icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

slniecko77
10. júl 2011

@fodorka som rada, ze napisal aj niekto kto zazil oba pripady: epiziotomiu aj roztrhnutie 😉 a nebavime sa tu len v teoretickej rovine

bobocka
10. júl 2011

@slniecko77 co je to keloidna jazva? 😅
moj bubo mal 3740g ked sa narodil,potrhal ma z vnutra a nastrih bol.nebolel nastrih,nebolelo sitie,kedze sitie bolo pod lokalkou.prve dni ma tam dole bolelo,no nebola to bolest bolest,ale proste to bolo citlive.par dni to bolo citlive a potom pohoda.bola sila vnimat ako rapidne sa to zlepsovalo den co den co som bola v nemocnici.mne nastrih nevadil,neuznavam ho ako rutinny zakrok,no ani ho nevylucujem,kedze z vlastnej skusenosti to bolo fajn 🙂 a zasita som bola super.manzel spokojny 😉 😝

salomuska
10. júl 2011

@didi35 @dulkagabulka ahojte, ja som to teraz zazila na Kramaroch rovnako, bolo to vyborne. prilozenie babetka na hrudnik hned po porode a dieta bolo so mnou skoro stale (okrem chvile, kym ho merali, osetrovali,zabalovali - to bol pritomny manzel a potom prevozu - dieta mi doniesli do dvoch hodin). Nic som nepodpisovala, pocas dvoch hodin na sale po porode bol okrem babetka pritomny len manzel, sestricky sa sem tam chodili opytat, ci je vsetko v poriadku.

bobocka
10. júl 2011

@slniecko77 aha a ty si ale nasrih nemala,vsak?uz je nas tu vela,uz si nepamatam ci si natrhnuta bola,ci nie.ale asi ano. a teda ty si sa natrhla a oni ta nesili.ci sili? necitala som ten clanok,len som si jazvy pozrela,nech mam predstavu ako to vyzera.tvoj drobec ma pol roka a ty pises,ze sa stale liecis?to ako myslis? ze este stale nie si tam dole uplne v poriadku?

didi35
10. júl 2011

@dulkagabulka
Nic som nepodpisovala, bola skoro stale s nami sestricka z novorod. odd., potom povedala, ze si odbehne na oddelenie a uz neprisla 🙂 prisla druha sestricka, tej sme povedali, ze pockame, kym sa pre mna uvolni izba a budu ma prevazat. Ona ze OK, ze potom si synceka prevezmu a pojdu ho umyt.

slniecko77
10. júl 2011

@bobocka mna nenastrihavali, mala som len jemne natrhnutie, co nebolo treba revidovat
..a kde som pisala, ze sa liecim?? 😕 som si nie vedoma 🙂 lebo ja som po porode uuplne v pohode, ja som behala ako srnka

didi35
10. júl 2011

Ja som nastrih odmietla, trochu som sa vnutri natrhla a sitie poriadne bolelo. Je vidiet len jeden steh, ostatne su pod nim vnutri. Primarka, ze ved Vy tam nic nemate, nic nevidno... 😉 Este ma to boli, je to 5 dni... dufam, ze to bude lepsie...

Odmietla som aj oxytocin v 1. dobe porodnej, analgetika od bolesti, aj pustenie vody - plodovy vak som praskla ja tesne pred porodenim hlavicky. Samotna 2. doba porodna trvala asi len 2 minutky, mozno, keby som tlacila menej, tak sa ani nenatrhnem, ale ja som nevedela, co sa tam dolu deje a oni len "kakame, kakame!!" 😉

didi35
10. júl 2011

@ellen Preco Ta zasivali v narkoze?? 😕

didi35
10. júl 2011

Zabudla som dodat, ze syn mal 3930 g.

bobocka
10. júl 2011

@slniecko77 aha toto si napisala: ... ja sa hojim keloidnou jazvou, celkom dobre si neviem predstavit ako by to vyzeralo, keby som sa roztrhla na ''franforce'' ...asi som to len zle pochopila 😅 mne z toho vyslo,ze taku jazvu mas tam dole a ze stale zahojena nie si 😅 ze ta nezasili a tu keloidnu jazvu mas po natrhnuti. no ale ked pises,ze si bola uplne ok s mini natrhnutim,tak som to asi len fakt zle pochopila .good for u 🙂

slniecko77
10. júl 2011

@bobocka aha uz chapem 🙂
..to bolo myslene, ze sa zvyknem hojit a stale sa tak hojim...

slniecko77
10. júl 2011

@didi35 a nejak si sa pripravovala, myslim tym Epi-No alebo masaz hradze?
..syn mal teda peknu vahu 😉 a kolko mal obvod hlavicky?

bobocka
10. júl 2011

@slniecko77 uz chapem aj ja 🙂

didi35
10. júl 2011

@slniecko77 Nie, pocas tohto tehu som len raz pouzila EPI-NO, popri malom synovi nebolo kedy... Pocas prveho som EPI pouzivala pravidelne, ale bolo mi to prd platne - sekcia... Obvod hlavicky mal 35.

firelizard18
Odpoveď bola odstránená
slniecko77
11. júl 2011

@didi35 srdecna gratulacia k druhorodenemu 😵 😵 😵
..krasne ste to zvladli 🙂

didi35
11. júl 2011

@slniecko77 Dakujem 🙂 Dnes som sa pozerala "dolu", tak na hradzi mam sice len jeden stich, ale dalsie su vo vnutri vaginy..☹ Dufam, ze sa to pekne zahoji...

slniecko77
11. júl 2011

@didi35 verim, ze ano 🙂
..ja som pouzivala Rosalgin, aby sa i ranka nezapalila

bobocka
11. júl 2011

@didi35 gratulujem mamina 🙂 ja som mala aj vnutorne aj vonkajsie stichy.ja som najvacsiu paniku mala z toho,ze ked som sa sprchovala,tak mi zrazu povypadavali 😅 nie naraz,no behom asi 3 dni vypadli 😅 som sa hned zlakla,ze som sa zas roztrhla,ale nebolo to tak.ony mali vypadnut.ja som nepouzivala ziadne gely na intimnu hygiemu pocas fazy hojenia.len cistu vodu. a sem ram som si spravila repikovy caj a pomocou gazy som sa poumyvala.zahojena som krasne 🙂

jussti
11. júl 2011

@fodorka tak to je super, ze ti to doktor fantasticky zasil a aj to predosle sitie ... nie je lekar ako lekar, a fakt casto zavisi aj od toho, ako lekar zenu zasije ... ty to vies porovnat z prvej ruky.
takze zas sme len pri sikovnosti lekarov 🙂 🙂 🙂 🙂 jeden pokazi a druhy opravuje robotu po prvom, ale este ze ti to opravil dobre, cest takym 🙂 🙂

dulkagabulka
11. júl 2011

Par rad v šestonedeli:

-Okrem častého kojenia na zavinovanie maternice pomáha pitie alchemilkového čajíku
-Na hojenie popôrodnej rany - prelievanie čajom /napr. na zachode z flaše s cucačikom/ - nechtík, dubová kôra, repík – frekvencia podľa potreby
-Do fľaše s cucáčikom (napr. rajec) , do vody bez bubliniek nakvapkať čistý a kvalitný éterický olej – levanduľa extra a čajovníkový olej, z každého po 10-20 kvapiek – môže trocha štípať, ak štípe veľmi, tak zriediť, pred použitím potriasť a používať po každej toalete ako sprchu, pôsobí hojivo a dezinfikuje
-Levanduľu nepoužívať pri astme a nízkom krvnom tlaku

fodorka
11. júl 2011

@jussti veru je to tak tento moj doktor k nemu chodim odkedy som osatala druhykrat tehu a aj osm si ho veru zavoalal k porodu lebo pri prvom som rodila sice v inom okrese no tam sa na mna z vysoka kaslali po vsetkych strankach...tak teraz pri drhom to bolo vsetko super sice znova po termine na vyvolavacku ale tak co uz niektore deti nie a nie von.po prvom som pouzvala na oplachovanie rany rosalgin a pri druhom nic lebo fakt sa to krasne same zahojilo.

ginepra
12. júl 2011

Ahojte, mam otazocky - chcela by som v nemocnici tieto "extra" poziadavky: dotepanie pupocnika, neumyvanie babatka hned z toho mazu, ale nechat ho len tak zabalene pri mne nejaky cas, nepichat mu injekcny viatmin K a pripadne nejake preventivne ATB, neockovat BCG vakcinou... Myslite si, ze je to vobec mozne takto absolvovat 🙂 ? Mate niektora s tymto skusenost tu na SK? dakujem...

dulkagabulka
12. júl 2011

@ginepra ano..ak si prečitaš tuto diskusiu, najdeš prispevky žien, ktorym sa to podarilo a aj to, ako sa im to podarilo

ginepra
12. júl 2011

@dulkagabulka Jej, to by som velmi rada, ale mam 3 male deti a 4 na ceste, kopec roboty... 🙂 Bola by som vdacna, keby sa mi niektora mamina ozvala, pripadne aspon nieco orientacne hodila, nejaky link, stranu a pod. Vdaka!

dulkagabulka
12. júl 2011

@ginepra vyhladaj si tu v teme prispevok od bubulky -jej opis porodu...cca 30stran dozadu

ginepra
12. júl 2011

vdaka, kuknem vecer 😉

dulkagabulka
12. júl 2011

@ginepra podarilo sa mi najst iba tento jej prispevok / z inej temy tu na MK/
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/aj-takto-sa-rodi-na-slovensku-dojcenie-wp-me/

ale skus pohladat aj tu

didi35
12. júl 2011

@bobocka @slniecko77
Dakujem 🙂
A fakt Vam tam dolu nie je nic vidiet? Nejake stopy o zraneniach? Ja tam sice mam viditelny len nejaky jeden-dva stichy, ale mam pocit, ze ma nejak tahaju, asi mi to porodnik prilis zasil... Myslite, ze to prejde?? Nejada by som kvoli tomu isla na opravenie stehov... alebo plastiku 🙂