ID a nadštandardné príjmy: Riešenie pre spravodlivé posudzovanie?
Ráno ma potešil článok že idú siviac posvietiť na id hlavne takých ktorí majú nadštandardný príjem a poberajú ID
Krásny príkladom je murár čo prišiel o nohy a iteckar ktorý za Pc môže kľudne naďalej pracovať
Myslím že všetci vidíme rozdiel tak hádam svitá na lepšie časy a bude konečne kategorizácie invalidity a miery práce schopnosti.
Ešte by mohli konečne posudzovať maximálne materské a podpory a budem mať konečne pocit.ze v tomto štáte sa konečne začína aj premýšľať pri písaní zákonov. Tlieskam
@barborienka2001 na ten príspevok som odpovedala ironicky, ze ked ID, tak aj toto.. aj toto.. aj toto.. aj toto.. Ved sama som ID, tak nejdem proti zruseniu tychto veci. Pani som chcela ironicky naznacit, nech sa spamata. A ty mi prajes aby som prisla o ruky a nohy? A nemal mi kto vodu podat? Vies, ze moj otec tak skoncil? A nevedel si zobrat pohar vody a ja som ho krmila a prezliekala, lebo nevedel hybat rukami a nohami a bol ochrnuty, zaplienkovany?
@anonym_ed1d2b ale ja som to nepochopila ..nemôžeš to tak brať doslova hocikto na teba mohol takto reagovat a realne sa má to dotklo nahnevalo lebo aj som ZŤP s červeným pásom a mám opatrovanie ešte keby nám toto zobrali tak čo by sme robili ...
@anonym_ed1d2b ale ja som to nepochopila ..nemôžeš to tak brať doslova hocikto na teba mohol takto reagovat a realne sa má to dotklo nahnevalo lebo aj som ZŤP s červeným pásom a mám opatrovanie ešte keby nám toto zobrali tak čo by sme robili ...
@barborienka2001 všetci sa bojíme, čo bude. Každý máme niečo. Máme svoje kríže. Len buďme k sebe normálny. Táto autorka tejto témy asi v živote chvalabohu nemusela riešiť chorobu. A prajem jej, nech je dlho zdravá a šťastná. Aspoň niekto.
@barborienka2001 všetci sa bojíme, čo bude. Každý máme niečo. Máme svoje kríže. Len buďme k sebe normálny. Táto autorka tejto témy asi v živote chvalabohu nemusela riešiť chorobu. A prajem jej, nech je dlho zdravá a šťastná. Aspoň niekto.
@anonym_ed1d2b presne tak ako píšeš ..dúfam že nám nič nezoberú a že budeme vedieť nejako prežiť ....
@anonym_ed1d2b si ober zenu co ma retazove porody, poznam v mojom okoli az 5 takych zien, odrobili mozno rok dva, potom 2-3deti, predlzene rodicaky, a pocas celeho bezal TPP a hned maju v systeme ze maju 10-15 rokov odrobene, a pritom za ten cas PRT odviedli na odvodoch a len cerpali. ( nepisem o pracujucich pocas rd)
@anonym_autor 🤣🤣🤣
anonym_ed1d2b si ober zenu co ma retazove porody, poznam v mojom okoli az 5 takych zien, odrobili mozno rok dva, potom 2-3deti, predlzene rodicaky, a pocas celeho bezal TPP a hned maju v systeme ze maju 10-15 rokov odrobene, a pritom za ten cas PRT odviedli na odvodoch a len cerpali. ( nepisem o pracujucich pocas rd)
Retazove porody, vzdy si predstavim to teliatko s retiazkami na clenkoch, ako ho tahaju z kravy🐮🐮🐮
Vies, niekto tie deti musi mat a ty, jalovicka ich memas a len kopes okolo seba v epickej zurivosti🤣🤣🤣ty PRT
Nič sa nedeje, ide o to že nech milionári nepoberajú ID. Zákon nerozlišuje žobráka a milionára, len občana. Ako občan má nárok na ID aj milionár. Toto chcú riešiť. Ako aj s energopomocou že štát reguluje ceny emergie aby chudobní mohli mať emergiu, a milionári si tým vyhrievali bazény. Tak sa hladá spôsob ako adresnejšie pomáhať. Či už ide o ID alebo iné sociálne veci. Napríklad ako môj sused ktorý mal vyšší dôchodok ako moja výplata a on mal vlak zadarmo a ja som som su musel kupovať listok za plnú cenu z menšieho príjmu. Tak sa proste majú zaviesť stropy že kto má príjem do 500-600€ tomu pomáhať a kto má príjem nad, nech si pekne všetko zaplatí, veď má z čoho.
@13uzivatelka11 nerozumies asi vobec. nevadi.
@anonym_db92d0 ID ma sluzist ako nahrada prijmu. Samozrejme, ze viem, ze existuju rozne ochorenia, pri ktorych mas napriklad specificke cvicenie ci dietu. Terapie.
Vies, ak nechapete, ze proste niekde sa musi ubrat, aby sa inde pridalo? Kolkym z vasho okolia neuznali ani ciastocne ID? Kolky ludia robia cez bolest? ak takych nepoznate, ste asi ti stastnejsi. Ja poznam kopec ludi, co musia robit 40hod tyzdenne a denne su na liekoch len preto, ze im proste ID vobec neuznali.
Potom mame ludi, co ozaj normalne pracuju, hlavne sa to tyka Iteckarov, ci ludi, co maju moznost robit z domu, poberaju plny ID a este aj pracuju v takom pripade ID maju vlastne na co?
@anonym_autor ty nerozumies, ck to znamena. Toto je presne ta oblast, kde sa skrti najviac. Kedze sa inde rozhadzuje.
Neskutocne nechutny mi je cely Tomas, ktory asi nechape, ze aparat socialneho zabezpecenia hlce polovicu vydavkov statu.
A prosim ta, ak si nikdy neriesila bytokraciu a casovy usek v ramci toho, kym sa dopracujes k ziskaniu ID, radsej sa odmlc.
Vies, tato vlada sa snazi ziskat peniaze, kde sa da. Ani by to nevadilo, nebol by to skutocne problem, keby ten aparat aj fungoval
@anonym_ed1d2b veď to len dva roky je teraz možný súbeh roboty dôchodku a OP veď preboha tie ženy s navždy chorymi deťmi si to zaslúžia
@barborienka2001 žiadne 2 roky je to možné už dlho.
Pri OP je limitovaná len výška mzdy a nesmie sa to prečiť s vykonávaním opatrovania.
Čo sa riadneho dôchodku týka je to už roky. Moja mama pracuje popri riadnom dôchodku už cez 5 rokov.
Kde si zobrala tie 2 roky?
Nie je na dôchodky, musia niečo robiť, tlačiť ľudí , aby pracovali, nečerpali dávky len tak z využívania, inak nebudú mať, čo do huby
@bosorkabb nie je možné im zakázať pracovať, ale je možné obmedziť poberanie prijmu a dôchodku. Lebo pracujúci dôchodcovia aj deformuju pracovný trh tým, ze pracujú za nižšie mzdy, lebo predsa maju este aj dôchodok. V mojej bývalej prací to tak bolo. A potom keď snáď v 80tke konečne šli do dochodku sa divili, ze nikto im nechce robiť za minimálnu mzdu, tak ako im robili dôchodcovia.
@anonym_5b8edd nič nedeformuju. A už vidím poslancov ktorý to schvália, keď berieme do úvahy že je to veľká skupina voličov a sú aj poslanci ktorý sami dôchodky poberajú. Zároveň by sa to muselo týkať len novopriznanych dôchodkov a tak či tak to skončí na ústavnom súde. Momentálne situácia na trhu práce je taká že to poškodí štát ( veľa krát sú to zamestnanci školstva, zdravotníctva,DSS) aj ekonomiku a zamestnávateľov.
V konečnom dôsledku je to návrh ktorý neprejde v parlamente nech je tam ktokoľvek.
Našťastie o ID rozhodujú lekari a poisťovňa len vyrata koľko, viem i lekár sa dá podplatiť. ID nie je garantovaný, chodí sa na kontroly, môžu znížiť, zobrať celý, samozrejme, že majú i niektorí do konca života. Mnohý dostávajú almužnu, mnohý nemajú roky odpracované... Ja pracujem, i keď si bolesť veľa krát tišim liekmi, ale má to psychicky efekt pre mňa, že ešte môžem, vládzem, mam zmysel ráno vstať. Čakám na predvolanie, čo keď si lekár povie, že netreba, musím živiť moje dve študentky a seba. Nezavidme chorým, starým a už vôbec nie matkám, ktoré sa s láskou starajú o svoje choré dieťa. ID s autizmom, nevidiacim, ti si ťažko nájdu prácu. Samozrejme sú i ľudia, ktorí to zneužívajú,... Nič zlé nikomu neželám, len som chcela povedať, že som rada, že o mojom ID nerozhodla autorka a jej podobný ľudia, len sa obávam, že tam hore si takéto veci neuvedomujú a bude ešte väčšia bieda v niektorých rodinách.
Teraz ma tak malo ludi ID a opatrovaky, ze uz neviem co chcu este tym ludom brat. Hlavne to ID je vacsinou take, ze ti ludia pracovat musia, hlavne ked ziju sami. Kamoska mala o tomto prednasku, ona ma ID a snazi sa podnikat, ale je to pomerne zlozite, nakolko ona vela veci nevie sama vyhodnotit a ludia ju maju tendencie odrbat.
@anonym_9f2e9b blbost
dva roky dozadu musela opatrovana osoba dokladat prijem , napr ak opatrovala matka tak niesla lajstro že mala opatrovak + otec tiež prijmy + soc poistovna lajstro či nebol na pn
to nejak zrušili rok ,cca
a bud si to osobne zaniesla na urad - čiže on by si musel vyberat tak tych ludi aby baba čo ho ma na starosti sedela v inom kancli
alebo cez schránku, čiže tak aj tak by zistili že dotyčny má viacero ludi na seba
a neviem ako inde ale tu chodia fakt 1-2x ročne priamo do domacnosti námatkova kontrola ,zavolaju opatrovatelovi na tel, sme pred dverami ...
osobne si to reálne neviem predstavit iba ak by dotyčna osoba mala nejake krytie na urade
tak isto ked podavaš žiadost tak máš osobny pohovor opatrovatel , opatrovany + uradnička - zase by to niekto musel vybavit aby nedostala tu istu čo bude spisovat
určite su ID po znamostiach čo nemaju byt ale to nech riešia posudkara a urad čo ich vydaju nie tu pranierovat ludi čo to potrebuju a nezneuživaju
minule jedna mamička tvrdila že dostala iba na NKS predlženy , čo ako nechápeme , pretože tu na ine dg nedostali , ja viem že každy urad je iny a ma také vlastne svoje zakony
ale aj tak mi to nesedi neviem si to reálne predstavit ako to obist
@sara07 nie som si istá, či si rozumieme, ze rozprávame o tom istom. Cudzí človek môže mať napr. päť ľudí, ktorých opatruje. Je možné že po niekoľko hodín denne. Vraj tento počet opatrovaných ľudí nie je limitovaný. Povedalo mi to asi tri mesiace dozadu posudková lekárka, ktorá priamo s týmto robi. Ešte sa čudovala, ako je to zákonom zle nastavene.
@anonym_cb3408 vážne? Môžeš mi prosím napísať aké sú to tie lieky aby som ich mohla povedať svojmu psychiatrovi, lebo sa liečim už 20 rokov, robím preto všetko a neviem sa zbaviť depresie a vôbec nevládzem žiť a tak veľmi chcem, žiť ako zdravý človek, pracovať. Napíš mi prosím tie lieky, lebo mi nič zatiaľ nezabralo a nikto mi nevie poradiť. Super že Ty to vieš
@anonym_23a626 tak potom si liecena zle. Liečba depresie nie je iba o pchani AD do tela a hranie sa na uboheho a chorého človeka. Co robíš preto, aby ti bolo lepšie? Zmenila si niečo vo svojom živote? Aj moja dobrá kamarátka vyhorela z prace, upadla do depresii a nevedela z toho kolotoča, ako von. A vieš čo? Zmenila zivot od základov a cuduj sa svete aj zdravotbe sa jej polepsilo. To najjednoduchšie je ležať celý deň v posteli, z toho este nikto "nevyzdravel".
Nič sa nedeje, ide o to že nech milionári nepoberajú ID. Zákon nerozlišuje žobráka a milionára, len občana. Ako občan má nárok na ID aj milionár. Toto chcú riešiť. Ako aj s energopomocou že štát reguluje ceny emergie aby chudobní mohli mať emergiu, a milionári si tým vyhrievali bazény. Tak sa hladá spôsob ako adresnejšie pomáhať. Či už ide o ID alebo iné sociálne veci. Napríklad ako môj sused ktorý mal vyšší dôchodok ako moja výplata a on mal vlak zadarmo a ja som som su musel kupovať listok za plnú cenu z menšieho príjmu. Tak sa proste majú zaviesť stropy že kto má príjem do 500-600€ tomu pomáhať a kto má príjem nad, nech si pekne všetko zaplatí, veď má z čoho.
@unbeholfen a preco by podla teba dvaja rovnaki s rovnakym postihnutim mali byt rieseni kazdy inak? Jeden moze byt sikovnejsi a moze zarabat. Pritom postihnutie rovnake. Potom nech ich rovnako podporuje stat.
@unbeholfen a preco by podla teba dvaja rovnaki s rovnakym postihnutim mali byt rieseni kazdy inak? Jeden moze byt sikovnejsi a moze zarabat. Pritom postihnutie rovnake. Potom nech ich rovnako podporuje stat.
@martinkatinka ano do urcitej miery by ten sikovnejsi bol potom za svoju sikovnost penalizovany

Mali by sa preverit vsetky invalidne dochodky, hlavne tych co si ID vybavili len preto lebo kvoli vypasenemu bruchu su lenivi sa zohnut ze @unbeholfen
@anonym_956036 mám duševné poruchy ktoré mi bránia vykonávat prácu. Kolko zamestnaní som už vystriedal. Keby som bol zdravý tak som doteraz v jednom. To že ma každý mesiac vyhodia, bola práca pre urády. Každý mesic ma museli prihlasovať, odhlasovať v zdravotnej aj sociálnej poisťovni, pre zamestnávateľa je tiež len na príťaž zamestnať autistu ktorého potom musí vyhodiť lebo nezvláda tempo. Na úrade práce uz frflali zamestnankyne že prečo tam stále chodím. Bolo také že ma zamestnali, a ešte nestihlo prísť ani rozhodnutie a už som bol zase nezamestnaný a už som sa zase išiel prihlásiť. Povedal som im že som psychicky chorý a nezvládam to tempo, keď nemám monotónnu robotu vo svojom tempe, tak nezvládam tolko vecí sa naučiť rýchlo a naraz… Povedali že nech si vybavím ID samé mi to povedali. Odkedy mám ID je pokoj. Chodím len na brigády aké zvládam. A keď ma vyhodia z práce tak sa nič nestane, nemusím na úrad práce. Lepšie pre každého.