Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@dulkagabulka vies si predstavit ze pridem, ze dobry , mam cisarsky, ale chcela by som dotepat :D haha ale mozne to hadam je :D
@pici to ked na teba pri vaginalnom pozeraju so zdvihnutym obočim, tak pri tejto požiadavke by neviem čo sa zdvihalo..hehe..ale ked vidime na videu, že to už niekde IDE, je len otazkou času,kedy to pojde aj tu
@dulkagabulka no ja sa tesim ked ja budem tehu. a moj doky nech sa tiez tesi , lebo uz teraz ho zavalujem kadejakymi specialitkami :D
@pici ked mozem vstupit do toho tak mame spolocnu znamu kondi ona rodila alexka cisarskym a nechavala dotepat. lekar jej povedal ze nechali dotepat ci vsak tak naozaj urobil to neviem, resp ani ona to nemala ako overit. Akurat mi povedala ze s tou jej poziadavkou nemali problem, zavisi zrejme ako na vsetkych nasich ,,extra" poziadavkach -na doktorovi, nakolko s tym budu robit obstrukcie. .
@danka.chomka zajtra sa jej na to popytam . pride na vlasy :D
No ide o to, ze ked sa necha dotepat pupocnik,tak dietatko ma zasoby zeleza asi do jedneho roka, kdezto pri nedotepani asi do 6. mesiaca, preto potom teba masovo zeleninove prikrmy, kvoli zelezu..A este sa lahsie zacina babatku dychat, kedze nemusi ist hned na 100% plucami, ale este ma vela kyslika v tek dotepanej krvi...
@tamoulik Myslím, že pri nedotepaní pupočníka majú deti problém s nedostatkom železa oveľa skôr ako v 6 mesiacoch. Už v pôrodnici ho mala nedostatok väčšina bábätiek.
ahojte dievcence...tak my to mame za chvilocku uz fakt tu... uvidim ako budu dvihat obocie v mojom pripade 😀 nieco som uz presla s mojou porodnickou, bola k tomu naklonena az na jednu vec ...ale teraz ma dovolenku, tak ak sa drobcek ohlasi skor, bude pri mojom porode niekto z lekarov, co budu mat akurat sluzbu...
som odhodlana rodit bez epiduralky, oxytocin si tiez neprosim...ten oxytocin nestastny vsade pichaju lebo sa vsetci so vsetkym ponahlaju 🙄 nastrih nechcem aby mi spravili automaticky...co sa tyka babatka, velmi mi zalezi na dotepani pupocnika, skin to skin kontakte, nech ho nevyhnutne osetria na mne a potom po hodine-dvoch nech ho odvazia a podobne, ale hned si ho prosim naspat 😀...ale toto si myslim, ze bude najvacsi oriesok pre mna si to vybojovat... lebo ja som ten typ cloveka, co nechce byt problematicky a podobne 😅 no a ziadne kupkanie.. inak v Nemecku sa babatka nekupu v porodnici, mazok sa im vstrebe rychlo (v priebehu noci) a potom su ako okupkani... tak mi drzte palce 🙂 potom podam spravu, ako to cele dopadlo...ale uz aj muza som vyskolila, ze nech mi tieto veci ustriehne...😀
@chichinka s tym nemeckom mas pravdu, mojho syna sme 1.raz kupali, ked mal takmer 3 tyzdne. vsetko, co pises ako tvoje zelania, je tu uplne bez problemov presaditelne, dokonca podporovane lekarmi. takze ak budes v uzkych a budu ta tlacit do niecoho, co vyhovuje im, lebo je to ich dobra rutina, tak si spomen na to, ze 500km zapadne to funguje. a ked to funguje tu, bude to skor ci neskor aj na slovensku.
drzim ti velmi palce a pozdravujem 😉
@chichinka velmi drzim place.myslim,ze taky podobny porodny plan ako mas ty ma vacsina matiek,ktore o porode vedia trosku viac.velmi drzim palce,aby ziadne neprijemnosti zo strany zdravotneho personalu neboli a aby si mala super porod aky si predstavujes.rychly ,co najmenej bolestivy,splneny porodny plan a hlavne krasne zdrave miminko 😉 tesim sa na dufam pozitivne poporodne info od teba 😉
@chichinka v nemocniciach, kde to este rutinou nie je, je naozaj velmi velmi dobre mat pri sebe vyškoleneho a odhodlaneho tatina...
už sa stalo, že mamina prišla do porodnice a napriek od primarky dopredu podpisanemu planu od prijmu až do narodenia dietatka počuvala arogantne a posmešne poznamky, čo za somarinu to vymyšla...Otecko sa jej však zastala a hned po porode asertivne vyslovil želanie dat dieta skin to skin až vtedy poznamky prestali a dietatko tak dali...Mamička vravela,že ked sa pozrie spatne, ona by určite nemala silu vtedy niečo hovorit a obhajovat...Takže ešte ho ty len dobre zaškol...Doležita pre neho je otazka : Je babatko v poriadku? ...ak odpoved bude zniet ano,vie ,že si može stat za svojim.
Videli ste?
joj..treba si tuknut na datum 13,9,2011 Focus zdravie
@bobocka mala som ist povodne na Antolsku, no a idem nakoniec do Kocha. 🙂 bola som v oboch na obhliadke a vyhral Koch. Nie z hladiska wifi a inych veci, to mi ku stastiu veru chybat nebude, ale z hladiska ze k vacsine mojich poziadaviek sa vyjadrili vcelku pozitivne. napr. to dotepanie povedali ze nie je problem, aj porodnicka mi povedala, ze ona to robi vzdy...aj to prilozenie babatka - len tu to oni mali na mysli ze chvilocku a hned beru an osetrenie a ptoom vratia..a ja by som ten skin to skin chcela mat dlho predlho 🙂 (ak bude malicky OK samozrejme). ale pisala som si s jednou mamickou co rodila v Kochu a im sa taky dlhy skin to skin fakt podaril, vyhoveli im....😵 tiez rozhodlo aj to, ze vsade je naval mamiciek a mnohe lezia na gyn. oddeleni a podobne, ockov poslu prec a az na tlacenie ich vraj pustia...v Kochovi by sa to stat podla vsetkeho nemalo, ak sa fakt nieco vynimocne nezomelie...no a naval co ja viem tam zatial taky nemaju. tak snad sme sa dobre rozhodli. vsak potom vam napisem 🙂
@pici babulka dakujem 😉
@dulkagabulka dakujem Gabulka velmi za skusenost tej mamicky, budem na to mysliet a poviem to aj manzelovi. Uz som mu to vravela, ale zopakujem. lebo naozaj si myslim, ze to bude skor na nom, aby tie nase zelania ustriehol. jednak ze neviem ako to cele bude so mnou a zaroven ako sa poznam, ked na mna niekto skaredo kukne, tak aj zabudnem co som chcela 😀 ale moj manzel s nicim problem nema 😀 tak mu to dnes opat zdoraznim...
k tomu Focus - akurat to mam od vcera vecera rozpozerane 🙂
@chichinka joj,tak v kochu a tie prachy by si nemali ani usta otvorit proti tvojmu pp.fakt sialene prachy a to pytaju,no maminky odtial sokojne vo velkej vacsine chodia.teda ja osobne som este negativum nepocula.len ze na poradne sa caka dlho,ale k porodom som negativum este nepocula.preto si myslim,ze budes spokojna 🙂 no som zvedava co nam potom napises 🙂
@dulkagabulka vyborny je ten focus.presne toto potrebuje matka vediet pred porodom a nastavi sa na to dojcenie velmi pozitivne 🙂 joj nech uz je sobota 😀
baby kamoska , co ju spominala danka.chomka naozaj mala dotepany pupocnik pri cisarskom.. bez problemov na antolskej
baby tak dotepanie, neumyvanie babatka a skin to skin bolo v starej lubovni , dneska som omrkla ten casak

@dulkagabulka diky brona :D