icon

Zmena priezviska po svadbe: Ako to oznámiť?

21. jan 2024

Žienky zaváhali ste niektoré pri zmene priezviska na manželove kvôli významu slova. Ani moje nie je bohvie aké ale mala som spolužiakov Muchu aj Pavúka tak som medzi nimi nevyčnievala. Ako to povedať snúbencovi?

Strana
z2
minenkak
21. jan 2024

Vymyslite si svoje nové priezvisko,spolu spoločne ,s ktorým budete obaja súhlasiť

buberova
21. jan 2024

Manželove priezvisko tiež súvisí s 💩 a on navrhoval že si vezme moje priezvisko.. ale ja som to nechcela a normálne som si zvykla a nemám z toho ťažkú hlavu ani sa nehanbím 🙂 a sú z toho celkom dobré vtípky keď sa stretneme viacerí s priezviskami, ktoré niečo evokujú.

Maškara je úplne v pohode priezvisko to by som neriešila ani sa nezamýšľala.. a nad príbehom pani Kadilovej sme sa obaja s manželom uchechtli 😂😂 ale my môžme, od nás to nebude pokrytecké 😂

janage
21. jan 2024

@minenkak vymyslieť si nové sa u nás nedá, môžu ale si vybrať iné, ktoré sa v rodine uz vyskytlo.

trema
21. jan 2024

Moja kamoska sa vola Petra Čvirik Kováčová 🙂 aj ty sa mozes volat napr. Jana Maškara Blchová.. 🙂

pribinak
21. jan 2024

Maskara je úplne v pohode

minenkak
21. jan 2024

@janage toto ma zaujíma ,takže,ak stará mama jedného z nich ,mala priezvisko, ktoré sa obom páči, môžu si zmeniť na toto priezvisko

janage
21. jan 2024

@minenkak ak majú obaja hanlivé priezvisko ako kakackova a kadil, tak dajú žiadosť na matriku, napíšu dôvod a vzťah k novému priezvisku.
Presne by im povedali na príslušnej matrike.
Tu sa píše, že poplatok za zmenu hanliveho mena či priezviska je 3e.
https://www.minv.sk/?informacie-o-zmene-mena-a-...

minenkak
21. jan 2024

@janage áno toto predné som čítala ,ale nikde som nenašla ,že aké priezvisko potom môžu chcieť

sheila121
Odpoveď bola odstránená
huginko
21. jan 2024

Takže Maskarova je stonasobne krajšie ako tvoje rodné, asi tak 🤨je úplne v pohode

anjelicek26
21. jan 2024

@minenkak akékoľvek bez limitacie.

huginko
21. jan 2024

@anjelicek26 tak asi nie akékoľvek. Iba také, ktoré sa v rodine už vyskytlo

kamatopo
21. jan 2024

Tak si nechaj svoje a dohodnite sa,že deti budú mať po ňom . Ja som si nechala svoje a aj moja dobrá kamarátka. Doba ide dopredu tak hádam v tomto nebudeme nasilu. Inak známa mala zas v Taliansku opačný problém. Tam zas nechápali na matrike prečo chce priezvisko budúceho manžela😂

anjelicek26
21. jan 2024

@huginko kamarátka si zmenila meno na meno dieťaťa, lebo on si ju nevzal a dieťaťu nedovolil zmeniť meno.. 100e platila...

huginko
21. jan 2024

@anjelicek26 no teda

erikavesela
21. jan 2024

@anjelicek26 preboha..to co je uz len za komplikovanu situaciu?

minenkak
21. jan 2024

Takže, keď sa môjho muža ,teta vydala a jej svarina(muzovho brata žena)mala fajn priezvisko za slobodna, môžem si zmeniť na toto priezvisko

kristiii
21. jan 2024

Maškara/Maškarová je úplne v pohode, nad tým by som sa vôbec nezamýšľala.

janage
21. jan 2024

@anjelicek26 na sk dávaš žiadosť, kde uvadzas dôvod zmeny. Môžu, ale nemusia ti vyhovieť. Keď som sa pár rokov dozadu bavila na túto tému, tak známa čo v tom čase robila na matrike povedala, že hanlivé môžeš zmeniť, ale že by malo mať nadväznosť na priezviska v rodine. Co mali prípad tak dieťa si v dospelosti zmenilo na matkine za slobodna. Teda z drzhubu sa stal mrkvicka.
Ak by prišiel mrkvicka, že chce priezvisko po tete z 3.kolena lebo bola sláviková a jemu sa to viac paci, nevyhovel by mu. Tam musí byť pádny dôvod.
Co si ešte spomínam bol prípad, keď v rodine boli 3menovci a jeden bol grazel často hľadaný políciou. Furt zámeny, návštevy, vysvetľovanie, tak požiadal slušný príbuzný o zmenu a bolo mu vyhovene lebo bola vážne narušená jeho kvalita života.

dejka77
21. jan 2024

V zenskom formate je to uplne normalne priezvisko. Muzsky tvar uz bije trochu do oci, ale tak vo mne to nevyvolava nic zosmiesnujuce.

Strana
z2