Asistovaná samovražda v Európe
Od pomoci k vyhladzovaniu?
..... kam sa naša spoločnosť dostala neustálym zvoľňovaním kritérií pre podstúpenie eutanázie či asistovanej samovraždy.
Od smrteľne chorých ľudí trpiacich veľkými bolesťami cez usmrcovanie mladých a detí s duševnými poruchami až po uspávanie „už neužitočných“ starých ľudí. Z idey o milosrdnej smrti sa táto myšlienka časom zmenila na netoleranciu voči slabším a odstraňovanie tých, ktorí už nie sú pre spoločnosť produktívni.
https://www.postoj.sk/178965/coraz-viac-krajin-...
Pred dvoma rokmi som chodila za švagrinou do nemocnice na odd. dlhodobo chorých, pre mnohých pacientov je to predstupeň hospica. Tie ťažké vzdychy z pootvorených dverí na chodbu, výkriky "Nech to už skončí!/Nevydržím, radšej ma zabite!"/ - na to asi jakživ nezabudnem.
Božia naivita, keď sa niekto nazdáva, že ťažko chorí dnes netrpia.
@eva8 ja by som nebola uplne proti eutanazii, za podmienky, ze spolocnost urobila vsetko preto, aby dana situacia nevznikla. To znamena, ze by poistovne preplatili aj liecbu, ktora sa uz pouziva v zahranici a rodina choreho cloveka by nemusela na takuto liecbu robit zbierky, resp. by to rovno vzdala, lebo je to casto boj s veternymi mlynmi. Lenze spolocnost (my) tolerujeme neeticke spravanie poistovni a ospravedlnujeme pred sebou eutanaziu, hoci by sa tomuto stavu (mozno) v mnohych pripadoch dalo predist. Ak by sa spolocnost dokazala spravat eticky (poskytovat liecbu bez ohladu na cenu), potom by sa dalo hovorit aj o ticky ospravedlnitelnej eutanazii. Samozrejme, nie je vsetko iba o samotnej liecbe, tato tema je strasne siroka a dalo by sa o nej diskutovat donekonecna. Co sa tyka potlacania bolesti, to uz dnes lekari vedia celkom dobre zvladnut (opat: ako kde...). Tiez zohrava vyznamnu ulohu fakt, ci pacient ma milujucu rodinu, motivaciu bojovat s chorobou, financne moznosti rodiny, s tym suvisia moznosti financovat liecbu atd.
@zuzanockamt To je inak skoda, lebo ten clanok je na Postoj mimoriadne vecny. Bez emocii
@basska_b Je to možné, ale nečítam tú stránku. Škoda to rozklikávať.
@eva8 som za eutanáziu, ale len za určitých podmienok. A presne problém je, že sa spoločnosť pohybuje na tenkom ľade neustálym uvoľňovaním kritérií.
Kanada je príkladom, v článku ale nie je uvedená pravda, čo sa týka mentálnych chorôb. Bolo to síce schválené, ale našťastie sa to presunulo už niekoľko krát, tento krat myslím na rok 2027. Čiže v súčasnosti je to možné iba ak je pridružená aj fyzická choroba.
Ponúkať ľuďom s depresiou možnosť ukončiť ich život je úplne dno.
Možnosťou eutanazie sa otvorila pandorina skrinka…
@anonym_6f3fc4 budme k sebe tolerantni, prosim
@anonym_c63d4a nie som Boh a nesudim to ja. Tie výroky nie sú moje. Sú známe už veľmi veľa rokov.
Opýtam sa ťa, ak by si sa teraz postavila pred Boha a On by ti povedal, že samovraždu zakazuje a bude ju trestať peklom, čo by si potom urobila? Stále by si to nerešpektovala? Alebo by si zmenila názor? Úprimne. Nevyrývam. Len ma zaujíma, čo by si urobila, ak by si vedela, že je to vôľa toho, ktorý Ťa stvoril.
@lenkakravcova Odpovedala by som mu "ak ma potrastaš za to,že asistované samovraždy v tých najťažších prípadoch schvaľujem,nemal si dať ľuďom do vienka aj bolesť, slobodnú vôľu, utrpenie a stav,keď sa musíš prizerať ako tvoj najmilovanejsi trpí v hrozných bolestiach. Potom je to od teba nefér a vychcanosť Bože, dívať sa na utrpenie a nezakročit, keďže je to v tvojich silách. Človek od zúfalstva potom hľadá iné spôsoby,aj keď idú proti tvojej vôli, hľa slobodná vôľa Bože" .
@zuzanita1609 prečítala si si vôbec dôvod kvôli ktorému to neschvalujem, alebo reagujem len tak? Akože máš pocit že mne chýba aby niekto trpel?
Naopak varujem pred tým, aby ten človek netrpel neskôr oveľa oveľa viac a dlhšie.
Či je lepšie byť ticho schvaľovať niečo a potom po smrti sa dívať na to ako bude niekto trpieť naveky len preto, že nič nepoviem? Že ho pred tým nevarujem?
@anonym_6f3fc4 na toto sú dobré tie anonymné príspevky. Keď nemáš toľko odvahy sa podpísať pod taký komentár, tak je lepšie byť ticho.
@zuzanita1609 prečítala si si vôbec dôvod kvôli ktorému to neschvalujem, alebo reagujem len tak? Akože máš pocit že mne chýba aby niekto trpel?
Naopak varujem pred tým, aby ten človek netrpel neskôr oveľa oveľa viac a dlhšie.
Či je lepšie byť ticho schvaľovať niečo a potom po smrti sa dívať na to ako bude niekto trpieť naveky len preto, že nič nepoviem? Že ho pred tým nevarujem?
@anonym_6f3fc4 na toto sú dobré tie anonymné príspevky. Keď nemáš toľko odvahy sa podpísať pod taký komentár, tak je lepšie byť ticho.
@lenkakravcova ja len odpovedám na to,čo by som mu povedala ak by ma išiel súdiť za niečo,čo sám zavinil "vďaka mojej slobodnej vôli".
@eva8 možno je to vhodne do tejto témy.
…. Podľa polície v stredu, okolo 6. hodiny, zavolal na tiesňovú linku 158 osemdesiatročný muž, ktorý uviedol, že „prepichol svoju manželku“.
V rodinnom dome na Ortvaňovej uliciv Košiciach bola nájdená žena (1945) s mnohopočetnými bodno-sečnými poraneniami.
Čítajte viac: https://kosice.korzar.sme.sk/c/23521800/tragedi...
Postoj ……náboženské noviny. Áno určite je podľa nich lepšie nechať chorého človeka trpieť na smrteľnej posteli aj niekoľko mesiacov . To je zaiste humannejsie.
@anonym_282bf9 Prečo by sa mal chorý človek nechať trpieť. Hovorí ti niečo paliatívna medicína? Možno nie, to je totiž to, čomu na Slovensku nevenujeme žiadnu pozornosť a samozrejme ani spoločné peniaze z našich daní, suplujú to jedine mimovládky a cirkvi. Žiadny smrteľne chorý človek nemusí odchádzať v nedôstojných podmienkach a v bolestiach. To by však chcelo iný prístup k zdravotníctvu ako má táto najsociálnejšia vláda sveta. A celkovo, je lacnejšie človeka uspať a mať s ním pokoj, ako mu pomáhať v bolestiach.
@rooskoliv aj umele prerusenie tehotenstva povazujem za prijatelnejsie, nez riskantne nelegalne praktiky, pripadne "turistiku" do inych krajin.
V clanku je pisane, ze pri schvalovani zakona vo Welse, sa berie do uvahy aj "turistika za eutanaziou".
Treba ustrazit kriteria. Vo vsetkom najst ten spravny kompromis. V sucasnosti sa skoro vo vsetkom deli svet na 2 protichodne extremy, malokedy sa hlada stredna, spolocna cesta. Aj v tejto diskusii - pridala som citat z clanku a u niekoho som okamzite akoze proti eutanazii. Ziadne hranice - bud, alebo. Ta "omacka" okolo toho, teda pistupne zvolnovanie zakonov, ktore mozu byt casom zneuzite a stanu sa zvykom, aj moralnym zvykom, na odstranovanie "nepohodlnych" ludi, alebo a "zbytocne sa citiacich" ludi. Proste, ked sa strati spolucitenie, cit, spolocnost zanikne.
Ale vyvoj spolocnosti beriem prirodzene, vzdy ma povzbudi veta mojej mamky, ze kde sa to uberame, oni lozili po stromoch, my po garazoch a moje deti uz same ani po vonku behat nemohli ako malicke
@eva8 nesúhlasím s tým, čo tvrdíš a dám ti príklad z SK reality. PS ako liberálna strana vo svojom volebnom programe riešila registrované partnerstvá. Pre všetkých, teda aj pre heterosexuálov, ktorí z nejakého dôvodu nechcú uzavrieť manželstvo. Vôbec neriešili adopcie detí osobami rovnakého pohlavia, ani neriešili pohlavia. Riešili iba registrované partnerstvá pre všetkých (cca 50% hetero párov nie sú zobratí). Ale strany vlastnej koalície tým začali strašiť voličov a aj preto voľby dopadli ako dopadli. Takže nemáš pravdu, že sú tu dva extrémy. Ale iba jeden, ktorý klame a zastrašuje ľudí. A keďže nedodržiava vôbec pravidlá a zásady slušného správania (napríklad osobné útoky na rodiny politikov), veľmi ťažko sa hľadá kompromis s takýmito ľuďmi
@anonym_bbb664 presne. Asi pre dvoma mesiacmi bola na ČT relácia o tom, že aj paliatívna medicína má svoje limity, nedokáže každému pacientovi pomôcť, chorí si svoj záver života trýznivo odtrpia. Nie je to len tunajšie špecifikum, píše o tom aj @oslo 1. Tiež si myslím, že niektoré prispievateľky sú neskutočne naivné, človek precitne a vytriezvie z naivity až vtedy, keď takýto prípad má v bezprostrednej blízkosti.
@eva8 ja normalne neverim,co pises.Ides proti prudu,a teraz ti bude nalozene.Ano dozijeme sa doby,kde to bude povinne,kvoli veku.Stari ludia budu uz nepotrebni a ak s tym nebudu suhlasit,tak deti budu za nich platit take dane,ze same deti ich zabiju.Tak rychlo tam spejeme.Ale dnesnni ludia vobec neuvazuju.
@anonym_b64ec1 ale tie dane platíš už teraz. Volá sa to dôchodok. V roku 2000 pripadalo 5 pracujúcich na 1 dôchodcu. Teraz je to 2,6 pracujúceho na jedného dôchodcu a preto sociálna poisťovňa je každý rok v mínuse 3mld. A o 15 rokov to bude ešte horšie. Takže áno, sú 3 možnosti. A/ radikálne zníženie dôchodkov B/ radikálne zvýšenie daní na dôchodcov (čiže budeš platiť omnoho viac) C/ nič neurobiť a zadlžiť naše deti tak, že naozaj urobia čo píšeš. Ktoré riešenie si vyberieš ty?
@eva8 mam chronicke ochorenie a obcas ma bolest prekvapi tak, ze skoncim skrutena na zemi, zvyjajuc sa od bolesti, v triaske, prepotena do nitky. Viac krat som si v tychto stavoch uvedomila, ze ak by som mala takuto bolest znasat dlhodobo, bez nadeje na zlepsienie, bez ucinnych liekov, jedine Po com by som tuzila by bolo, aby ta bolest konecne prestala, a to aj za cenu smrti. Snazim sa aj v tych momentoch 'obetovat' to moje utrpenie a nejako mu dat vacsi zmysel, ale Ako hovorim - ak by malo byt trvale, volim smrt.
Take tie nabozenske reci o zmysel utrpenia, pekle atd u mna nemaju vahu. To len reagujem na prispevky inych. Pre mna je peklo len prostriedok na ovladanie mas.
Takze pokial si niekto osobne nepresiel takouto bolestou bez nadeje na zlepsienie, alebo nebol svedkom Ako takto trpi milovany clovek, nech sa radsej k tomuto nevyjadruje.
Eutanazia ale za nasich zivotov nebude vo vacsine krajin pristupna, na Slovensku urcite nie.
@anonym_282bf9 Prečo by sa mal chorý človek nechať trpieť. Hovorí ti niečo paliatívna medicína? Možno nie, to je totiž to, čomu na Slovensku nevenujeme žiadnu pozornosť a samozrejme ani spoločné peniaze z našich daní, suplujú to jedine mimovládky a cirkvi. Žiadny smrteľne chorý človek nemusí odchádzať v nedôstojných podmienkach a v bolestiach. To by však chcelo iný prístup k zdravotníctvu ako má táto najsociálnejšia vláda sveta. A celkovo, je lacnejšie človeka uspať a mať s ním pokoj, ako mu pomáhať v bolestiach.
@medea2003 tu je velky problem, nikto nechce mat hospic kdesi v blizkom okoli, lebo to evokuje smrt. Vacsina susedstva bude proti, ako keby tam maju mat zivy cintorin. Cize je fajn mat moznosti a zaroven to ludia brzdia a odmietaju. Tiez domaca mobilna starostlivost je pomerne zlozita prave v podmienkach ake ma SK. Podla mna s tymto nejak nikto uplne nerata. Cize supluju to rozne mimovladky a tie prinasaju prave tu poriadnu paliativku. Ale stale je to dlha cesta a kopec pacientov
@medea2003 tu je velky problem, nikto nechce mat hospic kdesi v blizkom okoli, lebo to evokuje smrt. Vacsina susedstva bude proti, ako keby tam maju mat zivy cintorin. Cize je fajn mat moznosti a zaroven to ludia brzdia a odmietaju. Tiez domaca mobilna starostlivost je pomerne zlozita prave v podmienkach ake ma SK. Podla mna s tymto nejak nikto uplne nerata. Cize supluju to rozne mimovladky a tie prinasaju prave tu poriadnu paliativku. Ale stale je to dlha cesta a kopec pacientov
@kiki68 Máš pravdu, v tomto je to brutál. Tvárime sa ako neviemaká kresťanská krajina, ale keď máme niekomu pomôcť, len nie za mojim oknom. V našej obci som presne toto zažila, ale týkalo sa to domu pre sexuálne zneužívané deti. Aj to ľuďom vadilo. Nebudeme sa predsa pozerať na nešťastné deti, ešte nakazia tie naše. V tomto sme neskutočne pokrytecká krajina.
@prasiatko30 na zaklade coho si zhodnotila, ze vystupujem proti eutanazii?
@eva8 to sú zas úvahy náboženských fanatikov, hrôza! Kam to tu na SK spejeme ? A áno hlavne vďaka takýmto tmárstvam nepočúvanými v kostoloch !!!
@eva8 tom linku je vymenovanych nikolko okolnosti,ktore sa tykaju asistovanej samovrazdy.Su tam spomenute krajiny,ktre ju uzakonilli aj tie,kde prebieha o tom debata aaj tam, kde je zakon v priprave. /UK/ Takze ako pri kazdom zakone,aj tento je mozne zneuzit .Ale to neznamena, ze zakony sa nebudu prijimat, pretoze mozu byt zneuzite
Ak sa urobi a po dokladnej pripave s odbornikmi,bude prinosom pr obyvatelov danej krajiny. Atrpiacich pacientov.
MImochdom, v USA aj ine zakony mozno znuzit podla pribehu,ake su tu uvadzane ako dovody tento zakon neuvierst do praxe.
CIze svojich prestarlych ciinych nevyliecitlene chrych pribuznych moze kazdy rodina zneuzit aj mimo tohoto zakona . Napriklad obmedzenim na pravne ukony na zaklad sud.rozhodnutia s doporucenim pychiatrov / /V pripade majetnosti napr./ Na to nemusi ani byt pouzity zakon o asitovanej samovrazde. . Alebo vplyvat na prestarlych ci chorych pribuznych,a teda zrnitelnych amentalne, aby urobili nejaky ukon,kory nie je v ich zaujme. To sa bezne deje aj teraz.
Ako v tom clanku bolo uvedne, tak asistovana samovrazda na prisne stanovene pravidla napr. CH ci NL..Takze zneuzitie je velmi stazene.Ale ma to prinos pre tych trpiacich, ktori su nevyliecitelne chori a ich zivot uz nema ziadnu ludsku kvalitu.Mnohi keby mohli sami o sebe rozhodnut bez toho zakona, tak si volia odchod-cize smrt a nie prezivanie . Alemoho znich emma na beznu samovrazdu ani potrbnu mentalnu silu ani prostriedky.Ale o reprodukovanej samovrzde je to o inom. Urcite by si nechcela,aby si ty alebo tvoji najblizsi hrozne trpeli bolestami ci zili len ako ziva mrtvola. CI ano? Ja teda urcite nie. Takze je humanne taky zakon prijat . A tak ako kazdy zakon, treba pocitat aj s negativami.
AJ tr.zakon ochranuje spolocnost pred pachatelmi . Ale nie na 100% Tak zivot nefunguje.
Takze je dobre na vec pozerat pragmaticky a nie ideloogicky ci s emociami.
@eva8 kazdy ma mat pravo rozhodnúť sa co chce robit so svojim zivotom. Hlavne smrtelne chorí, s extremnymi bolestami a utrpenim..aj tym psychickym... Urcite lepsie asistovana samovražda, ako sa hadzat pod vlak, rezat si zily ci skakat z okna. Tak traumatizuju vsetkych naokolo. Pri asistovanej samovražde sa dôstojne rozlucia s rodinou a svetom
Paradoxne v UK sa eutanazie boja hlavne stari ludia, ti maju aj problem s DNAR, lebo vsak tu budu v chorobe navzdy.
Mladsia generacia (od 60 a mladsi), nechcu zomierat ako ranene zviera, chcu zomriet v dostojnosti, bez bolesti a ked sa rozhodnu.
Vacsina mojich priatelov je zo zdravotnickeho prostredia a vsetci chceme eutanaziu, chcel to aj moj manzel a chcem to aj ja pre seba.
Na slovenksu nemate ani len hospic, o smrti sa nehovori, palliativna starostlivost nulova, date cloveku Morphine 10 mg MR a nech sa doma aj bolestou plazi po stene, to ze ma aj ine problemy to je lekarovi jedno.
U nas mame spickove hospice. Napriek tomu, ze zdravotnictvo tu ide za poslednych 10 rokov do prdele, hospice sa drzia. Kazdy jeden clovek co poznam, sa s hospicom stretol, bud sestricky chodili k pacientovi, alebo pacient isiel do hospicu.
U nas to funguje takto:
Identifikuje sa pacient (bud poslu z nemocnice referal, alebo GP, alebo onkologia/neurologia), alebo jednoducho ja idem pozriet pacienta (mame cely zoznam co chodime raz za mesiac, alebo aj castejsie, podla potreby). Velmi, ale velmi casto je to sestra, co identifikuje pacienta. Zavolam rodine a oznamim im, ze ich chori zomiera. Ziadne kvetnate reci, ziadne zahmlievanie. A spustim masineriu:
U nas sa vestko riesi emailami, aby bola evidence:
poslem GP email, urgent, ze pacient potrebuje DNAR, predpis injekcii a referal do palliative (hospice) care. U nas ho dam na palliative list.
Kazdy den povinne sa za nim idme pozriet (na tuto navstevu mam minimalne hodinu, aktivnu hodinu u pacienta, urcenu), bud ho dam na pumpu, alebo idem len kuknut, ci nieco on, alebo rodina nepotrebuje. To iste robi vecerna sluzba.
Pocas dna a noci, ak potrebuje, co ja viem injekciu pichnut,, zacievkovat, tak je priorita cislo jedna.
Je tam este milion dalsich veci, co sa okolo robi, spolupracujeme s hospicom a praktcikym lekarom. Ale je tu ta starostlivost a je zadarmo.
V hospici sa staraju o pacienta a o celu rodinu, je tam holistic care.
Je tu heslo, ze tak, ako sa my budeme spravat k pacientovi a k jeho pribuznym, tak sa oni budu spravat k smrti. A mame iba jednu sancu. Tak ako pri porode ma MW iba jednu sancu, tak aj my mame iba jednu sancu a preto sa ide na maximum.
Napriek tomu vsetkemu, aj ja som za eutanaziu.
Volakedy clovek dostal porazku a zomrel, stal sa uraz a zomrel, dnes sa s takymi vecami prezime, ze kvalita zivota je v prdeli, len mame babky, co lezia v posteli roky, rokuce, seru do plienok, 4 x denne ich tam ide niekto prebalit, rodina raz za cas pride pozriet, ako sa babka ma, kazdy ma predsa svoje starosti.
Taktiez tu mame generaciu 90 rocnych, co sa o nich ich deti v dochodku musia starat.
Ja takto nechcem. Nechcem byt bremeno pre rodinu a spolocnost.
Aj moj manzel chcel eutanaziu, bohuzial, ani sme ju nepodali, lebo aj tak by sa jej nedozil. AK by sa dozil, ja by som tam s nim nemohla ist, nakolko by to bolo v UK napomahanie k vrazde, mohla by som byt sudena a odsudena. To by mi nevadilo, ale mam dieta, a kto by sa mi o neho postaral?
Taktiez som sestricka, urcite by som dosla o registraciu v NMC.
A takychto je nas tu viac.
Je velmi vela cakatelov v UK na eutanaziu v Swicerland a ked uz konecne pride na nich rad, tak tam musia ist sami, bez rodiny.
Takto by s nimi rodina mohla ist, v klude by sa s nimi mohli rozlucit a odist z tohto sveta.
Paradoxne v UK sa eutanazie boja hlavne stari ludia, ti maju aj problem s DNAR, lebo vsak tu budu v chorobe navzdy.
Mladsia generacia (od 60 a mladsi), nechcu zomierat ako ranene zviera, chcu zomriet v dostojnosti, bez bolesti a ked sa rozhodnu.
Vacsina mojich priatelov je zo zdravotnickeho prostredia a vsetci chceme eutanaziu, chcel to aj moj manzel a chcem to aj ja pre seba.
Na slovenksu nemate ani len hospic, o smrti sa nehovori, palliativna starostlivost nulova, date cloveku Morphine 10 mg MR a nech sa doma aj bolestou plazi po stene, to ze ma aj ine problemy to je lekarovi jedno.
U nas mame spickove hospice. Napriek tomu, ze zdravotnictvo tu ide za poslednych 10 rokov do prdele, hospice sa drzia. Kazdy jeden clovek co poznam, sa s hospicom stretol, bud sestricky chodili k pacientovi, alebo pacient isiel do hospicu.
U nas to funguje takto:
Identifikuje sa pacient (bud poslu z nemocnice referal, alebo GP, alebo onkologia/neurologia), alebo jednoducho ja idem pozriet pacienta (mame cely zoznam co chodime raz za mesiac, alebo aj castejsie, podla potreby). Velmi, ale velmi casto je to sestra, co identifikuje pacienta. Zavolam rodine a oznamim im, ze ich chori zomiera. Ziadne kvetnate reci, ziadne zahmlievanie. A spustim masineriu:
poslem GP email, urgent, ze pacient potrebuje DNAR, predpis injekcii a referal do palliative (hospice) care. U nas ho dam na palliative list.
Kazdy den povinne sa za nim idme pozriet (na tuto navstevu mam minimalne hodinu, aktivnu hodinu u pacienta, urcenu), bud ho dam na pumpu, alebo idem len kuknut, ci nieco on, alebo rodina nepotrebuje. To iste robi vecerna sluzba.
Pocas dna a noci, ak potrebuje, co ja viem injekciu pichnut,, zacievkovat, tak je priorita cislo jedna.
Je tam este milion dalsich veci, co sa okolo robi, spolupracujeme s hospicom a praktcikym lekarom. Ale je tu ta starostlivost a je zadarmo.
Je tu heslo, ze tak, ako sa my budeme spravat k pacientovi a k jeho pribuznym, tak sa oni budu spravat k smrti. A mame iba jednu sancu. Tak ako pri porode ma MW iba jednu sancu, tak aj my mame iba jednu sancu a preto sa ide na maximum.
Volakedy clovek dostal porazku a zomrel, stal sa uraz a zomrel, dnes sa s takymi vecami prezime, ze kvalita zivota je v prdeli, len mame babky, co lezia v posteli roky, rokuce, seru do plienok, 4 x denne ich tam ide niekto prebalit, rodina raz za cas pride pozriet, ako sa babka ma, kazdy ma predsa svoje starosti.
Taktiez tu mame generaciu 90 rocnych, co sa o nich ich deti v dochodku musia starat.
Aj moj manzel chcel eutanaziu, bohuzial, ani sme ju nepodali, lebo aj tak by sa jej nedozil. AK by sa dozil, ja by som tam s nim nemohla ist, nakolko by to bolo v UK napomahanie k vrazde, mohla by som byt sudena a odsudena. To by mi nevadilo, ale mam dieta, a kto by sa mi o neho postaral?
Je velmi vela cakatelov v UK na eutanaziu v Swicerland a ked uz konecne pride na nich rad, tak tam musia ist sami, bez rodiny.
Takto by s nimi rodina mohla ist, v klude by sa s nimi mohli rozlucit a odist z tohto sveta.
@oslo1 úprimne povedané, napísané. Cítim to podobne.
Ďakujem za tvoj príspevok 😊.
Krestania tvrdia ako Boh vsetkych miluje, neexistuje vacsia laska ako laska Boha. V tom pripade Boh miluje cloveka viac ako ja milujem svoje deti a mozem povedat ze neexistuje nic co by mohli spravit aby som ich odsudila na vecne urtpenie, absolutne nic a zaroven by som spravila vsetko pre to aby som ich utrpenia za zemi zbavila. Teda ak by naozaj Boh existoval (o com silne pochybujem) tak dakujem, nemam zaujem. Pretoze bud nieje taky dobry, alebo nie je taky vsemocny.
U nas to funguje takto:
@oslo1 paliatívna medicína je tu aj katedra paliatívnej medicíny, zaoberá sa touto medícínou málo lekárov ale sú a takisto aj hospice a mobilné hospice sú, moja suseda mala pre rodičov mobilný hospic a veľmi ich chválila, rodičia ozaj ešte dlho vydržali a viem od môjho manžela že sa teraz venuje väčšia pozornosť paliatívnej medicíne a nabehlo na ňu viacero lekárov, samozrejme že Sk zaostáva ale je to tu
@eva8 nikto žijúci vo Švajčiarsku mi raz spomínal smutnú príhodu ako sa prišiel rozlúčiť ich sused, lebo zajtra postúpi eutanáziu Si zoberte tu situáciu, že vám v bytovke zaklope na vchodové dvere jeden zo susedov a toto vám zahlási. Vyobijmať ho a zaželať šťastný let tam hore, alebo zabuchúť dvere lebo vás nahnevá nedostatok pokory k prijatiu prirodzenej smrti? Hlavne tých, čo to vedia pre nich bez mihnutia oka vykonať nechápem. Bolesť patrí k životu.
@anonym_57731b Vážne? A to o akej bolesti sa bavíme? O prechodnej, či trvalej? Ako ozaj nepochopím , akí ste poniektorí skurv..no sebci, prežili ste už napr.terminalne štádium rakoviny, kde nezaberajú ani tie najsilnejšie lieky? Nie? Tak držte papule
@oslo1 paliatívna medicína je tu aj katedra paliatívnej medicíny, zaoberá sa touto medícínou málo lekárov ale sú a takisto aj hospice a mobilné hospice sú, moja suseda mala pre rodičov mobilný hospic a veľmi ich chválila, rodičia ozaj ešte dlho vydržali a viem od môjho manžela že sa teraz venuje väčšia pozornosť paliatívnej medicíne a nabehlo na ňu viacero lekárov, samozrejme že Sk zaostáva ale je to tu
@alenka58 ale aka je dostupnost toho v danom regione toho pacienta, o to ide, u nas to zial skoro nie je, je jedna ambulancia v okoli pre paliativku, ma to mamin ziak ako lekar, ale napr stale chyba nejaka efektivna starostlivost, mama bola pozriet par tetusiek, co boli na dlhodobo chorych a zevraj strasne. Mama sa vyjadrila, ze keby to ma zazivat, tak nech sa nejak dohodnem s veterinarom, lebo ze nas pes mal o dost dostojnejsiu starostlivost a odchod ako to, co tam videla. Vcera jej umrela dalsia znama, co mala terminate stadium rakoviny. Cize vidi to dost casto by som povedala, ze kde sa ako staraju.
@alenka58 ale aka je dostupnost toho v danom regione toho pacienta, o to ide, u nas to zial skoro nie je, je jedna ambulancia v okoli pre paliativku, ma to mamin ziak ako lekar, ale napr stale chyba nejaka efektivna starostlivost, mama bola pozriet par tetusiek, co boli na dlhodobo chorych a zevraj strasne. Mama sa vyjadrila, ze keby to ma zazivat, tak nech sa nejak dohodnem s veterinarom, lebo ze nas pes mal o dost dostojnejsiu starostlivost a odchod ako to, co tam videla. Vcera jej umrela dalsia znama, co mala terminate stadium rakoviny. Cize vidi to dost casto by som povedala, ze kde sa ako staraju.
@kiki68 inak fakt si to tu niektori predstavuju Ako hurvinek valku, ze vsak nejako to ten clovek pretrpi. Staci si predstavit napriklad zazivat porodne kontrakcie 24 hodin denne do konca zivota, to by sa im fakt dobre a kvalitne zilo. To je len priklad, ked uz su tu niektore nechapave k utrpeniu cloveka.
@kiki68 v BA je dostupnosť zrejme bez problémovejšia o ostatných častiach Sk neviem, ale ja som reagovala na toto:
Nakoľko mám aj známych ktorí sa venujú paliatíve hlavne manželovi kolegovia,, aj kolegov ktorí využívajú hospice pre rodičov aj mobilné hospice, preto reagujem že na SK to existuje a aj je to využívané a od susedov viem že mobilný hospic funguje veľmi profesionálne nakoľko ho využívali pri oboch rodičoch

Ja pevne verim, ze u Nas, v UK, ju odsuhlasia.
Manzel mi zomieral mesiace v strasnych bolestiach. ja ako professional som tam bad nim stala a plakala, nevedela som, co mam robit. A to u Nas mame perfect palliative starostlivozt, co u vas na Slovensku chyba.
Teraz chodim navstevovat paliativnych a aktivne umierajucich. A poviem ti , velmi Vela mojich pacientky ma toho na sklonku zivota plane okuliare a uz to chce mat za sebou.
Takze odporucam ist robit sestricku do hospicu, aby si vedela, o com pises.
@oslo1 ahojky 🌞ked ta tu vidim, je pravdou, ze v GB schvaliki moznost potratu do hodiny porodu, viem, ze to to je mozne v niektorych statoch usa a bojovala sa to kamala, je to teda aj v Anglii a je tam debata o tom, ked by to bolo zo zdravotneho dovodu v 0,0001 pripade, to sa asi aj deje, ale toto mi uz zavana satanizmom a aj tou eutanaziou, alebo ako to spravne nazvat...😡