icon

8 mesačná dcéra sa sama neposadí. Ako ju motivovať?

anita41
19. dec 2010

mam 8mes.dceru ktora sama uz pekne sedi ked ju posadim,ale sama sa neposadi.Dviha sa ale nevie sa posadit.Ako ju mam motyvovat?Poradi mi niekto?A ako je to z plazenym a kedy by sa mala postavit na nohy?Dkujem

jana776
19. dec 2010

Ahoj, sediet by si ju nemala davat kym sa sama neposadi, jej chrbatik na to este nie je pripraveny. Nechaj ju na brusku niekde na zemi, kde ma priestor na pohyb a ked na to bude pripravena, tak sa zacne postupne dvihat na 4, rozhojdavat sa, o par tyzdnov lozit a postupne sa aj posadi a postavi. Jej telicko samo vie kedy je na co pripravene, tym ze to budes silit to nijako neurychlis.
Moja sa zacala dvihat na 4 ked mala 8 mesiacov, o tri tyzdne lozila a posadila sa az ked mala 10 mesiacov, to uz aj stala.

akika722
19. dec 2010

každe dieťa je ine,netreba porovnavať s ostatnymi..moj maly sedel sam na 5mesiacov a na 10 už sam behal...no kamoškyn maly chodil až na 14mesiacov...pokial je mala ok,je zdrava tak sa tym nezaťažuj,pride to a bude sedieť behať...no ked ťa to znepokojuje skus sa opytať na neurologii...ale ja osobne pokial dieťa nema žiadne problemy by som to neriešila 😉

gabka24
19. dec 2010

náš malý sa sám posadil ako 8 mesačný a neplazil sa vobec ,začal iba kolenkovať a to až potom ako sa pustil chodiť....takže sa netráp a nechaj malej čas, ono to všetko príde samo 🙂

veronika81
19. dec 2010

Dávaj ju čo najviac na bruško a motivuj ju nejakou hračkou, daj jej ju na dosah ruky, niečo farebné, hracie, povzbudzuj ju, aby si hračku vzala. U nás najviac zaberal mobil a papuče 😀
A pasívne posadzovať by sa nemalo, kým sa neposadí sama, nie sú na to ešte svaly a chrbtica pripravené, to všetko si spevní hlavne lozením, takže jej daj čas, nech sa trénuje na brušku. V 8 mesiacoch nie je nič výnimočné, že ešte nesedí, môj sa posadil ako 9-mesačný.

blumka
19. dec 2010

vacsina deti sa same posadia z polohy na 4 cez sikmy sed, takze ju motivuj aby sa plazila,tak ako ti baby radia, potom zacne chodit po 4 a potom si sama sadne. mne mala stvornozkuje uz asi 2-3 mesiace, sama si sadla asi pre mesiacom ale to bolo tak raz, dvakrat do tyzdna, lepsie sa jej sedelo na patach ked klacala...az nedavo zacala sama preferovat klasicke sedenie...bolo to tesne pred 10. mesiacom.. Kazde dietatko je individualita, niektore sedi skor ine neskor, dolezite je nedavat sadat, lebo potom nema motivaciu si sadnut same 😉

ludka140281
19. dec 2010

dcerka ma 8 mesiacov a asi pred dvoma tyzdnami sa zacala sama sadat...sada si aj v noci....proste vzdy...ked ju dam na zen ,nelozi,skor sa plazi 😅 ..este to chce asi cas a netusim ci sa da nejak naucit ,alebo ukazat jej aby liezla takto,alebo takto.....asi si sama najde sposob co jej vyhovuje 😀 bud trpezliva,prekvapi ta kazdu chvilku 😀

evabb35
19. dec 2010

Nedávaj ju do sedu. Nech veľmi veľa štvornožkuje. Takže ju motivuj, aby čo najviac liezla. Nie je dôležité, kedy si dieťa sadne, kedy sa postaví na nohy. Dôležité je, aby nepreskočilo fázu lozenia, štvornožkovania. Tým lozením sa aj posiluje chrbátik a potom sa aj samé postadí a postaví....takže len nech čo najviac lozí - to je teraz najdôležitejšie.

stvura
Odpoveď bola odstránená
bobocka
19. dec 2010

je to veeeelmi individualne.moj syncek sa prevaloval,plazil,stornozkoval,postavil sa a az ked mal 10 mesiacov,tak si sam sadol.kazde dietatko je individualne,kazde sa vyvija inak.kazde robi pokroky po svojom.hlavne je to dietatko k nicomu nenutit.ked bude pripravene,trak si sadne 😉

mija777
19. dec 2010

Presne ako píše jana776,každé dieťa vie samo,kedy je na čo pripravené..Aj ja som stresovala,keď moja malá mala 8mesiacov a ešte sa sama nevedela posadiť.No vedela som,že raz to príde.Vtedy,keď na to bude pripravená.A posadila sa sama od seba nejaké dva týždne na to a kúštik pred 9-tim mesiacom už aj stála v postieľke.Nemusela som ju to nijak učiť,len som jej dala priestor na to,aby sa "realizovala".Sama začala skúšať loziť,sedieť i vstávať.Teraz už takmer chodí.Takže len trpezlivosť 🙂

miska333
20. dec 2010

nas marek zacal stvornozkovat pre tyzdnom a aj sa naucil si pekne sadat, predtym sa sam posadil ale mu to trvalo a nie vzdy sa podarilo. a co sa tyka lozenia nechat na brusku a ked hracka nepomaha daj pod nu cez brusko plienku a troska ju podvihni- nam to pomohlo

valika_val
20. dec 2010

kazdy pediater ti odpovie, ze je dolezite nechat vsetko na dieta. samozrejme motivacia nie je zla, priam vitana, ale nic netreba prehanat.
pre chrbticu je najlepsie, ak dieta najprv stvornozkuje a potom sa posadi. mnoho mamiciek zial preferuje opacny postup - dieta davaju sediet, lebo sa im to tak paci. chrbat sa stvornozkovanim ale poriadne spevni a pripravi na sedenie.
dolezite je dat dietatu priestor a nechat ho ucit sa. netreba ho zakazdym dvihat, nosit, alebo mu pomahat. jemne a s citom ho treba nechat ucit sa a skusat, co vsetko dokaze. kazdy jeden uspach ho potom posunie milovym krokom vpred.

(moj syn je fyzicky velmi sikovny, otacat sa zacal ked mal 2,5 mesiaca, na nohy sa po 3 tyzdnovom stvornozkovani postavil ako 6,5 mesacny. az potom si sadol - asi ako 7 mesacny. teraz zacina chodit popri nabytku 🙂 )

zuzana76
20. dec 2010

dieta sa nikdy nema davat do polohy, ktoru este nevie samo zaujat, teda nedavat do sedu, ked sa nevie samo posadit, nedavat do chodula na nozicky, ked nevie same chodit, no ale prax je ina. Dieta sa najskor okolo 4.mesiaca zacina tahat do sedu za rucicky, potom nasleduje obrat, z chrbatika na brusko, okolo 5-6 mesiaca, samozrejme je to individualne, moze byt o mesiac skor aj neskor - teda 4-7 mesiac , potom sa dieta vie pretacat z bruska na chrbat a naopak- vala sudy - nasleduje plazenie - tiez insdividualne -6-10 mesiac, potom sa da na 4 koncatiny a stvornozkuje - 7-11 mesiac a z pozicie na 4 koncatinach sa da dieta same do sedu ú8-12 meisac , potom nasleduje postavenie sa popri nabytku, alebo v postielke priblizne od 7 mesiaca u velmi pohyblivych deti, ale kludne to mzoe byt aj 12 mesiac. Potom zacina dieta robit prve krociky s pomocou a nasledne same chodi. Samostatnu chodzu by malo zvladnut do 18 mesiaca.

bmonika
20. dec 2010

naša bambuľka teda sedela pekne v pol roku, loziť začala v 10 mesiacoch a chodiť keď oslavila rôčik. tak akosi ukážkovo. no máme kamarátku, a jej malý začal sedieť pomaly v 8-9 mesiacoch, o čosi neskôr loziť a oslávil rôčik, chodí okolo nábytku,
ono to príde samo, ja myslím, netreba to síliť 😵
však sa ešte dosť nachodí v živote, nech si poleží 😉

janka2732
20. dec 2010

každe dieta je ine nechaj to tak ked pride jej čas uvidiš aka budeš prekvapena 🙂

kdezee
21. dec 2010

ako uz vyssie sa popisalo, netreba nic silit...niektore deticky sedia, lozia a stavaju sa skor ine neskor.....hlavne ho nechaj sameho a daj mu cas nech zisti ako na to..nemala by si mu vobec pomahat so sedenim a neskor ani s chodenim..ziadne obkladanie vankusmi ani choditka ci chodenie za ruky..babatka sa to vsetko pekne sami naucia 🙂

ba80
21. dec 2010

nasa zacala najprv lozit, potom stvornozkovat a sama si sadla az potom, ako sa postavila...

tanitta
21. dec 2010

ahoj... syn sa posadil sam az v 12mes zo stvornoziek...cas cas.... a nechat to na samotnom dietati samo ukaze kedy je pripravene...

exupery
21. dec 2010

Nasa sa zacala najskor plazit tak v piatom mesiaci,okolo siesteho si sadla,potom ale o mesiac,mesiac a pol zacala stvornoskovat,a uz necele dva mesiace stoji,chodi popri nabytku,a dnes sa jej podarili tri krocky...prve.

evickapooh
21. dec 2010

moja noemka vedela najprv stat -v detskej posteli ,potom sedela sama ked mala cca 8 mesiacov. nelozila vobec ,sama chodila ako 11 mesacna ,to je u detoch individulane nenut ju na nic!!!!!

katrinka8
12. feb 2011

Nasa dcerka sa nam zacala dvihat do sedu asi tyzden pred 3. mesiacom, proste zdvihla hlavicku a drzala ju hore aj niekolko minut - videla to aj nasa pediatricka a povedala, ze to sice este u tak malickeho dietatka nevidela, ale ze ak to robi sama, tak je o v poriadku. Samozrejme, ze sediet sme ju ale nedavali. Robi to doteraz (ma 8 mesiacov), na brusku ma fakt ze tehlicky 😀 Takto sa nam tahala sama do sedu vzdy, ked dlhsie lezala na chrbatiku. Na bok sa vedela otocit tiez velmi skoro, na brusko koncom 2.mesiaca. Naproti tomu na chrbatik asi na prelome 5. - 6. mesiaca. Vzdy, ked sme jej len podali ruky, bez akehokolvek tahania sa sama pritiahla a sadla si snad od 3. mesiaca. Ale nikdy si nechcela lahnut spat a lezat. Taktiez velmi skoro zacala po podani ruciciek si nieze sadnut, ale postavit sa (bez tahania, proste vyskocila). Bala som sa, co jej to urobi s chrbticou, ale nasa Dr. povedala, ze je to v poriadku, ked je taka pevna a silna. Proste cca od 6. mesiaca sedi sama bez opory, hoci si nevie sama sadnut. Dovtedy sme ju "dali sediet" len tak na par minutiek, 2-3 na nasich kolenach, lebo ked lezala, srdila sa. A zrazu sa len tak prestala opierat. Ale doteraz sedi pekne, nema a ani nikdy nemala gulaty chrbatik, vzdy rovny a pevny ako klinec. Teraz (asi tak tyzden) sa sem - tam sama posadi - ale este je to viac-menej nahoda 😉 Lozit sa jej velmi nechce, skor sa plazi a gula - najma za mobilmi a ovladacmi a uz spominanymi papucami 😀 A taktiez sa vie dat na vsetky 4 a tak zvlastne priskoci - posunie rucicky dopredu a nozickami naraz priskoci - ako psicek, alebo sa kyva na 4. Ale pred 2 tyzdnami (koncom 7 mesiaca) sa sama postavila. Priplazi sa ku gaucovej opierke, chyti sa a uz je hore. Kazde dietatko je individualne, netreba ich do nicoho nutit, ale podporovat v jeho aktivitach - tak nam to potvrdila pediatricka a to som aj citala v rozhovore s jednym ortopedom.

martinka17
13. feb 2011

chrústik sa začal točiť neskoro, na 6 mesiacov, ale štvornožkoval o mesiac neskôr, o týždeň na to sa posadil a na 7,5 postavil, sám začal chodiť ale až na 10,5 😉