icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

bobocka
19. júl 2011

@dulkagabulka @zuzi118 neriesi mamila nieco ohladom toho?ja viemz,e oni sa venuju hlavne dojceniu,no od nich by som najskor cakala iniciativu ohladom zmeny zakona o umoznenie pa viest porod -vylucne. je na svk vobec nejaka organizacia tomuto venujuca sa,ma vobec niekto zaujem zakon menit?

zuzi118
19. júl 2011

@bobocka ja mam zaujem a gabi tiez 😉 kludne sa mozes pridat 🙂

bobocka
19. júl 2011

@zuzi118 ja som celkom v pohode s nemocnicnymi porodmi a zjavne ani porod v porodnom dome nezazijem(to este peknych par rokov prejde kym sa take daco umozni),no podla mna je porodny dom senzacna idea a rada ju podporim 🙂

pici
19. júl 2011

@dulkagabulka to by bolo fajn...

pici
19. júl 2011

@bobocka
@zuzi118 ja napriek tomu, ze rada raz odrodim v nemocke, by som to tiez podporila. lebo je moznost vyberu

bobocka
19. júl 2011

@pici podobne,tiez nemam problem porodit babo v nemocnici,no myslim,ze by zeny mali mat moznost vyberu,preto som jednoznacne za porodne domy 🙂

pici
19. júl 2011

@bobocka aj ja..co s tym? bolo by to super..

bobocka
19. júl 2011

@pici no ja iste nic iniciovat nebudem,v celej tematike-problematike som stale laik,ale ak niekto bude potrebovat moju podporu s niecim,tak rada 🙂 peticiu podpisem 🙂 co bude v mojich silach a moznostiach podporim 😉

dulkagabulka
20. júl 2011

@zuzi118 Zuzka, kým moj nazor je taky, že kym nebude zmena zakona v zmysle,o ktorom som vravela, žiadna PA si neotvori sukromnu prax...každa, ktora je zamestnana, si važi svoju pracu a nebude riskovat,že ju vyhodia kvoli par tehotnym, ktorym bude robit poradnu a nebude k nim moct ist k porodu - pretože v porodnici by jej ako podnikatelke nedovolili rodit..

@pici @bobocka už mam nachystane stanovy občianskeho združenia, ktore bude mat v činnosti podporu prirodzeneho porodu...myslim,ze do konca jula to stihnem poslat na ministerstvo

pici
20. júl 2011

@dulkagabulka parada 😀

aduskatt
20. júl 2011

@pici no, sa mi nezda v najblizsej dobe by sa nieco ako porodne domy v tomto state chystalo☹ len preto

zuzi118
20. júl 2011

@dulkagabulka gabi ono to ide ruka v ruke. Dolezite je, aby sme nemlcali a nestrkali hlavu do piesku. Ked zeny budu chciet zmenu, budu nieco pozadovat, tak zmena pride. To je law of attraction 🙂

dulkagabulka
20. júl 2011

ano..zakon pritažlivosti 🙂
suhlasim...doležite je vraviet 🙂 požadovat...
jeden citat ma k tomu napadol:
Na to, aby zlo zvíťazilo, stačí málo: aby dobrí ľudia nerobili nič.

dulkagabulka
20. júl 2011

pred 2 tyždnami vyšiel članok v regionalnych novinach- rozhovor so mnou..ak chcete, pozrite si

http://www.trnavskyhlas.sk/c/2552-uctovnicku-fa...

bobocka
20. júl 2011

@dulkagabulka dufam,ze sa nenahnevas,ale rozhovor s tebou som zdielala na fb.treba sirit osvetu 🙂 veru,este pred polrokom som nemala paru kto je dula a ze u nas nejake mame 🙂. a ste skontaktovani s nejakymi pa? su otvorene myslienke rodit v porodnom dome ?su otvorene myslienke viest porod az do konca bez pritomnosti lekara? pytam sa preto,lebo pre mnohe je mozno nemocnica takou istotou,najvacsia zodpovednost je na lekarovi,o pracu sa tam bat nemusia,lebo rodit v nemocniciach sa neprestane-furt budu mat ludia deti...vies co myslim.
a ked tie stanovy posles,tak aky je potom postup? co sa bude diat? co je cielom? ake poziadavky a navrhy tam su? prepac ze sa vypytujem ,ale fakt mam to zaujima,nejak som sa pre vec nadchla 😀

dulkagabulka
20. júl 2011

@bobocka
chceme širit osvetu o prirodzenom porode...poriadat besedy, seminare, konferencie, premietat filmy ..pisat članky...radi by sme sa zasadili o zmenu zakona o PA, aby ženy mohli chodit do poradne a rodit aj s pA -v nemocnici i na inom mieste,kde to žena citi..
inak, malo žien vie, že s PA v nemocnici rodit može- len si to treba vybavit..
aj u nas su PA, ktore su naklonene zmenam, lebo maju vzdelanie, maju na to "papiere", ktorymi sa možu iba ovievat /zatial/

bobocka
20. júl 2011

@dulkagabulka vsak sirit osvetu o prirodzenom porode,besedy,seminare,konferencie,premietanie filmov ci pisanie clankov-to vsetko je povolene,nie? to sa moze diat.asi ide len o tu zmenu v zakone o pa a porodoch nou vedenych,nie? ja by som sa hlavne na to zamerala.cez materske centra sa v pohode moze riesit osveta pre rodicky a ked rodicky pochopia kolka bije a ze maju svoje prava a ze rodit sa da aj tak ci onak,tak potom sa ziska ich podpora pre pa .aspon ja to tak vidim.ci sa mylim?

dulkagabulka
20. júl 2011

@bobocka nemyliš sa..ale myslim,ze ako organizacia- teda ako združenie, ktore už bude mat svoje meno- sa toho da urobit viac ako "sam vojak v poli"...
daju sa ziskat financie- napriklad na prispevok slovenskym PA na zahranične konferencie, na hojdacie kresla, uteraky a deky do nemocnic za učelom skin to skin a klokankovania..na uhradu platby nejakej kapacite ,ktora pride prednašat na seminar, či konferenciu atd..atd..atd..

zuzi118
20. júl 2011

@bobocka ako pise gabi... zdruzenie mozes vyberat vstupne, robit zbierky na podporu dobrej veci atd. Casom si ziskas meno a ludia zacnu zdruzeniu doverovat. kebyze tu teraz dam svoje cislo uctu, ze chcem zohnat peniaze napr. na tie deky do nemocnic, ak asi len malokto by mi ich poslal. Ked to spravim pod hlavickou zdruzenia, tak to bude zniet inak.

Ja mam este jednu agendu v plane a to je pomoct zenam vyrovnat sa s porodnou traumou. Prvy workshop bude uz tuto jesen.

bobocka
20. júl 2011

@dulkagabulka @zuzi118 jasne,chapem.tak dufam baby,ze to vyjde a ze zdruzenie bude a ze to dobrej veci pomoze 🙂 velmi drzim palce 🙂

pici
23. júl 2011

baby akurat pisala jedna mamicka, ze si pytala dietatko na seba pred prestrihnutim snury a bez problemov jej obe tak v galante este neumyte dali... tak sa tesim :D

pici
24. júl 2011

este prezistim, ci si tonejako specialne vybavovala alebo jednoducho ich "len " potom poprosila... ale hovorim, ze ked sa chce, tak sa da. mozno je to aj tym, ze nie je to bratislava

magdal1
24. júl 2011

@pici supeeer 🙂

pici
24. júl 2011

takze babulky, kopirujem co napisala dotycna...
2x som rodila u dr,mytnikovej,1x u dr klementovej,ja som im to hovorila este pocas tehotenstva,prvy porod manzel nestihol,pri druhom a tretom bol,asistoval,komentoval,prestrihol pupoc snuru,nenastrihli ma,nepriala som si to,respektovali to,par trhliniek som mala,manzel este kontroloval ako si robia robotu ....ze pekne to spravte! myslim,ze s dr.sa dohodnut,ako si zelate aby porod prebiehal,ale samozrejme aj situacia sa moze zmenit pocas priebehu porodu,takze treba spolupracovat a respektovat dr. .....ale ano ked vysli von,hned som hovorila sestricke,dajte mi ju,dajte mi ju,teraz,teraz ju/ho chcem,teraz.... (pred 10r som mala prve babo,vtedy mi ho dali len pohladkat a hned ho prestrihli,ale dalsie 2 som si aj prilozila)

tak vidite ze to ide... a ja som bola o tom presvedcena ze co sa tyka galanty, radi ti vyjdu v ustrety pokial je to len trochu mozne.... jupiky... moc moc moc sa tesim... ale ja som vedela, moj doky mi hovoril ze ako budem chciet. snazia sa pristupovat individualne. zatial inak ako v lahu nerodia... cize asi na styroch sa dohodnut neda napriklad ale mozem to prezistit...

bobocka
24. júl 2011

@pici super.ked spolupracuje nem personal s rodickou a respektuje jej poziadavky, pokial je moznost ich akceptovat,tak je to idealne 🙂

pici
24. júl 2011

@bobocka ja som taka rada... ze moje slova nevysli na vnivoc... este som sa jej na kadeco popytala a opytam sa aj svojho dokyho, co na to povie... ci sa s tym vobec stretol. ze niekto namietal proti rutine a ci to akceptoval on aj kolegovia.. ale myslim ze ano, lebo jeden panko si bral v igelitke domov zeninu placentu tak asi na hocco su tam zvyknuti

bobocka
24. júl 2011

@pici no veru.niektori chcu aj placentu domov a v zahrade to zakopavaju 😅 no proti gustu ziaden disputat 😀 toto by som ja uz neriesila,ale je fajn vediet,ze mozne to je 😉 .superz,e si taka nadsena.ked tam raz pojdes rodit(teda ak si to tam vyberies),tak aspon spokojna pojdes a dobre pocity z toho mat budes 🙂 psychika je velmi dolezita 🙂

pici
24. júl 2011

@bobocka no ja som bola rozhodnuta aj predtym... dva krat ma tam operovali a prostredie sa mi pacilo ako aj pristup personalu... navyse moj doky tam je porodnik, takze by som tam isla tak ci onak... ale tesi ma to, ze je to mozne... ako mne by vzhladom na trnistu cestu k babatku asi vyhovel aj tak. ale skor ma to zaujimalo standardne... este to prezistim

pici
26. júl 2011

baby a vy kam ste sa podeli? 😖

pici
26. júl 2011

what babies want ma neoslovilo...