Ako sa dá odstrániť žltý fľak na trvalom zube u 7 ročnej slečny?

Zodpovedané
15. jún 2019

Dobrý deň,

mojej 7 ročnej dcérke začala rásť trvalá horná jednotka so žltým fľakom. Celý zub žltý nie je, len má v ňom žltý fľak v tvare kvapky. Podľa našej zubárky ide o demineralizáciu zubu a vraj to má z úrazu na mliečnych zúbkoch alebo z antibiotík. Úraz žiadny nemala a antibiotiká mala za život 4x - Zinnat a Amoksiklav.

Zúbok sa jej začal prerezávať v čase, keď mala kiahne. Druhá jednotka jej začala rásť teraz a tá je biela bez fľaku. Podobne aj spodné jednotky a dvojky a šestky stoličky.

Z čoho to môže mať a dá sa s tým niečo robiť?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
súhlasím s názorom vašej zubnej lekárky, že ide o lokálnu demineralizáciu.

Pri vývoji skloviny daného zubu došlo k porušeniu procesu vytvorenia/uloženia minerálov v sklovine, čo sa prejavilo zmenou farby.

Úraz a antibiotiká patria medzi najčastejšie príčiny, ale môže ísť aj o horúčkovité stavy, celkové ochorenie, lokálne dráždenie alebo nemusí byť príčina vôbec známa, či vypátrateľná.

V tomto veku by som so škvrnou na zube nerobila vôbec nič, len zub dôsledne čistila a škvrnu sledovala, či sa jej farba a veľkosť nemenia. Oslabenú sklovinu môžete posilniť (s prihliadnutím na vek vašej dcérky) použitím prípravku TouthMousse.

Neskôr, keď bude dcére škvrna z estetického hľadiska vadiť, môže si ju nechať prekryť bielou výplňou z fotokompozitu.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská