icon

Majiteľ chce rozviazať zmluvu prenájmu skôr ako je v zmluve

ada715
20. nov 2020

Ahojte, byvam v prenajatom byte niekolko rokov. V zmluve mam trojmesacnu vypovednu lehotu. Pred cca mesiacom som sa majitela pytala, ake ma plany s bytom najblizsi rok, lebo mne sa skomplikovali plany s hypotekou vdaka momenatlnej situacii a potrebovala som si ujasnit, ci budem moct ostat v prenajme. Uistoval ma, ze s bytom ziadne plany najblizsi rok nema, ze je rad, ze ma najomcu. Vcera mi nahle volal a povedal, ze mi dava vypoved, lebo jeho brat s rodinou sa tam budu stahovat. Ostala som ako obarena, ked este dodal, ze by bol najradsej ak by to bolo cim skor, este skor ako o tie tri mesiace. Zacal sa spravat velmi neprijemne a arogantne. Viem, ze podla zmluvy nema narok pozadovat moje vystahovanie skor, ale celym vystupovanim daval najavo, ze ho to nezaujima, znel takmer vyhrazne. Ostala som v absolutnom soku. Hovoril ze musi napisat vypovednu zmluvu a tak sa ma pyta kedy chcem odist. Povedala som mu ze najneskor ako sa da, teda o tie tri mesiace, no z jeho vystupovania som mala velmi zly pocit. Moze sa dozadovat mojho vystahovania skor? Ak by to urobil akymi prostriedkami sa mozem branit? Meskam s platbou posledneho mesiaca, lebo som mala financne problemy vdaka momentalnej situacii, s majitelom som to ale vopred odkomunikovala a povedal, ze ok, este vtedy. Teraz to na mna ale vytiahol, ze kedy to uhradim? ze by nerad tieto veci riesil sudne? Akoze dva tyzdne meskajuci najom pocas pandemie? ..Opakujem vzdy sme mali korektne vztahy, nerozumiem preco teraz taketo jednanie. Mam z toho skor taky pocit, ze sa ma snazi zastrasit a sprava sa mačisticky, ze by sa takto nespraval ak by som bola muz najomca.

Strana
z2
nela6
21. nov 2020

@petamich ide o to ako ma aj napisanu zmluvu, ci obciansky, alebo obchodny zakonnik hra rolu, ake su podmienky vypovedania zmluvy, doba urcita/neurcita... z popisu co uviedla to vyzera, ze ok, vypovedna 3m,ALE iba napr pri hrubom poruseni zmluvy, ak k nemu nedoslo, nemôže jej len zaklopat na dvere id het...musi jej nájsť napr. nahradne byvanie, to chcem vidiet...

mogaa
21. nov 2020

@nela6 no cez realitku stačí že jej ponúkne 2-3ponuky na iný prenájom a náhradné bývanie jej našiel, to že to ona nevyužila je jej problém....ale naozaj záleží od zmluvy, ak je v zmluve klauzula že zmluvu možno ukončiť aj skôr ako je výpovedná lehota , hlavne ak byt prenajímateľ potrebuje na vlastné účely, tak možno zmluvu ukončiť aj skôr.....realitky presne už vedia ako ošetriť zmluvy ak im prenajímateľ bytu povie že byt bude potrebovať na vlastné účely ale presne nevie kedy....

draik
21. nov 2020

Naďalej úplne zbytočná diskusia, keďže zadávateľka stále neodpovedala na podstatnú otázku ohľadom právneho režimu zmluvy.

nela6
21. nov 2020

@mogaa ona ma zmluvu od realitky? uprimne pochybujem, ze prenajimatel vobec plati dane, vzhladom na jeho vystupovanie

mogaa
21. nov 2020

@nela6 ja som nepísala že ona je v prenájme cez realitku....len že realitky si to vedia v zmluvách ošetriť....ak má známeho v realitke tak si dal do zmluvy danú kauzulu......

zuzanka.zuzu
21. nov 2020

@nela6 "ako ma aj napisanu zmluvu, ci obciansky, alebo obchodny zakonnik hra rolu"??? to nieeee 😂

nela6
21. nov 2020

@zuzanka.zuzu jakze nie, ved tak to funguje...

zuzanka.zuzu
21. nov 2020

@nela6 a kde presne sa v obchodnom zákonníku nachádza nájom?

lenka_932
26. nov 2020

da sa voci tomu nejak pravne branit?

ada715
autor
26. nov 2020

zmuva je napisana podla obcianskeho zakonnika paragrafu 663

bluka2
26. nov 2020

Od témy, ale zaplať mu ten meškajúci nájom a bude sa ti lepšie vyjednávať

puertorico
26. nov 2020

Ja by som na tvojom mieste, ak by som mala na to išla čím skôr preč. Možno je jeho brat s rodinou v oveľa horšej situácii ako ty, klopú im na dvere exekútori a on im chce pomôcť keďže má byt do ktorého by mohli ísť. Treba sa na to pozrieť aj z inej stránky, nie len z tej že tam chceš byť a bodka. Zatiaľ si nájdi aspoň taký prenájom 1izby v dome/byte u nejakej babičky, vyjde ťa to lacnejšie ako platiť byt. Určite sa ti aj on ospravedlní. Nikdy nevieš v akej je situácii, ty by si robila to isté, ak by si mala pomôcť bratovi/sestre/rodičom ak by boli v zlej situácii a ty by si mala "voľný byt". Možno on bol zlý na teba lebo nevedel ako má reagovať a chcel ťa zastrašiť. Ak sa takto správal, môže sa stať že prídeš a budeš mať veci pred dverami. Je mi to veľmi ľúto že si v takej situácii, dúfam že sa to čo najskôr vyrieši a budeš spokojná.

ada715
autor
26. nov 2020

@puertorico bol tu uz aj jeho brat. jablko asi nepada daleko od stromu, lebo to bol jeden agorantny chuj, s prepacenim. ja si uz aktivne hladam iny prenajom, chcela by som sa odstahovat cim skor, len ma zaujima, aka je pravna ochrana cloveka v podnajme, ci sa mi napriklad neoze stat ze sa vratim domov a budu moje veci vystahovane pred dverami, alebo ze by napriklad zacali rekonstrukciu, este kym tam byvam, ako sa mozem voci tomu chranit? aby som mala klud a mohla si v najst a vystahovat sa, ale predpokladam ze to bude trvat aspon mesiac a pol.

draik
26. nov 2020

@ada715
Ak prenajímateľ vypovedal zmluvu o nájme uzatvorenú podľa Občianskeho zákonníka z dôvodu, že byt potrebuje pre svoju rodinu, tak Vým musí ponúknuť možnosť presťahovania sa do porovnateľného bytu z hľadiska veľkosti, lokality, vybavenia a nájomného (=zohnať voľný byt k nájmu napríklad cez RK) a zároveň Vám uhradiť náklady spojené so sťahovaním. Bez dohody je výpovedná lehota najmenej tri mesiace.

desore
27. nov 2020

Pravna ochrana na SK? 🤔 Vsetko je mozne, spoliehat sa na spravodlivost- policia, sudy je cista naivita.

draik
27. nov 2020

@desore
Advokátka? Inak sú to spravidla len bludy...

ada715
autor
27. nov 2020

@bluka2 ano uz som ho uradila, plus dopredu aj najom za dalsi mesiac, nechcem aby nadobudol pocit, ze nebudem schopna hradit najom, lebo tak to nie je. mala som len necakane velke vydavky, ktore sa nedali obist, preto vzniklo to omeskanie, ale uz je to OK.

bluka2
27. nov 2020

@ada715 dobrý krok 👍

bluka2
27. nov 2020

@draik ake bludy? Človek nemusí byť právnik na to, aby si pozrel corruption perception index Slovenska a zistil, že aj Rwanda ci Botswana su viac právne štáty ako Slovensko...

ada715
autor
27. nov 2020

@draik prenajimatel mi do dnes nedorucil vypoved, chcel aby som podpisala dohodu, ktoru mi tiez neukazal, iba o nej cely cas hovoril. v tej dohode samozrejme malo byt aby som odisla skor. Volala som mu nech mi doruci vypoved. Tak uvidime... Uhradit stahovne mi podla zakona musi aj ak by som odisla skor? aj ak odidem po tej 3mesacnej vypovednej lehote? Dakujem za odpoved.

ada715
autor
27. nov 2020

Aktualne si hladam novy prenajom, no nie je to momentalne lahke, nakolko som vdaka nie vlastnej vine ale pandemii a specifiku svojho zamestnania prisla o pracu a som aktualne registrovana 3tyzdne na urade prace, a omnoho viac ako teraz v strese hladat nove byvanie, som nutena riesit ako sa prekvalifikovat a najst si novu pracu. Navyse prenajimam si vacsi byt za slusnu cenu, roky ako tu byvam sa cena nemenila, za co som majitelovi vdacna. Iba sa domnievam vzhladom na jeho jednanie, ale predpokladam ze to asi nezdanuje. Docitala som sa, ze vzhladom na to, ze som nezamestnana, cize oficialne clovek v hmotnej nudzi, tak sa na mna vztahuje ochrana plus 6mesiacov k 3mesiacom vypovednej lehoty, je to pravda? Nechcem ju vyuzit, len si chcem byt plne vedoma svojich zakonnych prav, lebo on voci mne vystupuje ako by som nemala ziadne.

draik
27. nov 2020

@bluka2
Skúste niečo z praxe. Prípadný si vyskúšajte súdny systém v Afrike a potom mudrujte...

draik
27. nov 2020

@ada715
Podstatné je, že pôjde o výpoveď a do skončenia zmluvy platíte nájomné

bluka2
27. nov 2020

@draik ty máš nejakú skúsenosť z Afriky? Ja áno. Ale to je jedno, lebo transparency international ma lepších expertov zrejme než ja či ty. Nejako sa ťa to doktlo, ale nie sú to žiadne bludy, že Slovakistan sa môže vo veľa ohľadoch absolútne bez problémov radiť medzi banánové republiky, t.j. "právo" je na strane mocnejsieho

draik
27. nov 2020

@bluka2
Na rozdiel od vás mám skúsenosti zo slovenských súdov. A bežné veci, ako je aj táto, sú úplne v pohode. Preto zovšeobecňovať a písať bludy, k čomu ste sa uchýlili, je také...

bluka2
27. nov 2020

@draik Samozrejme, že nejaké veci sa dajú vybaviť aj ako v právnom štáte, preto tých 50-60 bodov zo 100 Slovensko za niečo dostáva. Pekné ale, že tu poskytujes právne rady iným

kristiii
27. nov 2020

@ada715 prepáč ale prenajímateľ (alebo jeho rodina) nemusí byť v tejto dobe v oveľa lepšej situácii ako ty. Takže tvoje špekulácie o ochrane naviac mi už prídu cez. Ani ja som svojej najomkyni nezvysovala nájom a dane platím, toto je také rozmýšľanie odveci. Skús sa vžiť aj do role prenajímateľa, ktorý vlastní byť, ale podstate je voči tebe podľa zákona v nevýhode a musí ti ustupovať, keď ho potrebuje pre svoju rodinu

sslobodnamama777
19. sep 2021

@ada715 no hrozna situacia, viem si to predstavit. a bezcharakterna osoba ten majitel. Na toto by ma byt poriadnejsi zakon.

Strana
z2