icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

tamoulik
29. sep 2011

Dievcata - tehulky z BA, pripadne okolia - v pondelok 3.10. bude v Materskom centre Podunajske Biskupice, Latoricka 4 stretnutie s dulou a certifikovanou laktacnou poradkynou o 16:00 ako zaciatok Kurzu pripravy na porod, dojcenie a rodicovstvo, kurz sa budeme snazit robit co najviac individualne, aby sa kazda mamicka dozvedela informacie, ktore ju zaujimaju 😉 kurz bude prebiehat v priebehu oktobra.

tasiko
1. okt 2011

ahojte...zaujímalo by ma či môžem odmietnuť pôrod KP?

dulkagabulka
1. okt 2011

@tasiko nerozumiem trošku tvojej otazke? možeš konkrentješie?

tasiko
1. okt 2011

@dulkagabulka ahoj.Som mesiac pred termínom a malá je otočená KP./už asi 2 a pol mesiaca ju cítim takisto /Doktor sa vyjadril že je malá šanca že sa otočí,že jej môže brániť pupočná šnúra a podobne.No zároveň povedal že ak nebude väčšia ako 3,5 kg že ju môžem rodiť vaginálne.Ja by som chcela rodiť prirodzene,ale iba v prípade že by sa otočila dole hlavičkou ako má.Čakám prvé bábatko.Preto sa pýtam či môžem odmietnuť pôrod KP a ísť napr cisárskym.

dulkagabulka
1. okt 2011

Dietatko može v polohe KP naliehat kolienkami, nožkami, zadočkom-a to bud s nožičkami pokrčenymi,alebo vystretymi.....ak je v v tej poslednej polohe, je pre teba i pre dietatko daleko bezpečnejšie rodit vaginalne, ako cisarskym rezom...ale ani niektore ostatne, ak je porodnik skuseny, nemusia byt vobec problem..nechala by som na posudenie lekarovi, lebo on na ultrazvuku vidi, v akej polohe dietatko je. KP nie je patologicky stav...
Ak chceš, pošlem ti cviky na otočenie babatka- ak mu v otočeni nebrani pupočna šnura, dietatko by sa malo do 24 hodin otočit..ak maš zaujem, napiš mi na dulkagabulka@gmail.com pošlem ti ich..cvičia sa až od ukončeneho 36 tt 🙂

pici
2. okt 2011

@dulkagabulka nie je to nebezpecne? myslim to otacanie... myslim ze ak nie je iny problem len otocenie ritkou...

dulkagabulka
3. okt 2011

@pici
nuž na toto ti neviem odpovedat...zatial neviem o žiadnych študiach, ktore by toto skumali...a tiez zatial neviem o žiadnej žene, ktorej by to nejakym sposobom uškodilo /čo však samozrejme neznamena, že sa take nestalo/...tie cviky su velmi jemne a odporučane svetoznamou PA Naoli Vinaver, jeden znich ma v knihe aj dalšia znama PA Ingeborg Stadelmann..
Je to na mamine a jej pocite, ako sa rozhodne... 🙂

zuzi118
3. okt 2011

@pici nie nie je to nebezpecne, lebo to sa otoci dietatko same. Je to ina technika ako ked porodnik otaca dieta - toto by uz nebezpecne mohlo byt, ale to sa zas v dnesnej dobe robi tak, ze sa dietatko monitoruju uzv.

@tasiko v knizke hypnoporod uvadzaju, ze pomocou relaxacnych technik a vyzualizacie sa velmi vysoke percento deti otoci same - nechcem klamat, ale zda sa mi, ze to bolo okolo 80%. Nie je pravda, ze dieta sa nemoze otocit, ked uz je velke. Mne sa jedna dvojicky otocili 39ttak, ze jedna ktora mala uz hlavicku nizko v porodnych cestach, tak ju vytiahla, a uvolnila miesto sestre, ktora bola dovtedy sikmo/priecne. Ked sa baby narodili, tak mali takmer tri kila, takze toho miesta mali naozaj malinko. Jednoducho, ked dieta chce, tak sa pretoci.

pici
3. okt 2011

@dulkagabulka
@zuzi118 diky baby... aj tak je to sranda, nie? ze urcitymi cvikmi dokazes otocit dietatko... a kedy lekar nasilu dietatko otaca?

dulkagabulka
3. okt 2011

@pici dietatko sa da otočit tak ako vravela @zuzi118 teda relaxačnymi technikami, alebo homeopatiou, alebo akupresurou, alebo cvikmi, alebo to može urobit lekar tzv. vonkajšími hmatmi- teda babatko otoči pomocou svojich ruk, pričom sleduje na ultrazvuku, či je všetko OK...niekto vnima tuto poslednu možnost ako nasilnu, ja to tak nevnimam--ja si myslim,že vždy lepšie aj taketo otočenie, ako CR

ninan2
3. okt 2011

@tasiko inak v najnovsom cisle Mama a ja je dlhy clanok o KP polohe a su tam popisane aj cvicenia na otocenie a ten lekarsky obrat.

tasiko
3. okt 2011

@zuzi118 @ninan2 @fatima baby 😉 díky,všetko to pozriem.Ale ak by sa predsa neotočila,zaujímalo by ma či môžem jednoducho trvať na tom že KP rodiť nebudem a odmietnuť to,či mi musia vyhovieť alebo nie.Podľa mňa by som mala mať právo rozhodnúť sa samostatne,je to predsa moje dieťa,moje telo...čo myslíte???

zuzi118
3. okt 2011

@tasiko u nas si CR nemozes vybrat. Takze urcite by som sa dohodla s porodnikom ako to vidi on. Su porodnici, ktory idu bez problemov do porodov KP a su taky co v tomto pripade radsej rezu. Ja som si kedysi hovorila, ze kebyze mam KP tak idem radsej na CR a potom som videla take nadherne videa porodov KP (dokonca to boli domace porody), ze som sa uplne prestala bat a dnes uz vnimam KP ako nieco normalne coho by som sa nebala. Jedine co by som v takmto pripade volila, tak by bol porodnik, ktory ma skusenost s KP a ktory by ho tiez povazoval za nieco normalne. Ak mas naozaj prvelky stres z porodu KP, tak v tom pripade sa porozpravaj s primarom porodnice do ktorej pojdes a uvidis ci ti da moznost vybrat si.. ak nie, tak by som radsej volila inu porodnicu - CR sa da naplanovat, takze by som sla kludne aj do ineho mesta. Drzim ti paste, aby porod prebehol tak, aby si na neho mala pekne spomienky. A len pripominam, ze aj v pripade planovaneho CR je mozne mat skin to skin a prilozenie este na sale.

pici
3. okt 2011

@tasiko urcite sa samostatne nemozes rozhodnut ako budes rodit... je jedno ci je to CS z roztopase, alebo cs kvoli porodu KP, pokial nie je na to medicinska indikacia, rozumej pokial sa tak porodnik nerozhodne, ty moc nenasefujes... ale na druhej strane, urcite sa da dohodnut, najma so zazmluvnenym doktorom na sekcii, pokial je babatko KP

pici
3. okt 2011

@zuzi118 a ja pripominam ze je mozne aj dotepanie :D pokial dietatko nie je omotane :D

zuzi118
10. okt 2011

A narodilo sa nam zdruzenie. Vola sa OZ Zenske kruhy a prave si zvyka na tento svet. Coskoro bude mat hotovu webovu stranku, na ktorej sa predstavi svetu. Hoci je toto zdruzenie este len novorodenec uz sa stihlo zapojit do medzinarodneho projektu oneworldbirth.net kde najdete kratke poucne videa s vyznamnymi osobnostami...

Prve dve videa uz nesu slovenske titulky (dole na listicke videa ako je play treba stlacit tlacitko cc a potom sa zobrazia).

https://www.youtube.com/watch?v=1zHsY1pC4ew

https://www.youtube.com/watch?v=jD9CavBl950

Enjoy.

stut
10. okt 2011

To je super zuzi118 akýmkoľvek aktivitám držím palce samozrejme v tomto smere .A dulagabulka dáva tieto veci aj na F. za čo jej ďakujem

bobocka
10. okt 2011

@tasiko kamaratkyna dcera bola kp a isla na sekciu.lekar ju hned napisal.ona to nesla prehryzt,strasne chcela rodit naturalne.prijali ju do nemocnice a rano mala mat sekciu,no vecer jej odtiekla plodovka,strasne rychlo to slo a kym ju na salu dali,tak jej povedali,ze skoda,ze sekcia,ze je uz na 6 otvorena,ze by to bola rychlovka.no aj tak jej sekciu spravili. a ina moja kamaratka v tej istej nemocnici rodila malu kp naturalne.asi zalezi od toho akeho porodnika vychytas.ale ak sa s lekarom dohodnes,ze sa na klasiku porod takto necitis,tak ta podla mna nik do toho nutit nebude.lebo porod je velmi aj o psychike maminy a ak sa ta ma cely cas bat finalneho momentu ako cert kriza,tak to moze byt len na skodu.ale zas ja by som sekciu nevolila ,ale by som si zistila ktory porodnik ma skusenosti s porodom kp a jemu by som sa do ruk dala.vsak ak by sa daco skomplikovalo,tak ti furt vedia aj sekciu spravit,no natural porod je natural porod 🙂 teda ja osobne budem asi sklamana ak mi pri dalsich porodoch(ak budu) z nejakeho dovodu vyjde sekcia.ale to je moj osobny pohlad na vec co sa mna tyka.ja by som fakt vsetky moje deti chcela klasikou odrodit 🙂 ten moment ked sa babo narodi je neopisatelny.ale fakt neopisatelny.to sa neda,to treba len zazit.ta neskutocna radost a hrdost na samu seba,ze som to zvladla.som sa citila ako superzena 😀

dulkagabulka
21. okt 2011

zaujimave video- aj tu sa da pozriet, čo može žena odmietnut...
http://www.prirozeny-porod.eu/poraneni-brachial...

rybka3
22. okt 2011

Súhlasím s názorom, väčšina lekárov bohužial berie rodičku ako kus, ktorý musia odrodiť... najhorší sú tí vyslúžilí, ktorí konajú mechanicky a pomaly do očí nepozrú. Preto som ani nečakala nejaký väčší záujem pri 1 pôrode, sama 2 hodiny, kým sa niekto unúval prísť ma pozrieť. 😒 Ale inak všetko prebehlo bez nejakých väčších obštrukcií, aj keď ku koncu som bola taká vysilená, že som mala slabé takmer žiadne kontrakcie a 1 lekár sa nakoniec umilostil a rukou pomáhal vytlačiť syna. Inak neviem neviem ako by sa dostal na svetlo Božie.

katkarv
28. okt 2011

@dulkagabulka silne video.Staci sledovat zvierata aby sme pochopili ze pohoha po leziacky je nezmysel.2x som pozorovala ako nasa macka rodi:lezala pekne v klude a ked prisli kontrakcie zodvihla sa ako by sla na wc trochu potlacila a ked uz islo lahla si na bok a zodvihla nohu a hlavicka bola von,potom este raz zatlacila a maciatko bolo von 🙂 Vedela prirodzene co ma robit a nik na nu nekrical co ma robit alebo ju netrebalo zvazovat.A co je zaujimave ani klistyr jej nik nedaval a nic jej nevyslo.

rybka3
5. nov 2011

@katkarv
Ahoj zvieratá presne vedia, ako sa majú k pôrodu postaviť, intuitívne...aj ženy by tak mali robiť, keď to núti ísť aj na 4, tak nech, každá máme iné potreby, len v nemocniciach poloha na chrbte je 100% výhodné pre lekára, absolútne nevyhovuje žene. Gravitácia pôsobí a cez chrbát bábo žiadna nevytlačí, je to ako tlačiť do kopca!! Toto je téma dlhé lakte ešte na dlhé roky rokúce 😒 . Treba využiť gravitáciu a možnosť voľného pohybu asi čo najdlhšie, mňa od 7 cm takmer pripútali na to 100ročné lôžko a NESMIETE ANI ZA SVET ZÍSŤ UŽ DOLE!! A otočila som sa na bok, aby som si uľavila aspoň zmenou polohy, lebo tehotná ani rodiaca nemá byť dlho na chrbte(dutá žila). To bola kázeň, tak som jej povedala, že mi nie je dobre na chrbte, tlačí ma to atď... tak sa robla, že nič nevidí, keď som sa nenápadne otáčala zasa na bok. Ale len na chvílu zasa, aby som nerobila zlú krv. A po pôrode, že : PREČO ste nepovedali, že ste sestrička? A ja: Zmenilo by sa niečo? Niečo vykoktali a bolo, ha. Ale pohoda, netreba čakať zázraky- spoliehať sa na seba a veriť na dobrú smenu 😉

teleranka
13. nov 2011

Mamky, mozem pri porode prirodzenom alebo sekcii) odmietnut podavanie infuzii 24hodin? viem, ze su nevyhnutne, podavaju sa v nich p sekcii aj analgetika, ale zaujima ma, ci je mozne, aby ma radsej viackrat pichli, kym mi dotecie vrecko infuzie (ci na slovensku sa davaju flase?), vybrali celu kanilu a ak to bude nevyhnutne, nanovo napichli a dali mi novu infuziu??
aka je pointa toho, ze po sekcii tecie infuzia 24hodin?????
mozem to odmietnut?

bv_alexandra
13. nov 2011

po sekcii určite netešie infuzka 24. hned po porode mi dali tušim 4 - 2 boli oxytocin ktorý je potrebný na stiahnutie maternice a dve proti bolesti. potom som už len tušim na noc dostala proti bolesti a takisto aj na druhy den. tie infuzie majú určite svoje odôvodnenie takže si myslím že toto by som určite neodmietla 😉

teleranka
13. nov 2011

@bv_alexandra ja sa tak strasne bojim..... :(((((( neviem, co je mensie "zlo", ci prirodzeny porod, i cisarsky..ach jaj :(

bv_alexandra
13. nov 2011

nemusiš sa bát každé ma svoje. pri prirodzenom pôrode si to odtrpíš hned a pri SC pridu bolesti ked odzneje spinal, resp ked sa zobudiš. Ale ani jedno ani druhé nie je nezvládnuteľné a ked uvidíš svoje bábätko budú pre teba bolesti uplne ničím ver mi. Ja ako mi vytiahli malého pri sc tak doslova prišla na mna neskutočná ulava a radosť. Doslova ma to nabilo hormonmi šťastia. a ostatné som ani nevnimala. Dokonca som sa už po pár hod. pýtala sestričky kedy sa môžem začať skúšať obracať. 😀 😀 😀
A každým dnom je to lepšie a lepšie. Ale ako vravím budeš tak nabudená že žiadne bolesti ani nič podobne nebudeš vnímať. 🙂 😉

dulkagabulka
13. nov 2011

@teleranka ak si ty a tvoje babatko zdrave, je pre vas prirodzeny porod požehnanim 🙂
nemožem to nazvat menšim zlom, pretože to zlo vobec nie je..
Prirodzeny porod je v takom priprade prospešny tak tebe ako aj babatku

netreba si však mylit vaginalny porod s rutinnymi zasahmi s prirodzenym- to su dva rozne pojmy