlozit bud policajtom, sudu alebo danovemu uradu, ak ta vyzve. Banka je sukromna institucia. A nechapem ludi, ze tak lahko davaku v dnesnej dobe informacie a doklady dalej bez akehokolvek sa zamyslenia. Banka si to ponechava a nevymazava z archivu- nikdy (aj keby to oficialne nemalo existovat)....

anonym_c670f7
Včera o 16:52

A preto vkladam cez bankomat napr. väčšiu sumu rozdelím na niekolko dní 😀.

anonym_86cd22
Včera o 18:20
@anonym_e19d58

@anonym_86cd22 Pre upresnenie,bolo to v roku 2026?Sumu, ktorú platil kupujúci za byt, delil na časti?

@anonym_e19d58 ano na casti hypoteka a hotovost, ale cez notara isli nie na priamo a notar to poslal nam

anonym_e19d58
Včera o 18:26
@anonym_86cd22

@anonym_e19d58 ano na casti hypoteka a hotovost, ale cez notara isli nie na priamo a notar to poslal nam

@anonym_86cd22 Chápem.Kedysi dávno som pri kúpe bytu platila predávajúcemu v hotovosti,ale teraz sa v hotovosti da platiť v prípade fyz.osoby len do výšky 15 tisíc a nedá sa platba deliť.

anonym_86cd22
Včera o 18:32
@anonym_e19d58

@anonym_86cd22 Chápem.Kedysi dávno som pri kúpe bytu platila predávajúcemu v hotovosti,ale teraz sa v hotovosti da platiť v prípade fyz.osoby len do výšky 15 tisíc a nedá sa platba deliť.

@anonym_e19d58 jaj myslis v igelitke? Nieee na ucet. Ano maximalne 15 tis. Dnes niektori predavajuci spekuluju napriklad 20 tis v igelitke zvysok na papieri. Tento risk som odmietla a hned som isla hladat byt inde. Robi sa to a za mna je to nebezpecne, uz len to ze to niekoho napadne je podozrive

anonym_e19d58
Včera o 18:36
@anonym_86cd22

@anonym_e19d58 jaj myslis v igelitke? Nieee na ucet. Ano maximalne 15 tis. Dnes niektori predavajuci spekuluju napriklad 20 tis v igelitke zvysok na papieri. Tento risk som odmietla a hned som isla hladat byt inde. Robi sa to a za mna je to nebezpecne, uz len to ze to niekoho napadne je podozrive

@anonym_86cd22 Nie,ja som mala bankovky napchate v kabelke 😀.Je pravda, že pri výmene menší za väčší,som doplatok riešila cez notára.Bolo to bezpečnejšie

Strana
z2