icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

maggie2
19. aug 2011

@zuzi118 správna asertivita + + +

pici
19. aug 2011

@maggie2 charta prav to nevymedzuje, ale interne pravidla nemocnice ano, tak bud sa prisposob alebo chod rodit niekam inam, @deticky123 rodila 3 krat a 3 krat spokojna, povedala doktorke svoju predstavu a bola dodrzana, v obycajnej nemocnici v galante. pochybujem ze keby tam dosla jak velka voda, ze toto toto chcem a toto toto nechcem a ked to tam nebude, tak pridem s listom od advokata a predtlacenym trestnym oznamenim atd.
chore je nutit rodicku do veci, ktore su rutinne, ale chore aj chovat sa ako majster sveta, ohanat sa zasadami WHO a citit sa mudrejsie ako doktor. fakt ma niektore prispevky normalne nechavaju s otvorenymi ustami.

maggie2
19. aug 2011

@pici si prečítaj chartu práv pacienta. Jasne že o tom hovorí, že rodičká má na to právo na doprovod. A SR sa zaviazala chartu práv dodržiavať. Nikto tu nehovorí o drzej papuli. Koľkokrát to treba ešte (jednotlivo) vysvetľovať? Nehovorím, že treba dôjsť s listom od advokáta vopred. Neprekrucuj moje slová. Hovorím, že ak nedôjde k dohode, tak až potom si treba zadovážiť písomné doklady ako dôkazy.

maggie2
19. aug 2011

@pici to nie je o súboji že kto je múdrejší. Ale keď narazíš na idiota v bielom plášti ktorý si zjednošuje svoju robotu dávaním nezmyselných príkazov a nariadení, má človek plné právo ohradiť sa.

pici
19. aug 2011

@maggie2 eviem proste pridem sem po case a zase to iste sa melie. v charte je napisane kolko ludi moze byt doprovod? je to tam vymedzene?a ty predsa mozes mat doprovod, ale hadam vies akceptovat, ze cim viac ludi, tym horsie pre lekara, tym menejj sterilne prostredie. a navyse.- to je porod. tak vyber si jedneho cloveka , to nie je oslava ze cela rodina sa zide..... tolko moj nazor., a navyse, da sa vybavit aj viac ludi. len treba chciet

pici
19. aug 2011

@maggie2 ale preco by som na takeho vobec mala narazit? ved idem rodit k lekarovi ktory ma x rokov pozna. tak preco by mal byt arogantny a robit nezmyselne veci? ja stale nechapem.

maggie2
19. aug 2011

@pici Práveže o tom to je. Nerozumieš? V charte nie je vymedzený počet osôb, čiže to značí že nemôžu argumentovať nemocnice že môže byť len 1 osoba. Nemôžem akceptovať, že čím viac ľudí tým horšie pre lekára, tým menej sterilné prostredie atď. Toto sú predpotopné argumenty, ktoré v dnešnej dobe nemajú platnosť, tak ako zákaz nosenia kvetov na izbu, či ukazovanie bábetiek len cez sklo. Všetky nemocnice na Západ od Slovenska tieto absurdity dávno zrušili.... Odvolávanie sa na hygienu je iba zlý vtip, pretože nemocnica je semenišťom baktérii sama o sebe a nie od sprievodných návštevníkov. Samozrejme že väčšina rodičiek chce (napríklad aj ja, nepotrebujem prítomnosť druhých osôb) byť pri pôrode "sama", ale treba rešpektovať prípady, keď rodička chce sprievodnú osobu alebo i dve (naporíklad svoju matku i partnera). Nie je to nezvládnuteľná a nákladná vec, všetko sa dá šikovne zmenežovať, len sa musí chcieť.

maggie2
19. aug 2011

@pici lebo vidíš svojho lekára a seba. Ale toto je téma nie o Tebe ani o Tvojom lekárovi, ale je to téma všeobecná. Nie každá žena vie kde bude rodiť, a s kým.

maggie2
19. aug 2011

@pici Ty vieš že mnohokrát som sa Ťa zastávala, keď sa do Teba pustili z dôvodu, že rozprávaš o veciach, ktoré si ešte ani neprežila a nezažila, o veciach o ktorých len predpokladáš že to tak je alebo bude a pod. Ale skutočne - nemáš v mnohom PRAKTICKÉ skúsenosti, aby si mohla niečo tak jednoznačne hodnotiť.

veve39
19. aug 2011

@pici uplne s tebou suhlasim...
toto ohananie sa chartami prav, advokatmi, policiou (unos dietata ak personal nepovoli skin to skin) by bolo az smiesne, mne to vsak pride skor zalostne...
charta prav je ramcovy institut, nemocnica ho musi dodrziavat, avsak na "drobne" sa rozmeni v internych predpisoch, ako je to v pripade aj inych legislativnych usmerneni...ak raz ma nemocnica v int.predpisoch povolenu pritomnost jednej osoby, nijako tym neodporuje charte prav...takze vyhrazky "papierom od pravnika" nie su namieste...
priklad - zena si zmysli, ze bude pri porode 10-clenny amsabel - porodnica porusuje chartu prav pacienta ak to nepovoli ? asi ano, podla logiky niektorych prispevkov....

ak zene skutocne zalezi na pritomnosti 2, ci viacerych osob, tehotna je predsa 9 mes. a ma dost casu na to, aby si vybrala porodnicu, ktora jej toto umoznuje
tyka sa to rovnako aj skin to skin, moze si 9mes.vyberat porodnicu, rozpravat sa s primarmi, lekarmi, preverit si, ako budu jej poziadavky, ci porodny plan respektovane a v SR je dost porodnic, kde urcite dostane co si zela.....netreba robit bu-bu-bu pravnikmi, policajtami

len tak na okraj - ja byt primarom odd., ci prednostom kliniky - skutocne straaaaaaasne by som sa bala trestnopravnej zodpovednosti, ze som neumoznila rodicke 2 ci viac osob pri porode
straaaaasne by som sa bala taktiez toho, ze bude privolana policia, a "trestnopravne stihanie" lebo sme rodicke "uniesli" dieta....
pri takomto postoji si viem predstavit niektorych lekarov, okrem toho ze sa pobavia, ze to zene "just" neumoznia...a moze sa s nimi potom sudit - iste jej to pomoze, v stave nasej justicie.... 😎

a pritom zena moze rodit v kazdej porodnici a ako uz bolo pisane, su porodnice v SR, kt. umoznuju viac osob ako doprovod....

ja nie som proti prirodzenym porodom a moznosti volby, len mi prekaza nazorovy trend v tychto kruhoch, ze zdravotny personal je nieco skostnatele, neprofesionalne ...a najvacsou autoritou je to co povie dula, ci laktacna poradkyna (nic proti nim, ich cinnost je pre mnohe mamicky iste zasluzna)

maggie2
19. aug 2011

@veve39 tak to si trafila klinec po hlavičke, pretože - áno - primári a prednostovia sa "straaaaaaaašne" boja trestoprávnej zodpovednosti !!! A prečo? Lebo sú nedotknuteľní (sú "len" zamestnanci a v prípade sporu sa súdi nemocnica a nie oni,a keby aj - znalci sú buď ich kolegovia kamaráti, ak nie manželky či iné spríbuznenosti, dokonca i politické a podnikateľské - málo máme takých ktorí by sa venovali čisto len svojmu povolaniu, veselo podnikajú a politikárčia!)

Upozorňujem Ťa iba na jedno, inštitúcia, ktorá si robí smernice, ši pravidlá, ktoré sú v rozpore so zákonom, alebo konkrétne s chartou práv pacienta, tak takéto pravidlá sú NEPLATNÉ a pacient sa ich nemusí držať.

Máš zvláštne predstavy, že dokonca akoby zlomyseľne pripúšťaš, že lekári sa "JUST" na takej neposlušnej rodičke "POBAVIA" - čo je absolútne neprípustné. Lekár sa musí odosobniť a nesmie pristúpiť na osobné konfrontácie a vyrovnávanie si účtov - však počkaj, keď Ty takto... je to prízemné a úbohé.

V poslednom odseku čo spomínaš, je čiastočne opodstatnen é, ale prečo tá situácia vznikla? Spôsobil si ju zdravotný personál sám, dôveru nemá totiž automaticky, dôveru si musí budovať. A bohužiaľ mnohí tú dôveru pacientov nemajú (pravdu povediac ani o ňu nestoja, lebo sú zvyknutí na direktívne jednanie) alebo ako som naznačila ani sa o dôveru nesnažia. Všetko sa vyvíja, a keby tento tlak pociťovali lekári konštruktívne, ľahko by sa dôvera dala napraviť. Ale byť ješitným a stále trvať na nevoľníckych praktikách na pacientkach počas hospitalízacie (sem tam niektorú "omilostnia" v rámci pooskytnutia nejakej "výhody" ktorá by vlastne mala byť samozrejmosť, a vyžadujú nekonečné ďakovanie), to riešenie nie je.

pici
19. aug 2011

@maggie2 vies to je ako viera a cirkev, tiez su to dve odlisne veci. cirkev si bibliu a jej vyklad vylozila po svojom a spravila si aj interne pravdila. to je to iste ako charta a nemocnica. proste ty nemozes cakat, ze ty prides do nemocnice a oni sa poseru, lebo v charte nie je vymedzeny pocet, tak vy tam dojdete cely ancabel. ty si lekarka? ze vies objektivne posudit, ci su to predpotopne alebo nepredpotopne argumenty? ja nie som napriklad. a predpotopne mi to nepride. vsade na zapad sa rodi inak. ved chod rodit tam. vsade na zapad sa aj za ine peniaze robi a neznamena to ze moj sef mi da vyssiu vyplatu.

jasne ze tato tema nie je o mne a mojom lekarovi, v galante je dalsich 7 inych doktorov s rovnakym pristupom. nie kazda zena vie kde a s u koho bude rodit? prepac ale to je len jej problem. kazda normalna zena ide rodit k svojmu lekarovi, teda aspon co ja viem a v mojom okoli kamosky co rodili..... takze ocakavat ze ja pojdem rodit na verim boha do kosic a budem cakat ze moj porod bude fantasticky s cudzim lekarom, ktory ma nikdy nevidel, nepozna ma, nebol so mnou pri mojom tehotenstve... tak to mi pride akoze na vsetko serem ale ked dojdem rodit, tak tak bude ako ja poviem. a to je tiez odvecio

dulkagabulka
19. aug 2011

@maggie2 lepšie by som to nedokazala povedat 🙂

@veve39 dieta patri rodičom...a to čo som napisala s tou policiou, sa nejednalo o skin to skin, ale o zbytočnu speraciu zdraveho dietatka od zdravej matky...v takej Banskej Štiavnici žiadne novorodenecke oddelenie neexistuje a zdrava mamina nie je od zdraveho miminka separovana vobec......
a to,čo pišeš, že žena si ma vyberat nemocnicu podla toho,čo jej ponuka, ti len tolko napišem- každa žena nema penažne prostriedky na "porodnu turistiku"....tiez nesuhlasim s @pici,ze kazda normalna žena rodi pri "svojom "lekarovi ..a požiadavky, ktorých má oporu aj v zákone, je povinná dodržat každá nemocnica- nevidim dovod,prečo by žena mala chodit 300-km od svojho bydliska a 2 tyzdne pred terminom tam platit hotel - len preto,lebo v tej nemocnici pracuje primar, ktory JE pristupny požiadavkam a v nemocncii v meste v ktorom byvam je vedenie,ktore pristupne nie je....

každa "normálna" žena by mohla príst do nemocnice s doverou vo svoje telo, svoje dietatko a v konečnom dosledku s doverou v personal, ktorý jej pomože, keby sa niečo pokazilo..

veve39
19. aug 2011

@maggie2 trochu som spolupracovala pri vytvarani internych postupov u mojho zamestnavatela v ramci zakonov, aj ked nie som pravnik, ale ekonom, takze ak si nemocnica stanovi JEDNU osobu, urcite nekona v rozpore so zakonom - to by bolo, ak by zakazala pristup aj jedinej doprevadzajucej osobe.
To je presne rovnaky princip ako zakony vs vyhlasky - vyhlaska "rozmenuje na drobne" a upresnuje platne nalezitosti v intenciach zakona.
Viac sa s tebou o tom nebudem dohadovat, nemam na to cas, ani chut.

To ze prislusny lekar sa straaasne "zlakne" vyhrazok pravnikmi, ci policajneho vyjazdu a skor sa zatne a nepovoli poziadavku je podla mna dost pravdepodobne - urcite nie kazdy, ale iste sa taky najde.
Tak to proste chodi, aj oni su ludia a "papiere od pravnika" (uplne odveci, kedze nemocnica na 100% chartu ak dovoli pritomnost 1 osoby neporusuje) iste nepridaju na dobrych medziludskych vztahoch.

Tento militantny postoj pri zblizeni sa 2 svetov - predstavitelov medicinskeho sveta a zastancov prirodz.porodov urcite nie je spravna cesta pri dosiahnuti vzajomneho porozumenia a otvorenia sa zelani rodicky.
To pausalne pohrdanie zdrav.personalom ci stavanie sa do bojovneho postoja nie je urcite prijemne ani zdravotnikom a vytvara zbytocnu averziu voci zastankyniam prirodz.porodov.
Ja som mala v tehotenstve, pocas poradni aj operacneho porodu, taktiez v sestonedeli velmi dobru skusenost s lekarmi, ich profesionalitou a ludskym pristupom.
Takze nie je vsetko len cierne a biele....

maggie2
19. aug 2011

@pici úbohosť nad úbohosť, čo sem motáš bibliu. A keď sa Ti nepáči výplata, čo s tým má charta práv pacienta? Vstaň prestaň brblať, a choď tam, do Rakúska, Nemecka hľadajú zdravotné sestry aj lekárov, a dajú Ti i lepší plat, ale potom moja milá, raz sa na Teba posťažuje babička, že si jej odpapuľovala a doniesla namiesto ananasového jogurtu jahodový. Výpoveď máš vo vrecku.

Tak to Ťa jeduje malý plat že máš v zdravotníctve. To Ťa oprávňuje zaobchádzať s pacientami ako s handrami? Choď robiť potom inde. Slobodná krajina.

Okrem toho, môžem Ťa ubezpečiť, že v Rakúsku je o rodičky inak postarané a neplatia ani cent navyše. A to kapitalistická krajina a štát im preplatí celý pôrod. Žiadne príplatky za CR na želanie, žiadne príplatky za prítomnosť partnera či viacerých osôb pri pôrode, žiadne príplatky za epi. Akurát že vázu pri odchode by si sama mala po kvetoch umyť (nie je to síce nikde povedané, ale očakáva sa)

Keď si klikneš na hocktorú stránku rakúskych pôrodníc, všetko popísané tak, že vidno že pacientky sú klientky, ubezpečenia, že všetky iindividuálne želania, ak bude možné, budú sa snažiť splniť. A klikni si na slovenské stránky. Strohé chladné upozornenia, príkazy zákazy čo sa smie čo sa nesmie šo sa musí. Dovi dopo.

veve39
19. aug 2011

@dulkagabulka to je problem, ze vy idete do extremov - reagujem na tvoj posl.odsek, cize zena nema bezne doveru v lekarov, k tomu ze zasiahnu ak by sa nieco pokazilo ????? ak nie su tito v kazdom kroku stotozneni s dulou ?????

vies, absolvovala som predporodny kurz vedeny jednou dulou a jednou lakt.poradkynou - ako tehotka, prvorodicka som nemala sajnu, ako to chodi
kurz mi dal mnoho cennych informacii, co a ako s babom, s kojenim, avsak co mi velmi prekazalo, vsetky buduce mamicky boli uz ockovane tym, ako im personal nevyhovie, ako sa vsetko v porodnici robi odveci, nespravne, v rozpore s oodporucaniami s WHO...no uplne jednostranne masirovanie...a take neumyselne stavanie buducich mamiciek do bojovej pozy
clovek aby sa potom do tej porodnice bal ist
moja skusenost s ludskym, profesionalnym personalom v porodnici aj na sestonedeli bola pritom uplne ina....

melideli
19. aug 2011

to je hrozné, budem musieť prestať chodiť sem na server, lebo zbytočne znervózniem a budem sa báť otehotnieť.
Ako krásne veľa z vás píše o charte práv pacienta. ja viem veľmi dobre čo v nej je. pracujem v legislatíve. a veľmi dobre viem aj čo je trestný čin. ale asi by tu neboli rozsiahle debaty o pôrodoch, keby naše zdravotníctvo rešpektovalo práva pacienta.

zaujímavé je, že keď si prečítam príspevky nejakej duly, lekárky či sestričky, tak jasnééé charta práv pacienta, pekne poprosiť, všetko sa dá, lekári sú od toho aby oduševnele plnili svoje poslanie. prosím vás pekne, mám v rodine dosť lekárov (náhodou takých čo plnia oduševnele svoje poslanie), viem ako to chodí u ich kolegov.

žijeme na slovensku :o( a že úplatkami sa nič nevyrieši iba zhorší? tak dovoľte, aby som zasmiala. lekári sú už dávno zvyknutí na úplatok. jasné, je to opovrhnutiahodné a prispieva to k dnešnému alarmujúcemu stavu pôrodníctva, ale nie som na hlavu padnutá. Keď chcem rodiť dôstojne a intímne ako žena, ktorá má svoje práva a nie ako kus mäsa, ktoré musí robiť čo sa jej povie a na akúkoľvek požiadavku dostane odpoveď, že: ,,to sa u nás nerobí. a chcete ohroziť svoje dieťa?" tak sa to bez peňazí nezaobíde. Neodvratne spejeme k tomu, aby do zdravotníctva zavítal trhový mechamizmus, ja som len rada. aspoň sa mňa bude hľadieť ako platiaceho zákazníka, ktorý má práva a želania. tak by to malo byť.

naopak keď si prečítam príspevky skutočných žien čo rodili v skutočných podmienkach, málokedy je tam napísané: ,,lekári ma o všetko informovali vopred, ponúkli mi alternatívy" , alebo ,, bolo rešpektované že si želám mať pri sebe ďalšie osoby" ,,nevzali mi babatko po pôrode preč bez opýtania"

tak. teraz cakam sprsku kritiky, len smelo do toho. nehanbim sa ze som realista

maggie2
19. aug 2011

@veve39 ako vidím, si asi jedna z tých čo si všetko povybavujú po známosti a potom vykrikujú aké boli spokojné, aký bol personál milý a ústretový. Nie každá má známe meno, riaditeľa bývalého kolegu, či manžela s tými správnymi kontaktami. Nikto paušálne personálom neopovrhuje. Faktom je, že je to skôr naopak. Dôkazom je enormná nespokojnosť pacientov na Sk, s každoročne stúpajúcimi sťažnosťami sa na nedôstojné zaobchádzanie a neetický prístup.

maggie2
19. aug 2011

@melideli naivná predstava že uplatím lekára, a všetci budú ku mne milí. On sa s nikým nepodelí a Ty si počas pobytu vystavená a odkázaná na viac osôb než je len ten jediný lekár. Minimálne 10 ďalších, keď rátame aj striedanie služieb. To už by sa Ti oplatilo zacvakať si ako súkromný klient pôrod v zahraničí. Okrem toho dávanie úplatku je trestný čin, nie len príjmanie. Tadiaĺ cesta nevedie, nehovoriac o demoralizovaní celej spoločnosti.

veve39
Odpoveď bola odstránená
maggie2
Odpoveď bola odstránená
danu
19. aug 2011

Svoje osobne spory si vybavujte cez ip, nie v teme, inak bude tema zavreta!

maggie2
19. aug 2011

@danu nemám osobné spory, to že táto téma za krátky čas má už toľko stránok, svedčí o úboho nízkom pacientskom právnom povedomí rodičiek. Slováci sú celkovo asi ustráchaný národ.

ginepra
19. aug 2011

podľa mňa tu mamy nehľadajú až tak právne návody. ak áno, tak sa opýtajú... ja som sa pred časom obrátila @meggie na Teba s prosbou o radu, keď som mala problém, poslala som Ti poštou prefotené dokumenty... ale konkrétne si mi nijeko nepomohla... nevyčítam, ken konštatujem a prosím, nerýpajte tu už do seba. téma je asi najmä pre maminy, čo idú rodiť...

maggie2
19. aug 2011

@ginepra nemohla som Ti ani inak pomôcť, preposlala som Ti v IP iba rady, čím môžeš argumentovať ak dôjde na vec, alebo neposlala? Ja nemám žiadne kompetencie, nakázať nejakej inštitúcii to alebo hento. Takisto som Ti poradila ohľadne pôrodného plánu kontaktovať sa na bubulku722 prostredníctvom IP. Disponujem materiálmi od nej, ale diskrétnosť mi nedovoľuje ich preposielať, preto som Ťa odporučila priamo na ňu.

tamoulik
19. aug 2011

Nemam precitanu celu diskusiu, ale rodila som pred pol rokom, nedala asi ani cent uplatku, nechala som si pred porodom podpisat porodny plan, ktory bol do bodky dodrzany, ak chceli urobit nieco proti, vzdy sam a spytala porodnicka a vysvetlila, preco by to bolo lepsie ci nevyhnutne...
Mam na druhy porod krasne spomienky, krajsie ako na prvy napriek tomu, ze prvy boli z epiduralkou, druhy absolutne prirodzeny bez zasahou. Neohanala som sa ziadnou chartou prav, iba porodnym planom. Takze sa to da, mala som dieta skin to skin cely cas, zazila som samoprisatie, dieta bolo dokopy odo mna prec asi 25 min...

maggie2
19. aug 2011

@tamoulik je mi to jasné, ale keby Tvoje pacientske práva neboli zaručené zákonom, ktorý Ti práve presadenie vlastnej vôle pri istých úkonoch umožňuje, tak keby nebolo toho zákona a charty tak by Ti povedali, že s Tvojim pôrodným plánom si môžeš vieš čo...

Stále sa nejako tu všetci nerozumieme. Otázka témy predsa znie, čo môžem ako rodička odmietnuť. A to nie je o tom, čo si myslím ja, čo si myslí lekár, ale čo hovorí zákon. A zákon hovorí, po lopate povedané že pacient má právo odtiaľ potiaľ a lekár má právo takisto odtiaľ potiaľ. A ostatné je len rečnenie a debatovanie.

wieruss
19. aug 2011

@tamoulik tak to mas stastie... lebo su nemocnice kde mozes prist aj s 10 porodnymi planmi a poslu ta akurat tak do prdele 😠 a nepomozes si... a budu sa k tebe spravat ako k poslednej socke, lebo zrovna taku maju naladu ... pokial si nezaplatis napr. nadstandard 😖 smutne ...

jussti
19. aug 2011

mne tato cela diskusia dala velmi vela ... velmi mi pomohli osobne zazitky bab a co sa im podarilo dosiahnut spravnym argumentovanim, neviem, ci sa aj mne podari to iste ... len dufam 🙂 🙂 🙂 🙂 a dakujem im 🙂 🙂 🙂 tiez som si hladala kopec veci na nete a dost dlho, ale nedalo mi to tolko ako vlastne skusenosti 🙂