icon

Vyplatenie z domu a staranie sa o rodičov

alzbetka1783
26. apr 2022

Riešime v rodine uz dost dlhy cas. Švagriná slubila manželovi,ze ho vyplati z rodicovskeho domu v ktorom ostáva spolu s rodicmi a manželom.
No stale to odialovala az sa nakoniec k tomu uz vôbec nevyjadruje. A dostali sme odpoved ze ked ona dovychova rodičov, nemusí vyplatiť surodencov. Co je na tom pravdy. Neviete?

alzbetka1783
autor
26. apr 2022

@akvi mne by to tiez bolo jedno,keby manžel necakal tie sľúbené peniaze. A este nám na dokoncenie domu chýba.
Manzel sa z toho neide zrútiť,len je utrápený lebo toto u nich nikdy nebolo. Vzdy sa vedeli porozprávať....teraz 🤷.
Dokonca som sa uchulila k takej veci ze som prestala posielať fotky svokre. Ved byvaju 5km ,mozu prist. No ked aj pridu vecne utekaju .....
Musime sa začať sústrediť na seba a kaslat sa na nich. Ved ako sa hovorí na kazdu sviňu sa varí voda 🤣

sasa1310
26. apr 2022

@zuzanockamt tak napísala to dosť nezrozumiteľne.

sasa1310
26. apr 2022

@alzbetka1783 manžel nech nečaká nič. Švagriná mu už nemusí dať nič. Žiaľ

melanta
26. apr 2022

@alzbetka1783 úplne chápem, že ťa to mrzí. Aj mňa by. Aj kvôli peniazom, lebo veď vy ste si svoje zadovážili sami, oni dostali. To nie je fér. A ešte sa s vami pomaly nebavia. A tiež by ma to mrzelo kvôli mužovi. Ale toto si situácie, kedy sa ukáže charakter ľudí. A ten nezmeníš. Teraz ste s mužom zistili, aký charakter sú jeho súrodenci. Treba sa orientovať inde, nájsť si iných známych, s ktorými sa budete stretávať. Aj priatelia môžu byť viac ako rodina.

alzbetka1783
autor
26. apr 2022

@anjelicek26 vidis takto som to nebrala nikdy. Ďakujem ti veľmi pekne za pohľad ❤️

martinagnidova
26. apr 2022

@alzbetka1783 mame tu istú situáciu. Skoro teda. Svokrovci dom darovali svojej dcére (kvôli podnikaniu), ta sa toho chytila a nechce ho prepísať naspäť na rodičov a odmieta vyplatiť ďalších dvoch súrodencov.,ohana sa Tým ze oni vrazili peniaze do poschodia, kde bývajú. Svokrovci sa odsťahovali, momentálne na ich poschodí bývame my (ale už máme kúpený iný dom), papierovo bohužiaľ... Neurobia súrodenci s tým nič.. Morálne sa môže hanbiť. Darované je darované 🤷‍♀️

opica_skorica
26. apr 2022

@alzbetka1783 ty im neberies rodinu, oni sa sami rozhodli ist het.
A kedze muzova sestra nesplnila jeden slub, da sa ocakavat, ze nesplni ani druhy, takze kludne moze tvoj muz po case riesit i doopatrovanie rodicov, lebo ona nemoze, nechce, nema peniaze,……… atd.

makova333
Autor odpoveď zmazal
mable123
26. apr 2022

@alzbetka1783 Môže byť veľa spôsobov ako toto vyriešiť. Byť ale Tebou, tak sa do toho nestarám, pretože ty si sa vydávala do tej rodiny a časť domu môže byť na Tvojho muža a ty si musíš riešiť svoju rodinu, lebo potom vznikajú hádky. Jeho sestra môže dostať podľa dohody viac, keďže ich dochováva, záleží od dohody medzi deťmi. Takéto veci najlepšie riešiť počas života. Lebo ak sestra dá podpísať na seba starým ľuďom papier a prepíše si všetko na seba, tak s tým neurobíte nič a veľa krát sa to stáva. Starý človek verí a tým, že vidí, že sa oňho stará iba jeden z detí je možné že mu to podpíše aj dobrovoľne.

opica_skorica
26. apr 2022

@mable123 co ma riesit?
Svokrovci to dali na kataster na jedno z deti. Muzovu sestru.
Co nevesta bude riesit?
Nic.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
makova333
26. apr 2022

@mable123 "Môže byť veľa spôsobov ako toto vyriešiť. " Noze daj aspon jeden, bo ja nevidim ani jeden ako toto vyriesit.

sardinka32
26. apr 2022

@martinagnidova dar mozu rodicia zobrat spat, kedze este ziju...

opica_skorica
26. apr 2022

@sardinka32 to neni jednoduche. Museli by dokazovat. A tie dokazovacie zakonne dovody poznas?

sardinka32
26. apr 2022

@opica_skorica nepoznam, treba ist za pravnikom...u nas v rodine sa tak stalo...a jednalo sa o byt...

martinagnidova
26. apr 2022

@sardinka32 áno, v prípade ak hrubo a závazne porušili všetko, čo sa týka bývania... Jednoducho musí byť zavazny dôvod, resp. súdne by sa ťahalo veľmi dlho.. Riešili to súrodenci aj s rodičmi asi pol roka..jednoducho ak nesúhlasí obdarovaný, ktorý nič neurobil, nie je dôvod vziať dar späť. Tak to je 😞

terezka1947
26. apr 2022

@akvi vies,toto nie je iba o peniazoch. A dom je rodičov,deti ho iba dedia,nemajú na neho nijaké morálne právo. Rodič rozhodne za živá,komu ho dá.
Nie, nesúhlasím,že ten,čo sa postará o rodiča je vo výhode. Nemá hypo,atď. Ale veď ktokoľvek môže na seba zo súrodencov vziať to bremeno.
Ono ostať pri ležiacom znamená,stratiť zamestnanie,či fajka tomu peniaze navyše za opatrovateľku a kde sú ešte iné veci. A nikdy nevieš,či to potrvá rok,či 10r.
Nie každý do toho ísť chce,no keď rodičia zomrú,každý tomu súrodencovi závidí.
Viem o čom píšem.
Akurát,my sme s manželom v úplne inej pozícii ostali.
Nám kvôli starostlivosti o rodičov v živote veľa príležitostí ušlo,naši súrodenci si išli životom bez akejkoľvek rodičovskej ťarchy.
A nemáme nič.
Ale aj keď cítim niekedy krivdu,neľutujem.
Peniaze a majetky nie sú všetko a o rodičov sme sa postarali. Sme morálni víťazí,aj keď bez nového domu a super dovoleniek.

mirkasmile
26. apr 2022

@alzbetka1783 snúbencova mama takéto niečo mala.
Boli 3sestry, a najmladšej muž navrhol,že ich mami doopatruje s tým,že dom sa prepíše na ich dcéru, čiže vnučku.
A každej mala vyplatiť po 10-15tisic.
Lenže na vnučku sa to prepísalo,keď mala len 16 alebo 17, a ešte chodí na VŠ, takže nepracuje, nemá z čoho vyplatiť.
Sranda je, že je to už dávno prepísané, a babka stále nebýva s nimi 🙃 že nemajú čas, ale na prepis domu čas bol 😀
Darmo, niektorí ľudia sú veľmi vychcani

opica_skorica
26. apr 2022

@terezka1947 dom je vas?

mirkasmile
26. apr 2022

@terezka1947 ono to je veľká pravda.
Aktuálne bývam so starými rodičmi, a moja babka sa ešte o jej mamu stará, no tá je už úplne mimo 🙈 straší jej v hlave, strašne to už na psychiku lezie 🙈
Jej súrodenci odmietli platiť DSS,že hádam tam ich mama nebude, tak si ju vzala babka, ale súrodenci prídu raz alebo 2x za rok, neprispeju nič, a vyjadrili sa,že v prípade smrti sa nevzdajú svojho podielu na rodičovskom dome,že majú na to právo a nezaujíma ich, že sa moja babka stará o ich mamu 😀 ale DSS platiť nebudú
Fakt, niektorí členovia rodiny, ideál keby áno neboli členovia rodiny

opica_skorica
26. apr 2022

@mirkasmile to je insie, kedze nejavia ziadny zaujem o cloveka.
V pripade, ze by opatrovatelke platili, pisala by si rovnako?
Ci tak isto?

akvi
26. apr 2022

@terezka1947 nikde som nenapisala, ze ten, co sa postara, je vo vyhode. Pisem, ze sa moze lahko stat, ze ten, co sa TVARI, ze sa postara, sa nakoniec nepostara a zaroven si uziva bezstarostny zivot bez uverov a bez toho, aby co len cent zaplatil za energie (mam v rodine bohuzial a viem, ake reci vedie, to mi staci, aby mi blikala kontrolka)... Pretoze ustne dohody su nanic, pokial co len jedna strana hodla nedodrzat dohodu, co sa deje pomerne casto. Preto je v poriadku, ak rodicia spisu zavet s tym, ze dom pripadne tomu, kto sa postara a ak sa nepostara, alebo nebude treba sa starat, tak sa majetok rozdeli nejakym dielom, akym, to nech urci rodic. Ja mam tiez surodenca a uz teraz sme dohodnuti, ze ako to bude, nasi rodicia uz nie su najmladsi a normalne sme sa o tom pobavili, ako dospeli ludia, co myslia aj na buducnost.

mirkasmile
26. apr 2022

@opica_skorica vieš, ono babku trápi to, že všetko grafike my, aj s prababkou všetko komplet robíme len my, starostlivosť, kúpanie, prebaľovanie.
Absolútne neprídu pomôcť, je to ich mama a absolútne nula bodov. To je veľmi smutné.
Keby sa zaujímajú, a keď aj teda by neprispeli,ale prišli by s ňou pomôcť, postrážiť ju, umyť ju. Vyžaduje si 24hodinovu starostlivosť. Ale nikto zo súrodencov,ani z ich deti záujem nejaví

acrobaleno
26. apr 2022

Raz, keď dali rodičia počas života dom dcére, tak nemusí nikoho vyplácať. Rodičia si totiž so svojím majetkom môžu robiť čo chcú. Keby ho darovali charite, tiež by ste nešli pýtať podiel. A je to iba na rodičoch ako k tomu pristúpia. Je to fér? Možno. Predsa sa o nich stará.

mirkasmile
26. apr 2022

@opica_skorica jaaaj, a zabudla som na to finančne prispievanie.
Samozrejme,že keby prispeli, by to bolo fajn. Veľakrát sa stalo,že babka musela ísť k lekárke, ja som musela ísť do roboty a s prababkou nemal kto ostať, museli sme proste na rýchlo susedu zohnať. V tom prípade by veľmi podľa nejaká opatrovateľka,alebo niečo.

angela85
26. apr 2022

Pozri sa,nech sa hocikto odhodlá doopatrovat rodičov,tak k takému človeku veľký obdiv. Videla som aké ťažké mala naša babka posledných 6 rokov,nezvládali to poriadne ani ich tri deti... A kto sa na to odhodlá a zvládne s duševným i fyzickým zdravým tak si ten Domo zaslúži. Aj spolužitie s rodičmi je náročné, aj prerábky a starosť o starši dom. Tak či tak by im polovicka domu patrila a tú druhú majú za starostlivosť. U nás sa začína riešiť niečo podobné z mužovej strany a keď sa jeho sestra na to dá,fakt nech si nechajú všetko. A vážne sú dôležitejšie dobre rodinné vzťahy ako peniaze a aj preto voči tomu nič nenamietal,i keď ja som si nie úplne sadla s jeho sestrou ale viem že mužovi záleží na ich vzťahu a tak na Tom záleží aj mne

terezka1947
26. apr 2022

@akvi ani ústne dohody,ani papier často neplatia,keď sa treba starať o niekoho. Bohužiaľ.

terezka1947
26. apr 2022

@opica_skorica nie,nie je

sasa1310
26. apr 2022

@angela85 ja mám na to iný názor. Pokiaľ k žiadnemu opatrovaniu ešte nedošlo, nie je dôvod na darovanie domu tomu, kto akože sľúbil doopatrovanie. Ono to väčšinou tak býva, že kto niečo dostane, tak potom na svoje sľuby aj zabudne. A podpis darovania sa dá spísať aj na smrteľnej posteli a nie niekoľko rokov dopredu len na základe nejakého sľubu

sasa1310
26. apr 2022

@mirkasmile a kde bývate, u tej babky všetci?
možno by aj platili DSS, keby sa nasťahovali k babke aj oni. Možno by vtedy mali z čoho