Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@pici som rada,ze sa to takto podarilo sprostredkovat...je tam vidiet, ake "lahke" moze byt porodit...zena nemusi podavat gymnasticke akrobacie, ani sa nemusi zapierat...dietatko nemusi silou tlačit-ale puštat
🙂
...ak budes mat zaujem, nejako ti potom "dopravim" aj What babies want a The bussines of being born
@bobocka
tu sa da stiahnut
@dulkagabulka ano velmi rada by som si to pozrela...
@pici z tvojich prispevkov a nielen v tejto teme mi to tak nejak pripada. lekari urcite medzi tym rodili, len akurat nie u kocha 😀.
pocuj a co ak ti jedneho pekneho dna tvoj gyndak oznami, mila moja, dostal som ponuku pracovat u kocha a idem tam. viem ze svojemu gyndosovi bezhranicne doverujes, co potom? ani v tom pripade tam nepojdes?
este ako si sa vyjadrila k oxy a k epiziotomiam, myslim, ze uvedomele kocky budu viac a viac tlacit na lekarov, aby tieto postupy nevykonavali ako spominas "automaticky".
@pici tiez som citala na kochovskej stranke priebeh porodu a ostala som zaskocena....ratala som, ze za tu sumu si fakt budem moct povedat aspon zhruba, co chcem a ne automaticky znasat vsetko od nich za 1200..to fakt staci nadstandard a stravu si mozem objednat donaskovou sluzbou, ak nechcem mat nemocnicnu, xixi
@maca_p presne toto co sa stalo tej mamicke v tt sa stalo aj mne len ja som mala to stastie, ze lekar tam somnou bol po cely cas a daval na mna pozor..clovek naozaj nikdy nevie co sa vsetko moze stat 😒
@dulkagabulka dakujem pekne.uz sa mi to stahuje.dufam,zeto bude ok,ja nerada stahujem,resp vobec nestahujem,dufam,ze sa mi comp nezaviruje 😖
@bobocka mne sa to velmi pacilo... ale taketo pekne porody, na to skutocne asi nie je tolko priestoru v klasickych nemocniciach, ktore su preplnene... uzasne by bolo keby vznikli aj na slovensku porodne domy...... si myslim ze je dost rozdiel rodit prirodzene doma s rodinou muzom, dulou pa proste so vsetkym , pretrpiet bolesti v kruhu blizkych, ako toto vsetko prezivat 8 hodin niekde sama v nemocnici... ako velmi sa mi to fakt pacilo... neviem , ci som divna, ale ja by som tam asi muza nechcela...
@dulkagabulka no kde su tie filmy? chcela by som to vidiet. pacilo sa mi to. vies. poviem ti pravdu, tam v tej danej situacii mi to prislo velmi prirodzene cele. ale neviem si to predstavit tu u nas v nemocke, ked napriklad dalsich 10 zien rodi s tebou.. chapes... taky totalne individualny pristup, preckanie celej tej doby kym pride rad na tlacenie... no neviem si to v aplikacii na nemocku fakt dost dobre predstavit...
@pici nie kazda zena chce pri porode muza.ja som chcela a vzdy budem chciet.ale nepotrebovala som jeho mojkanie a aby mi hovoril ako skvelo sa drzim,ja som len chcela aby tam bol,vnimal co sa okolo mna deje a aby striehol na maleho ked sa narodi a prec ho zoberu.mne islo hlavne o to,aby tam bol ked sa maly narodi,aby mu dali spravny naramok,aby ho nezamenili 😅
inak tie filmy su rozkuskovane aj na youtube 🙂 ja som to tam pozerala 🙂
what babies want
part 1
part 2
part 3
part 4
part 5
part 6
myslim,ze to ma 6 casti. a to business of being born uz stiahli koli kopirovaniu,uz su tam len utrzky z filmu.ten sa mne osobne pacil viac asi.bolo to take trosku "utocnejsie",tak ostrejsie to poukazovalo na chyby,ktore sa dnes robia pri porodoch.
@pici no..vidim ze na film o babatkach tu dala link bobocka a tie ostatne sa daju stiahnut od zuzi118-to bude najlepsia cesta..ja by som musela posielad dvd 🙂
čo sa tyka toho individualneho pristupu v porodnici...hmm...ako kde...ja si viem predstavit,ze by to šlo...žena praveže potrebuje klud a nevyrušovanie- to by si si v Odentovi prečitala
@dulkagabulka ved tomu rozumiem. ale vies si to realne predstavit, klud a nevyrusovanie ked rodi 10 zien? a je to masovka? ja nie... myslim, ze v nemocnici sa nikdy nebude rodit tak ako doma, kde mas cas...
@pici nuž nevyrušovanie som myslela skor zo strany personalu- nie zo strany inej rodiacej ženy- ta ma čo robit sama so sebou...
@dulkagabulka no ved ale realne to nie je, ked ma sluzbu jeden lekar nie? myslim ze celkovo to nie je realne v nemocniciach... kde je na lekara a sestry 10 rodiciek....
@pici videla si tu PA z prveho porodu v Orgazmickom porode? ten porod na veradne?skus si to pozriet ešte raz a skus sa zamysliet, či by aj lekar mohol takto stat ako ona?
@dulkagabulka ale logicky ze nie... ved ti to hovorim tu je pomer jedna rodiaca zena, partner a pa.. v nemocnici x rodiacich zien a jeden lekar... tie porody su super, ale vravim stale jedno, ze nikdy sa takto v nemocniciach rodit nebude. pretoze na to nie je personal, ludia a tym padom ani cas...
@pici podla toho, čo si videla na videach - na čo si mysliš,že v nemocnici nie je čas? konkrente mi skus povedat tvoj nazor ...
žena absolutne nepotrebuje,aby sa jej niekto venoval, každu chvilu vaginalne vyšetroval, rozpraval sa snou ,daval jej pokyny a povely ani nič podobneho...
ja si viem uplne jasne predstavit, že aj v nemocnici žena rodi tak,ako je to na videach-
vo vani, alebo na štyroch, alebo v klaku...alebo v drepe...bez povelov...
nevidim tam viac prace lekara- praveže menej
@dulkagabulka ja nie. nie je vana. nie je cas pri nej stat. ked rodis v nemocnici, je za teba a dietatko zodpovedny lekar. tym padom robi vsetko preto, aby si ty aj babo bola v poriadku. cize, nemoze si dovolit spoliehat sa na to, ze ty si budes tam tlacit oddychovat. ze ta nebude monitorovat... vsetky tie porody na videach, boli so stastnym koncom. ale ruku na srdce. ako mozes vediet, ze to tak vzdy dopadne? to nie je o dovere v to, ze ten porod zvladnem, lebo som presvedcena o tom, ze ho zvladne kazda zena...
k tvojej otazke. myslim ze nie je cas , nechat tam zenu len tak. bez dozoru, monitoru, atd. nie je pravda ze vsade vysetruju xkrat vaginalne...moj osobny nazor je. ze aj oxi pichaju preto, aby zene nastupili velke kontrakcie a aby mala dietatko co najskor vonku, z tvojho pohladu nehumanne zasahovanie..z pohladu lekara je to vsak ine. domnievam sa, ze sa to robi preto, aby zena nebola vycerpana prvymi dvomi dobami ked nemoze este tlacit... a aby mala sily prave na tlacenie.. preto urychluju....sama si videla kolko casu to trva kym skutocne tie zeny isli tlacit... bez dozoru... hocico nepredvidatelne sa moze stat. dietatko sa zasekne v porodnych cestach a co?
chapes. ja nezastavam vsetkych lekarov, ale ten moj rodi zodpovedne s ohladom na matku aj dieta. a zial urcite aj ohladom na pracovny cas a urcite aj s ohladoom na ine rodiace zeny...
@pici pekne povedane
ale sme tu uz o tom vraveli-že babatko sa monitorovat ma- a ak si si všimla, PA na videach aj babatko kontrolovala /nie pasmi/
pekne si to napisala, ja však vravim to,čo ta pani vo filme- ženy, zoberte si svoje porody spat 😀
@pici na tvoje slova dostaneš odpoved vo filme The bussines of being born
Damy, vsetko je o pristupe a milione dalsich okolnosti.
Moj syn mal komplikacie, mal ozvy na hranici, preto som bola prakticky non stop pocas prvej doby porodnej 17hodin monitorovana, nechcela som sa otvarat, preto som dostala dolsin, ktory mi pomohol sa otvorit a maly bol ho pol hodinky na svete.
Presne rok a pol na to som rodila dceru, ozvy mala dobre, na porodny box som sla o cca 19.30, 1x ma skontrolovali, bola som na fit lopte, o 22hod ma prisla pozriet lekarka, este som sa smiala aby nesla prec, povedala ze dopise spravu a pride, o 22.05 som bola v sprche a o 22.10 som uz po klaciacky drzala malej hlavicku.. Lekarka dobehla a dorodili sme uz spolu, neviem ci bola viac v soku ona, alebo ja 😀
Takze, kazdy porod je totalne iny a ked si zena sama netrufa, je tam lekar.. ked si trufa a vyberie si dobreho lekara, moze zacit porod ako ja s dcerkou..
Mozno by nebolo zle si trosku uvedomit aj co tam maju ti lekari a sestricky a nesnazit sa silou mocou ist proti vsetkemu.. Verte mi, ze skor to nechaju na Vas ked uvidia, ze ste kludna, vyrovnana, pokojna osoba, co vie, ze prisla rodit a nie pisat clanok o tom, ako je nase zdravotnictvo strasne 😉
@alexandra ano..všetko je o pristupe a milione dalšich okolnosti 🙂
nikto tu nepisal nič o strašnom zdravotnictve
čo sa tyka starostlivosti o patologicke stavy matky či dietata pri porode, je, podla mojho nazoru naše zdravotnictvo na vysokej urovni
druha vec však je , kolko patologii sa pri porode aj "umelo" vytvori- vyvolavanim porodu z nie zdravotneho dovodu napriklad..
ty si zažila aj ten patologicky porod, aj ten druhy, podla mna priam ukažkovy- taky o ktorom sme tu s pici pisali, že podla mojho nazoru s tebou lekarka nemala viac prace 🙂
@dulkagabulka
Neviem ci som mala len stastie na lekarov, alebo to bolo aj mojim pristupom, ale nemala som najmensi pocit akehokolvek uponahlavania veci, ani nic podobne.. A dalsia otazka je, napriklad, kolko patologii sa vytvori kvoli matke samotnej, napriklad kvoli EPI.. ☹
Dcerkin porod bol jeden z najkrajsich zazitkov v mojom zivote, bolo to neuveritelne, ako mi ju hned polozili na brucho, ako sa okamzite prisala, doteraz z toho mam slzy v ociach.. Mala som obrovske stastie, ze som to mohla zazit 🙂

@pici cez co si to pozerala?