icon

Ohrozuje strom z neudržiavaného pozemku váš dom?

midka
14. júl 2024

Ahojte, sused oproti cez ulicu cca 6m. Má na svojom pozemku pri hranici pozemku zasadený strom- jedla, vysoký asi 20m, vek 40-50 rokov, nikto tam nebýva nestará sa o to celé roky. Fakt sa bojím, aby jedného dňa nespadol na náš dom. Majiteľ ani netuším, kde sa zdržuje, niekedy tam nie je celé roky, myslim, že aj elektrikári ho už odpojili. Proste c z majiteľa cesta urcite nevedie. Poraďte čo robiť. Ďakujem

Strana
z2
petulda333
14. júl 2024

@midka my riesime podobne. Akurat strom je 3m od domu. Je na cintorine a obec ho nechce zrezat,lebo je vraj vzacny a stary. Ked sme sa spytali a co ked spadne na dom? Tak povedala,nech si dame lepsiu poistku. V dome sme ani nie 3r. Strom tiez asi 20m, jeden sme dali zrezat a pan ,ktory to robil sa vyjadril,ze aj ten druhy je preschnuty a treba ho dat dole. Riesime to 2r a tiez si rada precitam rady,ze co s tym

viestta
14. júl 2024

Neplati uz ten Tarabov zakon o ochrane prirody? Ak by platil, tak mozes poziadat o vyrub aby sa za jedlou medved neskryval...

tundra
14. júl 2024

@midka daj sem fotku,ak môzes.Pokial je zdravy,nebal by som sa.Otazka ci je to smrek alebo jedla.Vyrub v intravilane,je mozny len po castiach,od vrchu dole,za pouzitia plosiny alebo lanovej techniky,co vôbec nie je, lacna zalezitost.
Ak urady zoberu na vedomie,tvoju ziadost a dorucia rozhodnutie majitelovi,ktore si nepreberie,si zase na zaciatku.Cena za vyrub, sa môze pohybovat od cca.800 az do 2000€.

doriiis
14. júl 2024

Ja som takto spilila susedov strom.Na drzovku,sami.A bolo.Odporucam to aj tebe.

petulda333
14. júl 2024

My to mame takto a to ani nie je vidiet celu vysku toho stromu

vevesh
14. júl 2024

@midka pokial tam nikto nechodi, pockala by som do konca oktobra a normalne zrezala cez den. Ako, na obci ste uz boli a ked oni to riesia len pisomnou upomienkou🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️nasurovo asi meter od zeme zrubala- casom strom vyrasi znova, ale aspon minimalne na 10 rokov by bol pokoj....

betulinka1
14. júl 2024

@tundra kolko??? My sme teraz platili za orezanie, dvaja pilcici a prisla plošina. Platili sme 240€.
@midka po nejakom väčšom vetre zavolajte pilcikov a nech ho obrezu a keby niekto riesil, tak ho zlomil vietor. Bezne sa to tak robi 😉

abbey1
14. júl 2024

@midka Strom nemôžeš vyrubat len tak. Od určitého obvodu kmeňa stromu potrebuješ povolenie na výrub z miestneho úradu z odboru životného prostredia. Tam treba podať žiadosť, oni strom pozrú a rozhodnú, či povolia výrub.
A určite by som nerubala na cudzom pozemku, môžeš si zarobiť na veľký problém.
Rieš to cez obec.

tundra
14. júl 2024

@betulinka1 orezanie a vyrub, je podstatny rozdiel.

tundra
14. júl 2024

To fakt,takto bezohladne,pristupujte k rieseniu susedskych problemov🙈.Ved tam je porusenych niekolko zakonov.Ved bez suhlasu majitela,nema nikto pravo vstupit na jeho pozemok.Ak ano,tak len s rozhodnutim sudu.Nehovoriac,ze strom je na jeho pozemku a je to jeho majetok...

betulinka1
14. júl 2024

@tundra Ano mas pravdu. Autorka ale riesila, ze aj orez by jej stacil.

midka
autor
14. júl 2024

@abbey1 písala som, ja ho nechcem vyrúbať, mne bude stačiť, len keď sa skráti na bezpečnú výšku.....už som raz rušila výrub na vlastnom pozemku....prešla som si tým,..kreslila som do mapy, kde sa nachádza na pozemku, krajčírskym metrom merala hrúbku kmeňa a musela vysvetľovať, prečo ho chcem vyrúbať.....katastrofa...mn stačí len nech sa spili....čo môže obec, ak to má majiteľ má háku? Veď jemu tam tuším vo dvore aj nejakí bezdomovci prespávali....s majiteľom....cesta zarubana

betulinka1
14. júl 2024

@tundra sused je v inej dimenzi, nik tam nebýva, sused sa nezaujima o to co sa tam deje. Ano v zaujme ochrany svojho majetku mozes obmedzit aj prava suseda. Obec nevyriesi nic. Akoze urcite by som necakala, ked mi drbne susedov strom na dom alebo ma hlavu mojich deti.

doriiis
14. júl 2024

@tundra ...ale prosím ťa.Porusenim zákona je aj to,ak sa o svoj pozemok nestaras a stromy na tvojom pozemku ohrozujú život,zdravie s majetok iných ľudí.Ked máš pozemok,máš aj povinnosti.

midka
autor
14. júl 2024

@betulinka1 áno sused je podivin, starý mládenec, žije prec možno aj mimo republiky....je to v super lokalite,, keby chce uz by to 1000x aj predal ...tiež mám pocit, že obec to vyrieši len nejakou výzvou a tam to skonci

tundra
14. júl 2024

@midka ale,ved dane, za nehnutelnost platit musi.
Pokial zivotne prostredie,vyda rozhodnutie,ze strom je potencionalne riziko pre zdravie a bezpecnost obyvatelstva,tak je predpoklad,ze sa ti podari nieco s tym spravit.Pokial je strom zdravy,tak nie som si celkom isty,ci nieco docielis.
Napr.v Mnichove,staci nastartovat motorovu pilu,hocikde v meste a do par minut su policajti na mieste.(zazil som,vlastna skusenost).V zastavanej oblasti,je velmi maly predpoklad,vyvratenia celeho stromu.

tundra
14. júl 2024

@doriiis samozrejme,s tym suhlasim👍

slovakboy
14. júl 2024

@ptvw majú rásť v lese. A keď mate les pri bytovke tak jeho hranica vás nesmie ohrozovať. Som za ochranu lesa aj stromov. Ale vidrl som ako úrady dlho riešili výrub starého stromu a koľko toho popísali okolo toho. Skoro vedecky. A potom vidím každý deň tony dreva voziť nákladniaky a holoruby v lesoch a už nie lesoch. Choré. Úradníkov je u nas 7x viac na hlavu ako v Holandsku. A oni si vždy nájdu robotu. Teda najprv predpisy a zákazy a povolenia, a potom samozrejme robotu okolo predpisov.

midka
autor
14. júl 2024

@tundra tento týždeň o 2 ďalej vietor vyvratil strom, pred cca 3rokmu v areáli MS..1, alebo 2...a to boli menšie stromy....neviem ako je to splateniim daní ..viem, že od elektriky je odpojený, smetné koše mu zobrali....

bebotka
14. júl 2024

@midka my sme mali presne takýto istý problém. Suseda oproti nám, len posadeny smrek, vysoký až do neba, ktorý keby spadne tak nám zdemoluje celu plynovú prípojku, časť strechy, fotovoltaiku, plot a to nevravím, ako by vyzerala predzahradka. Každý jeden silnejší vietor, či búrku som sa bála aby ho nezlomilo. Ona ho mala už orezany, keďže jej ho mali vypilit elektrikari, keďže sa nachádza pri vedení. Nakoniec jej ho len orezali, keďže ona ho ma posadeny tak dva metre od domu. Ten orezany vrcholoch len tak lietal, keď fúkalo. Už x rokov sme ju presviedčali, nech to dá zrezat a nechcela, že to sadil jej nebohý muž. Obec nám s tým nevedela pomôcť, len dohodnúť sa. Konečne tento rok nejak po zime ho dala zrezat, keďže dával aj sused preč tak zrezali aj ten jej. Platila 150 eur a boli dvaja.

midka
autor
14. júl 2024

@bebotka áno aj tento má výšku do neba...a obávam sa, že obec okrem nejakého listu nespraví nič.....no tak ona tam aspoň býva, tento tam nebyva a zjavne mu ani na dome nezáleží, ozaj na dvore mal auto, na ktoré celé roky padajú konáre...auto je zničené, zhrdzavené, netrápi ho to

anjelicek26
14. júl 2024

@marca12 ta pokuta je smiešna a ak to aj niekto vobec niekde nahlasi, ze áno. Stále môžu argumentovať,že počuli praskanie stromu a báli sa o život s majetok a šli to zachranit😅 Toto poradil pravnik kolegovi a prešlo mu to..

ptvw
14. júl 2024

@slovakboy to nie je les ale par stromov, len mi to prišlo vtipne v súvislosti s tým co nám tu rastie a co si napísal kde to ma rast 😀 lebo tu to rastie snáď veky, ale ako pri týchto burkach je to celkom zahul, občas už vidím ako nám padá cez okno do obývačky 🫣

midka
autor
14. júl 2024

@bebotka super cena, ktorá oblasť SK?

tundra
14. júl 2024

@midka ked mas z toho zly pocit, daj do toho vsetko.Ja sa nezastavam suseda,mne je to jedno...Napisal som, môj nazor,tiez mam v zahrade smrek,ktory ma uz 30m a tiez sa mama pytala,ci ho nezrezem.No nie,je uplne v zadu v zahrade,neohrozuje majetok, ani zivot,preco by som mal..Vedla bola jedlicka asi 4 m vysoka a suseda hu poliala,dakym svinstvom a vyschla.
Mal som podozrenie,ze jej pomohla,tak som bral vzorky z ihlicia,ze to beriem na rozbor.Priznala sa,ze ju poliala dakym postrekom.80 rocna zena,nechcela mat tien v zahradke,ktora im vlastne ani nepatri...žial, taka je realita,riesenia susedskych problemov...

bebotka
14. júl 2024

@midka Levice, ale co chodili po obci a spilovali na jeseň tak brali 100 za strom. U nás to poriesil starosta tak, že keď spilovali obecné, ktoré boli schválené na výrub tak ta firma spravila aj tým, čo mali schválený výrub a nemal im to kto urobiť. Ona bola za nimi vtedy, len nemala povolenku.

marca12
14. júl 2024

@anjelicek26 To je tiez pravda. Ak by sa s nou chcel sudit,ktovie,co je to za cloveka,tak ma argument. A teraz je aj vhodna doba. Boli silne burky,moze argumentovat tym.

vanilkovazmrzka
14. júl 2024

@midka skuste to teda nejako cez obec 🙂

avicii18
14. júl 2024

Preskúmajte v ktorom smere láme stromy vo vašom okolí. Možno fúkava od vás smerom k susedovi a aj keby ten strom zlomilo, padne na druhú stranu.

margotka17
15. júl 2024

@midka obrat sa na životné prostredie, že ťa strom ohrozuje

Strana
z2