icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

spalka
12. jan 2012

@liv1 hamiltonov hmat, aj mne ho robili, aj vodu praskli a malu dost skoro kupali ale to je asi tak vsetko co by som spatne pri mojom prvom porode zrusila, pytali sa na vsetko, ci mozu, ja som bola vtedy este teliatko, tak som ich nechala

dulkagabulka
13. jan 2012

@spalka @pici @bobocka

čo sa toho videa tyka-
pici odkial berieš istotu, že sa to u nas nedeje?
priliš vela slovenskych žien sa s tou rodičkou z videa stotožnuje- ja osobne, som presne tento pocit mala pri jednom zo svojich porodov- presne tie iste neosobne až "nasrate" tvare- ten isty neosobny pristup...
komentare na istom portali vravia za všetko- slovenske ženy sa tam artom /čierny humor/ pytaju: To natačali na ....... ?? /za ........si treba doplnit konkretnu porodnicu/

spalka
13. jan 2012

@dulkagabulka nepotesila si ma ☹

bobocka
13. jan 2012

@dulkagabulka no no,sama dobre vies,ze porod tak vyzerat moze,no je to extrem.vela zalezi od rodicky,od toho kto tam je s nou,od toho ako je ona na porod pripravena.ja uz napr o porode viem co to a NEHROZI aby sa jedno z mojich dalsich deti narodilo v takych podmienkach ako bolo na videu.s rukou na srdci mozem povedat,ze sa postaram o to,aby prichod mojich dalsich deti na svet tak nedopadol.su veci,ktore moze rodicka ovplyvnit.takze netreba zas z rodicky robit chudiatenko,ma usta,ma pravo sa ozvat.

dulkagabulka
13. jan 2012

@bobocka
osobne si neviem predstavit v tych najsilenjšich stahoch,aby som toho neznámeho pána, ktorý tam len tak stál oprety o parapetu so založenymi rukami /presne !! ako v tom videu/ poslala preč- nemala som na to silu,ani nič...lebo som tlačila
tiež si neviem predstavit, čo takeho by som asi povedala tym lekarom PA ?/čo sa spravali ako keby som tam vobec ja nebola-ako keby tam bola iba moja vagina a moje brucho a ktore sa mi absolutne nepozreli do távre a do očí/- pretože oni si zo svojho pohladu robili to,čo oni uznali za dobre- maloktory zdravotnik to video prijme sebakriticky

želám ti,aby bolo tak, ako si to predstavuješ 🙂

bobocka
13. jan 2012

@dulkagabulka postaram sa o to aby bolo 😉 z mojej vlastnej skusenosti nebudu na fore ziadne hororove pribehy. 🙂

pici
13. jan 2012

@dulkagabulka nejdem sa hadat... na co aj toto je extrem , ktory je ale nie je taky bezny, to mi zase nehovor, ved je tu kopec tem o konkretnych porodniciach a taketo horory tam nikto nepise

bobocka
13. jan 2012

@dulkagabulka vsak ale nato treba k porodu aj dalsiu osobu-svedka.ked je personal nevrly,tak im najprv milo poviem,ze sa maju inak spravat,no ak nepovolia,tak by som im pohrozila,ze sa bude riadne stazovat a zavarim im pod zadkom.nik o neprijemnosti nestoji.ja som ticho nebola ani ako prvorodicka.pri dalsich detoch sa veru ma personal na co tesit 😀 😀 😀 ale ja si k dalsim porodom zazmluvnim pa aj doktora.postaram sa o prijemny kvalifikovany personal po mojom boku. 😉

pici
13. jan 2012

@dulkagabulka ja neviem kto je to priliz vela zien, ale moje kamaratky, cize vychadzam z ich porodov rodili v ba aj inde a ani jedna o takomto pristupe nehovorila, mam obcas pocit ze neviem kde tieto zeny potom rodili, ked nikto z mojich znamych sa na porod v zivote nestazoval

spalka
13. jan 2012

@pici mozno je rozdiel aj v tom, ci tie baby, co si nestazuju vedia, ze to moze byt aj inac

pici
13. jan 2012

@spalka ano moze to byt, nehovorim ze nie. to ze sa nestazujem neznamena vsak ze neviem o com porod ma byt, ale nie pre kazdu zenu je porod taky oslavny ako pre ine :D to video je proste velmi velka nadsadzka

spalka
13. jan 2012

@bobocka ved to, ze musis hladat, postarat sa, upozornovat... v podstate na veci, ktore by mali byt samozrejme

bobocka
13. jan 2012

@spalka to zas nie,neverim,ze zena nedokaze zhodnotit pristup zdrav personalu a vhodnost ich postupu a ukonov pri porode.hadam ziadna rodicka tak mimo nie je.myslim to tak,ze to by musela byt nejaka negramotna trubka z hornej dolnej s iq pod 80 ,aby nedokazala povedat,ci porod jej dietata pebiehal ok,alebo nie.

bobocka
13. jan 2012

@spalka ale to musis vsade.ja som zazila tehotenstvo v uk a zakladne ukony,ktore beru u nas ako samozrejmost mi midwife odmietala.prenatalna starostlivost neskutocne zla.tam by som nerodila ani co by co bolo.NIKDY!!!!!!

spalka
13. jan 2012

@bobocka myslim, ze hovorime o roznych veciach 😉, ja by som sa chcela v porodnici spolahnut na pristup a postup personalu, nekontrolovat, verit, ze pre mna chcu to najlepsie a sustredit sa len na babo... ale mam taky pocit, ze sa to tu neda... lebo budem hned zklistirovana, oholena, na oxytocine s nastrihom 😀

spalka
13. jan 2012

@bobocka dalsia vec je, co vazne je v prenatalnej starostlivosti nutne, aj ja som bola prekvapena holandskym pristupom, ale keby som mohla idem tam rodit znova a doma 😉

pici
13. jan 2012

@spalka a ty by si vazne chcela rodit neoholena a posrat sa tam ? no ja nie. sorry ale ked aj toto pride niekomu ako nenormalne, tak ja potom fakt neviem. nehovorim nastrih, oxitocin ok ale toto?

bobocka
13. jan 2012

@spalka ak nechces nebudes.mas pravo odmietnut.to,ze je zena oholena je podla mna uplne normalne.ziadna hadam nejde do porodnice s pralesom.vsak tu ide o zakladne hygienicke navyky.mne krystir nedali.naturalne som sa vyprazdnila a ani nestihli.a nastrih tiez bol,no ten hodnotim pozitivne.ziadna bolest,ani trolinku,sitie super.rychle zahojenie.sex este lepsie ako pred porodom 🙂 jedine co z toho hodnotim negativne je oxy,ale aj to mozes odmietnut.ja si myslimz,e zeny su uplne zbytocne strasene.proste vies ako ma porod prebiehat,ako chces aby prebiehal.vidis,ze personal sa chysta na ten ci onen zakrok,tak sa opytas co idu robit,ak nesuhlasis,tak podpises,ze nesuhlasis a je to na tvoje triko.najlepsie je ak pride maminka do nemocnice s porodnym planom a ten predlozi pa a porodnikovi.treba si dopredu zistit o danej nemocnici,ake su tam praktiky,ake rutinne zakroky.na slovensku mame habadej nemocnic,zena si moze vybrat.mozes si vybrat aj porodnika,aj pa.pokial sa zena aspon trosku venuje porodu a zisti si zakladne info pred narodenim jej dietata,tak nehrozi ,aby jej porod bol ako v tom nadsadenom videu.ak zena nie je stotoznena s praktikami v svk porodniciach,nech si zavola domov babicu a rodi doma.aj na to ma pravo.nejedna tak rodila. 😉 proste si treba uvedomit,ze to moze byt aj zle,no to neznamena,ze aj bude.ja mam na narodneie mojho syna krasne zazitky a na dalsie porody mojich deti sa budem tesit 🙂

spalka
13. jan 2012

@pici ano, rodila som neoholena a neposrala som sa 😀 - myslim, ze by na mna kukali ako puky, keby som im povedala, prosim vas oholte ma a urobte mi klistir, u nas doma je to klasika

spalka
13. jan 2012

@bobocka prales nenosim ani teraz 😀

spalka
13. jan 2012

@bobocka
@pici no vidite a spomenula som iba par veci, ktore su u nas klasika, pritom inde sa absolutne nepouzivaju a normalnymi vobec nie su

bobocka
13. jan 2012

@spalka podla teba je skontrolovanie mocu tehotnej zeny v ramci prenatalnej starostlivosti nadstandard? podla mna nie. a midwife mi to odmietla.nemyslim,ze som od nej pozadovala privela.na svk by mimochodom zistili zvysenu bielkovinu v moci a musela som si denne kontrolovat tlak,bola som blizsie monitorovana koli tomu.v uk to mali statocne na salame.prenatalna starostlivost v uk sa v mojom meritku NEROVNA bezpecnemu tehotenstvu.
inak trosku si protirecis,najprv napises,ze si na porod prisla neoholena a potom,ze prales nenosis ani teraz.tak co teda? bola si oholena ci nie? lebo ina moznost tam nie je.bud mas prales alebo ho nemas.bud zdrav personal navrhne oholenie alebo ho netreba ak sa rodicka o seba tam dole postara sama.oni neholia preto,ze ich to bavi.ma to svoj vyznam. a klystir nie je nic nezvycajne.podla mna je to dobre.mnoho ludi chodi na klystir koli precisteniu.a ani tehotni byt nemusia 😉
napr nastrih v uk nie je rutinny,no vela zien sa potrha tak,ze si uz nikdy na zadok poriadne nesadnu.aj moja kamaratka co tam rodila ma tu nemilu skusenost,kdezto ja po nastrihu sexujem zavodne a so sedenim som nemala problem kratko po porode.

spalka
13. jan 2012

@bobocka a musime rozoberat moje dlzky ochlpenia? 😀 pod pojmom byt oholena rozumiem uplne bez chlpkov... trosku mi je trapne do podrobna rozoberat toto a klistir 😀, to sme teda zasli do tem, ale moja chyba, ja som to nacala 😀

spalka
13. jan 2012

idem ja het babenky, kazda mame inu predstavu o porodoch nasich ratolesti ale inac to asi ani nejde 🙂, kazdopadne som rada, ze @bobocka je so svojim spokojna, verim, ze ak raz panbozko da a mne sa podari druhykrat rodit budem spokojna aj ja a spominat nan s prijemnym pocitom ako na ten prvy 🙂

bobocka
13. jan 2012

@spalka to je uplne normalna tema rodiciek tykajuca sa.neviem preco ti to rumenec robi.sme zeny a rodili sme.dieta nam neslo nosnou dierkou predsa.proste ide o to,ze zakladnu hygienu ma rodicka dodrziavat,ma byt oholena a ak nie je tak sa necudujem personalu,ze na to upozorni.oni nechcu kompletne oholenie.nemusi to byt brazilak.ja som sa ku koncu holila len popamati,logicky som si dole nevidela,no nebola som oholena nakompletku,ale tam uplne dole to bolo ciste.o to im ide. co najhladsia pristupova cesta pre dieta.podla mna na tom nie je nic zvlastne.a klystir tiez nie je tema ktora je pre rodicky tabu.neviem preco sa pri tom (podla tvojich slov) citis trapne. 😅

lilyen2011
autor
13. jan 2012

@bobocka ahoj môžeš mi napísať do IP link na to spomínané video? Veľmi by som si to chcela pozrieť. Ďakujem 🙂

bobocka
13. jan 2012

@lilyen2011 vsak je tu na predoslej strane.spalka ho sem dala o 22:41 vcera vecer. 😉

pici
13. jan 2012

@spalka mne klistyr a oholenie pride absolutne v poriadku. aspon pre moj osobny dobry pocit :D ked prides oholena, nikomu nemusis hovorit oholte ma prosim to by mi prislo docela trapne aby ma holil niekto iny

andrealisy
13. jan 2012

no ja som oholena tiez nebola ani klistir som nemala a nikto nic neriesil. Neriesia sa tu take nepodstatne veci, nikoho netrapi ci mas prales alebo brazil, ci sa vyprazdnis pri porode alebo nie a pravdu povediac ani mna to netrapilo ze nie som oholena ani ci sa vyprazdnim pri porode. Na predporodnej priprave nam dokonca hovorili nech sa holenim netrapime, vobec to nie je nevyhnutne ani nehygienicke podla mna.

bobocka
13. jan 2012

@andrealisy dovolim si nesuhlasit.neoholit sa tam dole je podla mna nehygienicke a ked je rodicka oholena,tak to jednoznacne zjednodusi "vyhlad" zdrav personalu a je to jednoznacne hygienickejsi prichod dietata na svet akoby sa mal cez chlpy predierat.neoholena som nebola od svojich hadam 12tich a nebudem ani na smrtelnej posteli.patri to k mojej kazdodennej hygiene.nedokazala by som nebyt oholena.dost dobre si ani neviem predstavit ako by muz zareagoval 😅 oholit sa nie je nevyhnutne ,to mas pravdu,no ma to len same vyhody pri porode.dost dobre si neviem predstavit ako by ma dr sil keby som tam dole mala bush.ja osobne nechapem preco chodia zeny k porodu neoholene.to je problem tie 2-3 min denne tomu venovat? 😕