Pozor na to, čo píšete na nete
Kočky chcem vás len upozorniť/varovať. Ohľadom témy úplatky (dary) lekárovi.. nepíšte nič konkrétne.. prečítajte si tento článok.. aby ste neskončili ešte na vyšetrovačke. nepíšte hlavne nič verejne.
http://www.omediach.com/internet/item/6007-mami...
minimálne je nefér, že v "diskusii" je označneá jedna maminka resp. jej nick..
Chronickú chorobu ti poistia komerčné poisťovne - rovnako ako dlhodobú PN, trvalú invaliditu a podobne...
A štandard je presne to, čo máme my tu - absolútne bezplatné ošetrenie akéhokoľvek úrazu, choroby či onemocnenia u praktického lekára či odborníka. Čakacie lehoty sú normálne - nie je možné nafúknuť dennú kapacitu tej či onej ambulancie či laboratória, takže je normálne, že sa čaká, normálne a bežné, ale tak ako si môžem zaplatiť za nadštandardnú izbu v pôrodnici, tak si môžem zaplatiť aj za to, že mi lekár nepovie, príďte 13.februára a budem čakať štandardne od 7.00 do 15.30 ale povie príďte o 10.00 ak si za to zaplatíte toľko a tolľko...
Zubári fungujú už 20 rokov takto a absolútne nikto to nerieši. Je ich akútny nedostatok, navyše sú prestarnutí . všetci mladí zubári utekajú do zahraničia, lebo sú tam ešte lepšie platení, a náš "štát" je kvôli tomu priposratý, aby do nich rýpal a pri tom okrem ŠTANDARDNEJ sivej plomby a preventívnej prehliadky ti zubár zadarmo neurobí nič, ale sme ticho... tu keď sa pri praktických a odborných lekároch rieši nadštandard, tak pindáme? Prečo????
Bola by som rada, keby lekári prestali robiť po nociach papiere a uzávierky a do bodky plnili všetky nariadenia, ktoré majú od vlády a od Európskej únie - ručím Vám za to, že do mesiaca by sme všetci boli v uliciach a štrajkovali !!! Ale nie proti lekárom, ale za nich... pretože málokto reálne vidí do tejto problematiky...
Mám pocit, že Ficovi a spol. skončilo divadielko pre národ s názvom "referendum" takže potrebuje vymyslieť ďalšiu zábavku na odpútanie pozornosti od skutočných problémov 😉 (to, že napr.dane na benzín a naftu na SK sú mnohonásobne vyššie ako v okolitých štátoch a dennodenne nás štát osiera nás netrápi???)
baby, nehadajte sa 😒 😠 😖 😝
@prego81 kto sa hada? Ved diskutujeme. 😘
@prego81 ako pisem, moc toto az 😩
A este napis nejake ceny operacii, ze ci na to bezny slovak ma.
@sue ok tak poistia - ale za aku cenu? Taku ze si tu poistku nedovolis. Myslis ze preco je milion americanov bez zdravotnej poistky?
Lekary robia po nociach i vo svete. Nie je to lahka praca ale nikto ich nenutil to robit. Ale o nich debata teraz nie je.
Diskusia je o tom ako sa ma zdravotnictvo financovat, ked sa vyriesi toto, vyriesia sa i lekari.
@sue ale zubny standard je presne definovany - kym inde definicie chybaju.
Ale ako pisem - ja som proti priplacaniu. Bud vyuzivas statne zdravotnictvo - co je platene z odvodov - ktore je pre kazdeho rovnake, ci si dochodca, dieta alebo milionar, alebo ides plne sukromne - a platis vsetko cash - pripadne cez sukromnu zdravotnu poistku ktora je komercna. Odvody poistencov statnej zdravotnej poistovne NEPATRIA do ruk lekarovi sukromnikovi a nemozu fungovat ako cast platenia za ukon.
Tot moj nazor.
@sue - chápem, ako to myslíš, ale keďže všetci platíme odvody, mali by mať všetci rovnaké šance - nadštandard doplatiť - to áno. Ale v rámci pracovnej doby platiť za to, že Ťa zoberie na určitú hodinu? Veď to by mal byť štandard, nie nadštandard. Ak by si lekár vedel zorganizovať čas, všetci by chodili na určitú hodinu (plus - mínus v rámci to nejakej normy - všetci hádam chápu pohotovosť, kde príde niekto z vážnym úrazom a pod.) Za nadštandard ja považujem napr. vybavenie mimo ordinačných hodín, či už večer, cez víkend a pod. Ale v rámci ordinačných hodín je to v podstate nezmysel - pretože platíš za niečo, čo by malo byť štandard. Aspoň podľa mňa. A poplatok za skoršie vybavenie mi príde nefér voči ostatným - čakáš v čakárni v rámci ordinačných hodín, príde 8 ľudí, čo si zaplatia prednostné vybavenie, môžeš sa po pár hodinovom čakaní otočiť na opätku, lebo Teba už lekár nestihne vybaviť (slovenská realita v jednej ambulancii).
@katrinka8 presne tak. Ak chces nadstandard chod za tym lekarom potom ako prestane byt plateny poistovnou z penazi nas vsetych a zaplat si za ukon / vysetrenie ako samoplatca v plnom. Inac naozaj ten chudobny ma smolu.
@katrinka8 keď ono sa ti to veľmi nedá naplánovať, keďže veľa pacientov - väčšina chodí "akútne" - je naozaj málo špecializovaných ambulancií, kde sa to dá naplánovať tak, aby si nikdy nečakala... a pokiaľ viem, fungovalo to tak (kým to včera na Blanárov podnet nezrušili) že ambulancia mala vypísanú dobu počas ktorej počas dňa brali pacientov, ktorí zaplatili za prednostné ošetrenie (napr.hematológia v BB v poliklinike každý deň 12.00-13.00 + ešte nejaký čas ráno,.,,,) takže ľudia, ktorí tam boli bez prednostného vyšetrenia vedeli, že v tej dobe ich nevezmú 😉
@sue inde vo svete to funguje.
Ak je ten pripad tak akutny ze par dni nemoze vyckat, do nemocnoce s nim na pohotovost a odial na prijem na specializovanu kliniku.
@zeriempizzu kedy si naposledy využila služby lekára? 🙂 to čo píšeš nie je chyba lekárov, ale chyba systému... ktorý samotní lekári zmeniť nemôžu 😉
@zeriempizzu
pred rokom som mala kolonoskopiu. Robi sa to tu bezne pri celkovej anesteze:
Nemocnica si nauctovala $1908 (vdaka poistovni som dostala zlavu $1108, potom poistovna zaplatila $640 a ja $160)
Lekar ktory kolonoskopiu vykonal (ten ma svoju ordinaciu na inom mieste, ale v tejto nemocnici operuje) tak ten nauctoval $500 (pri mojom poisteni bola zlava $57, poistovna zaplatila $62 a ja $381)
Anesteziolog si nauctoval $945 (zlava $290, poistovna $655 ja nic)
Samozrejme, ze keby tuto istu proceduru vykonali niekomu s inou poistkou tak by to vyzeralo uplne inac, myslim tie ciastky ktore by zaplatil pacient zo svojho.
Bezna navsteva prakt. lekara stoji okolo $100-$150, z vlastneho vrecka platime $15-$20. To je v pripade ze ti nic nepichli, nebrali ster a pod. ALe bezna preventivka raz do roka je plne hradena. To je myslim taky "standard" ak sa to da tak povedat 🙂
Ja sa osobne nemozem stazovat. Rada si to tu zaplatim (som vdacna ze mame z coho) a aj som spokojna. A ked sa mi lekar nepaci tak dovi dopo idem k inemu. Ale je Pravda ze mat tu v usa nejake chronicke zdrav.tazkosti, to by som asi rozpravala inac...
@sue v utorok som bola u neurologa.😘
@prego81 to su este v pohode ceny. Ale na priemerneho slovaka vysoke urcite.
@zeriempizzu
Myslim, ze aj na priemerneho Americana.
@prego81 tak toto ti tu nikto neuveri, ved amici maju prachov. 😁😁😣
Baby, ale viete, že tie ceny sú také isté aj u nás, akurát že idú zo zdravotného poistenia? ....
@sue
nebudem sa hadat, lebo neviem (aj ked pochybujem) 😠 ale dajme tomu ze su rovnake. Tak preco by sa na moju kolonoskopiu mal skladat niekto iny? A ja "platit" niekomu na porod? (ked uz sme na konikovi)
Prave preto ze system financovania zdravotnictva na SVK je taky aky je...preto budu tieto diskusie o "vsimnom" a "nadstandardnom" dokola a o nicom. Majte sa
@prego81 dúfam, že sa nehádame 🙂 ja len píšem o tom, že to presne tak funguje na SVK - zdraví občania svojimi odvodmi platia štandardné liečenie tým menej šťastným - o tom je tá solidarita...ale prečo berieme právo na oficiálne financovanie nadštandardných služieb mi je záhadou 😕
O tom, čo je štandard a čo nadštandard môžme diskutovať - ale rovnako môže byť po tej diskusii zverejnený oficiálny cenník, kde si každý bude môcť vybrať či si chce zaplatiť alebo nie a keď zaplatí, tak za to dostane potvrdenie a prijímateľ príjem patrične zdaní...a nie si ho strčí do vačku...
Takže len opäť píšem, že prvý robí chybu pacient, ktorý nesie dopredu lekárovi fľašu, kávu či obálku - preto, že chce nadštandard... rovnako ako je svinstvo ak to robíme na úrade, súde či polícii...
Ak chceme zmeniť systém (pretože by sa zmeniť mal...) tak klopeme nesprávne na dvere lekárov...tí ten systém netvoria, tí sú len jeho súčasťou, rovnako ako my pacienti...
@katrinka8 vies preco to na Slovensku nefunguje? nie preto, ze si lekari nedokazu zadelit cas.... ale preto, lebo tu mame drb.....y byrokraticky system a nie lekari, ale poistovne su bohovia. ak si napr poistovna povie, ze pre toto mesto staci 1 ortoped a tomu podpise zmluvu, tak tam bude fungovat len jeden a je im uplne jedno, ze musi zvladnut denne 80 pacientov. ako sa asi moze venovat pacientom, hm? preto su preplnene cakarne, nie pre poplatky.
@sue suhlasim s tym, ze cely system je chory a treba ho zmenit, ale ked sa nezmeni prud penazi do zdravotnictva a hlavne vyuzitie penazi v nom, jedina moznost je zvysit podiel pacientov. stale plati solidarita, ci sa to niekomu paci alebo nie, stale su plne preplacane drahe operacie, chemoterapie, onkologicke lieky v 1000ckach eur.... a povedzme si rovno, Slovensko na toto uz davno nema zdroje. Zdroje nema ani USA, DE, snad len severske staty.... kazdy to plata ako moze, zdravotnictvo (statne) asi nie je nikde ziskove....
Ahojte neda mi nezapojit sa ohladom prednostneho vysetrenia, Stale tu riesite ze pridete a cakate 2-3 hod. Moja dcera mala problemy (hnacky aj 5 krat za den), a objednali nas o 4 mesiace na gastro. Vtedy by som si veeelmi rada zaplatila za prednostne, nech necakame 4, prosila osm ju ze je to akutne ze bohuzial mame prist az o 4 mesiace. Este dodam ze v ten den sme tam cakali 3 hod. Tak to len k cakacim lehotam na SK. Odbornikov je malo, a cakacie lehoty niekolko mesiacov. Arogancia lekarov je samozrejmost, a ochota pomoct 0 bodov (cest vynimkam). Vsetci mladi idu prec.
@lavendea
@prego81
@sue
@nezabuddka presne tak. vsetko mlade a schopne uteka. a cakacie doby su z velkej casti vinou limitov poistovni.
lekarov ubuda, zubari su v dochodkovom veku.... o 10 rokov si este radi zaplatime nadstandard, len aby sme kvoli plombe nemuseli ist do Rakuska.
@lavendea vies co ma napadlo? Ze za 10 rokov- my oddidene detvaky- radsej dohodneme osetrenie pre nasich Slovenskych rodicov v tunajsich nemocniciach. Stacilo, ked moja mama bola pozriet v nemocnici, ked sa drobec narodil (o 23,36). Jej prva otazka- to je "obycajna" izba, ci nieco extra? Boli sme v obycajnej izbe. a ona pozerala, ze lepsie ako ***** hotel. A vsetko som to mala hradene poistovnou.
@lavendea nuz, preto som sa smutne zahladela na naseho drobca, ked som citala, ze jedno nemenovane stredisko/kliniku/ kde pomahaju s plodnostou vlastni...... A ze platobny vztah medzi nemocnicami a Narodnou transfuznou nie je az taky narodny. Najsmutnejsie je to, ze ak na nieco upozornis, tak ti bloknu spravu, aby bola viditelna len tebe. a pritom cerpas info z viacerych zdrojov...
A inak preco tu nikto nespomina UK? Kazdy si musi platit statne poistenie a zdravotnu starostlivost ma zadarmo a lekar sa tu boji zobrat hadam aj cokoladu. Ak chce nadstandard tak je tu na vyber sukromnych klinik ako maku.

@sue
nechcem sa vyjadrovat k situacii na SVK lebo tam nezijem ale musim poznamenat nieco situacii v USA: to ze mas zdravotnu poistku v USA je velmi ale velmi siroky pojem. Je vela roznych poistovacich spolocnosti a este viac poist. planov. Nie kazdy lekar/nemocnica/klinika akceptuje vsetky poistovne. A pozor, aj ked mas poistku tak to neznamena ze mas lekara/operaciu/pobyt v nemocnici zadarmo. Poistovna len uhradi cast dlznej sumy, alebo aj neuhradi 😉 Niektore vysetrenia (vascinou preventivne) su preplacane v plnej vyske. e to vsetko velmi individualne a niekedy aj komplikovane, obzvlast ak mas viac ako jeden poist.plan.