Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@ninan2 jaaaj,tak teda 😉 sa mi hned nezdalo,ze by si sa dobrovolne dala na 4 hodinovu jazdu autom pocas kontrakcii.tak bambulka sa poponahlala 😀 vsak ona najlepsie vedela kedy je jej ca a vidis ako super ste to zvladli 😉 a ako je to prosim ta s tym pobytom na "hoteli" par dni pred porodom?aka je tam kapacita? kolko sa za to plati.ako dlho tam vlastne maminky mozu ostat? ake su izby? rovno uz aj pre partnera,ci ako ? sa pytam ako pipi,no fakt netusim ako toto tam maju podchytene 😕 a ty si vlastne daco platila za porod?
@estterka ano to su velmi smutne,nestastne tragedie,aj my mame v rodine predcasne narodene dvojicky,zlate nase su postihnute,milucke dievcatka,mamicka prisla uz neskoro do nemocky,aj ked sa okolo nej zbehlo kopu doktorov,jedno porodila spont,druhe cisar,narodili sa so zdravotn nasledkami,lekari spravili maximum,ako som uz spomenula omyl z nedbanlivosti,alebo zanedbanie lekarskej pomoci,starostlivosti je ina tema,velmi vazna a citliva ☹
@elephant Ahoj, tvoj prispevok ohladom rodenia s plodovou vodou ma zaujal. Prveho syna som rodila neinformovana, vody pretrhli asi 2h pred porodom, kontrakcie boli dost bolestive, ale po epidurale ok. Druheho som rodila pred 6 mesiacmi, porod bol prirodzeny, bez umelych zasahov, nadhera, vodu som nedala pichnut, ale ked ma uz tlacila na konecnik a chcela som rodit, tak mi nechceli dovolit tlacit, ale ze ked im dovolim pustit vodu, tak mozeme hned rodit, tak som nakoniec dovolila a za 20 min bol na svete. Ale potom som citala, ze aj bez toho by to islo, takze pri tretom by som chcela skusit (ak teda neodtecie sama) aj bez pretrhnutia. O kolko sa tym moze predlzit porod? Je to bolestivejsie ci preco musia tu vodu pichnut , aby sa mohlo rodit? Dakujem za info
@tamoulik Vodu nemusia pichnúť vôbec, neverím, že sa tým pôrod urýchli. Ja ako som mala pocit na tlačenie, tak som šla tlačiť, a na maximálne 10 zatlačení bola dcérka na svete. (Tých 10 verím, že je s rezervou, verím, že to bolo menej...) Rozhodne to s vodou nie je bolestivejšie, povedala by som, že práve naopak. S nepretrhnutým vakom je to šetrnejšie pre dieťa, práveže si myslím, že keď ide von i s celým vakom, tak lepšie "kĺže", a je to šetrnejšie i pre ženu.
Vodu pichať fakt nemusia, dieťa vyjde von i tak, akurát mám pocit, že mne to PA trhala, keď už bolo hlavička (zrejme skoro celá) na svete, a potom mi hovorila, že mala trochu obavu, že by si malá už lokla vody... No, nakoľko to bola opodstatnená obava, to neviem, keďže sa deti často rodia do vody... A zvieratám v prírode to tiež nikto netrhá... 🙂
@tamoulik
@elephant
Ja som nedovolila pustit vodu, velmi ma prehovarali, ze si ma nevezmu na zodpovednost, vraj pri kontrakcii sa moze odtrhnut placenta s celym vakom blan, preto vraj standardne pri otvoreni na 7 pustaju vodu... Ja som nedovolila a oni z toho boli dost v strese. Potom som sla rodit a na prvu kontrakciu som pretrhla vak blan a vsetkych tam ostriekala 🙂, na druhu kontrakciu vysla hlavicka a na tretiu bol maly cely von...🙂 Vraj keby som dovolila to pustenie, tak maly vyjde von uz o nejaku hodinku skor...
@bobocka Ahoj, na tom hoteli v BS su myslim len 2 izby, da sa to dopredu rezervovat, ale na aky dlhy cas to neviem... Izba stoji 15 EUR, tak isto ako nadstandart v porodnici. Tych je tam tusim az 8 k dispozicii. V oboch moze byt aj partner aj deti pripadne... Ja som bola hospitalizovana 4 noci, cize sme platili 60 eur, nic ine navyse som nemala (ako napr. zazmluvneneho porodnika).
@ninan2 teraz som si to poriadne prezrela a 33,50euri je u nas v bb nadstandard izba a to veru na 5 dni asi nebude.urcite je ta suma na noc a to potom fajna sumicka vyjde 😠 .zaplatiti si porodnika je 232,50euri a pa je 62,50euri. a za partnera pri porode 33,50. a pise sa tam,ze sprevadzajuce osoby mozu ostat s matkami od prichodu do porodnice podla okolnosti-no a neviem ake okolnosti to ich ostanie ovplyvnuju 😕
@bobocka no ked nemas nadstandart tak samozrejme neplatis vobec nic, akurat je tam ten partner pri porode, za 15 EUR. Ak mas nadstandart a je tam ubytovany aj on, tak je sprevadzanie zadarmo 🙂 Tymi okolnostami sa mysli hlavne pritomnost inych rodiciek na cakacke (a to sa mozes spolahnut, ze tam vzdy nejaka bude), vtedy partnerov nepustaju... az potom na salu. Aj to bol 1 z dovodov preco som sla do BS, tu v BA nebola sanca, aby bol so mnou manzel od zaciatku, a to som povazovala za dost dolezite, a naozaj mi aj dost pomohol...
@ninan2 to preco je to tam take lacne? vsak to je porodnica,ktora je siroko daleko vyhladavana a mozu si dovolit veru cennik navysit 😕 zeby konecne niekto pochopil,ze na rodickach sa zarabat neslusi? 😀 😀 😀
ja som prisla do nemocnice a kym malemu ozvy merali a mna kontrolovali a papierovacky sa robili,tak bobco bol platit a ked sa vratil,tak ma uz rovno na salu rodit davali,takze u nas to bolo nacas. a okrem mna len jedna ciganocka rodila. 🙂 a ja jednoznacne chcem ,aby bol bobco pri mne.sice ho tam cely cas nebudem potrebovat,vsak budem mat pa a lekara,ale ked uz si kurnik zaplatim 33,50 za jeho pritomnost,tak nech to nie je 10 min pocas tlacenia. 🙄 podla mna je to dost velka suma na to,aby tam tatino mohol byt cely cas 🙂 uvidime ake podmienky budu ked ja rodit budem.mozno aj to co som teraz napisala uz aktualne nebude.cerpala som z clanku pisaneho v marci tohto roku.ja budem rodit asi najskor buduce leto ci jesen(uvidime kedy zamiesime),takze dovtedy sa este veci pomenit mozu 🙂
Zaujimava sprava z Brna 😀
Žena vysoudila odškodné za nechtěný převoz do porodnice
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/133530-...
@didi35 Ešte k tej vode. Neviem, ako jej pustenie urýchli pôrod tesne pred tlačením. Možno áno, ale ja mám za to, že keď je vak celý, tak je to šetrnejšie k pôrodným cestám, že je to nejak "mäkšie", alebo ako to nazvať. Snáď ma niekto doplní a upresní.
Keď som hovorila, že to pôrod neurýchli, hovorila som o pretrhnutí blán v tých 4-5 cm. Raz mi jedna PA povedala, že sa to robí len kôli tomu, aby mala rodička pocit, že sa niečo deje ☹
@elephant Nie tesne pred tlacenim. V nasej porodnici standardne pustaju vodu, ked si otvorena na 7 a hovoria, ze to porod urychli o nejaku hodinku... Keby nepustili, tak ako mi povedali, riskuju odtrhnutie vaku blan aj s placentou a hrozi vykrvacanie... Podla mna sa to mozno raz niekde stalo a teraz to robia ako rutinny preventivny zakrok... 😒 Pustenie pri 4-5cm je podla mna prilis skoro!!! Chceli mi pustit aj tesne pred tlacenim, to by urychlili o nejakych par minut, lebo vraj hlavicka uz chcela ist von, ale vak ju znova posunul nazad. Aj tak som nedovolila... Tak mi povedali, teraz riadne zatlacite a prasknete vodu... a tak aj bolo. Maly bol vonku behom 2 minut!
Suhlasim s tebou, je to setrnejsie, ale nielen k porodnym cestam, ale hlavne k dietatku, lebo je stale obalene vodou a preto nie je v tiesni a vie spravne dorotovat hlavicku. Ak by pustili skor, tak nedorotuje, moze tam uviaznut, zacne sa dusit a hrozi sekcia - ako v mojom pripade pri 1. porode. Keby som vtedy vedela to, co viem dnes... ☹ ☹
@elephant Takze s tromi sa da???!! 😉 Ja mam niekedy dost s dvoma - tiez vekovy rozdiel 2 roky... Ale este si len zvykame, babatko ma len 2 mesiace... dufam, ze to bude ok... A mozno sa dam nahovorit este raz, chcela by som aj dievcatko... 😅 A ten porod bude potom ukazkovy 😉 budem tlacit pomalicky, tak sa ani nepotrham.. 😀 😀
No, keď je menší ešte len bábätko, a sú dvaja, to je asi to najhoršie obdobie 🙂 Neboj, to sa časom poddá, a keď budú starší, tak sa zahrajú spolu a bude lepšie 🙂
@didi35 ja som mala tri deti presne az 3,5 roka...teda najmladší sa narodil a o dva dni mala najstaršia 3,5 roka...
bolo to naročne,pre mna hlavne telesne-nejako som nezvladala to niekolkoročne nevyspatie sa , ale zvladla som...inak som si ich velmi uživala ked boli malički
@elephant
@dulkagabulka
Tak klobuk dolu!!! 😉 😀
baby dnes na markize v reflexe ide zase o pupocnikovej krvi....
@pici http://video.markiza.sk/archiv-tv-markiza/refle... tu ej ten reflex.podla mna je lepsie robeny ako reporteri na stv.nie je to vobec take utocne,su tam aj take aj hentake nazory. v podstate z toho zas rodic vyjde tak,ze netusi co je teda uplne najsamlepsie pre dieta. 😅
ja som stale za dotepanie,jedine v pripade,ze by mi to dotepanie dopredu razne zamietli a povedaliz,e to neprichadza do uvahy,tak by som dala odobrat pre vlastne potreby,nie do verejneho registra.mozno to znie sebecky.no takto by mal moj starsi syn v pripade potreby 25%sancu,ze sa ta krv pre neho ujme.ale stale som za dotepanie.toto by bola fakt len krajna moznost.
inak nech mi nik nehovori,ze na matku nie je dany tlak zo strany eurocordu pocas tehotenstva,ked jedna cela strana jej tehotenskeho preukazu patri uskladneniu pupocnikovej krvi.vzdy ked chyti ten preukaz do ruk,tak to na nu civi a ze ziaden natlak 🙄
@pici ja som nocny vtak 😀 😀 😀
ja si myslim,ze darovanie do verejnej banky zachranuje zivoty a prave to uskladnenie pre vlastne ucely ma najslabsie vyuzitie.lenze ak niekto povie nastavajucemu rodicovi-daj si odlozit pupocnikovu krv,mozno tak raz zachranis svojmu dietatu zivot-tak je jasne,ze v tom rodicovi sa nieco pohne a povie si,ze zozenie peniaze aj spod zeme,len aby malo jeho dietatko poistku.a propaganda typu-daruj zivot 2x-to jednoznacne clovekom pohne.ja som za dotepanie a napriek tomu to aj mnou pohne.tak si zober ako silno to potom vnimaju rodicia,ktori sa pre to rozhodli. 😖
je to prospesna vec a je uzasne ,ze veda je tak daleko,ze taketo nieco je vobec mozne,no aj tak sa neubranim pocitu,ze ide hlavne o citove vydieranie rodicov.informovanost od ceptry pre tych rodicov,ktori sa pre uskladnenie rozhodnu,je miziva.resp samozrejme,ze do rodicov su hustene len pozitiva a uz aktualna percentualna uspesnost a vyuzitelnost pri danych chorobach rodicovi ponuknuta nie je.a najvtipnejsie je to,ze ked chce matka darovat pup krv,tak musi mat porod bez liekov,musi byt uplne zdrava,jej dieta musi mat min 4kg,kdezto pre vlastne uskladnenie moze dat kludne aj alergicka ,astmaticka ( a neviem s akym ochorenim maminka)maminka,jej dietatko kludne aj okolo 3kg moze mat...nik jej nepovie,ze odobrate mnozstvo nebolo dostatocne.toto dvojite meritko hovori samo za seba 🙄

@zabka1124 v podstate ani ja nepznam osobne nikoho,kto by doma rodil na svk,ale tato kocka evv-no jej pribeh mam vpisany v pamati.krasne 🙂 nie tak davno som to zas skopcila na temu,tak si prestuduj par stran dozadu.mozno dva tyzdne tri je tomu-neviem,nemam prehlad v case 😀 je to dlhy pribeh.resp ked zbadas dlhansky prispevok,tak to bude ono 😀
do vody je fajn,no nie kazda tak rodit vie.moja kamaratka napr chcela rodit do vody,no ako vosla do bazenu,tak jej prestali kontrakcie a porod sa zastavil,tak musela ist von.a rodila zavesena na partnerovi 😀 fakt na nom visela 😀
ono vsetko ododna otehotnenia je take viacmenej "riskantne".niektore maminy beru prenatal vitaminy do konca tehu,ine vysadia po 3 mesiacoch,lebo sa boja,ze babo bude moc velike.niektore si v pohode dopraju pivko cierne ci deci vina,ine striktne nodrzuju spravne stravovanie a ku cole si ani nepricuchnu.niektore chcu rodit co najnaturalnejise,niektore aj doma,ine chcu ist do nemocnice a pozaduju epi a rozne tlmice bolesti-dokonca priam sekciu na poziadanie.niektore v pohode ockuju,ine sa ockovania bola ako cert kriza.niektore daju v 4 mesiacoch babu pribinaka,ine sa pri takom niecom chytaju za hlavu.teraz som sem dala riadne extremy a rodiely.len mne ide o to,ze to co jedna povazuje za spravne,tak na to ma ta druha opacny nazor.kazda vsak kona v presvedceni,ze to co robi je pre jej dieta a pre nu to naj.niektore nechcu o porode v nemocnici ani pocut a ine dobreze uz v osmom mesiaci pred nemocnicou nestanuju 😀(to je nadsazka samozrejme 😀) niekedy sa nemocnicny porod totalne domrvi a moze skoncit smrtou maminy ci babatka ci oboch a domaci porod moze prebehnut uuuplne bez komplikacii a krasne, a zas naopak.ja si myslim,ze kazda jedna rodicka ma 9 mesiacov na to,aby si vedela o porode a veciach s nim spojenych dostatocne vela postudovat a potom by mala mat pravo na zaklade svojich poznatkou a svojho presvedcenia sa rozhodnut akym sposobom ona teda chce svoje dieta priviest na svet.porod je velmi individualna zalezitost,to sa zovseobecnovat ani neda.kazda jedna sme ina,kazda jedna mame to svoje vlastne tehotenstvo,kazda jedna sme na tom fyzicky a zdravotne inak a kazda jedna prezivame porod a prichod nasho dietata na svet inak.preto ja fakt stale orodujem za individualny pristup ku kazdej jednej rodicke. 😉