icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

didi35
11. jún 2011

@quaxi Mne na Kramaroch este vadilo, ze nas tam rusili snad 20x denne, vzdy niekto rozrazil dvere a nieco zakrical dovnutra ako "pripravte sa na vizitu", "obed", "meranie teploty" a pod. Stale nam tam niekto chodil akoby nemohli prist naraz. Stale nas otravovali..

jussti
11. jún 2011

@olivija nejaka nova metoda sa vola, stara priroda a lekar je tu na to, aby zistil, kedy priroda uz nestaci a treba pouzit nove metody 🙂

didi35
11. jún 2011

@lilyen2011 Ked zrovna budem kojit, vizita-nevizita, dieta bude ma mne .. 😀

terrs
11. jún 2011

@enah praveze neviem skoro nic.. len ze ked ku doktorovi prides pred tretim mesiacom tak dostanes prednasku o tom ako tam si uplne zbytocne ked ta nic neboli a citis sa v pohode 😀 ale to je take iste zevraj vsade v Skandinavii 🙂 inac vacsina deti o ktorych viem ze sa narodili kamoskam tu sa narodili doma a drahy s bratom tiez...
Anyway, musim vypatrat 🙂
A neviem ci mi je preco zavidiet ten Island, lebo sice je krasny, ale cez leto je tu max 15 a Slovakovi to nase pocasie zacne liezt hore krkom po case. Mne je tu hrozne zima aktualne 😀

enah
11. jún 2011

@didi35 ze Ti upratala Tvoje veci? otvorila suflik? sukromie neexistuje? Uf, ked sa mi raz podarilo byt 5dni v nemocnici v Rakusku, nie len, ze viziti sa odohravali v priatelskej atmosfere - kludne som mala notebook na stoliku pred sebou, alebo nedojedene ranajky... ale ani upratovacky nepovedali kriveho slova, ked stierali dlazku a presuvali moju tasku z miesta na miesto... ja som sa im ospravedlnovala a oni uplne usmev-pohoda, ci mi donesu kavu, caj.) Ani vlastna mama ku mne nikdy nebola milsia. Jaj este aj parapetu okennu som mala zapratanu vecami..a utierali prach. Sestricky si so mnou pokecali o skole. obecne tam stestricky boli na to, ze si cez den prisli k nam posediet a pokecat (a nie na povel, ale spontanne, raz jedna, raz druha ako sa im zachcelo). Naozaj neviem ako v 50km moze byt taky rozdiel, ze v CR na pohotovostiach stretavam len sestry co zjedli citron, a ked sa klepem od zimy-soku- odpovedaju, vydrzte este 20min to prejde, namiesto deky.

didi35
11. jún 2011

@enah Ano, knihu, plienky, kremiky, sup do suflika, to tam sestricka pribehla par sekund pred prichodom vizity a ked zbadala, ze som si to neodpratala, tak to v sekunde urobila za mna... Ani som nestacila nic povedat... Ale teraz im poviem tiez nieco v tom zmysle ako @quaxi ...

@terrs Ja som pocas mojich 2 tehotenstiev isla k lekarovi az v 11. tyzdni, tesne pred odbermi krvi... Mam zlu skusenost, ked do mna pocas uplne prveho tehu doktor rypal, robil mi cytologiu, po vysetreni som zacala krvacat a potratila som v 8.tt... A fakt nepotrebujem ultrazvukom rusit dietatko, ked sa este len vyvyja ako embryo...

enah
11. jún 2011

@didi35 11tt znie skvele, ale ked sa bojim mimodelozneho tehotenstva, asi to nezvladnem. Cytologiu Ti robil v ramci rocnej prehliadky alebo mal iny dovod? (fakt, zasnem; mne ked mi tyzden meskala m. s ocakavanym tehotenstvom, vsetci lekari radili nic nebrat ani nic specialne nevysetrovat, len Hcg - ze z jeho nizskych hladin sa da mimodelozne tiez "tusit".)

lilyen2011
autor
11. jún 2011

@olivija tak vidíš... pokiaľ nemáš odtečenú vodu tak ťa majú na "háku" vystriedala som všetky smeny a aj upratovačky, že pre boha Vy ste ešte tu? Jak Vás môžu nechať takto trápiť... no koment... ten CR som mala aj v papieroch od alergologičky ako odporúčanie, no dali ma na dajaký test a tam vyšlo, že zvládnem aj klasicky (čo už- no hlavne, že keď som sa tam dusila tak sestrička pindala, že čo sa mi tu staviate na špičky, načo si dávate ten sprej, keď ho aj tak vykašlete a podobne... vraj sa nedusím z astmy ale z toho, že panikárim...) hmm 😖

lilyen2011
autor
11. jún 2011

@didi35 áno viem, že hneď a potom po pár min... my sme mali v papieroch 6b, 10b, 10b?alebo len 6 a jeden-x 10? no pri prepúšťačke mu aj tak napísali 10 a 10 tak hm... bal síce aj potom dajaké problémy ale tie súviseli s inou situáciou... už má 2r tento mesiac a je úúúplne zdravý, čiperný a až moc "šikovný" hlavne na to, čo netreba 😀 😀 😀 (špekulant - nevyspytateľný všetko objaví, až mi niekedy rozum zastavuje, ale to je iná téma 🙂 )

lilyen2011
autor
11. jún 2011

@didi35 😀 jasné nebudeš mu predsa kaziť zážitok z dobrého jedla 😎

tehula
11. jún 2011

@jussti ja som rodila pred tyzdnom na Antolskej a aj bez nejakych porodnych planov, ci pokynov, mi automaticky po porode dal lekar babo na brucho hned po narodeni, hoci som to ani nevyzadovala. NEchali nas tak chvilu, potom vzali dieta na osetrenie, manzel mohol ist s nim bez problemov a doniesli mi ju na porodnu sal, kde so mnou bola cele tie 2hodiny, co somtam lezala po porode.
Napr ked mam zhodnotit posun Antolskej, tak od 2009 teda urobili mega pokrok a snazia sa byt babyfriendy co najviac. Nemozem nic vytknut. Vizity a buzeracie uz skoncili, uz len jeden doktor kukol medzi nohy, potom ked prisla delegacia, tak sa len slusne spytali, ako sa citim, ziadne rozvalte nohy, lahnut, decko do postielky a pod.
KLudne som si mohla kojit a nikto ma nebuzeroval ani s poriadkom a inymi hovadinami.

didi35
11. jún 2011

@enah Dovod bol, ze som predtym mala zle vysledky cytologie, tak si to chcel zopakovat... Nuz co, je to za mnou... Pocas dalsich dvoch tehu som do seba nenechala nikoho siahat, pocas tohto druheho tehotenstva som odmietla aj glukozovy test, aj amniocentezu, hoci ma na nu lamali viaceri doktori... Dovolila som len 3 ultrazvuky... Verim, ze o 3 tyzdne porodim zdraveho chlapceka... 😉

didi35
11. jún 2011

@lilyen2011 Toaky test Ti robili, ci zvladnes prirodzeny porod? Suvisiaci s astmou?

didi35
11. jún 2011

@lilyen2011 Primarka novorod. mi povedala, ze keby brali do uvahy len vysledky AS v prvej minute, ziadne dieta nedosiahne 10 bodov, vacsinou su vsetky namodrale... Preto pisu vysledky az tie neskorsie...

didi35
11. jún 2011

@tehula Ako dlho boli s malym na tych vysetreniach? Co vsetko mu robili? Pamata si manzel?

jussti
11. jún 2011

@tehula jeeeeeeeej no tak toto je super, sa tesim za teba 🙂 hadam to tak vsetci robia a nie iba jeden 🙂 ale radsej si pozistujem kade tade vsetko co sa da, aby som potom neostala ako alenka v risi divu sklamana a v tom momente neschopna si to ziadat 🙂 🙂

jussti
11. jún 2011

pani Dr. Halamova– koordinatorka programu BFHI na Slovensku.
viera@halama.sk
tejto pani som posielala mail s otazkami k BFHi, zatial sa mi neozvala, ak sa neozve do par dni zavolam jej a ak nieco zistim, tak to tu mozem dat 🙂

Mária Šimurdová - sekretariát
UNICEF Slovakia
Nám. SNP 13 - P.O.Box 52
810 00 Bratislava - Slovakia
Phone: (00421)02 5296 5082
E-mail: maria@unicef.sk

olivija
11. jún 2011

@lilyen2011 A riešila si to? taká sťažnosť by poletela na mimnisterstvo ako hrom....toto by som si asi nedala, lebo ohrozili aj teba aj dieťatko...

olivija
11. jún 2011

@jussti Vieš čo, je to na polemiku...to čo hovoria lekári- ja im neverím ani trocha...robila som v zdravotníctve a videla a počula som všetko aj z druhej strany...takže to či na 98% nastrihujú alebo nie je ťažko povedať...lekár by mal sám uznať či nastrihnúť, alebo nie...lekár tu nieje na to aby ti škodil, ak je samozrejme normálny...

dulkagabulka
11. jún 2011

@didi35
ked som rodila svoje druhe a tretie dieta, injekcie na stianutie maternice som nedostala...
takže tie by som odmietla aj teraz..
aj monitor by som odmietla, ale chcela by som,aby moje dieatko monitorovala PA takym tym lievikovym načuvatkom,alebo dopplerom /pristroj,ktory sa priloži k brušku a ukazuje počet uderov srdiečka babatka/

sisaha
11. jún 2011

@dulkagabulka necitala som to tu cele, ale ked sa mozem spytat preco by si odmietla injekciu na stahovanie maternice a tiez aj monitor? Tie injekcie maju svoju ulohu a to, ze ty si vtedy nahodou nemala ziaden problem neznamena, ze ina zena by nemohla mat vdaka odmietnutiu komplikacie. A monitor? ved ten predsa monitoruje kontrakcie a zaznamenava akciu srdca dietata... lekari a aj pacientka to hned vidi na papieri, ktorý vylieza z pocitaca. Ak by sme to nechali na kontrolu dopplerom povedzme raz za polhodiny, niekedy moze byt uz neskoro, lebo za ten cas sa moze babatku situacia v maternici prudko zmenit... Ale to je len moj nazor. Mne to pride, ze niekedy sa tu natahujete, ktora odmietne najviac a vyjde ako hrdinka. Ved je to smiesne. 😖

dulkagabulka
11. jún 2011

@sisaha
všetky injekcie ktore sa podaju, idu priamo do krvi a odtial pramo do babatka...jeho pečen este nie je zrela na to,aby odburavala take chemicke latky- a potom mava tažšiu žltačku napriklad...
ak sa dietatko da na maminu, ak sa neodseparuje, ak sa prilozi na brusko a pride k prisatiu- pri prisati sa vytvara prirodzeny oxytocin..okrem toho, že pri prirodzenom porode žena tak či tak dosiahne najvyššie hladiny oxytocinu v živote..tak načo potom davat preventivne další????
ak by žena po porode silnejšie krvacala, čo sa vidi aj volnym okom, vtedy sa lahko oxytocin dopichnut da...takze preventivne by som si ho pre tieto pričiny pichat nedala

čo sa tyka monitoru...študie dokazali, že použivanim monitoru sa zvyšil niekolkonasobne počet cisarskych rezov...velmi často vyvola "umely poplach"....jednak nikto nevenuje pozornost mamičke, ale PRISTROJU..každy,kto vojde do miestnosti sa pozra na pristroj....už sa mi stalo viackrat, že mamičke napriklad neverili,že ma silnu kontrakciu len preto,lebo pristroj to neukazal...a pritom ona ju mala....jednak ma mamička obmedzenu možnost pohybu- čo je zaklad toho,aby dietatko našlo lahšie cestu von...
dietatko sa može aj po každej druhej kontrakcii monitorovat doplerom...rodziel medzi nim a CTG je ten, ze pri dopelri mamička može byt v akejkolevek pozicii, nemusi iba nehybne ležat/kto skusil vie,ake je to neprijemne/ a tiez ten, že CTG navyše ukazuje silu kontrakcii - a to predsa mamička vie,ake ma kontrakcie najlepšie..

magdal1
11. jún 2011

@sisaha

https://www.youtube.com/watch?v=3bOcT2qZNto

O ultrazvuku hovori v rozhovore na Funradiu. Odporucam vam vypocut si aj ten. Najdete ho v archive rannej šou na stranke www.funradio.sk - hladajte rozhovor s Petrom Krchom. Keby sa vam to nahodou nepodarilo vypocut, tak len v kratkosti napisem, ze ultrazvukove vysetrenie prirovnava k tomu ako keby si tehotna zena stala na diskoteke ku repraku......to uplne vyvracia, tak oblubeny vyrok vacsiny lekarov, ze na ultrazvuk mozeme chodit aj kazdy den!

sisaha
11. jún 2011

@dulkagabulka tak ja odpoviem len za seba, po porode som dost krvacala, prichli mi 2x injekciu na stiahnutie. Ani jedna moja dcera nemala zltacku, mlieko sa vytvara asi na 3 dni od porodu, takze z tych par kvapiek mledziva neviem ci sa az tolko chem.latok dostalo k dietatu. Injekcia sa picha do svalu, nie som lekar, takze neviem povedat, kolko z toho sa dostane do mlieka. Za monitor poviem tiez len za seba: monitor mi na brucho dali na zaciatku pred vysetrenim, ked som prisla do porodnice s tym, ze mam asi kontrakcie. Tam sa potvrdili... a potom až, ked som bola otvorena na 8 cm a uz sa predpokladalo, ze o chvilu sa ide rodit. Medzitym som absolvovala klystir, sprchu, prechadzala som sa... A to ze som mala na bruchu CTG mi nevadilo aj ked som lezala, lebo som si zvolila polohu na boku a neprekazalo mi to teda vobec...

sisaha
11. jún 2011

@magdal1 uzv je ale predsa nieco uplne ine ako ctg vysetrenie...a okrem toho, robi sa raz za tyzden v posledny mesiac pred porodom a v den porodu. A co sa tyka uzv, keby bol az taky skodlivy, tak mame plne Slovensko poskodenych deti... Okrem toho uzv sa robi v priemere 1-2 minuty, okrem velkych diagnostickych uzv v 20 a 30. tyzdni.

lilyen2011
autor
11. jún 2011

@didi35 mala som sa nadýchnuť z plných pľúc a fúknuť do nejakej trubičky maximálne množstvo vzduchu aké som len mohla (vyzeralo to ako test na prítomnosť alkoholu - tak mi to pripadalo) lenže u mňa nejde o to, že sa nedokážem nadýchnuť, ale o to, že mi kyslík nestačí (keď mám záchvat tak dýcham z plných pľúc ale mám pocit, že som sa vôbec nenadýchla) - astmu mám typu alergickú (získanú cca v 6rokoch nie vrodenú)

lilyen2011
autor
11. jún 2011

@olivija a ako by som im to dokázala? zbytočne... veď keď príde mamička, ktorá napr. prenáša a žiada si pôrod a oni ju pošlú domov a príde do nemocky večer a dieťatko už nežije tak sa odvolajú, že postupovali podľa štandardu... nekomentujem lebo by som sa veľmi rozčulovala... 😠 😠 😠 😠

ninan2
11. jún 2011

@tehula Ahoj, s tou Antolskou to fakt? Kamoska tam bola pred 3/4 rokom, a hromadne vizity veru este mali, aj tie buzeracie ohladne poriadku od sestriciek... Naozaj tam uz nemusis hodinu lezat na posteli s roztiahnutymi nohami a cakat, kedy sa uraci primarovi a ostatnym prist?

olivija
11. jún 2011

@lilyen2011 inak o tomto som počula aj ja...a o antolskej tiež viem povedať svoje ked si tam nechali zomrieť kolegynu len preto že si neprečítali výsledky a mali ju dať na cisarak nie na spontánny...môžno by som stým nič neurobila, ale minimálne do médii by som to dala....mali by také stresy aké spravili mne...nie preto, žeby som bola pomstychtivá, ale aby som ako tak zabránila tomu, aby nerobili také veci...a prenášať dieťatko , no nepočula som na to dobré odozvy...

jussti
11. jún 2011

@magdal1 pozrela som si to, je to velmi dobreeee 🙂