Je zodpovedná nemocnica alebo poslanec?
Podla vas, chlapik pred osetrenim zataji infekcnu chorobu, ohrozi zdravotnikov, ti podaju TO na neho, ze zatajil, PS na nich, ze prezradili. 🏥/
Jedna vec je to, že zdravotník má ku každému pacientovi pristupovať, ako k infekčnému. Druhá vec je stav, v akom naše zdravotníctvo je. Vezmi si už len spimínaný covid a nedostatok ochranných prostriedkov aj pre zdravotnícky personál. Neviem, či žijem na inej planéte, ako zdravotníčky v tejto diskusii, ale nikdy som nezažila, aby nejaka sestrička/lekárka na akejkoľvek ambulancii mala rukavice . Tak isto ich nemajú pri vyšetrení na oddelení. Výnimočne ich má posádka RZP/RLZP aj to sa mi už viac krat stalo, že po výjazde som ich našla v krabici na letáky pri poštovej schránke (boli u nás doma) . O tom, že niektoré posádky nám daju použité ihly, aby sme ich my vyhodili ani nehovorím.
Jedna vec je nevedieť o svojom zdravotnom stave a druhá vec je ho úmyselne zatajiť. A ešte keď ide o takúto diagnózu. Keď je v liečbe a nieje infekčný, aký mal dôvod to zatajiť? A nepozerajme sa nato z profesionálneho hľadiska, ale z toho ľudského. Keď viem, akú mám chorobu a idem na vyšetrenie prečo to nepoviem zdr.personálu? Pytam sa z ľudského hladiska. Neriešim to, v akej je strane a čo ich strana podporuje. Ja som farm.laborantka. Denne nám ľudia nosili lieky po záruke. Lieky majú byť bez krabičky a ihly v plastovom obale a osobitne v plastovej fľaši. Realita? Ihly bez plast.obalu medzi ostatnými liekmi v krabičke. Kto bol ohrozený? Pichnúť sme sa mohli aj pri preberaní tašky liekov. K čomu by mi pomohli rukavice?
Nechápem nezodpovednost niektorých ľudí. A už vôbec nie zdravotníkov, ktorí ich ospravedlňujú a schvalujú ich konanie. Tu ide o zdravie a život. Nie o politiku. Moja bývalá šéfka je MGR farmácie a spolumajiteľka lekárne v ktorej aj pracuje a zároveň lekárka anesteziologička a lekárka na záchranke. Príbehov o nezodpovednosti pacientov by vedela písať stovky.
podobné prípady sú aj v bežnom živote... synov kaamrát je zubár...a pacient na konci ošetrenia zubu mu len tak oznámil že má hepatitídu "C"
krv striekala po okuliaroch zubárovi, rukavice od krvi, po stene kvapky krvi... a nedialo sa nič.
Ak ten poslanec nesplnil svoju ohlasovaciu povinnost, mala tato informacia ostat medzi nim a konkretnymi zamestnancami v nemocnici, ale v ziadnom pripade sa o tom nemal ako dozvediet ficiciak a vyzvanat toto na tlacovkach. Zavana mi to putinovskymi bolsevickymi praktikami. Gratulujem Slovakom, ze si toto zvolili.
Je divné,že mnoho zdravotníkov rukavice,či nejaký speci dezinfekciu neriešia a že už kvôli sebe nie,ok.
Ale kvôli pacientom by mali.
Veď nie sú neznáme prípady napr.nedistatocnej dezinfekcie po gastroskopii,kedy si ľudia poprenasali kadečo....kde ešte zubári,atď....
A o porušovaní lekárskeho tajomstvá radšej pomlcim,keď mnoho zdravotníkov roznáša klebety o ľuďoch na oddelení.
Bohužiaľ, takýto ľudia kazia dobré meno ostatných a ublizuju pacientom.
@lalenka33 aký mal dôvod zatajiť? Nuž žiaľ taký, že pacientov s HIV diskriminuje veľakrát aj zdravotnícky personál, odmietajú ich vyšetriť /ošetriť (aj keď by to nemali), chovajú sa k nim odmerane, resp nedodržia mlčanlivosť (vid teraz). O tom nám tiež rozprávali na škole príbehy infektologovia zo skúseností ich pacientov.
A tie ochranné pomôcky (rukavice) nepoužívajú preto, lebo stráca sa v tom hmat a veľmi zle sa v tom odoberá krv oproti tomu, ako keď tie rukavice nemáš. Ale rukavíc je dosť, nikto nehovorí sestrám, nesmiete ich použiť.
@janinah tým pádom každý každého mohol nahlásiť počas kovidu, nebolo normálne aby sa ma Sbs-kár pýtal či mám modrý papierik a či som zdravá alebo nie, každí sa každému montoval do zdravotného stavu ...zákon nezákon už len so slušnosti k druhým by mal povedať a hlavne v nemocnici že je nákazlivú chorobu, urobil chybu, odstúpil bodka. čo tam ďalej rozoberať...
@paradajkova A napriek tomu, vzdy ho prekladaju k nam na infekcne...Dr
Mimo tému :
Mňa by len hypoteticky zaujímalo keby sa také pochybenie a zatajenie informácií pri ošetrení prevalilo pri niekom v inom straníckom tričku ako je PS.
Či by sa našlo také množstvo obhajujúcich a zlahcujucich situáciu.
@lalenka33 tak to je masaker, vysypat ihly medzi preexpirovane lieky, to spravi len primitiv, co nevidi za roh. Mne vadia aj vsade v prirode rozfrkane dia pruzky, ide borec na bike a zmeria si gly, pruzok na zem, vylezie dedo do jaskyne, pruzok na lavicke. Tu nejde ani tak o nakazu, ale o bezohladnost k prirode. Mozno cez potok doplave do mora, kde do zozerie 🐬zivocich. My si si z toho fiša spapame masko. 🌀
@aimee77 akoze necudujem sa, zdravotnik nevie za minutu povedat, ci ozaj dodrzuje pacient liecbu, ci sa lieci dostatocne dlhy cas a teda ci je rizikom ci nie. Obzvlst na Slovensku, uz davno sme mali mat centralny system s datami pacientov, nie aby vsetko bolo o tom, co clovek nadiktuje pri prijme za par minut. Pellegriny rozhajdakal miliardu na informatizaciu, Rasi dalsiu a nevieme roky stare diagnozy pacienta pri prijme a ci predstavuje riziko ci nie?? To by mohol zdravotnik v 21 storoci vediet do minuty po tom co dostane do ruk karticku poistenca.
Faktom vsak je, ze to riziko nepredstavoval, cize tie debaty ako niekomu mohol znicit zivot a podobne su prehnane. Aj to TO je divadlo, keby nieje poslanec za PS, ziadne TO nemocnica nepodava.
Je dlhodobo liečený a podľa všetkeho je neinfekčný. Je liečený v zahraničí, tam to môže fungovať inak, ako u nás, čo sa týka oznamovacej povinnosti. Nevedomosť, ako to funguje u nás, ho však neospravedlňuje. Je podané TO, nech prešetria ako to bolo. A nech za to nesie zodpovednosť, prvý krok urobil sám.
V každom prípade je neospravedlniteľný únik informácii. On je poslanec (bol), rieši sa to mediálne, ale akú dôveru to vzbudzuje u obyčajných ľudí? Im po krku kvôli politickému škandálu nikto nepôjde, ale ich vnútorný pocit im povie, ako sa mám zdôveriť lekárovi, keď neudrží lekárske tajomstvo? Či v prípade, ak by to bol obyčajný človek, tak by nemocnica nad tým mávla rukou?
Podľa mňa je vinná nemocnica aj poslanec. K úniku takej informácie by dôjsť nemalo.
Ja som uprimne zhrozená, kam až zasahuje politika a ako ste niektoré ovplyvnené. Ak by osetrujúcim lekárom bola vas syn či otec, pozerali by ste sa na to rovnako? Samozrejme, že tomu hlupákovi išlo len o seba a jeho karieru, lebo ak by niekoho informoval o svojom zdravotnom stave, mohlo by sa to rozniest. Ja mám autoimunitné ochorenie (nijak nikoho neohrozujúce a informujem o ňom každého lekára, lebo môže, ale nemusí byť rozhodujúce pri liečbe, zákroku). Ak on toto mimoriadne závažné ochorenie zamlčal, nielen mohol ohroziť seba, ale aj ostatných. Keď takto nezodpovedne pristupoval k svojmu zdraviu, zdraviu ostatných, naozaj zodpovedne berie liečbu a naozaj je neinfekčný? A prezradenie lekárskeho tajomstva? Ja som veľmi rada, že sa jeho zdravotný stav prezradil, možno to ochráni jeho budúcich potencionálnych milencov, ktorým by to tiež mohol zamlčať.
A čo sa týka zdravotníkov a ich opatreniach proti nakazeniu, tak osobne si nespominam ani na jedenkrat, kedy mi sestrička brala krv v rukaviciach (ani na Slovensku, ani v Rakusku), takze obava zdravotníkov je na mieste.
Podľa mňa je poslanec vinný, lebo mal povedať a aj predložiť doklady, ako sa lieči, aké berie lieky, aby títo lekári vedeli nato nadviazať.
A napokon to aj tak nejako zistili.
V nemocnici sa o tom začalo rozprávať, dostalo sa to aj k poslancom zo žilinského kraja a postupne sa to dostalo aj k Ficovi.
Však to vyšetruje polícia, lebo to nie je len tak liečiť si závažné ochorenia či už infekčné, iný teraz poslanec psychické v zahraničí a na Slovensku vystupovať akože je všetko v poriadku.
@tramtada31
Každý zdravotník, ktorý sa nechráni, je jednoducho blbec a sám porušuje nariadenia svojho zamestnávateľa.
Inak tento politik chcel pocas covidu zdanit podla neho nezodpovednych nezaockovanych ludi, ktori siria tak nebezpecny virus ako covid tym, ze sa nezaockuju. Ake pokrytecke nie?
@paradajkova Riziko nepredstavoval..Viremiu robime a 6 mesiacov..GPDR nas limituje, ale v referencnom centre v BA vieme dopatrat tieto info.Stalo sa mi, ze chalanicko si pre overenie svojej dg.behol na transfuzku...U nas plati stale paragraf o umyselnom zamlcani HIV infekcii s pravnym postihom.Mame vypracovane postupy, ako pracovat s takymto pacientom, od odberov az po operaciu.Rovnako tehotne a rodicky.Pracovat s tymito pacientami je narocne, od tych, kt odmietaju tuto dg.hoc su na nu niekolko rokov lieceni, az po normalne fungujucich a spolupracujicich pacientov, o kt viem, ze upozormia aj ineho lekara, aku chorobu maju a cim sa liecia.
@draik no myslím, že prezidentský kandidát už čosi naznačil, že on prvú dámu mať nebude ak by vyhral ak myslíme na toho istého.
A ak nechce odhaliť neodhalí.
Skôr si myslím, že Hellebrandt mal povedať pravdu v nemocnici. Nemyslela, som to tak, že mal celému svetu oznámiť aj ked to tak vyznelo, ked som si spätne prečítala čo som napísala.
Určite mal poslanec svoju infekčnú chorobu nahlásiť, keby tak urobil, ušetril by si kopu problémov...TO na neho schvaľujem, nemal ohrozovať zdravotný personál. A že odkiaľ to vedel Fico...veď toho bol plný internet, on nepriniesol info o ňom ako prvý. A v statuse vôbec žiadnu chorobu nespomínal. Ale jasné, zase je za všetko zodpovedný Fico 😁
@danyelia Najskôr sa ukáže, že trestné oznámenie je neopodstatnené, lebo v zákone je uvedená povinnosť informovať, ak je pacient prenášačom. Ak v danej dobe nebol infekčný, neporušil zákon.
Čo sa nedá povedať o niekom z nemocnice, kto spáchal minimálne TČ neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Plus tu máme podozrenie na TČ zneužitia právomocí verejného činiteľa.
@annm81 A ako vie pán poslanec, že bol v tom čase neinfekčný a nemohol byť prenášačom? V čom pochybila nemocnica? Ak by normálne povedal svoju diagnózu a nezatajil ju, nemal by tieto problémy...A kto zneužil svoju právomoc? Veď toho boli plné ,,internety,, - médiá túto info dali von skôr ako Fico...

@paradajkova vedenie nemocnice je dosadené smerom a aj v minulosti. Žilinská nemocnica bola odjakživa smerácka.