icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

pici
14. jún 2011

@wieruss ja by som bola za to, aby sa aj na slovensku zriadili porodne domy, s babicami a PA... a tym by sa to vsetko vyriesilo, bola by moznost volby

wieruss
14. jún 2011

@pici ano urcite, to by bolo najlepsie... zial, ked vidim, co dorabaju este aj v nemocniciach teraz ti "hore" tak to budem mozno babicka ,ak sa toho vobec dozijem 😠

pici
14. jún 2011

@wieruss ale bolo by to lepsie. kazdy by si vybral co mu je srdcu blizsie...

maggie2
14. jún 2011

@pici ku Tvojmu príspevku o 17:51: pekne si to napísala, kiež by to zdravotníci dodržovali, dala by som im za povinnosť si to minimálne 10 x denne pripomínať 😉

pici
14. jún 2011

@maggie2 ide o to ze ty od nich nieco chces.. nie oni od teba.. tak s drzou hubou asi daleko nezajdes a nenajdes ani pochopenie a ustretovost

janinah
14. jún 2011

ako tu tak niektoré predstavy a názory čítam,tak som rada,že nie som pôr.asistentka,ale pracujem v inej oblasti zdravotníctva....trošku treba prihliadať aj na naše slovenské pomery a podmienky v nemocniciach....neviete si ani predstaviť,koľko zdravotníkov smeruje k vyhoreniu,snažíte sa robiť niečo lepšie a snažíte a furt je to len po starom,dupe po vás nadriadený aj klient-pacient /ale to je téma o inom/....po určitom čase a po určitých skúsenostiach vaša snaha zaniká 😒
financií niet,bude sa prepúšťať a ten personál čo ostane bude rád,že je rád a že postíha základné veci robiť,aj keď podľa niekoho rutinne,kdeže tam nejaké individuálne plány plniť....možno tak v súkromných centrách-pôrodniciach....a nemusíte sa do mňa obúvať,píšem čo si myslím,že bude a nikde nepíšem,že s tým vývojom súhlasím 😒 a nie som z toho nadšená,ale v zdrav. idú byť "ťažké časy" a bohužial to pocíti aj pacient

maggie2
14. jún 2011

@pici nie milá pani zdravotníčka, nie ja chcem niečo od nich ale využívam len poskytovanie služieb. A to je sféra nie prosím pomôžte mi (pretože prosím pomôžte mi je sféra ľudomilstva, donorstva, neziskovej činnosti), ale zdravotníctvo je sféra poskytovateľ služby vs. klient. Pretože ja som pacient, teda som klient. A platiaci klient, pretože si poistné platím, a ľudia, ktorí mi poskytujú služby v zdravotníctve sú tiež za svoju činnosť platení. Tak by sa mali podľa toho i chovať.

maggie2
14. jún 2011

@janinah pacient nemá čo pocítiť, platí si predsa odvody do povinného zdravotného poistenia, platí si mnoho i navyše z vlastného vrecka, bolo iba otázkou času, kedy staršia generácia, ktorá bola z čias komunizmu navyknutá "držať hubu a krok" vymrie, a nastúpi nová generácia, ktorá nie je zastrašená, utiahnutá, ktorá si nenechá po hlave skákať. Mladí ľudia pracujúci vo všetkých oblastiach si zvykli na to, že oni v svojich zamestnaniach sa musia správať ku klientom slušne, vstriecne a korektne, to isté očakávajú na druhej strane pri využívaní služieb i od ostatných. Komunizmus skončil v roku 1989.

bobocka
14. jún 2011

@ninan2 prosim ta ako ma vyzerat porodny plan? ma to nejaku oficialnu hlavicku,nejaky oficialny format,ci si ja proste na papier napisem co chcem a basta 😀 a kym by mal byt podpisany? primarom gynekologie? primarkou z novorodeneckeho? dufam,ze do konca roka sa nam podari otehotniet a teda takto o rok to uz budem realne riesit,tak nech viem ako na to 😉
a preco vsetci chcu tak strasne ist do stiavnice?ja viem,ze je to pekna nemocnica,baby friendly( a tam to beru doslova) a nemocnicny hotel a bla bla bla,no ja ked som pocula,ze tam nemaju detsku jisku,tak som v momente tu moznost zavrhla.ak sa daco pri porode potentuje( a to sa moze aj pri porode kde bolo tehotenstvo uplne bezproblemove),tak miminko prevazaju vtrulnikom do bystrice. a v situacii ked je kazda sekunda dolezita,by som ja toto nevedela risknut.som z bystrice a teda stiavnicu nemam daleko a pri prvom porode som nad nou veeelmi uvazovala,no ked mi vtedy povedali,ze stiavnica detsku jusku nema ,tak som to hned zavrhla.radsej som rodila v starej rooseveltke( a ze som sa narehotala ked som si sadla na vecko a misa so mnou tancovala 😀 😀 😀 ),ale mala som istotu,ze som ja v rukach skvelych lekarov a hlavne ak by sa s malym daco stalo,tak ho hned ratuju a nikam ho prevazat nemusia.toto u mna vyhralo nad tym komfortom a pristupom co je v stiavnici vraj neskutocne uzasny.to vsak bolo skoro pred dvoma rokmi,mozno sa tam podmienky zmenili.netusim ako je to teraz.moja kamaratka tam odrodila obe deti a bola nadmieru spokojna.vraj uzasny zazitok,fakt si tam rodicky vazia a maximalne im v ustrety vychadzaju,no ja som bojko 😒

pici
14. jún 2011

@maggie2 to bolo mne?

domidomi
14. jún 2011

@maggie2 ajajááááj 😀 😀 ty si určite nikdy nepracovala v zdravotníctve ako čítam. Poistné si platíme všetci, ale to neznamená že teraz budú všetci zdravoťáci skákať tak ako píska klient hlavne keď je jedna sestra na 30 ľudííí.
A má to mizerne zaplatené.

janinah
14. jún 2011

@maggie2 spomeň si na túto diskusiu a to "pocítenie" tak v septembri,oktobri...tých,čo o tom rozhodujú vôbec nezaujíma kto čo platí,jednoducho celé to gazdovanie ide dolu vodou....viac nebudem písať,neviem,kto všetko to môže čítať....

maggie2
14. jún 2011

@pici janinah

pici
14. jún 2011

@maggie2 aha.. lebo som trosku kukala ze coooo??? 😒

maggie2
14. jún 2011

@pici pokiaľ si ľudia neuvedomia, že nie sú povinní doprosovať sa, ale že majú na štandardné služby nárok, a budú sa ich patrične i domáhať, zákon je na ich strane.

maggie2
14. jún 2011

@janinah spomeň si na túto diskusiu, keď nastanú časy, že ľudia si budú vážiť svoju robotu, a zo strachu o ňu si nedovolia nepatričné chovanie k pacientom. Pretože dnes majú pocit že sú nenahraditeľní, pretože je nedostatok zdravotných sestier napríklad. Zo srdca si želám, aby na Sk nabehli sestry z Ukrainy, rozvojových krajín atď. atď. ktoré si robotu na SK budú viac vážiť ako Slováci.

pici
14. jún 2011

@maggie2 lenze to v akom stave je zdravotnictvo, za to porodnici nemozu. a to ze si platis odvody je jedna vec... to ze nejdu tam kam maju atd.. je uplne ina debata.. ja stale hovorim, ze pokial tam dojdes mudra jak raketa s vyhrazkami, IS a trestnym oznamenim v ruke, je viac ako iste, ze sa k tebe slusne chovat nikto nebude... je to ako v inych sferach.

pici
14. jún 2011

@maggie2 nesuhlasim. pokial si v nemocnici nepracovala, nevies si ani predstavit, kolko psychickej a fyzickej namahy toje... a tie platy su naozaj katastrofalne... na pacientovi by sa to odzrkadlit nemalo, to je pravda... ale trochu pochopenia si snad zasluzia

bobocka
14. jún 2011

@janinah ja nemam nic proti lekarom a vobec zdravotnemu personalu.vsade sa najdu cervave jablka,no je mi uplne jasne,ze ked aj lekar chce prist s nejakou reformou niecoho,tak citi neskutovny tlak z hora.financna situacia v zdravotnictve je sialena.extremne zla.ja sa ani necudujem,ze niekedy chodia tie sestry a lekari po chodbach nemocnic ako duchovia a ze sem tam vybuchnu.nemali by a neospravedlnuje ich to,ale su to tiez ludia,mnohi pracujuci pod tlakom,sestry trasuce sa o svoje miesta...moja mama je zdravotnik tak viem,ze to veru na ruziach ustlane nema.je strasne tazke odosobnit sa a ku kazdemu pripadu pristupovat precitene a dat najavo pacientovi,ze im na nich zalezi.ja osobne nechapem ako sa niekto moze dobrovolne stat zdravotnikom-to je sialne takza praca,dozivotne studovanie,mizerny plat a strasny tlak na psychiku.mat dennodenne v rukach ludsky zivot je sialene narocne.stretavaju sa s utrpenim a smrtou takmer denne a ked zhodia biely plast a pridu domov,tak sa musia od prace odosobnit a zabudnut na trpiacich pacientov-akoze na mna strasne silna kava.maju moj obdiv.
ale ako hovorim,vsade sa bohuzial najdu cervave jablka,niektori vyuzivaju svoje postavenie a zneuzivaju ho,nadraduju sa nad pacientov a nepripustaju nic ine ako oni sami chcu.nie su otvoreni novym studiam,nie su empaticki a v konecnom dosledku trpi pacient.no nie vsetci su taki.a ja si stale zdravotnikov vazim a vazit budem 🙂

maggie2
14. jún 2011

@pici keby si trošku nevymýšľala. Nikto nechodí s trestným oznámením v ruke vopred, pretože by sa jednalo o krivé obvinenie (keď ešte k ničomu nedošlo). Ja úplne chápem niektoré pacientky, že sa musia riadne vyzbrojiť, pretože už majú nejaké negatívne skúsenosti. Naopak, ak k niečomu dôjde, väčšinou sa zdravotníci bránia, že pacientka dostatočne neprejavila svoj nesúhlas alebo vôľu a tak konali v presvedčení že ona súhlasí. Je úplne prirodzené domáhať sa svojich práv, a je úplne prirodzené ak sa ich domáham takým spôsobom, aby som mohla kedykoľvek to preukázať, čiže volím písomnú formu (pretože v prípade sporu by ostalo len na xx tvrdeniach proti jednému tvrdeniu). Naopak, mnohé pacientky sa stretajú s neopodstatnenými vyhrážkami od zdravotníckych pracovníkov (či ohľadne platieb-hrozia že si pacient bude musieť liečbu hradiť sám , či vyvodenia trestnej zodpovednosti v prípade neakceptovania nimi navrhovaných postupov- čo je úplne absurdné, lebo pacientovi zaručuje právo slobodnej voľby zákon 576/2004 Z.z.)

janinah
14. jún 2011

@maggie2, ty čakáš na cudzie sestry? možno si ako píšeš budú vážiť robotu,ale o ich odbornej stránke silno pochybujem a to viem o čom píšem...asi ti málo ppomôže,že si sestra váži svoju práce ale zároveň ti tá sestra nebude vedieť správne odobrať krv al. niečo iné/vzdelanie sestier nie je všade rovnaké/...a myslíš,že taká sestra napr. na východe si robotu neváži a nemá strach o ňu prísť? prečo potom robia za 300-400 eur v čistom to čo robia? ošetrujú pokakaných,nevládnych,dementných čo ich ani domov nechcú....myslíš,že sestry sú potvory a pacienti bohovia a treba im s pierkom okolio zadku skákať? aj sestry sú všelijaké,ale aj pacienti sú všelijakí,takže treba trochu slušnosti a tolerantnosti z oboch strán...

maggie2
14. jún 2011

@pici Pochopenie si zaslúžia všetci ľudia. Ako pacienti, tak i zdravotníci. Hovorí sa tomu zaužívaná spoločdenská norma správania - t.j. predpokjladá sa, že sa ľudia k sebe navzájom správajú slušne. Ak však pacient pociťuje neslušné, nekorektné a neprofesionálne správanie zo strany zdravotníka, má právo sa ohradiť.

janinah
14. jún 2011

@bobocka,všade sa nájdu červivé jablká,ale dovolím si tvrdiť,že len vďaka prevahe tých nečervivých,len vďaka ľuďom je zdravotníctvo ešte aspoň v takom stave v akom je...a maggie čaká na vymretie starej social. generácie....lenže takto vymrú aj starí zdravotníci a tí mladí sú draví,nekompromisní,nehovorím,že zlí,ale je to už o inom,svet sa mení,ale či k lepšiemu???

maggie2
Odpoveď bola odstránená
maggie2
14. jún 2011

@janinah Zo starými zdravotníkmi vymrú aj staré praktiky jednania s pacientom. V to dúfam a modlím sa aby to tí mladí čo najmenej od starých odkukávali.

pici
14. jún 2011

@maggie2 bolo to nadsadene... ale vobec nie nerealne

janinah
14. jún 2011

@maggie2,a kde sa ohradí taký traumatolog,ak mu dôjde na ošetrrenie opitý počúraný smradľavý pacient s vyhrážkami,že daj mi pokoooj,bo ce zabijem/zažila som/...kde sa ohradí pôrodník,lebo cigánka nevoňavá rodí a nechce počúvať jeho príkazy a nadáva mu....kde sa ohradí sestra na psychiatrii,ktorej pacient zlomil nos/moja spolužiačka/....akurát tak na lampárni...nemysli si,že táto práca je ľahká a že len pacient "má pravdu"l lebo on si platí...

janinah
14. jún 2011

@maggie, končím,nemá to význam, o práci v zdravotníctve nemáš šajnu...a že krv má odoberať lekár? no to by si sa načakala....

maxara
14. jún 2011

heh, budem vtirka ale je mi az smiesno.. na jednej strane nechapem @maggie2 ako mozes s takymto tvojim pristupom cakat nejaku ustretovost alebo mile spravanie sa pri plneni si svojich pracovnych povinnosti zo strany zdravotnikov.. aj oni su len ludia so svojimi problemami a naladami a teda je logicke, ze sa na ich spravani odzrkadli, ked niekto neznaly pomerov podpichuje alebo je velice mudry ako on si plati, tak chce sluzby.. ak sa chces citit ako naozaj platiaci si klient a pozadovat sluzby, tak si zaplat sukromnika.. stat ti nikdy so svojim statnym vedenim neda viac ako najnutnejsie.. a personal nema dovod sa spravat dementne, ked vidi, ze mas pre nich pochopenie.. akoze nevravim, su aj medzi nimi skvosty, za ktore sa neoplati stracat slova... ale teda som rozhodne za, ze ked si slusna a v pohode, tak sa k tebe budu tak spravat.. alebo sa aspon snazit tak spravat, aj ked ich nieco napr predtym nasralo..
na strane druhej, nie vzdy je pravda, co som napisala 😀 Ja som teda dost empaticka dusa, vzdy sa snazim byt mila, alebo aspon som ticho, ked som nasrata, nevycitam, ze cakam v cakarni sto rokov.. a stalo sa mi zrovna pri porode, ze som si zlizla riadnu mrzanu, pnai dr, ktora mala toho akurat dost a ja som uz bola nadramec jej psychickej pohody, pekne po mne ziapala akurat v case, ked som si myslela, ze prichadza najkrajsi okamih mojho zivota (ako mi to vstepovalo mrte stranok), cela som bola z toho nakoniec taka vycukana, ze mi prestali kontrakcie 😠 museli mi pichnut oxytocin a tlacit mi brucho, lebo som netusila, kedy mam tlacit.. tak ma vystresovala, kvoli chybe jednej neprijemnej nezodpovednej sestricky, ktora si proste pomylila pacientky.. 😠 😠 😠 a veruze az ked som jej razne oznamila, ze nevladzem jej vylevy pocuvat, nemozem za ich chyby a laskavo nech robi co ma, lebo ak sa nam nieco stane, tak bude trpiet do konca zivota, tak sa spamatala a drzala hubu.. keby tam pri mne nebol mm, myslela by som si, ze sa to ani nestalo.. ☹
Napriek tomu si myslim, ze chapem, ze mala toho vela, ze mala totalne na hovno den a moj porod skoplikovala nejaka krava, na ktoru potom nadavala a z coho bola este viac nervozna ona a potom uz aj ja.. ja ju chapem.. ale na druhej strane trosku ucty si ti pacienti ozaj zasluzia.. ja som bola odhodlana pocuvat na slovo, aby vsetko prebehlo hladko a dodnes sa mi o tom dese sniva ☹ napriek tomu som plnila vsetko, co mi kazala robit a aj tak sa ku mne spravala ako k handre, co si teraz zmyslela rodit, ked jej sa uz nechce..

no dobre, ale k veci.. proste pravda je niekde uprostred.. nemocnice maju zviazane ruky, nemaju prachy ani na zakladne veci, nieto este napr na stravu pre pacientov a pod.. viem co je to za chujovina to verejne obstaravanie, mala som tu cest.. a tak viem, ze nemocnice maju prave kvoli tomu dlzoby, proste su cele vytunelovane.. zdravotnici su pri tom, vidia to a nezmozu s tym proste nic.. je normalne, ze su z toho otraveni.. a tu je ten stred, lebo napriek tomuto nemaju pravo sa ventilovat na pacientoch.. a ked pacient je este velmi mudry, tak si viem predstavit, ako po tretom takomto uzasnom pridu o nervy

bobocka
14. jún 2011

@maggie2 vies vsetci vieme ako by to malo vyzerat aby bolo vsetko na poriadok,lenze realita je ina a velakrat ludia doslova drzia hubu a krok,lebo sa bola o svoje fleky.nie je take jednoduche sa ozvat a z kolektivu vyclenit cervave jablka.myslim,ze teraz vela dobrym lekarom a sestram krivdis.ja som bola v januari so synom v nemocnici,mal 16mesiacov a jedna sestra sa na mna oborila,ze co som fajnovka a nedam synovi erarny nemocnicny cierny caj z asi 10rocneho plastoveho dzbanu.ja na nu,ze moj syn je dojceny a caje nepije.no a mala si pocut aky vystup spravila-aka som ja fajnova novodoba matka a bla bla bla.jedna sestra sa so strasnym smutko prizerala a ked ta mrcha odisla,tak mi len povedala-"pani nic si z toho nerobte,dobre robite ako robite,nedajte sa znechutit.zo mna si kolegyne dodnes robia zarty a tukaju mi na celo,ze ci som normalna,ze som svoju dceru este donedavna kojila ked mala uz dva a polroka."to bolo poprosim na detskom.ona bola chuda doslova lyncovana kolegynami a asi len jednu jedinu mala za kamaratku,vzdy sedavali spolu na inspekcke oddelene od ostatnych.ta dobra sestra bola matkou troch deti a zjavne si radsej zahryzla do jazyka a tolerovala dementne poznamky kolegyn ako by sa mala ozvat a potom sa triast o svoje miesto.nie je to take jednoduche byt dobrym jablkom v mise plnej tych cervavych ☹