Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@pici http://www.fertility.sk/riesenie-problemov/pora... na tom linku co som ti dala je aj poradenstvo,tak sa tam popytaj,ze kde a kto to robi,kto by ti pomoct vedel 😉
@bobocka som si mohla na to aj skor zmysliet... tak nevadi... urcite to neuskodi... dneska som na masazi citala o nejakej porodnici kde vsetky vecicky v tejto teme spominane riesia uplne vpohode.. aj dotepanie, aj skin to skin.. ibaze som si nazapamatala nazov. ale v sobotu ten casak omrknem :D
@pici je niečo ine tie tehu cvičenia..a niečo ine tie mojžišovej..viem,že som čitala o tom a že je velmi doležite ako sa to cviči- detaily su doležite doladit a na začiatku dozorovat...bolo by fajn najst niekoho, kto sa venuje špecialne tymto cvikom 🙂
@dulkagabulka ano gabi, myslela som to skor tak, ze mojzisovku cvicia v tom centre kde robila kamoska... jasne ze to nie je to iste... uvidime co v tomto smere budem moct podniknut...
@bobocka v sobotu to kuknem v tom casaku... a dam vediet.. ale pekne to tam pisali, ze ani babatko neumyju iba otru ak si to mamicka zela atd.. velmi pekne
a ano mate pravdu. treba hlavne psychicku pohodu a citim to tak, ze som ju nadobudla... / neskromna co?/
@pici no co sa tyka toho neumyvania deticiek hned po porode,tak to je uz vo viacerych nemocniciach.ja stale trpnem koli tomu oxytocinu,dotepaniu a skin to skin.kamaratka rodi o mesiac a bola v bb nemocnici prezentovat svoj porodny plan. a nechcela nic viac ako nenastrihnut ak nebude treba a neodlucenie od miminka od narodenia.teda skin to skin a potom rovno na izbu s miminkom. a obocia boli zdvihnute a tak asi do stiavnice idu.maju aj starsieho synceka(ma 2roky a 4 mesiace) a on teraz na maminke dost lipne a v stiavnici budu moct byt cela rodina spolu.,takze asi preto tam pojdu.takze z tohto celeho mi nevyslo vela pozitiv pre bb.no som jej poradila,ze nech si zazmluvni pa.je to dakych 60euri a dake drobne.vtedy nemozu v nemocnici namietat,ze sa babu daco stane tie dve hodiny na sale,kedze ona bude mat zaplatenu pa-teda zdravotny kvalifikovany personal,a ta pa da pozor na dietatko a ak by nahodou daco,tak ho potom do inkubatora daju.no neviem ako pochodila.az buduci stvrtok sa vidime.joj,cele zle ☹
Ahojte babky, prosím vás neberte to že rýpem alebo čo, len som sa chcela spýtať, zatiaľ som sa nikde nedočítala, prečo je vlastne tak dôležité bábatko po narodení neumývať? Dokonca som tu niekde zahliadla že aj 2 dni? Nejako mu to môže narušiť pokožku alebo niečo také? Či ide skôr o ten stres toho dieťatka hneď po pôrode?
@pici no ja neodmietam oxy uplne.len ho nechcem na druhu,ale na tretiu porodnu fazu ked uz.neviem preco sa musi rutinne podavat ked je zena na 7-8otvorena.hlavne ak porod krasne postupuje.ak uz ho velmi chcu napichnut,tak na porodenie placenty.ale ja fakt nechcem aby dotepanie pupocnika bolo po podani oxytocinu ☹
@dulkagabulka gabi ma vplyv oxi v poslednej faze a dotepanie pupocnika na babo? myslim nejaky fakt ze zasadny?
@halienka je to jemnejšie pre dietatko- jednak nema teplotne straty a druha vec je,že je po kontakte skin to skin osidlene matkinymi bakteriami čo je velke plus pre jeho naslednu imunitu
@pici neviem sa k tomu kvalifikovane vyjadrit 😉 nemam vysledky žiadnych študii...pocitovo by som tiez chcela bez oxy, všetko čo je v krvi matky ide okamžite cez placentu do dietatka- tam nie su bariery....tak prečo zatažovat jeho pečen /ktora bude tak či tak "skušana" rozpadom krviniek/ ešte aj cudzorodymi chemikaliami?
@bobocka
@dulkagabulka
ďakujem za odpovede, nemala som v tom ešte jasno 🙂
@dulkagabulka jasne, v tom mas pravdu. ale nejake zasadne vecicky sa tam neudeju podanim oxi...
gabi, a polopatisticky vyznam dotepania...? ja viem ze vela sa tu toho popisalo... ale rozdiel medzi dietatkom s dotepom a bez?
@pici Keď dieťatko zostupuje pôrodnými cestami z maternice, uskladní sa v placente okolo 66 ml krvi a tým sa uľahčí pôrod. Po narodení dieťaťa táto teplá okysličená krv začne prúdiť naspäť do tela novorodenca a počas niekoľkých nasledujúcich minút placenta odovzdá do tela dieťaťa dalšiu krv, až do celkového objemu 100 ml.
Táto krv sa volá placentárna transfúzia
a poskytuje krv plnú kyslíka a železa potrebnú na vyplnenie ciev v pľúcach, obličkách, pečeni, črevách a pokožke - všetky orgány ktoré sa nepoužívajú v maternici. Okrem toho obsahuje aj kmeňové bunky, ktoré sa neskôr premenia na nové krvné a imunitné bunky.
Placentárna transfúzia obsahuje v priemere 30 až 35 ml železa navyše pre dieťa, čo je objem, ktorý by sme získali zo 100 litrov materského mlieka!
http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/porod/loto... clanok,ktory mne zmenil pohlad na vec 😉 uz samotny lotosovy porod si dost dobre neviem predstavit v nasich porodniciach a osobne neviem ci by som sa na teke daco dala,no vyznam dotepania je tam uzasne popisany 😉
@dulkagabulka prepac,ze odpovedam dopredu na otazky,ktore su pre teba urcene 😅 😀 drobec spinka,tak tu vysedavam 😀
@pici a či je to pruser?? nuž...všetci sme tak prišli na svet..poslednych 60 rokov každy,kto sa narodil v nemocnici, bol predčasne "odamputovany"/tento vyraz použil profesor MUDr.Freyberg na prednaške v Zahorskej Bystrici/...ludske telo je schpne regeneracie,ALE prečo nedopriat telu to,čo mu patri...
@dulkagabulka
@bobocka dobre dievcata... pocujte. a pri cisarskom sa asi neda dotepat co?
@pici da sa aj pri cisarskom..davala som sem video o tom...doma ho najdem a pripnem sem
@bobocka @pici
myslim,ze je to toto video /momentalne nemam možnost prehrat,iba vidim obrazok/

@dulkagabulka no to mi je jasne... tak dufam ze niekoho najdem...