Zapísanie bábätiek do pasu

tristanianz
4. máj 2012

Chcem sa opýtať... Moja 4mesačná dcérka má iné priezvisko ako ja, ale s jej otcom nežijeme spolu. V lete by som chcela vycestovať do Írska, pozrieť kamarátku.. Počula som niekde, že po novom musia mať všetky deti vlastný pas.. Alebo takéto malé si mám, či možem zapísať do svojho pasu?? Čo si o tom myslíte? Neako sa mi to nepáči, aby mala už teraz vlastný pas, je to ešte drobec a vysvetlovať na colnici, kto je to za dieťa, aj keď je to moja vlastná dcerka, sa mi nechce.. Či sa na to nebudú pozerať? Alebo ešte stále možem zapísať svoje dieťa do svojho pasu? Začínam sa už dosť hnevať aj na to, že nerozvážne jej otec dal vlastné priezvisko, keď už vedel dopredu, že nás vzťah nebude fungovať... Mám teraz samé nevýhody všade..

ivett1
4. máj 2012

@tristanianz ahoj, každé dieťa dude potrebovať vlastný pas ide o nariadenie rady EK a EP
viac podrobnejších informácií a hlavne niektorých vysvetlení sa dozvieš už tu
🙂 https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/potrebuje-dite-vlastni-pas/
zápis dieťaťa v pase rodiča nebude po 26.6.2012...platný resp. akceptovaný v EÚ...
inak, čo sa týka kontroly v rámci Európy, tak ide o "policajnú kontrolu"...môžu vás zastaviť napr. nemeckí dopraváci a ak budete mať dieťa v aute, tak, okrem vašich dokladov a dokladov od vozidla môžu (nemusia) požadovať aj nejaký doklad totožnosti- od 26.6.2012 je to vlastný pas dieťaťa...

ichbinich
4. máj 2012

@tristanianz: Ano, kazde dieta potrebuje/bude potrebovat vlastny pas. Ja som mojemu dala vystavit prvy, ked mal ca. 4 mesiace.
Tu v Rakusku je pas pre babatka a deti do dvoch rokov vystaveny iba na dva roky, prvovystavenie je zadarmo.
Uz som mu dala tento rok spravit aj novy pas. Kedze mal viac ako dva roky, uz ho vystavili na 5 rokov a platila som polovicu (35 alebo 39€).
Uz sme cestovali dost, aj letecky, ale takmer nikde pas od nas nechceli (vsetko v ramci EU). @ivett1 ma pravdu, si povinna sa vediet preukazat platnym dokumentom, a to je za hranicami pas.

Co sa tyka problemu s inym priezviskom, ja by som si na tvojom mieste dala vystavit medzinarodny rodny list (ten je vo viacerych jazykoch) a v pripade pochybnosti ukazala, ze ty si matka a hotovo. Vystavia ti ho na matrike.

Fotografi vedia spravit aj predpisove fotky babatiek. Povedia ti, ako ju mas drzat a teba pripadne potom vyretusuju. Mne dali na plece latku ako pozadie. Skontroluju si to sablonou, ci fotka zodpoveda predpisom.
Kedze ten predpis zacina platit coskoro, odporucam ti necakat na poslednu chvilu, ale dat ten pas vystavit co najskor, aby si nemala stresy, ked si bude davat robit pas pol Slovenska pred dovolenkami. 😉

trixi
4. máj 2012

@tristanianz ako odpovedala @ivett1 kazde dieta aj ked bude mat len tyzden musi mat vlastny cestovny pas po 26.06.2012, to ze nezijes s otcom dietata nema na to vplyv. Aj keby ste boli spolu, tak dieta musi mat svoj pas. Vybav si ho cim skor aby si sa v lete vyhla dlhym radam (v niektorych mestach uz su). Pas vybavis za 8 € kolok. Este si vezmi svoj obciansky, rodny list dietata a ostatne vybavia na pasovom. Dieta odfotia, vsetko vyplnia, my sme boli hotovi za par minut.

ikke
4. máj 2012

tovje dieta potrebuje v kazdom pripade vlastny pas. to, ze ma ine priezvisko, vobec nie je prekazkou, v mnohych krajinach sveta (mozno dokonca vo vacsine) si zeny neberu manzelovo priezvisko za vlastne a nemaju problemy na hraniciach.

tristanianz
autor
4. máj 2012

@ivett1
@ichbinich medzinarodný rodný list??? To som ešte nepočula, ale ďakujem.. 🙂
@trixi
@ikke myslela som si, že bude lepšie, keby som ju mala zapísanú v mojom pase do 5 rokoch života, bolo by to aj lepšie. To dieťa stále rastie, pripadá mi to dosť za hlúposť, aby mala vlastný pas.. Aj tak chodí všade len so mnou.. Takže je to už nariadené, že musí mať vlastný pas..

ikke
4. máj 2012

@tristanianz ano, musi mat vlastny pas, take su zakony.

sisaha
4. máj 2012

@tristanianz tak ako tvrdia ostatne, musi mat vlastny pas. Meno vôbec nie je rozhodujuce. Ak ma dieta vlastny pas, nikoho nezaujima s kym cestuje.

xenicka13
4. máj 2012

mozes ju mat zapisanu v pase ale musis to stihnut do 26.6 potom to plati do 5 rokov alebo do skoncenia púlatnosti tvojho pasu

ikke
4. máj 2012

@xenicka13 "plati" ale iba pre slovenskych colnikov. po 26.6. potrebuje kazde dieta vlastny pas, aj keby si ho rodic dal 25.6. zapisat do vlastneho pasu, 26.6. bude ten zapis uz len peknou spomienkou na casy minule...

http://www.minv.sk/?dolezite-informacie
/inak typicky slovenske - neschopnost uradnikov citat medzinarodne dohody zvalia na neochotu ostatnych statov akceptovat slovenske vymysly... 😝 🙄 /

http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/rodicia-po...

tristanianz
autor
5. máj 2012

Už viem, bola som sa informovat. Aj keby som si ho teraz zapisala do pasu, po 26 to bude platit len niekde.. Presnejsie ani nie platit, ale budu to akceptovat.. Aj to len v niektorych krajinach, kde ma vlastne a ani nebudu kontrolovat, ako cr, madarsko a okolite staty.. To mi je na nic.. 🙂.. Nesto ji ps az tak vela a ked ma dcera ine priezvisko, nie je zbytocnost nosit pri sebe doklad o totoznosti, cize rodny list, alebo ak cestuje so starymi rodicmi, s rodinou, tak suhlas rodicov...

mojkamirka
7. máj 2012

ahojte, môzte mi poradit, teda aj keby sme chceli vycestovat do CR či chorvatska deti musia mat vlastný pas, ak som to dobre pochopila, ze?

ikke
7. máj 2012

@mojkamirka ano, dobre si to pochopila, musi mat vlastny pas.
@tristanianz predstava,ze ta nebudu kontrolovat, lebo v schengenskom priestore nie su kontroly na hraniciach, je naivna. jednak ta skontrolovat moze namatkou hranicna policia aj 150 km za hranicami, a nedajboze ak sa nieco stane, ako budes vysvetlovat, ze nemate pre dieta doklad, ked je to povinne?

tristanianz
autor
7. máj 2012

@ikke chcela som ju v vlastnom pase, v cr by mi to uznali, lebo je ešte malá.. Otec malej pracuje tam, tak to vieme z oboch krajín.. Slovákov tam berú ako svojich, samozrejme s výnimkami.. Ale inde by to neakceptovali.. Bude mať malá vlastný pas.. V Írsku by som asi nedopadla dobre..

tristanianz
autor
7. máj 2012

@mojkamirka je lepšie mať vlastný pas.. Aj keď pochybujem že v čr budú kontrolovať niekoho, kto nevypadá ani podozrivo, ani neako okato . 😉 Ale stať sa može všeličo.. Doteraz tam však chodia mamičky bez pasov len tak a ani jedna sa nesťažovala, alebo nespomínala, že ho budú potrebovať.. Ja ho tiež radšej vybavím, aj keď má len 4 mesiačiky..

ikke
7. máj 2012

@tristanianz no prave tym uznanim v CR by som si tak ista nebola
http://www.mvcr.cz/clanek/zapis-deti-do-pasu-ro...

tristanianz
autor
8. máj 2012

@ikke toto vyšlo v každej krajine 🙂, ale povedzme si a ja myslím práve to, kedy sa kontroluje a kto si berie pas, keď sa cestuje z sk do čr a naopak.. Ešte skor by som uverila, že ma budú kontrolovať v rakúsku, maďarsku, ako keď ja si pojdem s malou nakúpiť na trhy do Brna, alebo na návštevu za dcérkiným otcom.. Ale samozrejme netvrdím, že sa to všetko nemože každú chvíľku zmeniť a znova sa vrátime k starým časom, keď tie pasy budeme potrebovať aj do čr.. Ešte pred rokom som tam aj ja pracovala a nikdy som pas nepotrebovala..Aj keď som si vybavovala trestný register, mala doktora.. A dokonca sú tam mamičky, ktoré tam žijú aj s malými deťmi a ktovie či aj oni si vybavujú pasy len koli tomu, že tam žijú aj s celou rodinou a majú slovenské občianstvo. Najlepšie sa opýtať ich.. Ja ten pas potrebujem koli iným krajinám.. I tak kto toto vymyslel, že malé bábatká musia mať pasy, by som veľmi rada vedela.. 🙂..

tristanianz
autor
8. máj 2012

@ikke alebo mi tak napadlo, že je to koli tomu, že deti nemajú ešte doklad o totožnosti, okrem rodného listu a preto ten pas i k vycestovaniu sem vedľa k našim bratom.. Ja som si ho vybavila aj s rodným listom, lebo pre nás je to jediná možnosť, ko nemať problémy v zahraničí, keďže máme rozne priezvisko.. Pekný deň.. 😉