icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

meusicka
25. dec 2011

@bobocka mne bolo to cievkovanie dost neprijemne, kedze som sa natrhla smerom k mocovodu ... a zial sama som sa vycikat nevedela, ale verim, ze keby pockali tak to zvladnem aj sama. oxy som dostala aj ja, ale nastastie som mala pri. sebe dr. ktora mi vsetko oznamovala, takze ziadny nastrih ani nic sa nekonalo bez toho aby som o tom nevedela.
viem ze pre zenu je najdolezitejsie aby sa jej narodilo zdrave babatko a preto predychame vsetko, ale predsa len je to zasah do ludskej dostojnosti ked tam lezim a moje intimne partie su vystavene na obdiv.
ok nech si hovori kto c chce, aj zubar nam kuka len do ust a predsa sa ho tolko ludi boji a povazuju navstevu zubara za neprijemnu, a to mi kuka len do ust 😝 😀

bobocka
25. dec 2011

@meusicka mna cievkovanie nebolelo.len to trosku stiplo,no ked sa moc sputsil,tak to uz bolo uplne ok.ja som mala vnutorne natrhnutia a bola som nastrihnuta.hojenie parada fantazia 🙂 naozaj. 😉 akurat po tom cievkovani som mala unik mocu isty cas.teda ja si to s tym spajam.mozno by to bolo take iste aj bez cievkovania.ktohovie.to sa uz ale nedozviem.

bobocka
25. dec 2011

@meusicka ty to uz mas za par.tak ti zelam nech je pre teba druhy porod prijemnym zazitkom,nech nan spominas s laskou,nech ste aj ty aj deticky v najlepsom poriadku 🙂 ak budes mat potom trosku casu(co asi s dvojickami a dalsim drobcom vela casu mat nebudes 😖 ),tak sa s nami prosim podel o porodny pribeh 🙂

stut
25. dec 2011

Jedno motto ZP: Ideme uhládzať postele láskavou dlaňou,utíšiť dieťa plačúce za mamou,potešiť starenku s vráskami na tvári, pohladiť súcitom ranu čo páli,Aby ten ktorého život ku koncu sa chýli,nebol sám v poslednej chvíli. Myslím že je to pekné akurát že preťažený personál nemá skutočne na toto čas. Škoda!!??

spalka
12. jan 2012

a je mi do revu -

https://www.youtube.com/watch?v=glwP60-g77A

- funguje to takto podobne aj u nas?

pici
12. jan 2012

@spalka urcite nie

spalka
12. jan 2012

@pici ako vies?

pici
12. jan 2012

@spalka preco by to tak malo byt?

eaka
12. jan 2012

@spalka O čom bolo to video??

spalka
12. jan 2012

@pici medikovany porod, zena musi lezat, byt ticho, zamracene tvare, striedajuci sa personal, ak porod nepostupuje podla predstav - cisarak... hmm?

eaka
12. jan 2012

@spalka až na tie zamračené tváre... všetci sa usmievajú..ale len kým skáčeš, ako pískajú... 🙂

spalka
12. jan 2012

@eaka pripada mi to dost surove a nasilne

pici
12. jan 2012

@spalka ja neviem, predovsetkym si myslim ze to video je len ilustracne . a moje kamaratky rodili vsetky na slovensku plus nejake v zahranici, niektore aj tri deti, a ani jedna taketo scenare neopisovala...

eaka
12. jan 2012

@spalka Shak je to z Peru, či odkiaľ... 😉 Ja Ti poviem z Antolskej skúsenosť z októbra, rodila kamoška, ja ako jej sprievod som čakala vonku pri výťahoch, až kým sa nedostala na pôr.box, to zn.že keby bolo veľa rodičiek a prišla ako vyplašená prvorodička do nemocnice s prvou kontrakciou, tak celý deň je sama (s cudzími ženami na izbe), až kým by nebola na tom tak, že môže ísť na box, ak je voľný... medzitým ju niekoľkokrát napojili na monitor, naposledy už na boxe, keď som tam bola aj ja, že na 20min, prešla hodina, stále bola napojená, keď sme sa pýtali sestry, tak že ona ju nemôže odpojiť, Dr bola zaneprázdnená, kamoške bolo v polohe na chrbte zle, chcela ísť na loptu, musela čakať, pýtala som sa sestry, aké má mať dieťa na tom prístroji hodnoty a povedala som jej, že za celú hodinu sa ani raz nevychýlili z toho rozsahu, čo mi povedala, že prečo je na tom a ona "tak ece 15min", nakoniec sme sa Dr dočkali a povolila kamošku uvoľniť, tak rýchlo na loptu...len tak mimochodom vôbec nechápem, ako sa na tú loptu v tom miniboxe dostala, ale podarilo sa jej to, tak asi hoďku bola konečne v polohe, ktorá jej vyhovovala... áno, chodili všetci s úsmevmi na tvárach, ale to je tak asi všetko... pri tlačení bola kamoška už tak vyčerpaná kontrakciami, že vyliezla naspäť na stôl a dieťa vytlačila, neviem, či mala nejaké predstavy o polohe ale asi nie, lebo tam rodila už druhýkrát, ale aj keby mala, tak by tam na to nebol priestor, lebo sme sa ledva do toho boxu zmestili, ona, ja, sestrička, a neviem, kto to bol, či doktorka, alebo pôrodná, ale chytala bábätko a kričla že "dr rodíme", ale tá prišla keď už bolo dieťa vonku... detská sestra ani neviem, ako sa k dieťaťu dopracovala...
Pre mňa príšerný zážitok, asi tak, ako to video...

bobocka
12. jan 2012

@spalka presne ako pise pici.video je len ilustracne.v podstate ukazuje matke,ze si nema so sebou nechat mavat.rodicka ma usta,moze sa opytat co jej chcu pichnut,preco.preco ju vysetruju tak casto atd atd.ma prav o iste ukony odmietnut na vlastne riziko.pokial si je zena vedoma svojich prav( a to nehovorim prav rodicky,ale prav ako cloveka),tak sa jej to stat nemoze.
ja osobne som po doktorovi vystekla a to sa ma milo opytal ako sa citim.len mne v bolestiach prisla ta otazka tak stupidna,ze som mu to rovno aj povedala,ze co sa tak hlupo pyta,ci nevidi,ze mam bolesti 😅 .a to bola fakt len zdvoriostna otrazka.ak by tam na mna personal zazeral tak ako vo videu,ak by si zo mna robili pokusnu mys ako vo videu,tak by som sa veru sakra ozvala a aj manzel by veru ticho neostal.

eaka
12. jan 2012

@bobocka Práve, že tá mamina tam nikoho nemala a pripadalo mi to, ako by ani nevedela, ako vlastne otehotnela, alebo čo sa s ňou vlastne deje... poznanie je len pre dobro rodičky, poznanie toho, čo sa deje a poznanie svojich práv, inak sa nemôže čudovať, že dopadne tak, ako tá v tom videu

eaka
12. jan 2012

A ešte, tí lekári a sestričky sa tak určite nesprávali preto, že by jej chceli ublížiť, skôr by som povedala také vyhorenie, zažívajú to tam každý deň, nie je to pre nich taký "zázrak" ako pre tú rodičku... a jedna sestrička to tam aj jasne povedala "rutina"!!!

spalka
12. jan 2012

@bobocka ved to, ze musis "bojovat", neviem, ci by som to v porodnych bolestiach stihla cele a v ramci slusnosti zmanazovat... nerodila som tu, tak neviem, ale ak sa podari dalsi prcek, tak budem, uz teraz sa zacinam bat, ani nie tak porodnych bolesti, ale toho, ze by som chcela prirodzeny, kludny, pozitivny porod

bobocka
12. jan 2012

@eaka ved presne o tom hovorim.nemala ani paru.preto je to ilustracne video,aby si zeny uvedomili,ze tam ony nie su ako dalsia co statistiky ohladom kadejakych ukonov pri porode robi a laboratorne mysi,ale ze lekari a zdrav personal je tam pre ne.toto bola len ukazka toho ako zle to vyzerat moze,ale nie,ze to tak aj je.
proste kazda by si mala aspon trosku pred porodom zistit o com porod je,co sa deje v istych fazach s nou,co s jej dietatom,co su zvladnutelne veci a ako a ktora je ta situacia,co si vyzaduje lekarsky zasah.

eaka
12. jan 2012

@spalka Preto je dobré tam mať niekoho so sebou a prípadné svoje predstavy si vydiskutovať ešte predtým, ako ideš od bolestí do delíria... 😉
Ja som tiež rodila mimo SK a predstava pôrodu tu ma desí... ešte viac, odkedy som bola s tou kamoškou... šla by som minimálne do ČR

bobocka
12. jan 2012

@spalka ale ake bojovat.ja som za nic nebojovala a tu som a aj maly.na porod mam krasne spomienky.zmenila by som iste veci-ano zmenila-no v konecnom dosledku to bolo super.
a porodu u nas sa bat nemusis.ziadny z personalu nejde do prace s vedomin-joj tesim sa ako to dnes nejakej rodicke zneprijemnim.aj oni su len ludia a niekedy im treba dat najavo kto je tam pre koho,no ja osobne kazde jedno dieta u nas odrodim a rada. 😉

spalka
12. jan 2012

@eaka ale teba s kamoskou tiez nenechali stale ☹

eaka
12. jan 2012

@bobocka "bojovať" je možno trochu silné slovo, ale proste ísť tam s jasnou predstavou, že čo ma čaká... čo si neželám, čo v prípade nejakej situácie uprednostňujem...ale slušná normálna komunikácia...

eaka
12. jan 2012

@spalka No to je práve ten problém na SK... aj so mnou čakali vonku dvaja tatkovia...

spalka
12. jan 2012

@bobocka 🙂 kde si rodila? ak mozem vediet

liv1
12. jan 2012

@bobocka no mne teda v tých bolestiach neostala ani stipka myšlienok na moje práva 😀 proste to išlo. ..

eaka
12. jan 2012

@eaka ale zase nemám predstavu o všetkých pôrodniciach na Sk.. 🙂

bobocka
12. jan 2012

@spalka v banskej bystrici 🙂
@liv1 vsak na to je tam ta osoba co si volas k porodu.ked je maminka mimo,tak nech ta osoba za nu oroduje 🙂 ale zas ja osobne som nebola tak mimo aby som si nevedela svoje povedat.napr raz ma skontrolovali zospodu pocas kontrakcie.no som dr skoro kopla jak to zabolelo.potom ked ma chceli pozriet,tak som im nedovolila,len ked kontrakcia odznela.respektovali to,pockali tych par sekund.bez probelmov.naschvaly mi tam nik nerobil.praveze tam bola jedna pa co ma furt povzbudzovala a hovorila mi ako krasne mi to ide a ako krasne dycham a tlacim.ja som jej to nechcela pokazit,lebo bola fakt mila,lenze ja som potrebovala klud.ticho,nech sa sustredit mozem 😀 ale zahryzla som si do jazyka.na toto som bola ticho,lebo co sa jej tyka tak robila skvelu pracu,len mne akurat to moc nevyhovovalo 😅 😀

liv1
12. jan 2012

@bobocka no môj muž bol z toho podľa mna viac mimo ako ja. 😀 ale podľa mna uz len ten fakt že tam s tebou niekto je je takou malou zárukou že nebudú hnusni 🙂 . Nechala som si so sebou robiť čo chceli na urýchlene pôrodu mi robili dáky hmat povedali že bude veľmi boliet aj tak bolo , dr má prehovarala aby som si nedávala epidural že mi to zbytočne predĺži pôrod a tak som nakoniec ustupila a vďaka nej bola mala rýchlo na svete. A ešte aj peniaze mi vratili 🙂

bobocka
12. jan 2012

@liv1 hamiltonov hmat.uvolnenie zatky.mne to tiez robili na poradni v stredu a v piatok v noci som sla rodit.divne,ze zeny sa stazuju,ze ich to boli a mna nic."len" som krvacala par hodin. a super,ze ta dr od epiduralu odhovorila.cim menej chemie do tela matky,tym lepsie.sila,ze dnesne zeny si o porode a ulavovych technikach nenstuduju nic a skor sa spolahnu na chemiu.akoze to nemyslim nic proti tebe,ja som o porode nevedela nic ked som rodila az neskor som si iste veci zacala studovat-najlepsie po funuse 😀 inak moj muz bol pri porode len ako poistka,ze ked sa maly narodi,tak pojde s nim vsade kde ho vezmu,len aby nam ho nezamenili.ja viem,ze sprostost,ale toho som sa bala 😅 😀
inak som strasne stastna,ze toto sa k nam dostalo http://www.hypno-porod.sk/ .da a porodit aj inak a krasne 🙂