Vláda schválila povinnú škôlku
Toto je tak nemozna vlada, zasahovat do rozhodnuti rodica. Uz sme ako v socializme ozaj 😡 Z akeho dovodu ma byt povinna skolka pre 3 rocne dieta, ved ani nieje tolko kapacit, peniaze niesu na skolky, ale hlavne, ze maju byt povinne.

@zltalienka neviem ako je to na východe pri týchto komunitách, ja bývam sever Slovenska a tu je nedostatok miest v škôlkach, aj pracujúce mamy majú problém zohnať miesto, musia riešiť súkromné škôlky alebo ich zavážajú na dedinu. A veeela mamičiek čo majú deti po sebe a sú na rodicaku, nedávajú staršie trojročné hneď do škôlok. Mnohým ani deti nezoberú teraz do škôlky, ak sú na RD - uprednostnia iné. Ja som strašne zvedavá, či to majú prepočítané, či majú toľko miest v škôlkach pre toľko detí, keď zrazu všetci trojročáci sa budú musieť zaradiť.
@adreena tak budu musiet tie skolky otvorit, som zvedava kde na to vezmu peniaze. Lebo to su mega naklady ma prevadzku
Ja som spokojna,treba dostat romske deti do skolok a po druhe,skoro vsade ide zena po polroku spat do prace iba na Slovensku sa rozmohol taky nesvar,ze zeny su s detmi doma do 6rokov
@anonym_c18548 kto nechce ísť do práce, nepôjde aj tak.
Mne sa nepaci maturita z matematiky, nemyslim si, ze by mala byt povinna, su odbory, kde je priam nepotrebna, inak mi nic nevadi. Aj ak bude matika na nejakej basic urovni, tak si myslim, ze je potom zbytocna. Skor by som uvitala maturitu z oblasti financnej gramotnosti, zakladnych zakonov pre zivot, o fungovani statu a podobne. To su zrucnosti a vedomosti, ktore sa zidu kazdemu.
@anonym_dbbf23 ja tu maturitu teda nevitam.Naco to bude niekomu čo ide na umeleckú, zdravotnú...
@simsalabim a hlavne trocha z psychológie a bežného života vo vztahoch
@adreena tak budu musiet tie skolky otvorit, som zvedava kde na to vezmu peniaze. Lebo to su mega naklady ma prevadzku
@kiki68 a ešte ako tie deti pomestia do tých, čo už fungujú. U nás na obci je iba cirkevná škôlka, ktorá má kapacitu na jednu triedu (nevzali mi teraz jedno dieťa). povinné dávať do inej obce? To si nechám dieťa radšej na domácom vzdelávaní. Nechce sa mi cestovať kvôli škôlke ráno a poobede dokola..
Povinná školská dochádzka doposiaľ nezabezpečila, že deti nepeisposobuvých rodičov, či už Rómov či iných, do školy nechodili, nedokončili ani prvý stupeň a nie už povinných 10 rokov.
Napriek tomu niekto bude argumentovať, že povinná škôlka od 3 dá týmto deťom možnosť. No to určite.
Jediný logicky argument pre povinnú škôlku neexistuje. Kľudne môžeme teda zaviesť i povinné jasličky. Lebo veď socializácia.
Mne bežne stačí, ako sa prvého septembra mnohé matky tesua, že konečne škola, pripadne otázky, čo robiť s dieťaťom, keď je choré, alebo keď prší a rodič sa mu musí venovať.
Rodič, ktorý záujem má, tak sa dieťaťu venovať bude, zabezpečí mu podnety, vedie ho k rôznym záujmom a nepotrebuje k tomu povinnú škôlku. Rodič, ktorý záujem nemá, nepomôže ani škôlka.
Avšak je zaujímavé vidieť, koľko ľudí potrebuje mať niečo povinné.
za mňa super, dieťa ma byť v kolektivne v troch rokov by malo byť odplienkované ( ak teda nemá žiadne zdravotné či psychické poruchy) nie v 3 rokov ešte stale byť pri mame a hlavne na cicke......či pre osady či nie schvaľujem.... maturita z matematiky? veru skorej základy života a hlavne zaviesť sexualnu výchovu aby deti v škole vedeli že ked ma chalan medzi nohami banán nemôže byť žena, keď ma baba vaginu nemôže byť chalan a podobné veci že keď sa citi ako pes mačka mama ho musí zobrať psychiatrovi na vyšetrenie..takze bez tej maturity z matiky by sa nič nestalo 🙂
@edinka126 "malo by byť odplienkované". Napíšem ti tak, že každé jedno dieťa je iné. Mám 5 detí. Z toho jedno som mala odplienkované v 17 mesiacoch a dve z nich boli kvôli veľkej potrebe odplienkované až skoro v 4 rokoch. Mala som rovnaký prístup ku všetkým.
uz vidim ako zacnu rast školky ako huby po dazdi 🤦 U nas sa sice skolka stavia (100km od BA) ale len preto ze jedna zo skolok je v nevyhovujucom stave...a dalsia bude o pár rokov tiez v nevyhovujucom stave..
@edinka126 "malo by byť odplienkované". Napíšem ti tak, že každé jedno dieťa je iné. Mám 5 detí. Z toho jedno som mala odplienkované v 17 mesiacoch a dve z nich boli kvôli veľkej potrebe odplienkované až skoro v 4 rokoch. Mala som rovnaký prístup ku všetkým.
@anonym_b029d6 ved som napísala samozrejme ak nemá problemy....ale dieta sa potrebuje socializovať nemôze byť len s mamou a na ihrisku doma potrebuje velky kolektiv medzi detmi zaživať situácie....
Podla mna mali zriadit nejake institucie v takychto inkriminovanych osadach, kludne mohli chodit povinne s detmi aj ich matky a tam by sa im venovali socialne pracovnicky a ucitelky a ucili ich jazyk, zakladne zrucnosti, hygienicke navyky, bezne veci ako farby, napocitat do 10, zvierata, basnicky, citali im rozpravky a vzdelavali a pripravovali by takuto skupinu. A aj matky by mohli zostavat a naucili by sa ako sa funguje v spolocnosti, Vzdy treba zacat od matiek, tie vychovavaju a su s dietatom viac.
@zuzana76 Plne s tebou súhlasím.
Ja sa tu vopcham...predskolak sa berie automaticky 5r dieťa, aj keď naisto viem, že pôjde do školy až na 7r? 😄 A je oslobodené od nejakých poplatkov v štátnej škôlke?
@viestta mozno nieje, ale skolky su na uplne inej urovni. Mam dve kamosky so skolkarmi v zahranici a ani v jednej nieje na 20+ deti jeden pedagog. Tu aj keby schvalia, ze max 10-15 deti na pedagoga, tak by to nemal kto robit. U nas v statnej musia pomahat upratovacky, aby pedagog mohol ist vobec na zachod.
@anonym_autor uz vidim kto pojde sam k 3 rocnym detom 1:20, ved to je tak jednou nohou v base, tam staci malo a decko mas niekde dole zo schodov. Plus sama 20 deti obliekat/ vyzliekat v zime. Ani keby mi daju 8 tis netto do toho nejdem. Lebo to je na maslu. Ine je 5 rocne deti a ine su 3 rocne. Mala som sama 12 deti od cca 1,5-4,5 roka a to bolo narocne. A to som ich nemala sama dlhsie ako dva tyzdne
chvála Bohu konečne. to už malo byť dávno. aj pre malých rómov a aj pre postihnuté deti. v troch rokoch lepšie učiť deťom samostatnosti - samoobslužným činnostiam ako keď majú deti 7-8 rokov a prídu do školy.
schvaľujem aj maturitu z matematiky. na vš technickej idú prísť o nervy keď im študenti nedokážu sčítať ani 2 zlomky.
Hrozne…o par rokov vzniknu institucie, kde deti budu chodit od narodenia, lebo stat si povie, ze bude lepsie ked cudzi ludia naucia tie deti tlieskat, stvornozkovat a chodit, lebo vsak rodic je neschopny a vobec nepozna svoje dieta….
A tie co to tu obhajujete…ako keby ste nwpoznali romov, aj z tohto sa vyvlecu a celkovo to viac uskodi ako pomoze
@anonym_b029d6 môj aj ako 5r v škôlke ne💩 lebo musí mat plienku 🙈 našťastie vydrží. Učiteľka o tom vie, povedala, že je odplienkovany, nech neriešim.
Hrozne…o par rokov vzniknu institucie, kde deti budu chodit od narodenia, lebo stat si povie, ze bude lepsie ked cudzi ludia naucia tie deti tlieskat, stvornozkovat a chodit, lebo vsak rodic je neschopny a vobec nepozna svoje dieta….
A tie co to tu obhajujete…ako keby ste nwpoznali romov, aj z tohto sa vyvlecu a celkovo to viac uskodi ako pomoze
@hederamonstera v anglickú od polroka ideš do prace, alebo bud doma zadarmo. Ci chceš ci nie, buď dáš do ja šiel, alebo ti dieťa výchova niekto cudzí, opatrovateľka. Neviem si to ani predstaviť.
@anonym_5997a3 ale ucitel naozaj nemoze nahradzat rodica a toto vsetko robit, presne, je to nedomyslene. Ci akoze toto vsetko navalaju na jedneho ucitela a zase si to zliznu len ucitelia a vlada na salame. Ved oni zakon maju a co oni vsetko robia a ako to uzasne funguje.
@zuzana76 teraz to ale učiteľ bude musieť robiť lebo takých deti čo potrebujú niečo navyše je mnoho a všetky tieto deti do tej škôlky budú musieť ísť . Personál mávnutím čarovného prútika nevykúzlia takže to všetko ako píšeš alebo naválajú na jedného človeka alebo budú deti strádať a ja sa teda obávam toho, že skôr budú strádať. Keď si predstavím, že by teraz musela byť v škôlke kde tie ortézy ozaj nikto nezaloží... Zbytočne dva a pol roka navštevujem odborníkov od východu po západ, riešim rehabilitácie , platím drahé pomôcky keď ju budem musieť odovzdať do škôlky, kde na to budú kašľať... Rómska komunita sa dá aj inak riešiť. Taký projekt omama mal celkom dobre našliapnuté, ale aj tam chýba človek čo by to robil...
V prvom rade som zvedava ako sa skolky nafuknu... ved teraz nie su ani priestory, ani ucitelky. Realne tento stat nie je schopny vobec zabezpecit taku kapacitu aku si prave vlada schvalila. Zakon bude musiet mat odklad a do praxe sa zjavne ani nedostane. Papier znesie ozaj vsetko.
chvála Bohu konečne. to už malo byť dávno. aj pre malých rómov a aj pre postihnuté deti. v troch rokoch lepšie učiť deťom samostatnosti - samoobslužným činnostiam ako keď majú deti 7-8 rokov a prídu do školy.
schvaľujem aj maturitu z matematiky. na vš technickej idú prísť o nervy keď im študenti nedokážu sčítať ani 2 zlomky.
@anonym_9056e0 na technické Vš by mala byť ako podmienka maturita z matematiky v prihláške.. to si vie každá VŠ zabezpečiť. Tak ako keď som šla študovať Biológiu na VŠ v podmienkach pre prijatie bolo - povinná maturita z biológie.
Ako povinnú pre všetkých by som ju nedávala.
Načo má mať maturitu z matematiky stredná škola zdravotnícka? Alebo taká stredná škola poľnohospodárstva? Načo??
@kiki68 a ešte ako tie deti pomestia do tých, čo už fungujú. U nás na obci je iba cirkevná škôlka, ktorá má kapacitu na jednu triedu (nevzali mi teraz jedno dieťa). povinné dávať do inej obce? To si nechám dieťa radšej na domácom vzdelávaní. Nechce sa mi cestovať kvôli škôlke ráno a poobede dokola..
@lenkakravcova no budu musiet spravit to, ze v kazdej obci bude skolka ako tu v Rakusku, alebo budu velke spadove skolky. Ale to stoji neskutocne prachy. A ten personal ani nehovorim. Lebo nemusi byt v danej oblasti dost ludi s pozadovanym vzdelanim. Preto to u nas padlo. Postavit taku skolku stoji kolko? Cca 500tis eur, to este neni personal. Ved iba blbe ihrisko mas tisice eur ( Lebo to musi mat peciatku), to neni ze idem do bauhaus a kupim zahradny domcek. Ci to bude skolka bez ihriska v nejakom obecnom urade?
@zuzana76 teraz to ale učiteľ bude musieť robiť lebo takých deti čo potrebujú niečo navyše je mnoho a všetky tieto deti do tej škôlky budú musieť ísť . Personál mávnutím čarovného prútika nevykúzlia takže to všetko ako píšeš alebo naválajú na jedného človeka alebo budú deti strádať a ja sa teda obávam toho, že skôr budú strádať. Keď si predstavím, že by teraz musela byť v škôlke kde tie ortézy ozaj nikto nezaloží... Zbytočne dva a pol roka navštevujem odborníkov od východu po západ, riešim rehabilitácie , platím drahé pomôcky keď ju budem musieť odovzdať do škôlky, kde na to budú kašľať... Rómska komunita sa dá aj inak riešiť. Taký projekt omama mal celkom dobre našliapnuté, ale aj tam chýba človek čo by to robil...
@anonym_5997a3 tak ten ucitel bude vyflusnuty, bude Pn-kovat, bude fluktuacia, budu prijiamt ludi bez vzdelania, lebo nebude dostatok personalu atd...Dali povinne nieco a nemaju vytvorene podmienky ale ze vobec. Oni si nevedia spocitat 2 a 2?
@lenkakravcova no budu musiet spravit to, ze v kazdej obci bude skolka ako tu v Rakusku, alebo budu velke spadove skolky. Ale to stoji neskutocne prachy. A ten personal ani nehovorim. Lebo nemusi byt v danej oblasti dost ludi s pozadovanym vzdelanim. Preto to u nas padlo. Postavit taku skolku stoji kolko? Cca 500tis eur, to este neni personal. Ved iba blbe ihrisko mas tisice eur ( Lebo to musi mat peciatku), to neni ze idem do bauhaus a kupim zahradny domcek. Ci to bude skolka bez ihriska v nejakom obecnom urade?
@kiki68 veď toto. O 2 roky keď to bude mať platiť to budú rušiť.. však to je nereálne.
zrušiť matkám dávky - najmä dávky kde sú doma zo zdrav. dôvodov dieťaťa do 6 r. moja suseda chodila do práce , dieťa v škôlke ale dávky do 6 rokov brala. také isté ako ja čo som bola s dieťaťom doma - lebo špec mš nie je doteraz u nás a trápila som sa ako hovädo do 6 rokov s dieťaťom doma. super spravodlivosť.
Zase jeden zákon, ktorý o pár rokov zrušia. Nemáme kapacity na experimenty ani financie ani ľudí. Pokiaľ bude podmienka na domáce vzdelávanie napríklad maturita môže to robiť skoro každý. Rómom to je aj tak jedno, maximálne tam pošlú dieťa aby sa najedlo.
@kiki68 veď toto. O 2 roky keď to bude mať platiť to budú rušiť.. však to je nereálne.
@lenkakravcova je to nerealne, to moze jedine ten, co v skolke nikdy neucil a nema prislusne vzdelanie vidiet ako realne
@anonym_9056e0 na technické Vš by mala byť ako podmienka maturita z matematiky v prihláške.. to si vie každá VŠ zabezpečiť. Tak ako keď som šla študovať Biológiu na VŠ v podmienkach pre prijatie bolo - povinná maturita z biológie.
Ako povinnú pre všetkých by som ju nedávala.
Načo má mať maturitu z matematiky stredná škola zdravotnícka? Alebo taká stredná škola poľnohospodárstva? Načo??
@lenkakravcova nie je podmienka. berú všetko čo sa prihlási a prijímačky majú bežne ešte aj v auguste.
potom na zač. semestra zisti vyuč. že má študentov kuchárov. to nie je výmysel, to je skutočnosť.
@anonym_c18548 kto nechce ísť do práce, nepôjde aj tak.
@lenkakravcova ak chcu byt doma,nech su doma bez penazi,ale nech nepoberaju predlzeny rodicak
@lenkakravcova nie je podmienka. berú všetko čo sa prihlási a prijímačky majú bežne ešte aj v auguste.
potom na zač. semestra zisti vyuč. že má študentov kuchárov. to nie je výmysel, to je skutočnosť.
@anonym_9056e0 aj tak je vzdy v prvaku sito na VS, hlavne tieto odbory, cize bud to tam zvladne, Alebo nie. Ked si kuchar zaplati doucko, tak why not?
Mňa štve tá maturita. Moje dieťa je integrované a ma s ňou problém už teraz. Ide do 6.rocnika a naozaj si ho neviem predstaviť maturovať z nej aj keď je to ešte ďaleko 😔

Ja som spokojna,treba dostat romske deti do skolok a po druhe,skoro vsade ide zena po polroku spat do prace iba na Slovensku sa rozmohol taky nesvar,ze zeny su s detmi doma do 6rokov