icon

Môžem si kúpiť počas manželstva nehnuteľnosť iba pre seba?

natalka1919
29. jan 2023

Ahojte, je možné kupit, získať nehnutelnost počas manželstva iba pre seba, do svojho výlučneho vlastníctva? Chcem kúpiť dom od tety, keďže sa sťahuje do zahraničia. Len ide o to, že som vydatá a na kúpu ma manžel úplne iný nazor. Financovala by som to výlučne zo svojich úspor. Môže patriť nehnutelnost iba mne? Medzi mnou a manželom to dlhodobo nefunguje a neviem momentálne či budeme spolu alebo pôjdeme neskôr od seba. Ak by som to ziskala kupnopredajnou zmluvou, tak zrejme by ti išlo na oboch manželov? Rozmýšľala som, že keby mi to dala darovacou zmluvou, patril by ten dom len mne, aj v prípade rozvodu? Môže sa domáhať manžel polovici domu pri prípadnom rozvode? Dalo by sa pripadne nejako inak získať nehnutelnosti do svojho vlastníctva? Manžel nechce zrušiť ani zúžiť BSM. Ďakujem

natalka1919
autor
29. jan 2023

@panelacikova
Teta to chce predať čím skôr, lebo odchadza, potom to nechce riešiť. Čiže do dvoch týždňov musíme ísť na prepisy. Rozviesť sa nestihnem, teraz to ešte neriešim, ale ak sa nič nezmení, tak neskor určite k tomu príde.
Dalo by sa to riešiť aj takto? Kúpila by som to teraz v manželstve od tety na svoje meno kúpnou zmluvou. Ak by som to chcela prepísať na niekoho iného za rok, dva, potrebujem od manžela súhlas na to alebo nie?

panelacikova
29. jan 2023

@natalka1919 je úplne jedno, či to kúpiš iba na svoje meno, podľa zákona to bude patriť pol na pol vám obom s manželom. pretože to kupuješ počas manželstva a nezužuješ. čiže áno, ak by si to chcela previesť na niekoho iného, potrebuješ jeho súhlas a podpis.

kaktusik007
29. jan 2023

@natalka1919 ty rozumies vlastne co ti tu piseme?

chapes pojem BSM ? dochadza ti, ze v manzelstve nie je moj a tvoj majetok? ze na VSETKO potrebujes suhlas manzela???? ze vlastnite veci obaja v pomere 1/1?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
29. jan 2023

@natalka1919 v manzelstve by si to nekupila TY, kupili by ste to VY. ty a muz. comu preboha nerozumies? dom by bol spolocny. ani kupit ho nevies bez jeho podpisu, ani predat, ani darovat.

aduskatt
29. jan 2023

@natalka1919 ideálne riešenie je darovacia zmluva, vtedy s tým manžel nič nemá

aduskatt
29. jan 2023

@natalka1919 aj keď kúpiš na svoje meno, právne je vlastníkom aj manžel, takže tadeto cesta nevedie

natalka1919
autor
29. jan 2023

@matkahelka aha, ďakujem. Musím sa rozhodnúť, čím skôr. Spravím to zrejme tak, že mi to dá teta darovacou zmluvou. Ja jej za to zaplatím v hotovosti. Nejakú vyssiu hotovosť mam a niečo si požičiam a postupne vyberiem z účtu. Nemám obavy, žeby teta pýtala naspäť dar, dám jej podpísať papier, že prevzala peniaze za kúpu. V takomto prípade by mal dom patriť iba mne a manžel by nemal mať právo si na to nárokovať. Podľa mňa to bude najrozumnejsie riešenie.

aduskatt
29. jan 2023

@natalka1919 keď bude mať papier, že prevzala za kúpu, tak ten dom je predaný a patrí aj manželovi............(stačí, že ten papier niekde doma vyhrabe)

aaadkaaa
29. jan 2023

A naco ho chce predavat/darovat? Ved nech odide do zahranicia a necha si ho na svoje meno. Mozete sa dohodnut, ze dan z nehnutelnosti a smeti atd.jej budes platit ty, aj vodu, elektrinu atd., das si minimalne preddavky, ak sa tam nejdes stahovat. A po rozvode ho rovno odkupis a je. Alebo teta potrebuje surne tie peniaze?

lucia147852
29. jan 2023

@natalka1919 narobis si kopec problémov tým papierom. Existenciu hotovosti ti nikto dokázať nevie, ale ak takýto papier muž náhodou nájde tak si na Tom stále rovnako.

natalka1919
autor
29. jan 2023

@aduskatt oficiálne to pôjde darovacou zmluvou. Bude to len papier pre mňa, keby nahodou niečo v budúcnosti. Manžel ho nenajde.
Manžel ma dosť peňazí, len sa mi snaží všetko komplikovať a znepríjemnovat.

natalka1919
autor
29. jan 2023

@aaadkaaa áno, potrebuje peniaze čím skôr.

aduskatt
29. jan 2023

@natalka1919 keby náhodou niečo v budúcnosti, tak preukážeš, že ste vedome podvádzali? Daňováci na krku, manžel sa bude dožadovať polovice, keďže si to defacto kúpola aj za jeho peniaze......ak Ťa rovno nezažaluje

3009
29. jan 2023

@panelacikova poručníkom do 18 rokov môže byť aj kurátorka.

atinkaa
29. jan 2023

@natalka1919 ahoj ja sice nie som pravnik, ale je dobre aj mimo pravnych veci mat vlastne sama pre seba vyjasnene co vlastne chces. Ma to byt byvanie - poistka pre teba pre pripadny rozvod, ze budes mat kam s detmi ist, ked sa pripadne rozvedies? Alebo je to aktualne len hypoteticka divna otazka, ktoru ti niekto nukal a ty na nu s kludom anglicana v dobrom manzelstve odpovedas, ze rozviest sa nestihnem - nechcem zniet rypavo, len ma to zaujalo a vobec ti nebudem pisat, ze chlapi su takto obvinovani z toho ako racionalne jednaju. To je na tebe.
Ak ti ide iba o vyhodnost celeho a pre pripadne zabezpecenie deti - tak uplne laicky by som videla moznosti -
1 - tu uz niekto spominal a to je prepisanie, darovanie nehnutelnosti tvojim detom ( je ale otazka, ak by ste sa rozviedli, tak ci ako zakonny zastupca aj on nemoze s nehnutelnostou nakladat)
2 - vec je, teda ide do zahranicia, nezomiera, nejde na mars, teda preco to cele "neobist" elegantnejsie, ze ti zveruje zatial svoju nehnutelnost, aby si sa o to starala, aby si jej neviem dozrela, ze nik nevybije okna, nenastahuje sa tam, neznici to a tiez, aby si platila potrebne nalezitosti kym ona bude v zahranici a pre pripadnu smrt ti ostava pre zabezpecenie teba a tvojich deti a dolozit to napr. podpisom dvoch ludi z rodiny, ze ste o tom takto uvazovali v rodine uz davno, este pred vznikom manzelstva
Tym si zabezpecis cas, ze sa mozno dovtedy rozvediete, ked uz teraz o tom pises, tak zvlastne?
3 - asi najjednoduchsia vec, je ak je to teta a ty si mala prostriedky predpokladam na ucte pred manzelstvom, ak mas vlastny ucet, tak je to suma, ktoru si tam mala do podpisu pocas sobasa, tak nech ti to preda za taku sumu, zvysok nech ti teta este aj pri notarovi podpise, ze ti dava darom (kedze suma nehnutelnosti je asi vyssia ako to, co si predtym na ucte mala), to kolko penazi jej ty das vedla len tak asi nik okrem svedomia neupravi

Inak pri fungovani prava v nasej krajine je to cele velmi narocne a teda stale asi pojde len o to, kto z vas bude mat akeho dobreho pravnika pri rozvode, tak tak to dopadne.

....a ak by slo len o kupu nehnutelnosti bez jeho suhlasu, teda ze s tym tvrdohlavcom bez ekonomickeho zakladu dalej zijes, mas ho rada, len nechces prist o prilezitost, tak to kup a vybavene, nie sme predsa v 17.storoci, aby si trpela za ekonomicku negramotnost manzela a to, ze dvihas BSM aj prenho ber ako dan za to cele, jednoducho zijete spolu, co ti povedat, ked sa spolu neviete rozpravat, tak asi do toho uctu vedla setri este viac, ak sa da, naj potom mas aj pravnicke eso, take co to zdokladuje ako treba

aduskatt
29. jan 2023

@atinkaa píše, že medzi ňou a manželom to dlhodobo nefunguje, tak asi sa jej takú daň nechce vnášať do nefunkčného vzťahu, z ktorého chce časom odísť

atinkaa
29. jan 2023

@natalka1919 ..az teraz citam, ze uz teraz to mate doma komplikovane a ze prieky su aj jeho silna stranka, tak ak ste v tesne predrozvodovom konani, tak asi pockat do rozvodu a teraz sa zabezpecit, takou tou zmluvou o buducej zmluve, predkupnym pravom, kde sa aj ty zaviazes tete a aj ona tebe, nemusite ist v rychlosti do prusvihu a ty budes mat cas na vsetko, co potrebujes, peniaze ak jej zatial das tie co boli regulerne tvoje, tak by to malo byt uplne ok

a asi najlepsie uz teraz to riesit s pravnikom nielen kupu mimo BSM ale aj vsetko co sa tyka buduceho rozvodu, ktory je "na spadnutie"

@aduskatt ano uz to citam ako to maju..

belllinka
29. jan 2023

@elizabet173 v terajsej dobe su uz v drvivej vacsine deti po rozvode v striedavke.
@panelacikova ja som sa tu este s takou diskusiou nestretla

aduskatt
29. jan 2023

@atinkaa manžel na kúpu mimo BSM pristúpiť nechce, už to písala.

atinkaa
29. jan 2023

@aduskatt tu uz ale neviem preco mi to pises, prepac, ziadna z tych moznosti sa netyka BSM a ak tak len okrajovo a ako som pisala najviac sa tykaju toho, ze my tu mame nulovy pravny zaklad pre vacsinu obyvatelstva, teda sancu ze ten co ma narok bude pravne ochraneny je rovna nule, pretoze lepsie obstoji ten co ma drahsieho lepsieho pravnika a aj tak si tu dalej spokojne zijeme

moznosti od predat jej to za sumu ktoru mala pred manzelstvom a zvysok "akoby tej sumy" - zvysok nehnutelnosti jej dat pri notarovi darom
dat to ako dar detom
dat to jej do spravy
uzavriet predkupnu zmluvu o buducej zmluve....neviem kde tu je priamo BSM

mozno ak mi to vysvetlis, tak budem vediet...aj ked viac tomu potrebuje rozumiet ona ako ja, diky

kamarelo10
29. jan 2023

@natalka1919 Mne rodicia darovali v manzelstve dom je vylucne iba moj.

aduskatt
29. jan 2023

@atinkaa písala si, že má s právnikom riešiť kúpi mimo BSM, preto píšem, že manžel na to pristúpiť nechce, už to skúšala

aduskatt
Autor odpoveď zmazal
kaktusik007
29. jan 2023

no
@atinkaa toto je super napad, kupit oficialne iba za peniaze co boli ku dnu sobasa...

len ja sa obavam ze kedze su na tom takto, tak ze manzel ak ten dom nadobudne bude do toho v pripade rozvodu rypat.
a kedze si nevidia do penaxi - nedivila by som sa ak by zrovna manzel si tie peniaze dlhodobo neukladol do ponozky

atinkaa
29. jan 2023

@kamarelo10 ...sak toto, ze oni ti ho darovali, ty si tam len zapisana ale to sa stale tyka toho BSM a neznalost zakona ta neospravedlnuje, teda v tom bude zmluva neplatna a je to takto dalej mozne riesit manzelom, jeho pravnikom, natahovanim sa, iba ak by suhlasil, rozumel tomu

@aduskatt to viem, ze to skusala a ze s tym nesuhlasi, ale pisem, ze u nas najviac funguje to ze nie sme pravny stat, teda logicky ak to tak je a vezmes to ako fakt, tak stale mas moznost aj sama navstivit pravnika a urobit uz teraz vsetko preto aby z toho dopadla co najlepsie, ked rozvod realne prebehne

za mna uplne najviac dobra moznost, je to, kde aj ty sama pred sebou nevyzeras ako clen nasej celoslovenskej organizovano neorganizovanej zlocineckej janosika oslavujucej gruppy a teda ze sa zatial bude o dom starat a kedze je rozvod za dverami a teta s nou ma dobre vztahy, tak to mozu pravne doriesit aj neskor, po tom rozvode

a chapem, ze sa mi asi snazis cosi pravnicke povedat, ale ako som pisala, nie som pravnik a do skupinovej diskusie som dala len brainstormingovo moznosti, ktore mi napadli, mozno hlupe, mozno to ma pravnickym okom nedostatky, ale aspon nieco vobec sa s nikym nejdem priet, ze je to tak ako pisem, lebo neviem.

@kaktusik007 jeho pravnik do toho bude rypat asi furt, okrem toho, ze uz teraz do nej rype on a podla toho by sa mala zabezpecit - ono tazko sa jej bude vysvetlovat ze jej to na konovi poradili takto....asi u pravnika idealne uz v predvybere rozvodoveho poriesi viac. Ak on bude vediet, ze ma motiv pracovat dokladne, teda ze ma sancu na dalsie jej prachy, bude riesit jeho kancelaria aj rozvod, tak sa snad bude snazit
a teta ak maju dobre vztahy, jej pomoze
myslim ze v mnohych rodinach sa dopredu bavia, ze toto bude takto ked tu nebudem, teda to chce, suhlas tety a este pripadne nejakych 2 rodinnych prislusnikov, ktori to podpisu tiez, ze napr. boli pritom poculi to, vzali to davnejsie na vedomie, ze toto teta planuje a vybavene, nebude to teda ani nic nezvycajne, povedala by som ze je to v sulade s kulturnou tradiciou ich rodiny alebo okolia, ze to takto urobili, neskor na sude... urcite lepsie ako riesit dar pre nu, ktory dopadne tak ako vygooglis za minutu v mnohych odpovediach

lacibo
29. jan 2023

@natalka1919 nech ti to daruje

lacibo
29. jan 2023

@natalka1919 iba na dar sa nevztahuje BSM..takze kupit urcite nie..peniaze tete mozes dat neoficialne..na darovacej zmluve bude ze bezodplatne..treba ist za notarom..ten vyhotovi zmluvu a pred nim to obidve s tetou podpisete..nic zlozite..tvoj muz s tym nic nema v tomto pripade..bude to.iba tvoje

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal