Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@dulkagabulka 😲 vazne? aj dula aj partner??? waw.fantazia.v bb pokial viem to umoznene nie je. a my mame tak prtave porodne saly,ze by sme sa tam ani nepomestili vsetci 😀 ale to je vyborne,ze to je povolene v tt.ja som myslela,ze pravidlo jednej osoby pri porode je vsade na svk.vyborne 🙂 to sa tesim 😉 a ja ti tak zavidim pracu!!!! ved to je uzasna praca ked pomahas maminkam pri porode a potom vidis to neskutocne stastie ked sa mimi narodi. 🙂
@ninan2 vsak ja viem.to som s nadsazkou povedala 😉 .je mi jasne,ze pomer nemocnic ktore umoznuju jednu a tych,ktore umoznuju dve osoby je o niecom inom 😀 je to skoda.ale za v tomto najvacsi problem nevidim.myslim si,ze keby bol v kazdej nemocnici personal mily a ustretovy,tak by tak rodicka sla kludne sama a manzel by sa jej nemusel za hlavou potit 😀 ten moj bol zeleny modry pocas porodu.potom bol rad,ze tam bol,ale pocas porodu by sa v nom clovek krvi nedorezal 😀 😀 😀
@bobocka vies co, mne najviac pomohol manzel pocas 1. porodnej doby, pritomnostou ako aj tym, ze mi pri kontrakciach robil masaz krizov vzdy... to o dost zmiernilo tu bolest... Potom uz na sale som ho moc nevnimala, miestami mozno posobil aj rusivo, akurat na tu masaz bol stale dobry (kym som teda este netlacila) 😀 a uterakom mi osviezoval tvar... ale to by zvladla aj hociaka PA... Kazdopadne bol to pre neho dobry zazitok, ze bol pri narodeni malej...
@pepetra to este sopel netušila, že ma čo do či nenia s dalšou dulou 🙂 aj ked buducou 🙂
@ninan2 no ja som porodila asi 2 hodiny po prichode do nemocnice.kym so mnou robili papierovacky a merali malemu ozvy,tak manzel siel zaplatit za pritomnost pri porode a vratil sa ked mna akurat na porodne kreslo davali.vtedy ma napichli na oxy a to som uz mala fajne bolesti a akurat to on chudak zachytil.tak tam vosiel,ja som sa zvijala na poslei a on hned zmodral,ze co ma robit 😀 . a tak zacal nieco ako : zlatko neboj sa,krasne ti to ide,si uzasna... a ja som hned na neho zhucala-bud ticho a sleduj ci nam nevymenia dieta 😀 😀 😀 toto bola jeho uloha,ked ja porodim a meleho odnesu,tak nech ide on s nimi a nech sleduje ci su k nemu opatrni a ci ho nezamenia 😀
@ninan2 no nam maleho odniesli prec ☹ ukazali v perinke a odniesli ☹ ale tie dve hodiny na porodnej sale kym som si mala tlacit na brucho boli super,ze bol bobco so mnou.ja som bola cela nadsena ze mam potom a ze to nebolo take strasne a hlavne,ze maly sa nam zdravy narodil a bobco sa so mnou rozpraval a preberali sme aky je maly zlaty a aki sme radi,ze ho mame a potom prakticke veci,ze mi musi poobede doniest bubaky a vela vody vo flasiach a nabijacku na mobil... 😀 😀 😀 bolo super ho tam tie dve hodiny mat.ubehli ani neviem ako. a strasne sme sa rehotali ked mi priviesli postel,na ktoru som sa mala z porodneho kresla presunut.no ja som mala take stuhnute svalstvo z toho tlacenia,ze som sa proste nevladala presunut.mala som pocit,ze vazim ako hrosie mlada 😀 nech som sa snazila ako som chcela,proste som sa z porodneho kresla nevedela pohnut. a tak som sa strasne rehotala a bobco so mnou.slzy nam tiekli 😀 .potom som sa nejak s jeho a pomocou sestier presunula,no zachvat neskutocny.pozerali na mna jak na blazna 😀 😀 😀 ale toto sme my.my sa furt rehoceme.ja oslavujem o mesiac 29 a moj muz 32 a sme ako male deti.nahaname sa,steklime,furt sa smejeme,takze nam to bolo uplne prirodzene to smiatie sa tam,no zdravotnici na mna pozerali,ze ci nahodou psychoza nenastupuje 😀 😀 😀
@estterka ved ja sa viacmenej tesim. ked vidim prispevky gabiky ci ninan co sa tohto tyka,tak je to super.aj pekne sa to napisat da. 🙂 ale viem,ze u nas to nepovolia a za toto by som sa ani nebila.staci mi tam moj muz.budem mat dohovorenu pa,takze ta mi bude akoby dulou a aj doktora zazmluvnim 🙂 myslim si,ze nie je dobre prist do nemocnice a hned so vsetkym revoluciu robit.pokial su v porodnici zvyknuty na system jednej osoby pri porode,tak to tak aj necham,skor sa budem sustredit na ine veci-dotepanie,skin to skin...pritomnost druhej osoby pri porode je podla mna len ceresnickou na torte. 🙂 no aj bez ceresnicky je torta sladka pokial je upecena podla maminkinho receptu 🙂
@bobocka mam skusenosti, že aj veci, ktore nie su "povolene", že ak mamina slušne pride a poprosi o vynimku, že povolili 🙂 netreba sa vztavat dopredu...
a ako stale vravim, zakladom je slušna komunikacia...
slušne sa spytam a nemam čo stratit..prinajhoršom potvrdia svoje povodne podmienky...prinajlepšom urobia vynimku v moj prospech..a to za pokus vždy stoji 🙂
@dulkagabulka @bobocka ano, myslim ze niekomu sa podarilo dohodnut 2 osoby aj na Antolskej... tak neoficialne, cez primara, a bez uplatku... 🙂
@bobocka Listina základných práv a slobôd kt. je SR zavaiazaná dodržiavať, v čl. 2 odst. 3 stanovuje, že každý môže konať to, čo nie je zákonom zakázané a nikto nesmie byť nútený činiť to, čo zákon neukladá.
Pretože žiadny platný právny predpis priamo nezakazuje prítomnosť otca dieťaťa či iných ďalších blízkych osôb pri pôrode (ak si to rodička praje), je a musí byť ich prítomnosť možná, za splnenia iných predpismi stanovených podmienok (dodržanie hygieny a pod.)
Takisto zákon 576/2004 hovorí že zdravoticke úkony a vôbec priebeh hospitalizácie nesmie byť v rozpore s dobrými mravmi (čo odmietanie prítomnosti osô, by bolo v rozpore s dobrými mravmi voči rodičke zo strany nemocnice, ak si ich rodička úpenlivo želá). Napríklad.
Opakujem ani charta práv pacienta v SR nevymedzuje že má pravo byť LEN JEDNA osoba.
@dulkagabulka vies,ja som pri malom nemala ani pa zazmluvnenu ani lekara ,nemala som ani paru,ze niekto ako dula existuje 😅 a keby som prisla pri druhom porode do nemocnice hned s celym teamom,tak by to bolo divne 😀 pre mna samu.viem,ze by som bola rada,keby mi povolili dulu,ale neviem na kiho pana by som mala zazmluvnenu pa,dulu a este aj lekara 😀 to uz by bolo moc vela ludi a este aj mojho bobca k tomu 😀 posledne co ja potrebujem je aby mi niekto vravel,ze senzacne dycham a ze mi to krasne ide a aka som ja uzasna.,netvrdim,ze toto duly robia,ale niektorym matkam to pomaha.ja chcem klud.co najvacsi kludu. nech na mna nehovoria a daju mi pokoj,nech si viem kontrakcie predychavat podla seba.potrebujem akurat,aby vedeli zhodnotit moj a babatka stav a strucne vcas mi oznamit aka je situacia. a potom zas klud (je mi jasne,ze ked bude dalsich 5 zien kricat ,tak vela kludu nebude,no mne ide o to,aby za mnou vsetci nechodili ako havkovia,ja potrebujem svoj priestor)a nebudem si predsa platit 3 ludi(dula,pa aj lekar) a este aj za bobca zaplatim,aby tam vsetci na mna pozerali a dbali na to,aby som co najvacsi klud mala. 😀to by bolo viac nez divne 😀 a hlavne kde by som na to vzala? 😀 😀 😀 podla mna by bolo idealne,keby dula bola sucastou porodov.mozno nie idealne,ale bolo by fajn,keby vzdy na oddelni bola dula,ktora by sa venovala tej rodicke,ktora by ju chcela.neviem ci by to bolo mozne,niekedy by asi nemala moc roboty a inokedy by bola na roztrhanie,no myslim,ze nejaka moralna pomoc pre matky by tam mala byt.
a jednoznacne suhlasim s tym,ze len milym a slusnym spravanim clovek docieli co chce.ziadne arogantne buchanie sa do hrude,ze ja som si na nete zistila toto ci hento a vy to musite splnit,lebo aj ten ci henten zakon je na mojej strane-tak toto nikomu nepomoze 😕 😀 usmevom a milym slovom clovek vela dokaze 🙂
@dulkagabulka v zásade by sme nemali sa ponižovať prosíkaním o veci, na ktoré máme samozrejmý nárok. Toť môj názor. Samozrejme že žiadosť sformulujem slušne, aj poďakujem, ale žiadosť je iné ako prosba- doprosovať sa a vyjednávať nebodaj uplácať....to je úplne zle
@bobocka máš veľmi málo skúseností na to, aby si mohla povedať že len milým správaním niečo dosiahneš. Niektorí zdravotíci sú takí trubadúri a totaliťáci že s nimi pohne len opečiatkovaný list. A nie bububu že čítala som na internete. Čierne na bielom, pozdrav od právnika. A niekedy ani to nezaberie a ostane len súd. Kde tam milé slovo.
Ahojte. Prosim vas, poradte, ako je to s prilozenim dietatka po porode? zo skusenosti od nas nie je problem prilozit este neumyte k prsniku ale len na par minut a potom si ho beru sestricky do parady - umyju, meraju, zabalia, odnesu... Matka musi lezat 1 hod na pozorovanie na operacnej sale. Ak chcem mat dietatko pri sebe po narodeni a nechcem aby ho hned umyvali - ako to funguje? Mam si pytat tak, ze by som ho chcela mat neumyte aspon 2 hodky pri sebe? Potom umytvanie a vazenie? Ako je to dobre? Mam si doniest pre dietatko nejaku decku alebo osusku na prikrytie? Dakujem pekne za rady. Idem pisat svoju ziadost do porodnice a chcela by som si to sama co najlepsie ujasnit.
@ginepra prečítaj si čast 56. tu:
http://www.health.gov.sk/swift_data/source/doku...
a skus si pozriet aj tu v tejto teme..viackrat sme o tom pisali
na začiatku temy pisala pekne @quaxi
samozrejme, najdeš tu prispevky od bubulky, ktora to riešila razne a pochodila..obdivuhodna to žena 🙂
najdeš tu vela inšpriracie
o tom,čo si treba zobrat, nuž to je od porodnice k porodnici ine..su porodnice, kde je to už bežna prax a tam ti poradia..tam kde to bezna prax nie je, si treba priniest par plienok na utretie babatka, ponožky, bavlnene čiapočky /aspon 2/, teplu prikryvku...
@ginepra Ahoj moja, myslím že v tomto Ti pomôže bubulka722, ona úžasne pochodila so svojou žiadosťou voči pôrodnici so všetkými úskaliami a vyhrážkami sa elegantne vysporiadala, mala to všetko písomne a riadne ošetrené, neostávalo im nič iné len ju tam "pretrpieť" 🙂 a plne rešpektovať. Obráť sa na ňu, ak bude mať čas isto Ti v IP poradí.
@dulkagabulka
@maggie2
dakujem idem snorit teda dalej 🙂
ja by som este prispela svojou skusenostou. Ako pise
@maggie2 netreba prosit, treba si byt vedoma svojich prav.
Mne bolo casto povedane - Ale to musite absolvovat (vysetrenie). Moja odpoved - Pan doktor, velmi dobre viem, ze nemusim.
To nemozte odmietnut (vysetrenie, lieky). - Velmi dobre viem, ze mozem.
To musime spravit (nejaky zakrok, podanie liekov) - Nie, vy to nesmiete kym s tym nebudem suhlasit a ja NESUHLASIM, kym mi nebude vysvetlene naco je to dobre a ake su rizika.
Vacsinou po tychto uvodnych "tancekoch" sa so mnou zacalo jednat ako so slobodnou mysliacou bytostou. Prestala som byt "zlatinko" a zacala som byt oslovovana titulom (nie zeby som si nato potrepela). Zrazu to slo aj sa predstavit, aj podat ruku, aj vysvetlit aj respektovat odmietnutie.. Ale zial tie tanceky na zaciatku boli takmer vzdy (cest vynimkam).

@melideli
u nas som mala na mysli porodnicu v nasom meste...