Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@pici @bobocka
ja som malu prenasala, vyvolavali ma na osmy den. rano som prisla na nejaku 7-pol8, kym ma ubytovali a vsetko okolo toho, mohlo byt okolo 9-pol10. napichli mi infuzie, oxytocin nezaberal takze zvysovali davky. okolo 11 mi praskli vodu, a stale sa nic nedialo - teda kontrakcie boli, ale slabe. no a potom to okolo jednej prislo v plnej sile, minutove kontrakcie kazde 2 min 😝 cela som vydrzat s epi lebo som sa bala aby to nezastavilo priebeh, ale po tristvrte hodine som volala anesteziologicku. kedze v nemocnici v ktorej som rodila sa narodi okolo 1300 deti mesacne, je to tam ako na beziacom pase a musela som cakat skoro hodinu. dost dlho trvalo kym mi epi zabrala, a po vysetreni mi lekarka povedala ze som na 10cm. ale mala bola stale dost vysoko takze sme pockali asi hodinku. o pol piatej som zacala tlacit, na 2-3x uz vraj videli vlasky - takze som myslela ze to pojde rychlo. no lenze takto to ostalo dalsie hodiny. mne stupla teplota, bola som vycerpana, na kysliku. medzitym sa vystriedali lekari - bola pri mne PA, a lekar chodi kontrolovat priebeh a pride na finale. o siedmej mi dal na vyber cisarsky alebo vakuum 😖 pretoze mala zacala mat rychle ozvy a pokakala sa ☹ to uz napatie vrcholilo, a kedze som sa chcela vyhnut cisarskemu tak som (napriek zlym/smutnym skusenostiam s vakuuom v rodine) suhlasila. to uz bolo v pohotovosti viacero lekarov, volali aj pediatra kvoli malej. nastrihli ma poriadne, ale s vakuom som to konecne na 3 zatlacenia zvladla. co je najdolezitejsie - Lea mala apgar 10 🙂
pristup personalu bol fantasticky!
@bobocka no zazmluvnila som si ho lebo som mu povedala ze aka som ze sa zaujimam celkovo o alternativu a nechcela som to nechat na nahodu aby som sa musela s niekym na sale dohadovat a doprosovat.
Pri prvej som mala vyvolavacku a napichana ako jezko. Cely cas na stole. O deviatej mi pichli vyvolavacku a o 17 oo sa mala narodila a cely cas som lezala na chrbte. Aj som sa mohla postavit ale neslo to. Teraz to chcem uplnne inak dufam ze to vyjde.
Ziadne umele zasahy do porodu to je moj ciel.
@bobocka
tu sa vo vseobecnosti akceptuju akekolvek porodne plany, na predporodnej priprave mali buduce mamicky naozaj vsetky mozne a nemozne poziadavky a po porode zhodnotili ze boli viac-menej splnene. tu mozu byt pri porode az 4 ludia (aspon v tej nemocnici kde som ja rodila) takze casto je to masova akcia 😀
@bobocka u mna, od kedy mi povedali,ze som na 10cm otvorena az po narodenie maleho to trvalo 1hodinu 40minut,v podstate to bolo tlacenie
..vies,to my bez-oxytocinove
@pici
čo si myslim o Kochovi? neviem ako to tam bude prebiehat, utvorim si nazor až potom, čo budem poznat nazory mamičiek..
čo sa tyka cien, je mi luto, že za to,čo ma byt štandardom v každej porodnici /napr. vyber polohy /si žena ma zaplatit take vysoke poplatky..
@dulkagabulka myslis si, ze tam sa da v Kochovi vybrati si polohu??? ja ked som tak nejak rozmyslala, tak tam budu robit lekari len tiii, ktori uz pracuju u nas v nemocniciach a to by museli byt fakt velmi pokrokovi, aby zenam "dovolii" rodit tak ako ich telo potrebuje, lebo v podstate oni sami to takto nerobili ani oni ani porodne asistentky, ale ja budem len velmi rada, ked u nich bude naozaj dat rodit aj v roznych polohach
.... mne by to aj mm zaplatil, ale tolko penazi ... fuuu to je uz fakt moc ... ja nepotrbujem ani to, aby som bola sama na izbe, ani hyperluxus, ani peknu postel, ani sama pre seba sprchu ... len klud, co najprirodzenejsie porodit a ludsky pristup, a to je nehorazne ze za toto sa musi platit, aby mal clovek istotu, ze to tam bude mat.
@jussti ajeeje...tam sa bude rodit teda s tymi vyviazanymi nohami? tak to teda neviem za čo by som platila..za nadštandardnu izbu ako v hoteli? to si myslim vačšina z nas odpusti...
zahliadla som diskusiu o tlaceni. Ano je mozne, ze zena tlaci niekolko hodin. Zalezi od vnutornych smernic, kolko ju nechaju tlacit nez spravia nejaky zasah. Teda za predpokladu, ze dieta je O.K.
@dulkagabulka takisto sa mi nezda ze by si si mohla vybrat polohu,. jedine co maju je polohovatelne kreslo... ale to je tak vsetko
@jussti no a to si zober, ze taky koch trhne na jednom porode skoro 3000 eur, ked mu zaplati aj pacientka aj poistovna...mne tam troska zaraza ta istota mamiciek...ktore tam idu rodit s tym, ze budu mat nanostop sestricku, co im bude ukazovat ako sa starat o dieta a podobne...nemyslim, ze je to kapacitne zvladnutelne...
@pici si nejako protikochovsky zamerana.
ja mat peniaze, idem tam. sekcie budu robit na beton. a mat dobru postel je ozaj vyhra, hlavne aby nebola taka vysoka ako klasicka nemocnicna. a aby sa ta postel dala zabrzdit - ja som sa z takej nepodarenej skoro zrigala. a este aj kreslo na kojenie je vyborna vec. to 4/5 dnove posedo/lehnenie je totizto priserne unavne. jak hovoria cesi, tak za penize i v praze dum 😀
@jussti presne ako hovoris, pozbieraju sa tam vsetci doktori z BA nemocnic, takze pravdepodobne nemozno cakat nejake zazraky, ale na druhej strane, vsetok personal bude priplatkovo empaticky a urcite si nedovolia spravanie ako v nemockach. i ked v poslednom case uz nie je velmi pocut, ze sa spravaju nadmieru arogantne. mne skor vadili rozkazovacne sestricky. platiaci klient/ka = prijem porodnice, reklama pre zariadenie
ja nemozem nejak objektivne hovorit o kochu,je to len moj osobny pocit z toho,ale podla mna je to len pekna nemocnica a zena si plati za pekne vybavenie.to je vsetko.porod prebehne tak ako vsade inde,len to bude v novom prostredi. a mozno sa budu lekari trosku viac usmievat.myslim si,ze nebudu mat nudzu o klientelu,lebo zeny ked vidia novu peknu porodnicu,tak si hned budu mysliet,ze to tam bude superuzasne a ze porod tam bude fantasticky a ze po porode sa k nim vsetci budu spravat ako k princeznam a nikdy tam nikomu nezmizne usmev z tvare. 😅 ja z toho nemam nejak extra uzasny pocit.to je tak,ako ked presadis kvet z plastickeho do krasneho keramickeho crepnika.kvet je stale ten isty.
@maca_p co si vyberiem? tu nepokazenu.
pre mna nikdy nehral rolu komfort pri porode.mala som moznost rodit v peknej nemocnici,no zvolila som si staru osarpanu,so starymi postelami a mozno nevrlym personalom,ale zvolila som si nemocnicu co mala dobre vybavenu detsku jisku.to bolo pre mna dolezite.nie to,co budem rodit v peknej izbe s telkou v rohu,ale to aby som ja aj moj syn boli v poriadku.aby ak sa nieco pri porode skomplikuje,mohol nemocnicny personal hned zasahovat a nebol nutny prevoz dietata do inej nemocnice.
tym samozrejme nehovorim,ze koch nie je dobre vybaveny.ja neviem ako dostatocne su tam vybaveni.nikdy som netvrdila a ani si nemyslimz,e je to tam len o komforte.istotne je tam aj kvalitny personal.no neubranim sa pocitu,ze je to len pekne pozlatko.
@bobocka ano, to mas pravdu JISka je velmi dolezita, tiez som to tak riesila pri prvom porode. ale v ramci BA antolska tiez prevaza patologickych novorodencov na kramare. a z kochu to bude na kramare este blizsie.
takto sa to neda posudzovat, lebo ani okresne nemocnice nemaju JISky. napr. GA prevaza do NZ a TT a rodi sa tam a snad sa tam este bude rodit, pokial zas nepride nejake znizovanie lozok a rusenie odd od mudrych hlav z parlamentu.
@maca_p ja som z bystrice a teda kocha by som tak ci tak nezvazovala.keby som bola bratislavcanka,tak sa iste o to viacej zaujimam a zistujem si co a ako a viemz,e v ba je velakrat problem s lozkami atd.ja to hovorim len tak z vlastneho pocitu z toho co o kochu viem.vobec to nie je objektivne.je to len moj pocit z toho.lebo ja sa fakt bojim,ze zeny si teraz hufne zacnu brat uvery na porod,len aby rodili na novej posteli-jasne,ze to pisem s nadsazkou,ale toho sa ja bojim,ze zeny si nezistia co a ako a ten komfort a novota ich tam bude lakat.lebo budu mat pocit,ze kedze je to nove a drahe,tak ze to bude ako z filmu a parada fantazia.kiezby to tak bolo.zeny si za ten majland fakt zasluzia extra sluzby a extra pristup.to su nehorazne peniaze co za porod pytaju 😠
@bobocka zeny pri porode (a to akomkolvek) si zasluzia extra pristup aj z odvodov zdravotneho poistenia 😀 tak si pockajme na prve pribehy z kochu.
btw ja by som tam sla, preco nie? urcite by bol pri porode doki z kramarov, antolskej alebo ruzinova 😉 a mozno tam bude aj nejaky z BB.
@maca_p no aj ja by som do kochu sla.netvrdim,ze nie,ale najprv by tam museli mat dobre vybavenu detsku jisku a dostatocne vybavenie na koplikacie pri porodoch(teraz myslim kompletku-matka aj dieta).ak by tak bolo,tak by som asi bola ochotna zaplatit,lebo skvele vybavenie a skvely lekari v novej krasnej nemocnici,to uz znie fakt dobre 🙂 ,ale na to vybavenie ja davam doraz.pretoze ja by som si nerada zaplatila nemale prachy za porod a nakoniec skoncila v statnej nemocnici,lebo sa daco skomplikovalo. 😕 ale to sa bavime fakt len v teoretickych rovinach,lebo mna v kochu nik rodit neuvidi 😀 prilis daleko a prilis draho na mna 😀 a laskavo nech zi tam volaju doktorov z okolia a nasim bystrickim nech daju pokoj! 😀 ked uz nemame peknu nemocnicu,tak aspon riadnych odbornikov tu mame 😉
@bobocka clovek nie je material, nie je kus niecoho. niekedy aj ked ty chces pre seba a dieta len to najlepsie, tak dianie okolo seba neovplyvnis. dobra nemocnica nedava zaruku na 100% uspech. http://www.pluska.sk/slovensko/regiony/nestastn...
tu bol moj prvy porod s novorodeneckou JISkou.
druhy porod bol v okr. nemocke bez JISky...
@maca_p kriste vsak to teraz bolo ☹ ☹ ☹ to je hrozne ☹ ☹ ☹ az mi zaludok zovrelo 😢 😢 😢 chudera a teraz dve male deticky bez maminky 😢 😢 😢 @dulkagabulka to bolo u vas,nie?to je strasne ☹
@maca_p komplikacie mozu nastat hocikde.za to nemocnica nemoze.porod je velmi individualna zalezitost.tam nikdy nic nie je rutinne.ja ked som bola tehotna(2009),tak niekedy najar zomreli na antolskej dve rodicky dva tyzdne po sebe. a teraz tam uz akoze nemaju chodit zeny rodit?niekedy sa 20rokov nestane taky pripad v nemocnici a potom naraz sa stranu dva.aj u nas v bb uz rodicka zomrela a aj babatko teraz nedavno co viem.no to neznamena,ze tam uz rodit nepojdem.kazda jedna nemocnica ma svoju "ciernu listinu" ☹
@bobocka ved ja to vsetko viem moja, len ty si stale opakovala, ze potrebujes to co potrebujes a koch je len pozlatko. bude to mozno to iste ako ostatne porodnice, mozno t bude lepsie, len to bude v tom pozlatku za priplatok. viem o pripadoch na antolskej, v skoru jar roku 2009 som rodila 😉 . no nist, uz sa zamotavame, ja idem spat. 😀 ahoj
@maca_p omyl,ja som netvrdila,ze je to len pozlatko.je to moj osobny pocit.nie objektivne tvrdenie.ja o kochu mam ake tak info,no nie je dostatocne aby som taketo nieco mohla tvrdit.vsetko co pisem o kochu je zalozene na mojom momentalnom pocite z info ktore mam. stale budem davat vybavenie nemocnice na prve miesto pred komfortom a novotou.ja som mala pri prvom dietati stastie,fakt pohodovy porod.no druhy uz taky byt nemusi.chcem mat pp a netusim ci budu u nas ustretovi.ale mam dost casu to potom riesit.v tehu este ani nie som,len ho planujeme.momentalne to citim tak,ze chcem rodit v bb aj druhe dieta a pevne dufam,ze s lekarmi najdeme zlatu strednu cestu,aby boli obe strany spokojne 🙂
@maca_p nie som protikochovsky zamerana.. ale suma sumarum. lekari dlho nerodili , teda nie extra aktivne. pri porode nic extre. nastrihuju automaticky,/ tak nejako to je naznacene v popise porodu/ oxi je takisto automaticky... plus je polohovatelne kreslo, ale to ma aj ruzinov. a cize.... za izbu 1200 bez porodnika? to je viac ako dost
@dulkagabulka ide tam jedna babula sa teraz opytat na porodny plan, tak ti napisem potom ako pochodila...
@dulkagabulka pozerala som ten film. orgazmicky porod... velmi pekne...

@skolara to je vyborne,ze bol lekar ustretovy 🙂 to sa mi lubi ked chce rodicke pomoct mat porod podla jej predstav,ak ej to mzone 🙂 uz mas necely tyzden mamina 🙂 to prejde ani nebudes vediet ako 🙂 a teda si si ho zazmlyvnila,hej? a pri prvej dcerke si to mala ako?