Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@hameeda tak ti poviem,ze ta nik nepriviaze k nemocnicnej posteli a nebude nutit tam ostat.ked podpises revers,tak pojdes domov.na vlastne riziko.vtedy uz za tvoj zdravotny stav nemocnica nezodpoveda.ja osobne by som to ale neriskla.a vobec nie po sekcii.po 4 sekciach ta uz asi nik nenecha naturalne rodit a zvlast ked toto dalsie tehotenstvo prislo tak skoro po predoslom.tam ty asi na naturalny porod mozes zabudnut 😒 .ale ja by som si to na tvojom mieste velmi premyslela,ten pobyt v nemocnici.mozno budes prekvapena a bude ti tam fajn.nesmiest tam ist s odporom .sekcia nie je sranda a to,ze si sa ty citila predtym dobre este neznamena,ze aj teraz tak bude.musis to vnimat ako novu vec a ak sa potom budes citit fajn a fit ist z nemocnice skor,tak podpises revers a bude.neviem vsak ako je to v takom pripade s dietatkom.ci ho automaticky prepustaju s tebou alebo ako.to si budes musiet zistit.ale nik ta tam nebude drzat nasilu pokial tvoj zdravotny stav nebude zivotu ohrozujuci 🙂 ale premyslis is to dobre.par dni v nemocnici ta nezabije,no prilis skory odchod z nemocnice moze ( a nemusi) tvoj zdravotny stav skomplikovat.mas uz deti,ktore potrebuju zdravu matku.premysli si,ci ti skorsi odchod z nemocnice po sekcii stoji za mozne komplikacie...ja by som skor z nemocnice nesla.urcite nie.tych par dni sa da zvladnut 🙂
@pici ano ,vsetci vieme ake to v nemocici je.a prave pre vsetko co si vymenovala, by si mala vediet,ze nie kazda rutina je dobra. a zvlast nie pri porode.a separovat dieta a matku po porode,len preto,ze je to zauzivana rutina a nebrat ohlad na dieta ci matku,to je viac nez zla rutina a treba ju zmenit.ja budem riadne neprijemna a dotierava a budem tienom za chrbtom primara z novorodenecneho,dokym mi 2hodinovy skin to skin v ramci pp nepodpise 😀
@bobocka nehovorim ze je dobra. hovorim ze je rutina... prave pre pasove porody nie je cas na individualitu a predstavu kazdej zeny zvlast o porode... to neznamena ale ze sa to neda... ja hovorim skin to skin ano krasne chcem... ked dieta odnesu, lebo oni zhodnotia ze nie som schopna sa postarat... nebudem volat policiu... tot vsio
@pici ked je rodicka v pohode,cela,komunikujuca,stastna,tak ako sa moze nezdat v pohode? nechapem.vsak sestry vidia ako je na tom. a predsa to nie je tak,ze sestra da zene dieta a pride o 2 hodiny.je tam s nou.nie stale,ale chodi kontrolovat.mozno by tam mala byt podmienka pritomnosti otca,teda cloveka,ktory tam vie byt cele 2 hodiny a je uplne fit.ja budem mat zazmluvnenu aj pa ( s velkou pravdepodobnostou) a teda nebude problem skin to skin.ona bude so mnou.skoda,ze tieto veci nie su bezne ponukane,ze nemocnice nie su na to stavane.ale po mojom prvom porode a po tom,ako iste veci teraz spatne vnimam,si proste zabezpecim ,aby ten druhy bol ako si predstavujem a zelam.tie vsetky moje podmienky vsak pozadujem len pri bezproblemovom fyziologickom porode.ak sa daco skomplikuje,tak budeme improvizovat 🙂
@pici
možno niekde je znova chyba- v komunikacii - aj našej tu teraz...alebo si naozaj privelmi idealizuješ to,ako sa da niečo v nemocnici dožadovat..
opakujem ti znova a znova- že mamy sa DOŽADUJU ,citia dobre, ich deti su ZDRAVE a cez to všetko sa stretavaju s aroganciou, vysmechom a naslednym ODNESENIM ICH dietata preč ...proti ich voli...
ta policia bola myslena na pripad, kedy DOBRE SLOVO učinkovat NEBUDE- a myslim,ze teraz som to už vysvetlila najlešpie ako som vedela...prečo stale pišeš dokolečka to iste,aj ked sme my napisali niečo ine?? nemyslim svoju otazku utočne, len ma to zaujima..
podla mna su prve dve hodiny v živote človeka privelmi doležite na to,aby ich dietatko preživalo plačúce , či neplačúce s očami dokorán hladajúce ludskú tvár, separovane v plastovej krabici...napriek tomu, že všetky najnovšie lekarske vyskumy a vysledky štúdií vravia o tom,že všetky životné funkcie lepšie dosiahnu svoje optimalne hodnoty prave pri kontakte skin to skin - dych, tep, teplota, spankove cykly atd..atd..su na matke rychlejšie v norme a nemajú také velké výkyvy smerom hore ani dole ,ako je to v inkubatore..
tieto dve hodiny sú v živote priam čarovné...preto by som využila všetky moje prostriedky slušnosti /a ak by slušnost nepomohla, tak aj prostriedky práva tohto štátu/ na dosiahnutie toho,aby sme si tieto chvile užili spolu...a tieto moje názory nepovažujem za extrémistické
naopak, za extrémistické považujem naopak to,čo sa tu len zo zvyku a rutiny deje...extrémistické a násilné...
@dulkagabulka teraz nechapem co pisem dokolecka to iste? povedala som ze sa mi zda ze to opat nabera formu extremizmu.neidealizujem si nic. napisala som realne fakty, ze zena v ga porodnici mala prilozene deti a bez pp a bez vyhrazok. ja hovorim kde je vola, tam je cesta. nepausalizujem, hovorim o pripadoch kedy to naozaj islo. so vsetkym co pisete suhlasim a akceptujem/ mozno nie vsetko budem vyzadovat/, ale ten extremizmus sa mi nepaci. zlom nikdy nad zlom nevyhras.... ja som za ine formy dosiahnutia toho, co pozadujem.
@pici
ano...aj ja som za cestu dobra...dobreho slova...dohovoru medzi ludmi bez negativnych emocii...som za cestu slušneho dohorovu dvoch ludskych bytosti...
to čo som popisovala boli realne reakcie na slušnost....arogantne, vysmievajúce , dehonestujuce reakcie na slušne požiadanie....teda podla mojho nazoru extremisticke reakcie na slušnost...
a na take jednanie sa da reagovat slušne a asertivne...lenže prd z toho,ked ležiš na stole s nohami vyviazanymi a asertivne reaguješ na vysmech, že čo to len pre boha živeho chceš za "sprostosti" a či si mysliš, že to dieta vie, či je pri tebe dve hodiny,alebo minutu, alebo pouješ PA ako hovori lekarovi- Pan doktor, položte ho tuto ku dveram, nech vidime, ako sa bude plazit k tej bradavke..atd..atd..atd..na to všetko naozaj možeš reagovat slovne slušne, ale tvoje dieta ti bude aj tak odnesene a ty nemaš silu slušne vstat a to dieta im zobrat...vtedy naozaj ina cesta ako požadovanie prav seba a dietata nevidim..
@pici
a moja reakcia na to pisanie dokola bola na toto:
""preto sa toho treba dozadovat ale nie volanim policie...???cxi?""
lebo už predtym som velakrat napisala,ze matky sa dozaduju..a že ta moja reakcia s policiou by bola až potom,čo by som sa dožadovala a nebolo by mi vyhovene...mam pocit z tvojej reakcie, akoby nejaka matka nikoho nežiadala,len rovno volala policiu...to tu ale nikto nenapisal predsa
@dulkagabulka ja by som nevolala policiu ani keby mi nebolo vyhovene... tak som to myslela ... sa vyjadrujem asi ako magor... a ja som netvrdila ze to niekto povedal... ja len ze ani s extremnym postojom casto nic nedosiahnes...
@dulkagabulka tak ja do takehoto prostredia by som svoje dieta ani porodit nesla!!!!!!!
@pici..a ako tie ženy maju vediet, aka smena ma prave službu?? či slušna,alebo taka čo som tu popisovala? idu do nemocnice a nevedia, kto tam bude, často PA a lekara vidia prvy a poslednykrat v živote..
prave preto by mala byt v nemocnici NORMA vyhoviet požiadavke zdravej mamy na zdrave dieta....vobec by to nemalo byt vecou nejakeho dožadovania, dohadovania, prosikania či ničoho ineho..
skus ist do Vrchlabí- to čo ty považuješ za extrémizmus je tam NORMOU..
@dulkagabulka ja nepovazujem mat dietatko pri sebe za EXTREMIZMUS, volanie policie zan povazujem. to nie je to iste...?????
@dulkagabulka no ja si myslim ze ked pojdem do porodnice dohodnut si porod, zase tolko sestriciek tam nerobi, aby som chytila take, co ma nikdy nevideli, dalej si myslim ze sestricka je len sestricka, ked si nieco dohodnem s vrchnou sestrou, primarom, alebo porodnikom, ona to asi bude musiet respektovat a nie sa vyskierat.... nemyslim ze som v tomto naivna... ja proste viem, ze to ide. smutne je to, ze nie vsade , nie vzdy a nie vsetko... ale co to, sa da dohodnut aj pri pasovom rodeni... samozrejme ze pridem len tak do nemocnice rodit a dozadovat sa na zaklade charty ludskych prav tak ta poslu do riti / aj ked by nemali/ .... ale tak by som ja rodit nesla...
oki...a ako by si nazvala jednanie personalu proti tvojej voli?? to nie je extremizmus?? hlavne ked neexistuje žiaden pravny predpis,ktory by im to umožnoval?? ked už opomenieme tie "ludske" predpisy??
isto si tu čitala vela pripadov, kedy maju matky nasledne naozaj traumu z toho,že im dieta zobrali..a vyčitaju si to cele roky...ako by si nazvala take jednanie,keby si sa prechadzala s tvojim dietatkom niekde po ulici a niekto by prišiel a povedal,že ti ho musi zobrat do nemocnice, PRETO LEBO /teda bezdovnodne?/??? podala by si rukovat kočíka tomu človeku a povedala : Na- berte si ho,ked tu mate take zvyklosti, robte čo chcete......???
či by si sa snažila oponovat a keby ti ho vytrhol z ruk,tak by si to nechala na neho,že teda ved ked je tu taka zvklost, ved on mi ho raz privedie?? alebo by si volala policiu??
situacia po porode,kedy matka si nežela sepracaciu, je tomuto popisu PRIAMO UMERNA...NIET V NOM ROZDIELU...
@pici a najsmutnejšie na tom je, že tie hnusne reakcie od personalu boli AJ po podpisani a odsuhlaseni planu primarom ....takže tak..
je to smute...je to smutne...je to velmi velm smutne..to čo sa tu deje..
Ja som rodila cisarskym a ani ma nenapadlo, ze by som mala mat dieta po porode na sebe, asi by to ani neslo. Ale uplne chapem tu maminu, ktora pisala, ako ju to zdeptalo, ked videla svoje placuce dieta v inkubatore. Moja dcera mala uz asi 3 dni, ked mi ju vzali do inkubatora, vraj aby sa vyhriala. Mne to bolo jedno, aspon som si mohla pospat. Ked som sa zobudila a isla som si pozriet dcerku, videla som ju strasne plakat zatvorenu v inkubatore. Ja som sa v tej chvili cela roztriasla, utekala som za sestrickami a so slzami v ociach som ich ziadala, nech mi ju okamzite daju. Ak by protestovali, bola som schopna aj rozbit inkubator. Zrejme taketo reakcie sposobuju poporodne hormony, ja neviem, ale naco zbytocne stresovat matku? Ak si zela skin to skin, mala by to byt samozrejmost.
@dulkagabulka vies ono tazko ja sa k tomu vyjadrim, nerodila som. porod az za taku fantaziu nepovazujem, tak mne by mozno ani nebolo divne keby mi babatko vzali okupali, povazili atd.. a ja by som tam niekde tlacila maternicu... nehovorim ze moj postoj je cool, a vas odveci...
ja neviem, tie pripady kocik verzus poporodna adaptacia sa mi nezdaju ekvivaletne, tak ich porovnavat nebudem. hovorim, ze vsetko je o postoji, ja by som mala mozno traumu z niecoho uplne ineho, pre inu zenu z jej pohladu odveci. neviem, proste okupanie babatka a povazenie atd po porode mi nepride ako jeho kradez...
ked si nieco s primarom dohodnem a nie je to tak, tak to by som naozaj riesila uz nie milym slovom, to priznavam.
ja myslim ze taketo zeny, nemaju co hladat v zdravotnictve a na detskom oddeleni uz vobec nie... ale ja to asi nezmenim...
@pici -mozno som bola v danom momente viac citliva ako inokedy-radka sa nam podarila az na druhe IVF a uz sme sa na nu neuveritelne tesili-mala som nastudovane vsetko o kojeni a aj o t.z.zlatej hodine -prave pre to som rodila uplne bez chemie a to ze mi malu nechaju mi slubila aj doktorka ktoru som mala zazmluvnenu.....no a dopadlo to inac ako som cakala-tak to ma mrzelo a do teraz aj mrzi.....a este k stavu po porode-ja som sa citila fakt skvelo-ak by chceli kludne by som si odkracala aj z porodnej saly po svojich a za pol hodinu by som mohla rodit znova-tak preto ma to stve,ze nerespektovali moje prianie.....
@pici
znova si nerozumieme...su matky, ktore suhlasia s odvaženim a odmeranim babatka a nasledne prosia o prinesenie dietatka a umožnenie kontaktu skin to skin...ale nie je im umožnene ani to....aj ked to maju odsuhlasene...o tom tu stale pišem..o tom..bohužial
@dulkagabulka a dozadovali sa odpovede,preco to neslo ked to tak bolo dohodnute?
@pici nie, nedožadovali..nemali silu sa už niečoho dožadovat....
vysvetlenie bolo,ked im ho brali- že ho treba sledovt, že prechladne, že im spadne a podobne veci..
@dulkagabulka ale to su argumenty ktore mali povedat este predtym ako jej to podpisali ako dovod nepodpisania... teda aspon pre mna...

@pici frola ti odpovedala. 🙂
a je rozdiel,ked nechaju matke po porode dieta na hrudi dve hodiny,dieta sa adaptuje novemu prostrediu,maminka ho nakoji,spokojne polozi do postielky a sestry ho zoberu na box,nech si aj mamka oddychne a je rozdiel,ked dieta hned separuju od rodica a dieta nema sancu taketo nieco vnimat pozitivne.teraz ti to mozno ako velka vec nepripada,nezazila si to a mozno aj ked to zazijes,tak ti to v tom momente nepride byt nic hrozne(ako mne vtedy),no ked sa budes na poporodnu separaciu seba a svojho dietata spatne hladiet,tak budes citit nechut.budes.teraz si to nevies predstavit lebo si to nezazila,no potom ak to zazijes(dufajme,ze nie),tak to budes vnimat velmi negativne.ver tomu 😔 .