15 mesačný syn chce viac otca. Ako reagovať?

Zodpovedané
20. sep 2019

Dobrý deň,

s mužom sme občas na nože po narodení syna, ktorý má 15 mesiacov. Keď som s malým doma sama, tak je všetko ok. A to aj napriek tomu, že sa u neho začína prejavovať obdobie vzdoru. Keď nie je po jeho, občas sa hodí o zem. Plače pri prebaľovaní.

Keď však príde muž z práce, tak je syn umrnčaný. Pýta sa k nemu na ruky, mne na ruky sa pýta len občas. Teraz sa začal budiť v noci a plače. Chce len muža, no on ho nevie utíšiť. Aj 2 hodiny sa snaží a nič. Musím malého zobrať nasilu a uspať ho ja. Ale plače veľmi a odtláča ma.

Čo robím zle?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

vzťah s mamou je väčšinou u malých detí bližší a pre raný vývin dôležitejší ako vzťah s otcom.
Napriek tomu často vzniká pocit, že dieťa uprednostňuje otca.

V istej fáze života sa otcovia stávajú veľmi atraktívni, a to z dvoch dôvodov:

Jednak ide o spôsob hry a tiež tým, že ocko je menej dostupný, väčšinu dňa je v práci. Tak je jednoducho pre dieťa čas s ním vzácnejší. Pokiaľ dieťa potrebuje utíšiť alebo sa pritúliť, vyhľadá mamu.

Utíšenie v noci je komplikovanejšie. Synček zrejme ventiluje vnútornú nahromadenú frustráciu z celého dňa, ktorá má svoj priebeh, vzpieranie sa k tomu patrí a pomáha k úľave. Prišli ste na to, že práve vy ste tá, ktorá ho utíši, tak v tom pokračujte.

Pre celkovú harmóniu v rodine je dôležitý aj Váš partnerský vzťah. Preto Vás povzbudzujem, aby ste riešili problémy, ktoré máte. Je to prirodzené, že pri záťaži akou dieťa je aj Váš vzťah sa s ňou vyrovnáva.

Nech sa Vám darí a prajem príjemný deň.