Asistovaná samovražda v Európe
Od pomoci k vyhladzovaniu?
..... kam sa naša spoločnosť dostala neustálym zvoľňovaním kritérií pre podstúpenie eutanázie či asistovanej samovraždy.
Od smrteľne chorých ľudí trpiacich veľkými bolesťami cez usmrcovanie mladých a detí s duševnými poruchami až po uspávanie „už neužitočných“ starých ľudí. Z idey o milosrdnej smrti sa táto myšlienka časom zmenila na netoleranciu voči slabším a odstraňovanie tých, ktorí už nie sú pre spoločnosť produktívni.
https://www.postoj.sk/178965/coraz-viac-krajin-...
@sissy27 ano, ale v clanku sa uvafza, ako sa kriteria postupne znizuju.
Dam priklad AI - deti sa postupne kamaratia s AI, miesto normalnych kamaratov, aj sa zdoveruju AI a hladaju u nej pomoc, miesto psychologov, lekarov. Dobry sluha, zly pan. A co ak to prerastie aj u eutanazii? Postupne schvalovanie novych moznosti... Ten clanok povazujem za prevenciu proti sialenosti
@eva8 ja normalne neverim,co pises.Ides proti prudu,a teraz ti bude nalozene.Ano dozijeme sa doby,kde to bude povinne,kvoli veku.Stari ludia budu uz nepotrebni a ak s tym nebudu suhlasit,tak deti budu za nich platit take dane,ze same deti ich zabiju.Tak rychlo tam spejeme.Ale dnesnni ludia vobec neuvazuju.
@anonym_6f3fc4 presne ako píšeš, každý má možnosť voľby. Máme slobodnú vôľu. A aj zodpovednosť za svoje rozhodnutia v tomto živote. Aj tie dobré aj tie zle. Čiže ak s tým Boh nesúhlasí a človek to urobí, musí brať na vedomie aj to, že bude potrestaný. A možno horšie než bol na Zemi. Ale proste je to o rozhodnutí. A rozhodnutia sú o prebratí zodpovednosti za ne.
@lenkakravcova ešte raz, áno. Každý má právo sa slobodne rozhodnúť bez toho, aby si ho súdila. Nie si Boh, nemaj prosím božský komplex. Nesúď druhých, rešpektuj ich, rešpektuj ich slobodnú vôľu a nerieš ty to, čo ti neprináleží. Boh každému z nás daroval rozum a slobodnú vôľu. Je len na nás, ako sa rozhodneme.
@lenkakravcova ešte raz, áno. Každý má právo sa slobodne rozhodnúť bez toho, aby si ho súdila. Nie si Boh, nemaj prosím božský komplex. Nesúď druhých, rešpektuj ich, rešpektuj ich slobodnú vôľu a nerieš ty to, čo ti neprináleží. Boh každému z nás daroval rozum a slobodnú vôľu. Je len na nás, ako sa rozhodneme.
@anonym_c63d4a nie som Boh a nesudim to ja. Tie výroky nie sú moje. Sú známe už veľmi veľa rokov.
Opýtam sa ťa, ak by si sa teraz postavila pred Boha a On by ti povedal, že samovraždu zakazuje a bude ju trestať peklom, čo by si potom urobila? Stále by si to nerešpektovala? Alebo by si zmenila názor? Úprimne. Nevyrývam. Len ma zaujíma, čo by si urobila, ak by si vedela, že je to vôľa toho, ktorý Ťa stvoril.
@anonym_c63d4a ja to rešpektujem. Keď si niekto vyberie peklo, je to len a len jeho rozhodnutie. To isté platí v prípade podporovateľov toho činu. Aj ty nesmieš časť viny na tom, ak súhlasíš s niekoho samovraždou a budeš za to potrestaný/á na druhom svete. Ale rešpektujem to, je to tvoja slobodná vôľa.
„Kto vedie k bludu, bude niesť rovnaký hriech ako ten, kto ho spácha, bez toho, aby sa z jeho viny niečo ubralo.“
(Sahíh Muslim, Hadís č. 2674)
@lenkakravcova to iste plati pri podpore vrazdenia medzi narodmi,kto suhlasi s vrazdou ako by sam zavrazdil.Ani toto ludia nechapu ale pochopia na druhej strane.
@anonym_57731b ono je to všetko vysoko otázne.
Lebo ak človek verí v život po smrti, tak vždy je tam šanca, že kvôli samovražde skončí na horšom mieste než na tom, na ktorom bol. A tiež to môže byť tak, že tie posledné roky utrpenia mu pomôžu dostať sa na to lepšie miesto (že si proste to, čo zle urobil v mladosti, odpyká tu a potom už bude len lepšie).
Aj na to by ľudia mali myslieť.
Aby skutočne neskončili na horšom mieste než boli, v horšej bolesti akú prežívali na Zemi. Pretože ak sa dostanú na to zle miesto, tak tam to utrpenie nebude trvať rok, dva, desať, ale tisíce, milióny rokov.
@lenkakravcova
Clovek ma slobodnu volu. P. Boh vie, co sa skryva za akymkolvek rozhodnutim.
@anonym_57731b su to tazke situacie pre dotysneho, lekara a vsetkych okolo. Vsak aj suhlas s odpojenim od pristrojov da namahu
@lenkakravcova
Clovek ma slobodnu volu. P. Boh vie, co sa skryva za akymkolvek rozhodnutim.
@anonym_57731b su to tazke situacie pre dotysneho, lekara a vsetkych okolo. Vsak aj suhlas s odpojenim od pristrojov da namahu
@eva8 a aj preco ma takto umierat,nedal mu tu bolest len tak zo srandy,ale preto,aby sa ocistil zo vsetkych hriechov,co spachal za zivota
@lenkakravcova to iste plati pri podpore vrazdenia medzi narodmi,kto suhlasi s vrazdou ako by sam zavrazdil.Ani toto ludia nechapu ale pochopia na druhej strane.
@anonym_b64ec1 súhlasím s tým čo si napísala.
"kto by zabil dušu za niečo iné než za dušu zavraždenú alebo za skazu, ktorú šírila na zemi (test smrti po právoplatnom rozsudku) akoby zabil všetkých ľudí."(Korán, 5:32)
@eva8 lebo som zistila, ze si zena, na MD, co sa nudi. Ale polozim ti otazku. Mala si vo svojom okoli, v rodine blizkeho cloveka, ktoreho si naozaj milovala a videla si ako trpi? Ako pol roka, rok bojuje, s takymi bolestami, ze na to morfin nezabera, ziadne analgetika a prosi ta o to, aby uz nemusel trpiet? Ked lekari povedia, ze sa to neda vyliecit a teda,ze to moze trvat mesiac, dva, pol roka? Ked lezi, neprijma uz tuhu potravu, nevie sam zajst na WC a uz ani nema silu komunikovat? Ked pri nom sedis cele dni a noci a stekaju ti po tvari a ty mu nevies pomoct? Zazila si toto niekedy? Na vlastnej kozi? Ak ano, napis vas pribeh.
@anonym_c63d4a ked si zistila, ze som zena na MD, ktora sa nudi, tak si precitaj clanok a moje prispevky v tejto diskusii a potom reaguj. V clanku nejde o zakaz eutanazie, ale o zhrnutie a zvolnovanie kriterii. Treba pozerat dopredu (do buducna), pretoze zakony sa daju lahko zneuzit.
@anonym_c63d4a nie som Boh a nesudim to ja. Tie výroky nie sú moje. Sú známe už veľmi veľa rokov.
Opýtam sa ťa, ak by si sa teraz postavila pred Boha a On by ti povedal, že samovraždu zakazuje a bude ju trestať peklom, čo by si potom urobila? Stále by si to nerešpektovala? Alebo by si zmenila názor? Úprimne. Nevyrývam. Len ma zaujíma, čo by si urobila, ak by si vedela, že je to vôľa toho, ktorý Ťa stvoril.
@lenkakravcova ja verím v Boha, chodím do kostola, a angažujem sa v našej farnosti. A verím v to, že, citujem Starý zákon:
Exodus 34,6–7 Hospodin, Hospodin je Boh milosrdný a láskavý, zhovievavý, veľmi milostivý a verný. Zachováva milosť tisícom, odpúšťa vinu, priestupok a hriech...
Žalm 103,8–12 Milostivý a milosrdný je Hospodin, zhovievavý a veľkej lásky. Nezaobchádza s nami podľa našich hriechov, ani nám neodpláca podľa našich neprávostí. Lebo ako vysoko je nebo nad zemou, taká veľká je jeho láska k tým, čo sa ho boja. Ako je vzdialený východ od západu, tak od nás vzďaľuje naše priestupky.
Nový zákon: Ján 1,9 Ak vyznávame svoje hriechy, on je verný a spravodlivý: odpustí nám hriechy a očistí nás od každej neprávosti.
List Títovi 3,4–5 Ale keď sa zjavila dobrota a láska nášho Spasiteľa Boha k ľuďom, spasil nás nie pre skutky spravodlivosti, ktoré sme my vykonali, ale zo svojho milosrdenstva...
A napokon:
Matúš 7,1–2 Nesúďte, aby ste neboli súdení. Lebo akým súdom súdite, takým budete súdení; a akou mierou meriate, takou sa nameria aj vám.
Nechajme súd na Boha. My máme milovať blízkych, nie ich súdiť a odsudzovať.
@anonym_c63d4a ked si zistila, ze som zena na MD, ktora sa nudi, tak si precitaj clanok a moje prispevky v tejto diskusii a potom reaguj. V clanku nejde o zakaz eutanazie, ale o zhrnutie a zvolnovanie kriterii. Treba pozerat dopredu (do buducna), pretoze zakony sa daju lahko zneuzit.
@eva8 Nie si ty tá, ktorá má právo súdiť, čo je pre iného človeka neznesiteľné. Utrpenie má mnoho podôb a nie vždy ho vidno zvonku. Skôr než niekoho odsúdiš, skús sa na chvíľu stíšiť a vnímať, že každý nesie svoj kríž inak. Amen.
@eva8 kam to ide? Je to normálny vývoj spoločnosti. Nedokážeš ho zastaviť. Rovnako konzervatívny ľudia boli, keď napríklad ženy získali volebné právo. Rovnako sa pýtali, kam speje spoločnosť. A aha, tu sme. Takže čítaním postoja, počúvaním nejakých "konzervatívnych" poslancov sa iba psychicky deptáš lebo či chceš alebo nie, veľa vecí sa zmení. Zmeny sa proste dejú stále
@rooskoliv aj umele prerusenie tehotenstva povazujem za prijatelnejsie, nez riskantne nelegalne praktiky, pripadne "turistiku" do inych krajin.
V clanku je pisane, ze pri schvalovani zakona vo Welse, sa berie do uvahy aj "turistika za eutanaziou".
Treba ustrazit kriteria. Vo vsetkom najst ten spravny kompromis. V sucasnosti sa skoro vo vsetkom deli svet na 2 protichodne extremy, malokedy sa hlada stredna, spolocna cesta. Aj v tejto diskusii - pridala som citat z clanku a u niekoho som okamzite akoze proti eutanazii. Ziadne hranice - bud, alebo. Ta "omacka" okolo toho, teda pistupne zvolnovanie zakonov, ktore mozu byt casom zneuzite a stanu sa zvykom, aj moralnym zvykom, na odstranovanie "nepohodlnych" ludi, alebo a "zbytocne sa citiacich" ludi. Proste, ked sa strati spolucitenie, cit, spolocnost zanikne.
Ale vyvoj spolocnosti beriem prirodzene, vzdy ma povzbudi veta mojej mamky, ze kde sa to uberame, oni lozili po stromoch, my po garazoch a moje deti uz same ani po vonku behat nemohli ako malicke
vo vojne zomierajú mladí a vitálni ľudia, muži, ženy deti, vedome sa zabíjajú ľudia a tí zomrieť nechcú, napriek tomu sa neustále vojny vedú , eutanázia je vyslobodenie a rozhodnutie, rozmýšľaj ako zrušiť vojny nie eutanázie
@eva8 Nie si ty tá, ktorá má právo súdiť, čo je pre iného človeka neznesiteľné. Utrpenie má mnoho podôb a nie vždy ho vidno zvonku. Skôr než niekoho odsúdiš, skús sa na chvíľu stíšiť a vnímať, že každý nesie svoj kríž inak. Amen.
@anonym_c63d4a sudit sa nema ale napominat ano,a ked clovek vidi,druheho,ze ide urobit samovrazdu mame ho napomenut a nie a tym suhlasit ale vsetko je tak zvratene,ze uz ani veriaci vlaatne nevedia,coho sa drzat a vsetko si prekrucuju
@eva8 ja normalne neverim,co pises.Ides proti prudu,a teraz ti bude nalozene.Ano dozijeme sa doby,kde to bude povinne,kvoli veku.Stari ludia budu uz nepotrebni a ak s tym nebudu suhlasit,tak deti budu za nich platit take dane,ze same deti ich zabiju.Tak rychlo tam spejeme.Ale dnesnni ludia vobec neuvazuju.
@anonym_b64ec1 pevne verim, ze az tam nedospejeme ❤️
@anonym_c63d4a ja nesudim
@eva8 súdiš, citujem: ..... kam sa naša spoločnosť dostala neustálym zvoľňovaním kritérií pre podstúpenie eutanázie či asistovanej samovraždy. Prečítaj si bibliu, pomodli sa, za seba, za trpiacich, za chorých, za nešťastných, za ľudí bez domova.
@anonym_b64ec1 pevne verim, ze az tam nedospejeme ❤️
@eva8 pri dnesnej zvratene doby,by som sa vobec necudovala,ze ano dospelejeme.
Ja pevne verim, ze u Nas, v UK, ju odsuhlasia.
Manzel mi zomieral mesiace v strasnych bolestiach. ja ako professional som tam bad nim stala a plakala, nevedela som, co mam robit. A to u Nas mame perfect palliative starostlivozt, co u vas na Slovensku chyba.
Teraz chodim navstevovat paliativnych a aktivne umierajucich. A poviem ti , velmi Vela mojich pacientky ma toho na sklonku zivota plane okuliare a uz to chce mat za sebou.
Takze odporucam ist robit sestricku do hospicu, aby si vedela, o com pises.
@eva8 Stačí mi vidieť zdroj a ani neotváram link. 🤦🤦🤦
@zuzanockamt To je inak skoda, lebo ten clanok je na Postoj mimoriadne vecny. Bez emocii
Kam spejeme? Nikam. Kto sa bude chcieť zabiť sa zabije aj skokom z okna, keď už spomínaš tie depresie. Každý môže so svojím životom naložiť ako uzná za vhodné. Že sa to pánbičkárom nepáči, je už druhá vec.
@eva8 na jednej strane do polomrtvol pchame tabketky a na druhej strane riešime eutanáziu. Tieto dve veci sa ale riešia len vo vyspelých krajinách. Autorka neboj sa my medzi vyspelé krajiny nepatrime, aj vďaka vam😉 Netráp sa tym, netýka sa nás to.
@zeldia dufam, ze nie aj vdaka "vam" 🙃
Sme velmi povrchni a hasterivi. To nas "zabija"
Ja pevne verim, ze u Nas, v UK, ju odsuhlasia.
Manzel mi zomieral mesiace v strasnych bolestiach. ja ako professional som tam bad nim stala a plakala, nevedela som, co mam robit. A to u Nas mame perfect palliative starostlivozt, co u vas na Slovensku chyba.
Teraz chodim navstevovat paliativnych a aktivne umierajucich. A poviem ti , velmi Vela mojich pacientky ma toho na sklonku zivota plane okuliare a uz to chce mat za sebou.
Takze odporucam ist robit sestricku do hospicu, aby si vedela, o com pises.
@oslo1 je mi luto, dakujem za uprimny prispevok. Dobrovolnicila som v Hornsey Central Hospital medzi ludmi "cakajucimi" na odchod zo zivota. Viem o com pisem - zhrnutie a o znizovani kriterii napr. v Holandsku.
@zuzanockamt To je inak skoda, lebo ten clanok je na Postoj mimoriadne vecny. Bez emocii
@basska_b dakujem
Keby som bola neveriaca, bola by som určite za eutanáziu. Ale pozor, dá sa to veľmi ľahko zneužiť. Napr. babka je v nemocnici, pribuzni sa jej chcu zbaviť, aby čím skôr dedili, tak s “kamaratskym” lekárom vybavia, že jej dá podpîsať papiere a dovidenia. Diagnózu môže na to mať, ale môže mať chuť ešte žiť. Alebo sa niekto môže zbaviť dieťaťa, ktoré je postihnuté, ktoré sa teší zo života, ale rodič “neznesiteľne trpí” lebo sa musí o neho starať. Alebo sa dá niekomu takým spôsobom pomstiť.
Ale keďže som veriaca a poznám zmysel utrpenia, som proti eutanázii. V dnešnej dobe, keď je medicína na úrovni, môže každý dôstojne umrieť, sú silné lieky proti bolesti. Nie je riešením uspať človeka ako psa.
Ak by mal niekto námietky, že nemám šajnu o čom hovorím, opatrovala som doma svokru, ktorá mala rakovinu prsníka a následne rakovinu kostí. Naučila nás pokore, skutočnej láske a obetavosti. Dokázala som pri nej veci, ktoré som ani netušila, že dokážem. Uzdravil sa náš vzťah. Boli sme šťastní, že sme sa s ňou mohli “rozlúčiť”. Odišla do večnosti zmierená.
Mne sa najviac paci, ze tu vystupujes proti eutanazii ako keby sa uzakonilo, ze vsetci ludia co maju urcitu diagnozu budu usmrteni - zabudol si na jeden malicky detail - ten clovek sa musi rozhodnut sam, a jeho rozhodnutie musi byt prestudovane viacerymi odbornikmi. Ak si veriaci a chces zit s alsheimrom 20rokov a pomaly umierat lebo tvoja viera nepripusta euttanaziu, ty sa rozhodnes a zijes so vsetkym co k tomu patri. Dokonca za teba nemoze rozhodnut ani tvoj manzel/ka alebo rodicia. Ani vtedy to nemozu spravit ak si vyslovene nepodal ziadost o eutanaziu koli urcitej dg . Takze to ze niekto eutanaziu chce aby netrpel, neznamena, ze teba automaticky usmrtia pri tej istej dg. Niekoho rozhodnutie podstupit eutanaziu ta vobec neohrozuje, ale aktivizmus proti eutanazii odsudzuje vela ludi ktori sa nechcu trapit k predlzeniu svojho trapenia
@prasiatko30 na zaklade coho si zhodnotila, ze vystupujem proti eutanazii?
@eva8 som za, samozrejme, nie za tú zvrátenú verziu, že starí sú nepotrebni,tak poď ho. Som za verziu, ak ide o ľudí chorých, ktorým už niet pomoci a tiež by som zohľadnila stav ľudí s ťažkými depresiami, ale to už je vysoký level.
@tetapetra stale nechapete,ze prave toto som citala o tych starych,ze to chcu uzakonit niekde v nejakom state,uz si to presne nepametam ale sme naozaj na tentom lade,aby to takto nedopadlo.
Ked tu niekto nechce byt, tak to skonci inak a bez papierov k tomu. Toto je volba pre naozaj tazko chorych. Nemyslim, ze tam niekto dojde ako do mekacu s tym, ze tu mi ukoncite existenciu, lebo Jozko ma poslal k vode. Ale pre ludi v terminalnom stadiu ochoreni by to mala but dostupna volba. Nejaky level utrpenia sa da znasat, ale nieco uz tazko tlmitelne fakt nie.

@lenkakravcova ešte raz, ty nemáš čo s tým súhlasiť alebo nesúhlasiť. Je to slobodné rozhodnutie, dospelého slobodného človeka. To máme rešpektovať.
@anonym_c63d4a ja to rešpektujem. Keď si niekto vyberie peklo, je to len a len jeho rozhodnutie. To isté platí v prípade podporovateľov toho činu. Aj ty nesmieš časť viny na tom, ak súhlasíš s niekoho samovraždou a budeš za to potrestaný/á na druhom svete. Ale rešpektujem to, je to tvoja slobodná vôľa.
„Kto vedie k bludu, bude niesť rovnaký hriech ako ten, kto ho spácha, bez toho, aby sa z jeho viny niečo ubralo.“
(Sahíh Muslim, Hadís č. 2674)