Sú časté nádchy v kolektíve normálne?

Zodpovedané
6. máj 2019

Dobrý deň,

mô trojročný synček chodí od 1,5 roka do škôlky. Pokiaľ bol doma, tak mal nádchu iba raz, a to mal 11 mesiacov. Kojený bol dva roky.
Iba raz mal zápal stredného ucha, raz zápal priedušiek, raz norovírus a raz zápal dutín. Akonáhle príde vikend, tak sa v noci zobudí na zapchatý nos. Ráno už soplí a má nádchu.

Bez nádchy vydrží maximálne dva týždne. Fúkam nos, kvapkám Olynth alebo Nasivin a v noci zle spí. Rodičia dávajú do škôlky zasoplené deti.

Tento rok berieme celá rodina od septembra Imunoglukan, lebo sa častokrát od synčeka nakazíme i m.

Sú časté nádchy v kolektíve normálne?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

synova imunita nemusela byť dostatočne pripravená na pobyt v škôlke, avšak asi ste nemali inú možnosť a do škôlky musel ísť už taký maličký. Je výborné, že ste ho aspoň dojčili do 2 rokov🙂

Ak v noci zle spí, aj chrápe, navštívte ORL ambulanciu. Môže mať zväčšenú nosnú mandľu a časté opakujúce sa zahlienenia s tým môže súvisieť.

Bohužiaľ u škôlkarov sú časté nádchy a kašlíky, nakoľko sa od seba navzájom nakazujú (práve preto, že chodia do škôlky nedoliečení, avšak tomu sa zabrániť nedá).

S Olynth a Nasivin by som to veľmi nepreháňala.
Radšej denná hygiena nosa morskou vodou -izotonickou, inhalácie Vincentkou cez inhalátor alebo preplachy konvičkou (odporúčajú sa až od 4 rokov, resp. ak už vie dieťa smrkať a spolupracuje).


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas