Hlboký kaz

Zodpovedané
16. feb 2019

Dobrý deň,

na zube číslo 45 mám hlboký sekundárny kaz. Bol zistený náhodne na rtg panoramaticky a neskôr mi robili aj rtg konkrétneho zuba. Vraj je tesne asi 1 mm od drene a treba ho urobiť čím skôr, aby nevznikla endodoncia. Zub ma nebolí. Občas zacítim jemnú bolesť, keď zjem sladké, alebo sa napijem studenej vody. Termín mám až v marci.

Čo mám robiť? Ako sa bude postupovať?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

sekundárne kazy sa tvoria na okrajoch výplní alebo pod výplňami, najmä tými starými a netesniacimi.

Kaz sa často nedá zistiť len pohľadom a vyšetrovacími nástrojmi pri preventívnej prehliadke, preto by sa mali v pravidelných intervaloch 2-3 roky zhotoviť aj röntgenové snímky v záhryze, takzvané bitewingy, ktoré zobrazia, čo sa nachádza pod výplňami a v medzizubných priestoroch pod bodom kontaktu zubov.

Kaz blízko drene zuba je problematický v tom, že baktérie v kaze cez zmäknuté zubné tkanivo (kaz zmäkčí zubovinu na konzistenciu podobnú marcipánu) prestupujú do zubnej drene a vyvolávajú v nej zápal.

Čím je zubná dreň viac a dlhšie dráždená, tým je väčšia šanca vzniku silného zápalu - nastúpia bolesti a reakcia na teplo.

Zapálenú zubnú dreň, ktorú už nemožno vyliečiť, je potrebné zo zubu odstrániť = čistenie koreňových kanálikov (endodoncia). U vás to ale tak vážne nie je a váš zubný lekár pri najbližšom ošetrení odstráni starú výplň a vyčistí kazové ložisko pod ňou. Bude sa snažiť odstrániť všetok kaz bez toho, aby otvoril dreňovú dutinu. Na strop dreňovej dutiny dá hojivú podložku a zhotoví novú výplň. Zub môže byť po ošetrení citlivý, ale reakcia na sladké a studené by mala ustúpiť.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská