icon

Cisársky rez namiesto vyvolania pôrodu

otazka26
13. apr 2025

Ahoj🤗chcela by som sa opýtať, oficiálne som už po termíne pôrodu, no nič sa nedeje, bolo mi povedané, že keď sa do týždňa nič nestane budú mi musieť pôrod vyvolať. Na čo som lekárke povedala, že ja si ho vyvolať nenechám ani keby sa neviem čo dialo, že to už radšej cisársky, ona mi venovala samozrejme udivený/znechutený pohľad, s čim som ale počítala 😅No moja otázka znie, ak by sa mi pôrod nerozbehol sám, je možné že ma potom vezmu priamo na cisarky? Má niektora z vas nejaku takúto skúsenosť?

(Ocenila by som iba odpovede na moju otázku a nie presviedčanie o tom, že vyvolanie je lepšie pre XY dôvodov. Pre mňa to lepšie určite nie je, nakoľko pôrodu sa obávam, epiduralka nepripadá do úvahy u mňa a veľa som sa napočuvala že kontrakcie umelo vyvolaneho pôrodu su maximalne neznesitelné)

lenkakravcova
13. apr 2025

@otazka26
Pri prvom pôrode to bolo najhoršie, pričom kontrakcie boli rovnaké, ale keďže som sa bála, tak som to prežívala horšie. Horšie som dýchala, vydávala som zvuky (aj kričala pri tlačení - to fakt nerob! 😅) - všetko toto je nanič.
Pri druhom som bola kludnensia, vedela som do čoho idem.
Pri treťom som si už len hovorila, že porodim a neriešim. A to bolo asi naj postoj. Kľud, pohoda. Keď kontrakcie prišli, pustila som si sluchátka do uší s hudbou, ľahla si na bok a ležala, a len som rátala 😂 a zajedala to hroznovym cukrom a malinovou vodou až do fázy keď mi povedali že už je to na 6-7 palcov, urobil sa koistir a do 10 min bolo dieťa na svete. Tie sluchátka s hudbou sú oveľa lepšie riešenie než počúvať tam iné ženy, ktoré tam stresuju.
Najviac pomáha kľud. Epiduralku som nemala ani raz. Ani nemôžem, kvôli migrene.
Som sama zvedavá ako to bude teraz na 4.krat. Hudbu už mám stiahnutu, hroznový cukor nakupeny 😆

nika11103
13. apr 2025

Niektoré z Vás ženy by ste vôbec nemuseli chodiť do nemocnice , ale odrodit sa samé doma . Veď ste múdrejšie ako lekári 🙂. Ja tomu nerozumiem , však ak som v nemocnici , tak dôverujem lekárom , či sa mýlim ?

tulipanik12
13. apr 2025

@krasneleto vždy menej bolesti nielen pri sekcii, ale aj po sekcii ako po obyčajnom pôrode, v živote nezabudnem na tie žienky, ktoré sedeli v jedálni len na 1/2 zadku, o pretrvávajúcich hemoroidoch a ďalších veciach ani nevraviac . . .

maryetta
13. apr 2025

Mala som prvu akutnu sekciu. (Vyvolavany) Potom som mala 3 vyvolavane prirodzene.
Takze neviem ake je to rodit bez vyvolavacky ale....
okej nebudem ta presviedcat....

lucia147852
13. apr 2025

@krasneleto to určite nie, boli každý pôrod. To si nemôže nikto predstavovať že tu vyberu dieťa a som fit. Ja mám za sebou aj aj. Pre mňa bola lepšia sekcia, ale prvýkrát som tiež verila lekárom aj napriek veľkým komplikáciám, že vedia čo robia. Z toho som sa dostávala zas ja 3 roky (čo neznamená, že tak to tiež ma každá. Kamošky niektoré ani nevedeli ako porodili a úprimne som im závidela 🙈 aj keď dopriala)

belllinka
13. apr 2025

@otazka26 tak mysli aspon na to dieta, ze prenho je prirodzeny porod vo vela veciach lepsi, ako cisarsky

adka897
13. apr 2025

@krasneleto ale zas nie kazdy ma taku bolest po sekcii ako opisujes ty, jednu to moze boliet viac a druhu menej … sice prve dni su narocne ale nie tak aby sa to nedalo zvladnut a moja bolest po sekcii nebola nic oproti kontrakciam .. takze kazdy to asi vnima inak ..

adka897
13. apr 2025

@belllinka v com je lepsi pre dieta pritodzeny? Dieta by sa muselo narodit dvakrat aby sa dalo povedat ci je zdravsie po prirodzenom alebo po sekcii.. a hlavne bezpecnejsie je pre dieta sekcia.. je velmi vela prispadov kde pri porode prirodzenom nastala chyba a dieta je zmrzacene pri sekci je sanca minimalana ze sa mieco pokazi…

belllinka
13. apr 2025

@adka897 nechce sa mi to rozpisovat, precitaj si o tom

pl2y
13. apr 2025

A tie kamarátky mali vyvolavany tiež pre prenášanie alebo skôr ako pred termínom z nejakého iného dohodu?..lebo to si myslim, že je rozdiel v to priebehu..mne vyvovalavali v termíne pre vysoký tlak a teraz mi vysvetľoval lekár, že komplikácie nastali preto, že pôrodné cesty neboli pripravené..že pri prenášaní je to iné..kamarátke, čo prenášala začali vyvolávať porod o 8 a mala sa narodila 9:30 ledva to manzel stihol a ani epidural nestihli a nemala ani žiadne poranenie a pár hodín po pôrode nevedela, že rodila…bola síce druhorodicka, ale teda asi je rozdiel v tom z akého dohodu sa porod vyvolávala a pri tom prenášaní to je asi menšie riziko na komplikácie

kiki68
13. apr 2025

Problem je v Tom, ze cisarak bez dovodu neuhradi poistovna. Preto sa aj tu v AT necha vzdy zohnat stempel, alebo tam niekto musi nieco vymysliet. Mam takeho lekara, co ked k nemu chodis a platis mesacne v tehu 200 eur, tak Ta rozreze na zelanie na kusky. Je primar a moze si to dovolit kazit tie percenta. Ale takych je malo. Ja som napr pri nom nerodila, lebo mi z tej nemocky prislo zamietnutie prihlasenia ( Vieden), teraz tiez musim inde. Ale toto ked o sebe vies, tak si to mala s takym typom lekara riesit. Nie ze Ti povedia to, co mne „ ved my to vyriesime“, ani tlak 170 pre nich nebol na cisarak, stale vyvolavali. Viem, ze keby chcem cisarak, tak musim bud vymysliet stempel od niekoho, alebo sa nejak dostat k mojmu gyn. To by stalo par tisic eur dat si ho ako Wahlarzt. Toto si mala spravit pred par mesiacmi, zaznluvnit niekoho takeho.

sandra49
13. apr 2025

@otazka26 necitala som posledne 2 strany ale píšeš, ze epi ti nemôžu dat kvôli chrbtici ale ked ides na sekciu tiež ti to musia napichnut..opravte ma ak sa mylim prosim..kamoska mala planovanu sekciu a vravela, ze ta injekcia do chrbtice bolela tak, ze si myslela ze umre..alebo chceš sekciu v celkovej narkóze?

tulipanik12
13. apr 2025

@sandra49 normálne sa robia sekcie aj v celkovej narkóze

sandra49
13. apr 2025

@tulipanik12 viem, ze sa robia..ale autorka nespomína, že chce celkovú narkózu a na druhej strane sa boji bolesti a na ďalšej, ze nemôže epi kvôli chrbtici..

otazka26
autor
13. apr 2025

@sandra49 rozhodne by to muselo byt v narkoze, do chrbtice nemozu nic pichat

sandra49
13. apr 2025

@otazka26 tak keď máš nejaký papier na chrbticu..umožňuje ti to prirodzený pôrod? Nedá sa to nejak obabrat, že kvôli tomu musíš mat cisársky? Ze by ti dr vystavila nejaký papier? Inak ja som rodila v nemocnici, kde mohol mať cisársky kto chcel, ak dal primarovy 200-300€ do vačku.

elz1920
13. apr 2025

Tá operácia chrbtice mi príde ako seriózna indikácia na cisársky - ale keď sa nemôže pichať do chrbta, tak asi v celkovej anestézii. Treba si pohľadať, aké sú dôvody na sekciu, toto mi príde ako celkom relevantný dôvod.

otazka26
autor
13. apr 2025

@elz1920 rozmyslala som nad tym cely vikend, ci by sa kvoli tomu nemohol spravit cisarsky, ale pocas tehotenstva som absolvovala par vysetreni a v noch mam akoby ..schvalene ze rodit klasicky je mozne🙄 ironia je, ze v tom case ked mi to schvalili som bola za to rada😂pretoze som si ani nemyslela ze mi bude hrozit vyvolanie, kedze som cvicila, jedla vsetky veci co radia jest aby babo prislo vcas, pouzivala aniball, mazas hradze, naparovala sa a pod.

maryetta
13. apr 2025

Takze ak správne chapem-ak by sa ti porod rozbehol sam-skusila by si prirodzene? Len teda nechces vyvolavat?
Ak nahodou-ale to iba moja skusenost.
Pri prvom mi zacal porod odtecenim vody. A to bolo vsetko. Potom mi dali oxytocin. To mi davali take kontrakcie ze to bolo najhorsie co som za 4porody zazila. Skoncila som akutnou sekciou po 28 hodinach-od odtecenia plodovky.
Ale dalsie porody.... som mala vyvolavane-tabletou zdola ale! "Iba" polovicna davka. Tak to mozno nemalo az take grady. Ale islo to ozaj pekne postupne. Neviem no za mna to bola ozaj lepsia cesta.
Este dodam-pri tom prvom som mala aj epi-ale nezabrala resp nie tak ako da ocakavalo...
pri dalsich porodoch som uz ani nechcela. Ani epi a odmietla som aj oxytocin.

otazka26
autor
13. apr 2025

@maryetta uprimne nevedela som ze je viacero moznost vyvolania porodu, na oxytocin som pocula vela zleho, ..a spominas tabletky, tak asi keby som musela by som skor preferovala tuto metodu, da sa teda twn oxytocin odmietnut?

otazka26
autor
13. apr 2025

@maryetta a ano chcela som prirodzeny porod, pripravovala som sa nan

krasneleto
13. apr 2025

@otazka26 moja ty ale sa nehadz o zem. Keď si chcela sekciu mala si za tým ísť odkedy si tehotná a určite by sa ti to podarilo. Len ty máš zrazu rodiť a ideš sa zo seba posrat,ako keby to malo byť najhoršie na svete. Môžeš mať úplne parádny pôrod aj traumu na celý zivot kde by sekcia bola malina. Ale môžeš mať aj následky po sekcii a žiadne ďalšie deti mať nemusíš atď. Ty ideš rodiť tam a ich maniere nezaujímajú ale aby sa dieťa dostalo na svet tak ako máš v papieroch- bez sekcie. Nie si na divokom zapade

krasneleto
13. apr 2025

@tulipanik12 a koľko sekcii si mala ty ? Všetky moje kamarátky dve hodiny po pôrode dva metre skakali,bez nástroju,poraneni absolútne fit.

777januska777
13. apr 2025

@otazka26 ja som mala prvý vyvolavany a dva prirodzene a všetky pôrody bez epi a za seba poviem ze všetky pôrody boli úplne iné. Prvý vyvolavany, bolesti pravidelne a tak asi pol dňa. Druhý prirodzený, bolesti do chrbta, nevedela som tlačiť, keďže bolesti boli úplne iné. Dieta zo mňa museli vytlačiť. Tretí porod, kontrakcie skoro žiadne a aj porod dobrý. Takže tretí bol najlepší a stredný najhorší. Oba prirodzene. Chcem tým povedať to, ze absolútne nemôžeš vedieť ako to bude a aký každý ten porod bude, je to všetko veľmi individuálne. A neboj zvládneš to, už nebudeš mať inú možnosť, dieta nejako musi von.
A keď som bola pred pôrodom, rak som si tiež vravela ze by som chcela sekciu, lebo som sa veľmi bolesti pri prirodzenom bála. A pri druhom porode keď mi reálne hrozila sekcia, som sa práveže bála, že sekcia bude. Kedze už som si porod zažila a nič hrozné to nebolo, ale pri predstave ze, ze ma ma brucho bolieť týždne mi prišlo zle.
Ale to je len moja skúsenosť a nedá dá aplikovať na teba, keďže to moze byť úplne iné.

mama5202
Autor odpoveď zmazal
otazka26
autor
14. apr 2025

Ďakujem všetkym za reakcie a odpovede, chcem len oznámiť, že dnes o tretej rano sa mi narodilo babätko😇prirodzene, ani som nevedela, že rodim...necitila som vobec žiadne kontrakcie, iba take krče po bruchu, ktore som myslela ze mam z nervozity

kiki68
14. apr 2025

@otazka26 gratulujem a mas svaty pokoj bez hnusnej jazvy cez cele brucho 😀👍🏻

maryetta
14. apr 2025

@otazka26 ty vazne??? Waaaau tak to sa brutalne dobre cita.
Blahozelam zo ❤️

otazka26
autor
14. apr 2025

@maryetta ďakujem♥️ som strašne šťastná, aj z babatka aj ze to mam už za sebou♥️ neverila som ze porodim v podstate bez bolesti, keby nebolo manzela tak by som zrejme porodila doma, kedze som neverila ze to je ozaj uz porod, je to velmi zvlastna a zaujimava skusenost, ktoru by som priala kazdej 😊😌

(Ani poranenie nemam ziadne, neviem ci za to vdacim kurzom alebo aniball)

maryetta
14. apr 2025

@otazka26 je to sulad toho všetkeho. A je to super čo si dokázala. A nebolo treba riešiť inymi zasahmi 😉