Parkovanie na chodníku
Dobrý deň,ako je väčšine ľuďom známe,od 1.10. je zákaz parkovania na chodníku a u nás sa to už začalo vo veľkom aj pokutovať(130€). Ľudia sú z toho pobúrený a ohradzujú sa,že nemajú kde parkovať a mesto má vybudovať parkovacie miesta a štát mal najskôr vytvoriť podmienky a neviem čo ešte. To že vlastnia aj tri autá v rodine,to už nevadí. Sami vodiči osobákov majú plnú hubu ako zákony treba dodržiavať a priestupky tvrdo pokutovať,keď sa jedná napr o predchádzanie kamiónov(len ako príklad). Pritom sa to vedelo už dosť dlho,že sa takýto zákaz plánuje. Či to som len ja iná a vopred som sa na to pripravila?či prečo má stále niekto pocit,že sa má niekto iný o neho postarať a zabezpečiť mu pohodlný a bezstarostný život? Aký máte na to názor?
@akvi nikde som nepisala, ze auta maju byt vsade, pisem o obycajnej starej petrzalke, kde naozaj ak sa nevyuzije chodnik (je dost siroky aj pre auto, aj pre kocik), ludia maju problem, miest na parkovanie je malo. a hneva ma hlavne to, ze sa tak dlho o tom vie a starosta nic neurobil.
a ohliadnuc od toho vsetkeho, je tu aj ihrisko, kde su od poobedia do neskoreho vecera treningy a sorry, ale tie deti nepridu MHD, ale autom a rodicia obsadia miesta pre obyvatelov, co byvaju v okoli ihriska. takze uplne stacilo tam kde je to mozne dat vynimku na parkovanie ( aspon z casti na chodniku)
a mimo temu, luxusne ihrisko pri dome, ale na otazku ci si tam nemozne ist niekedy len zabehat, kedze byvame hned vedla, odpoved bola nie, lebo oni sa o to staraju. aha, tak oni nam neumoznia a ini maju byt ok s rodicmi v aute, ktori prisli na ich ihrisko a nezabezpecili im miesto na parkovanie a nebyvaju tu?
myslim, ze staci byt rozumny a pomahat si najst nejake riesenia a nie len ja a ja a ja
a posledna bec, my sme mali stastie, ze sme si mohli k bytu davno kupit miesto a aj napriek tomu budem bojovat za kamosov, co tu moznost nemali ( asi neboli taki uvedomeli, ze ci kupuju)
No, ženy, odporúčam prísť k nám do Trnavy .. ako je to tu s parkovaním.. my sme pred týždňom predali jedno auto, aj keď nám ho treba, pretože nemáme kde parkovať, ja poobede už autom.nikam nejdem lebo sa nemám kde vrátiť, takze auto pred domom a ja s kabelami peso z Lidla.. budeme mat 37 parkovacích zon tuším dokopy, áno, je logické že autá pribúdajú, u nás v činžiaku bolo dosť starších ľudí, ktorí nemali auta .. pomreli niektorí, byty sa predali, prišli mladí s minimálne jedným ak nie dvomi autami .. mame malé parkovisko, na 32 bytov asi 14 miest, takže nie, naša samospráva sa nepripravila, iba kopa reči a spoplatňované každého m2 , vyhradené hodiny pre návštevy.. švagriná chodí k mame s nákupom tak ze príde, hodí kabelu do chodby a letí preč, lebo ma 40 hodín tuším rocne na návštevu starého človeka vyhradených, inak 2€ na hodinu v meste.. ú nás je situácia veľmi nešťastná, aj to málo kde sa dalo stat už nie je . Proste auta boli, sú a budú.. všetky pozemky vrátane centra - masívna výstavba na úkor pôvodných parkovacích plôch .. tiež nie je normálne keď ide človek na pohreb a nemá kde zaparkovať, lebo proste nemá kde a keď zostane na kraji cesty, tak hneď pokuta.. samospráva mala čas sa pripraviť, ale u nás len zdraželo parkovanie , pribudli cyklochodniky , miest pre auta ubudlo .. ale.. podľa vrchnosti je to ok..
@zazalienka presne tak. Vsetko je to uplne na hlavu. Najprv dovolia vystavbu, potom sa cuduju ze kolko aut. Ved dobre, nech to nejak spoplatnia, ale tu nikdy pocet miest na parkovanie nenafuknu. Ale rusit miesta a davat pokuty budu. A to s tym ze nejdes prec autom radsej, presne poznam. Ja nastastie zoberiem muzove potom vecer, lebo to si za nekrestanske peniaze platime vyhradene parkovacie miesto. Dnes som prisla o 17:00 domov a posledne miesto. Vazne by ma zaujimalo, kam idu ti po celodennej sichte, alebo ti co pridu v noci. Ale hlavne, ze sa nemoze parkovat na chodniku. A hlavne, ze sme urobili cyklotrasy na miestach kde by to ani hlupaka nenapadlo. V BA. Dnes som v centre isla 50 metrov 15 minut. A to nebola ziadna nehoda. A toto si my nechame.
@hiro ty evidentne o stavbe domov nic, ale absolutne nic nevies...hlavne, ze napises, i ked do neba volajucu blbost, ale napises
@andilka absolútne nerozumieš, o čom píšem. Na jednej strane chceš, aby každý mohol mať toľko áut, koľko chce, na druhej strane nechceš, aby všade bolo len parkovisko. Tieto dve veci sa ale vylučujú. Proste to nie je reálne, aby to takto bolo. Pretože raz príde deň, keď sa z každého chodníka a z každého kúska zelene to parkovisko stane. Mesto reálne nemá veľmi čo spraviť, ja im v podstate rozumiem, že nič neurobili, nedokážu nafúknuť ulice. Proste toto je neriešiteľná situácia. A tento zákon je len prvý krok. Ja si nemyslím, že tento postup je ok, to vôbec nie. Lenže nejako začať bolo treba a toto je síce blbý prvý krok, ale v princípe veľmi lacný a sčasti aj efektívny. Pretože ak to budú reálne kontrolovať, tak ľudia nájdu riešenia aj sami. Časť predá autá, časť nebude lenivá a bude parkovať aj ďalej od bytu. U nás napríklad na najväčšom sídlisku je ešte stále dosť miesta na parkovisku, ktoré je bokom. Pritom je v pesom dosahu úplne v pohode. Ale ľudia sú tak hnilí, že im je zatazko prejsť aj 100 metrov. Ďalší krok predpokladám, že bude rezidentské parkovanie všade. Tým sa eliminuju ďalšie autá, napríklad služobné a pod. A zase bude viac miesta. My napríklad máme teraz 3 autá, ak by sme bývali na sídlisku, tak jedno určite predáme a služobné by muž nechával na firme. A takýchto ľudí je plno, čo to majú podobne, ako my. Ja proste vidím ešte veľa priestoru na redukciu áut.
Cela tato debata mi pripada len na rozduchanie vasni...urcite su miesta kde to pomoze a ma to vyznam, ze to zakazali. Ale su miesta, kde je to uplna hlupost. Pripadne to mali zaviest az neskor, ked napriklad bude platna parkovacia politika a rezidentske miesta vsade. Napriklad kusok od nasho domu su jaslicky, skolka, telocvicna atd. Od 15:30 mame preplnene parkovisko, ale ludmi co chodia do spominanych miest, teda tu nebyvaju. Ale parkovacia politika a rezidenti budu az o dva roky platne🤨🤔 Niektori rodicia su tak drzi co idu pre deti, ze zaparkuju uprostred chodnika ci prechodu, kym si idu po dieta(ani sa neunuvaju dat sa na kraj, kde nezavadzaju). Druha lokalita v mojom okoli - obrovsky vnutroblok iba s niekolkymi krikmi a stromami vo vyvysenych zahonoch. Parkuje tam aj 30aut a cuduj sa svete, prejdu okolo seba aj dva kociky a jeden chodca vedla seba. Napriek parkujucim autam. A hadajte kde parkuju? No jasne, ze tam kde doteraz aj napriek zakazu. Pretoze tych par miest(cca do 30 pre 64 bytov...) Tymto sa podla mna len otvoril priestor pre developerov a spravia tu len daku parkovaciu budovu, vyklcuju zelen co je a parkovacie miesta budu spoplatnovat.
@elanor ty si smiesna, mozno u vas v tt to ide...predstav si, ze byvas v dnv a robis v podunajskych biskupiciach, co je cca.30 km...uz ta vidim ako denne jazdis 30 km z prace a do prace, teda 60 km spolu a potom este nezabudni poziadat zamestnavatela poziadat o vybudovanie sprchy...a nezabudni...my tu nemame len rovinu
@erikavesela ked myslis, ved sa smej.
Len neviem, neviem, ci je to ozaj az tak do smiechu....
Nie nemusim ziadat o sprchu, my ju mame 😉
@babyfrog problem je v mhd...vzdy bol...
Viaceré ste tu písali že v meste je parkovanie zadarmo. Padlo tu aj že tam kde majú rezidenské karty je po probléme. U nás (Žilina) sa už pekných pár rokov v meste parkuje na rezidenské karty (platené) a napriek tomu nie je kde parkovať. Karta je na pásmo, nie na konkrétne parkovacie miesto, takže platíme a miesto nemáme. Robím na smeny a mávam voľno aj v týždni čiže mám prehľad a teda či je ráno, obed či pracovný deň alebo víkend parkovacie miesta sú plné. Keď dáke auto odíde do pár minút je tam iné. Pred pár rokmi som si chcela kúpiť auto a práve kvôli tomuto som ho nekúpila. Keď ale niekde medzirečou padne že nemám auto tak na mňa každý pozerá ako na socku 🤦. Ale mám si kúpiť auto aby som stála pred panelákom nech neprídem o miesto? Odísť na ňom by znamenalo pri návrate už nezaparkovať. Našťastie bývam v centre a viem sa všade bezproblémovo a rýchlo dostať MHD.
@akvi nedávno som sa vrátila z Prahy a o prázdnych parkoviskách nemôže byt reč. Práve tam tých aut je neúrekom. Prvý deň sme to dávali metrom, ale na ďalši deň sme to vzdali. Ešte by človek prekusol tých nevonajúcich bezdomovcov voziacich sa v šaline, ale tie prestupy boli nekonečné. Potrebovali sme obiehať viacero adries a keď sme si to dali do mapky, tak by sme museli 1000x prestupovať a 15 minútová cesta autom by nás vyšla 1h15 min s 3 prestupami. Boli sme traja, takže autom to bolo ešte aj lacnejšie. Ale čo sa týka infraštruktúry pre vozidlá, všade sme sa pohodlne dostali. Voľakedy sme boli v Prahe, ale asi robili pokusy ako tu v Bratislave, že tri linky bolo treba nahradiť jednou, z ktorej sa 1000x prestupuje, takze človek sa nevozí, len stále niekde vystupuje a nastupuje. Absolvoval to manzel s našimi malými detmi len raz a už nikdy viac.
@elanor tak asi si jedena z mala ludi, kt.denne mozu venovat ceste do a z prace 3-4 hodiny...mate sprchu...super, vies o tom, ze nie vsade ju maju?...a ciste veci na prezlecenie si nosis v ruksaku?...alebo ti ich nebodaj dava firma cistit v cistiarni?...neviem si predstavit napr.taku ucitelku v dazdi, 28, st., snehu, fujavici prejazdit do prace rano 1,5 hodiny, prist do skoly osprchovat sa, obliect ciste veci, samozrejme ich vyzehlit, oducit a zase odbicyklovat domov 1,5 hodiny...navyse je to suuuuuper zdrave bicyklovat pomedzi premavku
@aceris nestalo sa mi také, že za normálnych okolností by bol preplnený bus tak že by som sa musela objímať z ľuďmi alebo nezmestila..a to som chodila aj z Kramárov, aj z Koliby aj z Lamača...teraz chodím z Limbachu... áno keď sa pokazil tak ten ďalší bol plný, alebo keď sa nejaká škola rozhodla ísť na výlet MHD ( namiesto toho aby si objednali bus ) .. grafikony, veľkosť spojov sa upravuje podľa dopytu... takže keď ľudia spohodlneli, bola väčšia kúpna sila na kúpu auta, začali chodiť autami,...začali rušiť spoje, meniť grafikony, zmenšovať kapacitu spojov... ja som za rozširovanie bus pruhov, cyklotrás, platené parkovanie.... ľudia teraz hromžia že nemajú kde parkovať..keď chceli stavať napr. Parkovací dom v Dúbravke .nikomu sa nepáčilo jeho miesto...ľudia nesúhlasili nechcel mať "výhľad" na parkovací dom... tak teraz nech plaču
@andymajdy nové domy majú povinnosť mať 2 a neviem či už nie aj 3 parkovacie miesta. Viem, že v Senci to majú tak, že musia byť pred bránou. Ale staršie zástavby ( aj 30 a viac ročné) túto povinnosť nemali a momentálne asi nebudú búrať ploty aby do dvora vošli 2-3 autá. Ale napr na našej ulici je autoservis a ten má asi 6 aut pred domom a v podstate je z našej ulice jednosmerka, pretože je rozťahaný všade. :( Ale každý má veľkú bránu a môže pakovať za ňou. Horšie je, keď príde návšteva, Tá musí pakovať na ulici, lebo viacej aut do dvora proste nedáte. Ale v meste nezávidím ľuďom. Parkovacie miesta nemajú ani len kapacitu paneláku. Ale tam je už potrebné, aby to konkrétne mesto riešili nejako a nie pokutami. Nemôžu predsa parkovať 3 km ďalej na parkovisku supermarketu ( napr. )
@zazalienka suhlasim, parkovanie v Trnave je nonsens mega predrazene ked uz ides do mesta a ked idem na polikliniku nemam kde zaparkovat.
Sama som mamicka a kocikujem po chodniku, ale tento zakon mi pride nepremysleny. Mame dom 2 auta, kt parkujeme v garazi, ale ked pride navsteva od 1.10 nema kde zaparkovat. Asi uz k nam nebude nikto chodit
Môžem sa spýtať, ako si sa na to pripravila? Lebo my napríklad máme len jedno auto, 3 deti do 5 rokov, bývame v meste v bytovke a teda nemali sme sa ako na to pripraviť. Mali sme si v byte postaviť parkovacie miesto či ako?
Viac odpovedi znelo " mali dost casu sa na to pripravit".
Moja otazka znie: "Ako pripravit?"
Mali to auto predat, alebo sa prestahovat ci co od tych ludi ocakavate???
Myslite si, ze ti pristahovalci co pouzivaju auto len vikendovo, nechaju auto z mesta odkial pochadzaju?
Omyl, bude stat tam kde sa uvolni miesto pocas dna a zas len domaci si to tu s prepacenim odseru.
Nonstop len dva tabory robia medzi ludmi vo vsetkom.
Hnus.
@tatiana1329 pred 15 timi rokmi auta neexistovali? Je to nestastna situacia, ale pri kupe nad tymto uvazujem. Ja mam take nervy lebo na vela frekventovanych miestach musim ist na cestu s kocikom, lebo maju odstavene auta na chodniku a neuhli.
@elanor plne suhlasim, tiez sme kupovali s tym, ze musime auto niekde dat, ze musi byt pristup k pozemku pre hasicov keby horelo u nas ci u susedov(cize plot ideme posuvat o kus vyssie, aby tu vosli, lebo mame uzky dvor. Ale tiez beriem, ze v 18tke by ma taketo veci riesit nenapadli, iba to auto si jedno odparkovat.
@veronikastrickova áno mali ale keď pozrieš aj ďalej do minulosti, napr aj naši... 30 rokov dozadu kupovali dom, myslíš, že ich vtedy napadlo koľko asi áut budú mať? vtedy nebol taký rozmach a naši auto dlhé roky nemali.... ale u nich sa to našťastie tiež netýka lebo máme kde parkovať a aktuálne sa u nich vedia pomestiť 3 autá, čiže oni a ja s bráchom... ide skorej o tých ktorý nemajú možnosť to auto dať do dvora lebo ho tade neprepchajú... napr ja keby mám o 30-50cm menšiu bránu, už to auto dnu nedám, proste staré domy sa tak nestavali... ja som tiež chodila s kočíkom a nadávala som na to, ale iba v tých miestach kde bolo na výber... ak vidím, že daný človek proste nemá na výber a musí trčať do chodníku tak som EMPATICKÁ a proste si to bezpečne obídem...
@len_nig prestňte tu stále vyťahovať tie blbé kočíky. Proste úplne stačilo začať pokutovať tých, čo nedodržiavajú šírku 1,5 metra pri parkovaní na chodníku. Bývam v Petržalke a tu sú chodníky dosť široké na to, aby mohlo na chodníku s dvomi kolesami stáť aj auto, aj prejsť kočár, v živote som nemusela ísť po ceste.
@any_soj maju pred domom vlastny pozemok? Teda parkuju na svojom? Ak ano, mozu sa tam aj na hlavu stavat. Nie to ich pozemok? Je tam oficialne vyznacene legalne parkovisko? Nie? Tak tam nemaju co robit.
Ten argument- ale ved to je pred mojim domom…. A??? Pokial to nieje tvoj majetok, preco si na neho narokujes?
Pekne myšlienky ste napísali niektorí. Ďalšia vec sú návštevy. Ked aj majú kde domáci zaparkovať, kde majú parkovať návštevy?
Bolo by dobre ozaj zredukovať počet áut, ale systematicky, doplniť MHD, zakázať parkovať na chodníku, ale len tam, kde je na to prisetro, nie celoplošné. Alebo parkovanie pri skole, kde rodič vyzdvihuje dieťa, tak na tých pár minút parkovanie na chodníku y snáď nevadilo. Dajme tomu v čase od 7.0do 8.0 nech je povolené...

@natashkaa no mna by toto tiez zaujimalo, ako sa na to clovek ktory byva na plnom sidlisku akoze ma pripravit 😂. To je logika. Jedine ak by za “pripravu” povazovali odparkovat pol hodinu od svojho bytu. Alebo predaj auta.
S parkovanim na chodnikoch maju problem len ludia, ktori to auto nemaju, pripadne maju jedno. Kto by nechcel vlastne auto, ked ho potrebuje, vyuzije a ma na to. Kto na to nema, bude sa stazovat samozrejme. Preco tym druhym nedopriat. Na vine nie su ludia, ale mestske casti, ktore dovolia stavat bez dostatocnych parkovacich miest. Ako k tomu pridu ludia, ktori na danom mieste byvaju roky a zrazu nemaju kde zaparkovat? Kde si tie auta akoze maju dat? Jedno na druhe? Na toto sa pripravit nedalo. Nie na sidlisku