icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

pepetra
2. aug 2011

@ginepra : chcela by som v nemocnici tieto "extra" poziadavky: dotepanie pupocnika, neumyvanie babatka hned z toho mazu, ale nechat ho len tak zabalene pri mne nejaky cas, nepichat mu injekcny viatmin K a pripadne nejake preventivne ATB, neockovat BCG vakcinou... Myslite si, ze je to vobec mozne takto absolvovat ? Mate niektora s tymto skusenost tu na SK? dakujem...

je mozne to absolvovat, rodila som v 2008v BS, jedine nemam skusenost s dotepanim pupocnika.

babatko tu neodporucali prvych 24 hodin umyvat, len ho osusili, malla som ho na sebe hned po porode asi hodku, potom sme dovolili ho obliect a zmerat vo vedl miestnosti, kam s nim isiel manzel, K vit sme nedavali, ale to som nevidela, ci ho dostal oralne, lebo tam bol mm a on si nepamata, ale istotne ho nepichali, ani ine atb (naco?), ockovanie nedavali, mozes dat zaockovat do 6 tyzdnov u svojho pediatra - my sme nedali vobec.

mali trocha poznamky k tomu skin to skin, ze ale ved mu uz je zima, uz nam ho dajte, ale ked som nedala, tak mi doniesli este perinu.

podstatne je dodat, ze som mala uplne nemedikovany porod, ja i babo sme boli uplne v poriadku, takze nebolo treba nic riesit - myslim akekolvek veci s babom ci so mnou.

ginepra
3. aug 2011

@pepetra dakujem velmi pekne za reakciu, som povzbudena, dufam, ze by to mohlo byt mozne aj v Cadci, dotepanie pupocnika ako som zistila by nemalo byt problemom. na porodnickom by to malo byt ok, horsie je to s novorodeneckym, ci mi nebudu silou mocou babo umyvat a dopovat Kckom.... je problem aj nedat BCG udajne.

dulkagabulka
3. aug 2011

@pepetra podla mna to tu najlepšie napisala quaxi...urob tak,ako napisala ona
na tvojej strane su ,okrem ludského rozmeru , aj dva zakony SR
a to zakon 576/2004
a a zakon o rodine 36/2005 Zz.
a tiež Odborne usmernenie Ministerstva zdravotníctva o výžive dojčiat a batoliat z novembra 2009

Peti, ja teraz píšem za seba a myslím to úplne vážne, toto čo teraz napíšem- mne keby proti mojej voli odniesli zdravé novorodene dieta, nevahala by som okamžite volat políciu a nahlásila únos a následne požadovat na súde odškodnenie za nemajektovú újmu- raz ta svojvola už musí skončiť...KTO si už má zastať našich detí ak nie my?

ginepra
3. aug 2011

@dulkagabulka prosim ta ak mas to usmernenie, mohla by si mi ho poslat na ginepra@centrum.sk?
dakujem

dulkagabulka
3. aug 2011

@ginepra maš ho

Strana 402 Vestník MZ SR 2009
Čiastka 54-55
56.
Odborné usmernenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o podpore výživy dojčiat a batoliat dojčením

l. VII
Zdravotnícke zariadenia a kompetentní zdravotnícki pracovníci

tu sa píše o.i. toto:
(3) V Európskej únii sa MBFHI považuje z hľadiska podpory dojčenia za model najlepšej
praktickej starostlivosti o rodičku a novorodenca po pôrode. Vyžaduje sa:
a) pracovať stratégiou podpory dojčenia, záväznou pre všetkých pracovníkov nemocnice,
b) zabezpečiť prípravu budúcich rodičov na pôrod a dojčenie, edukáciou oboch rodičov ako
jednou zo zásadných podmienok pre dosiahnutie úspešného dojčenia,
c) osušeného novorodenca priložiť na telo matky (koža na kožu) do pol hodiny po pôrode;
zdravý novorodenec po fyziologickom pôrode má schopnosť prisať sa k prsníku bez pomoci,
pritom je možné hodnotiť Apgar skóre; následne sa vykoná váženie, meranie, kúpanie a iné
prvé ošetrenia a preventívne úkony ako kredeizácia, ktoré je potreba vykonať po prvom prisatí,

tiež toto:
f) nepodávať novorodencovi inú výživu, tekutiny (glukózu, vodu) bez indikácie lekára,
g) nepodávať novorodencovi v období rozvoja laktácie fľašu alebo cumeľ, ktorý u mnohých
spôsobí problémy pri prisatí k prsníku; toto odporúčanie sa nedotýka podávania cumľa pre
nenutritívne satie a orálny tréning v starostlivosti o predčasne narodených a kriticky chorých
novorodencov,

pepetra
3. aug 2011

@dulkagabulka , toto asi nebolo mne, ze? podla mna to tu najlepšie napisala quaxi...urob tak,ako napisala ona
na tvojej strane su ,okrem ludského rozmeru , aj dva zakony SR
a to zakon 576/2004
a a zakon o rodine 36/2005 Zz.
a tiež Odborne usmernenie Ministerstva zdravotníctva o výžive dojčiat a batoliat z novembra 2009

Peti, ja teraz píšem za seba a myslím to úplne vážne, toto čo teraz napíšem- mne keby proti mojej voli odniesli zdravé novorodene dieta, nevahala by som okamžite volat políciu a nahlásila únos a následne požadovat na súde odškodnenie za nemajektovú újmu- raz ta svojvola už musí skončiť...KTO si už má zastať našich detí ak nie my?

dulkagabulka
3. aug 2011

@pepetra jeejda..ano..to nebolo tebe, zle som prečitala..to patrilo @ginepra

magdal1
6. aug 2011

@ninan2 skor sami seba ☹ ci by muzi strighali a prezentovali, ze je to nutne.... ☹

v niket. pripadoch mozno, ale nie tak masovo ako sa to robi.... tot moj nazor

pepetra
6. aug 2011

@magdal1 no pekne si to napisala, muzi by "strigali", to hej (od slova striga)

pici
6. aug 2011

@dulkagabulka duli, ale to nemozes mysliet vazne... aky unos? preco zase extremizujeme, hm?je nemocnica, ma urcite pravidla... ked s tym nie si stotoznena, a nevies si to vydobit/ neverim ze slusne to nejde, minimalne v ga veci idu aj bez zazmluvnenia/, tak je tu sukromna nemocnica... / aj ked velmi predrazena/... preco zase udania, unosy, a neviem co?

magdal1
6. aug 2011

@pepetra no ta moja rychlost, dokelu,ani som si to nevsimla 🙂

dulkagabulka
7. aug 2011

@pici myslim to uplne, uplne, uplne važne....
a napisala som,že k tomuto kroku by som pristupila, keby to urobili PROTI mojej voli- to znamena, keby nezaučinkovalo to "po dobrom"...pici, mam uz ake take skusenosti za sebou..posledna mamina,ktora to skusila v našej nemocnici, bola od prvej chvile na prijme,kde vyslovila svoje želanie, až po chvilu po porode,kedy manžel opakoval,že dietatko nechcu odniest- neustale ponižovana a stretla sa s výsmechom, posmeškami ,arognaciou...keby otec nestál za svojim, ona by si nezmohla nič- a aj tak im ho po par minutach odniesli..preto pišem,čo pišem..
nemocnica ma svoje pravdila...ja ako rodička mam svoje prava ako žena i ako občan tohto štatu...to,že ma nemocnica svoje pravdila, ktore su proti mojim pravidlam, by ma naozaj nazaujimalo..platim mesačne obrovske sumy tomuto štatu, z ktoreho sa plati zdravotna starostlivost-preto nevidim dovod, prečo by som si kvoli tomu, že nechcem byt separovana od svojho zdraveho dietatka, mala platit sukromne nemocnice...moje dieta nema nikto pravo odo mna separovat bez sudneho prikazu...viem, že je to totalne pritiahnute za vlasy, čo pišem, ale keby si iba raz zažila, čo je to za pocit, že svoje dietatko nechceš dat preč a niekto ti ho nasilu zoberie napriek tvojim prosebným slovám a plačuce odnesie preč, premyšlala by si možno inak..

lipsa
7. aug 2011

@dulkagabulka prosim ta, poslala by si aj mne usmernenia na mail: lucia.vanco@gmail.com, dakujem ti 🙂 a este sa chcem opytat ci mas nejake skusenosti s porodnicou v Ruzinove v Ba. dik 🙂

jaja1118
7. aug 2011

tiez sa pridavam s osobnou skusenostou-ze napriek nesuhlasu z mojej aj manzelovej strany nam malu po par minutach po porode odniesli -pre mna to je do teraz najhorsi zazitok-co sa mi v zivote stal.bola v uplnom poriadku abgar score 10 a aj tak nastojcili na tom,ze sa musi zohriat v inkubatore a ze ju musia poumyvat.....-na moje naliehananie mi ju priniesli 3h.po porode a aj to som musela najprv sestricke dokazat ze som schopna chodit......-nastastie je toto jedina zla skusenost z porodnice....BCG-sa nam s bozou pomocou podarilo obist....

jaja1118
7. aug 2011

@lipsa -ja som rodila v ruzinove

hameeda
7. aug 2011

chcela by som sa opytat,,necitala som celu diskusiu tak neviem ci uz sa to tu niekto pytal,,je mozne odist z nemocnice po 24 hodinach aj s babatkom pokial bol porod cisarskym rezom?

dulkagabulka
7. aug 2011

@lipsa poznam osobne maminu, ktorej sa v Ružinovskej porodnici tento rok podarilo mat dietatko dve hodiny skin to skin po porode..
samotna pani primarka sa vraj na to prisla pozriet a povedala, ze takeho pokojneho novorodenca este nevidela...zrejme mala stastie na personal 😀

bobocka
7. aug 2011

@dulkagabulka @jaja1118 aprave koli takymto situaciam si ja pri druhom tehu,dake 2-3 mesiace pred porodom uz zacnem nemocnicu obiehat.zajdem za primarom novorodeneckeho a budem o tomto diskutovat dovtedy,kym mi nepodpise porodny plan,kde bude stanovene,ze pokial bude dietatko v poriadku,nenastanu pri porode ziadne komplikacie,tak bude so mnou a ziadne odnasanie sa diat nebude.vsak im skutocne viacej roboty nenarobim,ked sa sama s muzom budem o dietatko starat.samozrejme musim byt aj ja toho fyzicky schopna.vsetko bude zalezat od nasho zdravotneho stavu po porode,ale ak bude vsetko ok,tak ziadne separovanie nebude.
@hameeda a preco by si chcela ist z porodnice uz po 24 hodinach a zvlast ked budes po sekcii? ja neviem preco sa zeny z nemocnic tak chytro domov driapu 😕 ja som bola za 5 dni v nemocnici vdacna.mala som tam lekarsku pomoc aku som potrebovala,ja aj moje dieta,mala som cas ziskat aku taku zrucnost s malym,citila som sa bezpecnejsie.mna by ani len nenapadlo ist z nemocnice skor.zena sa musi z porodu aj fyzicky spamatat.ak je naturalny porod a doslo k potrhaniu ci nastrihu,tak musi byt zo spodu kontrolovana,ci sa dobre hoji,ci nenastava ziaden zapal,ci sa stehy nepotrhali atd atd. po sekcii ta podla mna nepustia domov po 24hodinach.po takom case len davaju deticky maminkam,lebo su po sekcii take rozbite,ze len maloktora vie bez pomoci sestier fungovat.sekcia nie je vyberanie znamienka.vsak zene brucho rozparaju,to si vyzaduje klud a pokoj a hojenie a nie hned z nemocnice prec utekat.ja ti neviem na 100%povedat,ze na vlastnu ziadost ta z nemocnice nepustia po 24hodinach po sekcii,ale s velkou pravdepodobnostou to nedovolia.silne o tom pochybujem.
v pase nemas ze si tehu,alebo ze by si bola cerstvo po porode,dokonca vidimz,e nie si ani na svk.no neviem kde si rodila,ale ak v syrii a mas trosku cas,tak sa s nami podel o priebeh,lebo z tohto kuta sveta my tu veru este porodne info nemame,(ak sa nemylim). 🙂

pici
7. aug 2011

@dulkagabulka ja tomu neprikladam az taky velky vyznam, nakolko neviem dopredu povedat ako sa po porode budem citit, a mozno budem zrovna ta, ktorej separovanie padne vhod... tym neobhajujem to, ze je to v poriadku. ale trochu za vlasy to skutocne je

bobocka
7. aug 2011

@pici tak ti poviem,ze ja som nemala maleho prilozeneho a hned mi ho odniesli a prve dojcenie bolo po cca6 hodinach.ja som bola uplne fit a maly tiez a napriek tomu mi ho tak neskoro dali.vtedy som to necitila ako krivdu,taka som bola cela hotova z toho,ze je maly zdravy a ja uz mam po tom,vsetkymi obavanom,porode,ze som bola ako na hubickach.sialena kopa energie. no spatne ked si to preberiem,tam mam na to nervy. a keby sa cas dal vratit,tak by to iste inak vyzeralo.nas vztah tym neutrpel,maly je uzanse dietatko ,ale aj nepriek tomu,ze to nakoniec u nas dobre skoncilo,si budem narokovat na to,aby moje druhe dieta separovane odomna nebolo ak bude vsetko pri porode ok a aj ja aj ono budeme ok.v tom danom momente si to rodicka mozno tak neuvedomi,ani ty si to teraz mozno tak nevies uvedomit,ale ked si tak preberies,ze to babo bolo celych 9 mesiacov v maminkinom brusku,potom sa dostane niekam von,uz nie je s maminkou ,uplne nove prostredie a zavru ho to "teplej" sklenenej skrinky,kde place,lebo sa boji a nevie kde je mamina.no nie.uz len koli tejto predstave si to nezelam.treba sa trosku vzit aj do role dietatka.ako ono tu separaciu vnima.nie kazde hned zaspi a neriesi nic.vies co myslim.na separaciu matky a dietata po porode,ak porod prebehol ok a obaja su fit,no nie je na nu dovod.ziaden logicky dovod na nu nie je.

pici
7. aug 2011

@jaja1118 mne sa v zivote stalo ovela viac a horsich veci... ako odobratie dietata do inkubatora... /nerodila som este, ale nepride mi to ako taka tragedia/... asi preto sa na veci pozeram trosku inak...

pici
7. aug 2011

@bobocka dietatko davaju do inkubatora a tym ho separuju, kvoli adaptacii...

pici
7. aug 2011

@bobocka a zase nie kazde dieta reve v inkubatore a nie kazde nereve aj ked je pri mame... sa mi zda ze tato tema sa zase zvrtava do extremizmu.... trosku

bobocka
7. aug 2011

@pici ved ale nemusis adaptovat niekolko minutove dieta separaciou od rodicov.tie dve hodiny skin to skin s rodicmi su pre jeho adaptaciu najlepsie.zvyka si na nove prostredie v naruci milujucich rodicov.citi sa bezpecne.podla mna lepsie ako ho nechat plakat v inkubatore,nech sa "adaptuje". si predstav ako ty lezis na porodnej sale ,tlacis si na maternicu a tvoje dieta je niekde v rohu vysvietenej miestnosti v inkubatore,zmatene a placuce.nechape co sa stalo.doteraz bolo v teple s maminkou,v tme a zrazu kopec svetla a sklenenna skrinka a nik,kto by ho pomojkal.sestry maju totizto placuce dietatko v inkubatore statocne na salame.vsak "plac je dobry,dietatko ma dobre pluca" 🙄

pici
7. aug 2011

@bobocka ja neviem, asi to fakt tak nedramatizujem a nepokladam to az za take strasne ublizenie dietatku ked nebude pri mne dve hodiny... prilozene by som chcela mat.... ale asi by som vlasy netrhala z toho, co bude... ked ja som na sale.... ako by si si napriklad chcela tlacit maternicu s dietatom na sebe? to si neviem docela predstavit

frola
7. aug 2011

@pici babatko na brusku 2 hodiny ti tu maternicu krasne tlaci same 😉

bobocka
7. aug 2011

@pici nehnevaj sa ,ale co je extremisticke na tom,ked matka plna energie po porode,matka stastna,ze ma konecne svoje vytuzene dietatko pri sebe,ked taka matka nastoji na tom,aby je zdrave dieta niekto neodniesol a nenechal plakat v inkubatore.ziaden logicky dovod na to nie je.je to len zjednodusenie prace zdravotneho personalu:maminka toto je vase dieta,ano,uz ste ho mali minutku,ideme prec,vy si tlacte na brucho a potom vam ho donesieme ,po par hodinach. 😠 aky ma vyznam oddelit zdravu matku a zdrave dieta od seba?naco??? je to len rutina.zas dalsia nepotrebna nemocnicna rutina. 🙄

hameeda
7. aug 2011

bobocka : no prave ze som na zaciatku tehu, a chceli by sme ist na slovensko,,ale neviem ako to bude s porodom, 4 krat som rodila cisarskym, prvy krat na slovensku, tych 7 dni v nemocnici bola pre mna hruza, neznasam nemocnice, z 46 kg co som mala po porode som za tych 7 dni schudla na 42 kg,nehovorim starostlivost bola ok, ale ja proste neznasam nemocnice,,druhy den som bola ok,, v pohode ziadne bolesti alebo nieco take,,potom tych 7 dni som bola uplne deprimovana z toho prostredia,,dalsie tri porody cisarskym som absolvolala v Syrii,,rodila som vsetky tri v noci, a na druhy den poobede som uz bola doma,,a neviem si to vynachvalit,, proste ja nehovorim za vsetkych ale pre mna to bolo uzastne ze mozem rychlo domov,,tak teraz zvazujem ako to bude,,ak by som mala rodit na slovensku, ci by sa dalo dohodnut s nemocnicou aby ma pustili po 24 hodinach,,alebo niejaka sukromna porodnica,,,alebo budem musiet cestovat na porod do Syrie,,to by sa mi nechcelo,,ale lepsie ako tyzden v nemocnici.....hovorim za seba v ziadnom pripade nechcem sudit co je lepsie,,,ale viem ze nie len v Syrii pusteju hned v druhy den,,viem ze je too normalne aj v Taliansku

stardust
7. aug 2011

@pici no asi by som si mala dodatocne trhat vlasy od zlosti, ked som po prvom porode prespala tie prve dve hodiny na sale, co malo babo lezat na mne...namiesto toho bolo u manzela... strasne, teraz sme vsetci total traumatizovani.

frola
7. aug 2011

babatko po narodeni ma presne tie dve hodiny svoju najaktivnejsiu cast zivota na dalsich par tyzdnov. vtedy ma dosiroka otvorene oci a velmi intenzivne vnima. asi po tych 2 hodinach zaspi. takze je vyborne ak moze byt tie dve hodiny s mamou