icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

maggie2
14. jún 2011

@janinah Na Tvoju rečnícku otázku ja odpoviem, že v SK zdravotníctve sa svet musí zvrtnúť k lepšiemu, lebo to čo bolo a čo je teraz už horšie nemôže byť. Všetci musia konečne pochopiť, že položka zdravie je veĺmi cenná vec, a keď venujem xx peňazí a času na dovolenku, zábavu, skrášľovacie procedúry, pestovaniu zovňajšku a nákupu handier, kde si kladiem určité kritériá na poskytovanie služieb, musím rátať s tým istým aufwandom aj na využívanie zdravotníckych služieb. Ja som za to, aby ľudia, ktorí pristupujú k svojmu zdraviu zodpovedne a platia si nemalé zdravotné poistky boli vnímaní ako páni klienti aj v zdravotníctve. Stať bezdomovcom alebo sociálne slabým sa môže síce pritrafiť každému, ale nie je možné aby sa ako s bezdomovcom a chudákom zaobchádzalo s každým pacientom.

maggie2
14. jún 2011

@maxara a kde som napísala, že ja mám taký prístup? Kde nájdi mi to!!! Ja som len napísala, že chápem niektoré pacientky, ktoré si prinesú všetko v písomnej podobe, pretože majú zlé skúsenosti z predošlých razov. Jednoducho v každom zamestnaní sa stane že nám príde klient naštvatý v zlej nálade, resp. je podozrievavý, lebo má zlé skúsenosti napríklad z iných firiem a podobne. Čo človeka klienta odzbrojí? Láskavosť, vysvetlenie, vstriecnosť . Ale skús po ňom rovnako ziapať a nebyť slušná, situácia vykulminuje a najskôr ak sa dozvie o tom Tvoj šéf Ťa vyrazia, lebo sa nevieš chovať ku klientom. Nie tak v zdravotníctve. Tam pacient vyjde akurát tak na posmech, lebo zdravotníci sa navzájom podržia alebo odvrátia zrak.

maxara
14. jún 2011

@maggie2 oki prepac Maggie, myslela som to tak vseobecne a aj podla reakcii ostatnych, ze proste vsetci ludia ktory pridu a apriori su nachystani a v razi.. proste je to vidno, ked je niekto takto naladeny.. nemyslela som konkretne teba 😔
mas pravdu v tom, ze by mali byt zdravotnici chapavi, predsalen pracuju s ludmi, mali by mat pochopenie.. ALE aj pacienti.. proste je to obojstranne.. ja ked neviem, ake pomery vladnu v kauflande, tak sa nepostavim k pokladnicke, ktora blokuje a nebudem sa jej tam ohanat nejakym letakom, ze tam maju napisane, ze budu spustene vsetky pokladne a nech to laskavo teda zabezpeci, hlavne ked viem, ze ona s tym nic nespravi.. navyse dr a sestry a iny personal sa musi riadit tiez nejakymi nariadeniami a pokynmi, o ktorych nechyrujeme..
iba som chcela povedat, ze nie je vzdy vsetko take jasne ako sa zda.. akoze ked niekto citi, ze ma potrebu si napisat nejake poziadavky, tak jasne, nech si ich napise.. ale ked nie su v sulade s pokynmi poskytovatela zdravotnej starostlivosti, tak nemoze ziadat od dr a spol, aby to urobili proti nariadeniam.. nahodou by sa nieco stalo 😔 proste ja by som si tiez radsej zvolila cestu, kde viem, ze ma podrzi zamestnavatel a nezavru ma za zanedbanie alebo take cosi ako opak, kde vyhoviem mamicke a riskujem svoju buducnost.. Samozrejme sa to netyka slusneho spravania.. a to teda vravim, ze by malo byt obojstranne

abbey1
14. jún 2011

Je mi fakt smutne z debaty ktrá sa tu točí.Nikdy nepochopím,ako sa môže niekto vyhovárať na zlé finančné ohodnotenie.Veď každý si má svoju prácu robiť,čo najlepšie a mleť o nízkom plate je absurdné.keď som raz v práci,musím sa chovať zodpovedne a slušne.Ak by takto fungovali mnohý drobní živnostníci,tak by si nezarobili ani na slanú vodu.
Tu pletieme hrušky s jahodami.Nikto tu nehovorí o nadštandatre v pôrodniciach.Opakujem,ide o to ,aby sa l rodičkám a novorodeniatkam personál choval ľudsky a s rešpektom.Vykonáva predsa službu,ako každý iný z nás vo svojom povolaní.A ak v jednej pôrodnici pracujú pokrokoví a odborne zdatní lekári,prečo sa rovnako nemôžu chovať i ostaní pracovníci tam?
nechať dieťatko po pôrode pri mamičke nestojí ani cent,byť slušný k pacientke tiež nie,ak zbytočne nepodajú ocytocín alebo neurobia zbytočnú_len vyžiadanú_sekciu,naopak nemocnica i poisťovňa ušetrí.tak sem prosím neplľme peniaze.O tom táto diskusia nemala byť.

maxara
14. jún 2011

@abbey1 mas pravdu, uplnu.. ja som asi zabrdla len do jedneho nepodstatneho detailu 😔 prepacte, uz som ticho.. 🙂

maggie2
14. jún 2011

@maxara nie, nie nemáš sa za čo ospravedlňovať, myslela si to rovnako dobre. @abbey1 súhlasím 100 percent.

abbey1
14. jún 2011

@maxara Ticho nebuď.Môj príspevok sa netýkal teba.Ale kopa žien nás posiela rodiť niekam inam a obhajujú neodbornosť a neľudskosť slabým ohodnotením.
by the way,som rada,že som sa stebou stretla v nejakej diskusii.

maggie2
14. jún 2011

@abbey1 btw tentoraz aj ja 😉 a som rada že sa zhodneme 😉 tentoraz 🙂

maxara
14. jún 2011

@maggie2 @abbey1 aha dobre teda 🙂 tak som rada, ze som mohla tento nepodstatny detail rozvinut v trosku podstatnejsi 🙂

@abbey1 ja som ta uz minule niekde vysmejdila 😉

abbey1
14. jún 2011

@maggie2 Konečne spolu súhlasíme.Ja keď si predstavím koľko krát mám v práci blba a musím sa k nemu chovať zdvorilo!To neznamená,že ho slušne neusmerním,ale živý ma a tak musím jednať taktne.
Rovnako väčšina z nás príde k lekárovi s pozdravom a dôverou,preto mi je ľúto,že snaha o slušnosť je mi tam často na nič.
Ale našťastie sa mi už teraz darí po známosti navštevovať len správnych lekárov a tak som ušetrená mnohých nonsensov.
napr u nás v pôrodnici funguje lekár so zvláštnym zmyslom pre humor a zásadne každej tyká.Čo by mne osobne teda vadilo.Počula som ho sa fakt otrasne vyjadrovať na margo rodičky,ktorá si ho mastne zaplatila.len si "dovolila" mať pri pôrode svokru a ísť cikať s Epi.

abbey1
14. jún 2011

@maggie2 ja viem,že len tentoraz.nezvykám si na to. 😉

maggie2
14. jún 2011

@abbey1 ad 22:39 nebuď pesimistka 😉

maggie2
14. jún 2011

@abbey1 akonáhle mi niekto tyká, automaticky tykám aj ja lekára nevynímajúc 😀 😀 😀, akurát, že ešte som sa s tým nestretla (iba raz u colníka a tuším aj policajt 1x mi tykal)

lilyen2011
autor
14. jún 2011

ahojte no my sme ešte tu :( termín mám dnes, no dajako sme ticho...
- ešte ma napadlo, či by mi vedela niektorá z Vás povedať, čo to znamená, keď mi pri poslednom výtere zistili GBD alebo niečo také "POZIT"
- Pri malom som to mala NEGATÍVNE ale teraz mi vraj musia pri pôrode niečo pichnúť, inak by malá mala ifekciu... viete mi povedať o čo ide a či sa to dá aj bez toho, alebo či je nejaká iná možnosť, prípadne o akú látku ide? Ďakujeeeem 😝 (viem, že sa tu pýtam fakt takmer na všetko - žeby predpôrodný stres chi? ) 😀 bojííííím :D

jancia
14. jún 2011

@lilyen2011 myslim ze to je pozit. na streptokoka, pichnu ti atb aby sa babo nenakazilo ked pojde porod. cestami, mne to tiez pri prvom davali, teraz este neviem vysledky...

lilyen2011
autor
14. jún 2011

@jancia fúúúha... a to som si myslela, že len kvôli výtoku alebo dačomu takému... no sestrička sa tvárila akože je to úplne bežné, s kľudom angličana, že "to Vám pri pôrode pichnú len injekciu a bude to ok" ale moč som mala vždy negat na všetko tak ako sa tam dostal? Chorá nie som ani som nebola, že streptokok ale odkiaľ hmmm
- viem, že kamoškinmu synovi sa pri pôrode zapálili očká a 2mesiace po pôrode ich prvýkrát otvoril (museli mu aj kanáliky prepichovať) - myslíš, že to kvôli tomuto? Dá sa aj pred samotným pôrodom ešte niečo stihnúť urobiť, aby som to zmiernila alebo tak? ďakujem 😖

bobocka
14. jún 2011

@lilyen2011 no tak ty uz fakt kazdu chvilku mozes ist.hned by som s tebou menila mamina.o chvilku budes drzat v naruci svoje nadherne malinke vonave babenko-aj ja chceeeeem!!! 🙂 inak pocuvaj,ak bude volne vecko,tak si tam sadni.mne to riadne pomohlo.sedela som,oddychovala,nenamahala som sa chodenim ,ked bola kontrakcia,tak som sa zaprela nohami aj rukami o steny vecka a gravitacia pracovala a maly sa rychlo von tlacil 🙂 to len na tak na okraj.joj,normalne mam motyle v bruchu za teba 🙂 som zvedava co napises ked sa z porodnice vratis,ze aky bol pristup personalu,ako to cele prebiehalo.inak myslim,ze jancia ti odpovedala spravne.aj mne v poradni testy robili a vela zian streptokoka ma.neviem cim to je.ale nie je to nic nezvycajne.si pamatam ,ze v jeden den ked som bola na poradni mala streptokoka mamina predomnou a aj ta po mne. 😒 to som ja este vtedy vysledky nemala(po pravde som ani netusila,ze take daco sa pred porodom riesi) ale sestricka mi povedala,ze aj keby to bolo pozitivne,tak to koniec sveta nie je a vedia to uplne v pohode riesit 🙂

bobocka
14. jún 2011

@lilyen2011 inak teraz ma napadlo.kamaratka mala streptokoka kratucko po porode,mala zapalene prsniky a musela brat atb.mozno to ma nejaky suvis s tvoriacim sa mlieckom...to ma len tak napadlo v suvislosti s tou mojou kamaratkou...no som zvedava ci sa ine kocky chytia a vysvetlia ti ako sa k tebe ten streptokok mohol dostat a preco to nie je take ojedinele.celkom by ma to aj zaujimalo 🙂

irriss
14. jún 2011

@lilyen2011
...ber to tak, ze jsi dnes uz mela mit po porodu, ber to tak, ze uz jsi porodila... 😉 🙂
..myslim si, ze stres na posledni chvili Ti VUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUBEC nepomuze... 😉
Dej tuto otazku Tvemu osetrujicimu lekari, pokud to nestihnes, at Ti vysvetli o co jde jeste pred pichnutim..na to mas pravo a skoda, ze sis vzpomnela az ted.. 😉
Nestresuj se a pokud chces v klidu neco zjistit o injekci GBD, dej si ji do vyhledavace a prostuduj sama nebo s manzelem...Tady Ti hrozi prosezena noc a cekani na odpoved ☹

Preji Ti krasny a nicim neruseny porod... 🙂 🙂 🙂

p.s. kdyby Tvuj lekar povazoval Tvuj pripad za "negativni", urcite by Te seznamila s okolnostmi..temer u vseho jsou dane hladiny a staci se malinko vytocit z normy a prijde na radu prevence..ber to tak, ze je to prevence...
A bez si lehnout!Nestresuj se! Otazky nech odbornikum!At Ti tu nekdo nezamota hlavu trebas uplne zbytecne...tehotenstvi a lekarsky postup je individualni...i ke zdanlivym malickostem!
Dobrou noc....a bez si lehnout, musis byt ted vyspala a klidna

lilyen2011
autor
14. jún 2011

@bobocka ďakujem za motýliky... ja tu pozerám nové fotoblogy júnových bábätiek a normálne sa mi chce plakať, že už každou minútou to na mňa príde... no tie prsníky si ma trošku znepokojila... mám hrozne veľa kolostra celé tehu a pri malom som mala brutál veľa kolostra aj mlieka (malý ešte v 1deň vypil 75 na 1kojenie + z toho istého prsníka som odsala na darovanie 180 - ten druhý som nechala "nabombovaný" pre ďaľšie kojenie) tak dúfam, že sa mi nezapália (tak som prišla pri malom o mlieko :( fňuk) a keď budem brať antibiotiká (náhodou ak by som mala tie prsníky zapálené) neublíži potom to mlieko malej? (či budem odsávať a oni jej dajú druhé - to by som moc nechcela učiť na fľašku - potom sa mi už neprisaje = tiež vlastná skúsenosť od malého... tam mu to tieklo a potom ma totálne ignoroval a odmietal... ak si ešte tu prosím odp. ďakujem

irriss
14. jún 2011

@lilyen2011
pokud by se jednalo o "flasku"..popros sestricky, aby Ti pomohly krmit malou injekcni strikackou (timto zpusobem krmily moje dvojcatka na JiPce, v inkubatoru) nez se mi rozbehlo mlicko..

ninan2
14. jún 2011

@bobocka na nete najdes kopec porodnych planov:
http://www.mamaaja.sk/ActiveWeb/Article/1462/po...
http://hannah.blog.sk/detail.html?a=67a5b85eb9b...
A ano, treba aby to podpisal primar porodnice aj novorodeneckeho oddelenia.

lilyen2011
autor
14. jún 2011

@irriss ďakujem ... júúúj tak ja som vyhajaná... poobede som si s malým schrupla a mamina ma nechala nech si oddýchnem, vraj bábätká prichádzajú najčastejšie v noci tak som si "sama sebe si" posunula režim 😀
- jasné pôjdem o chvíľku aj spať 🙂 no tí poslíčkovia ma vždy chytia tak okolo 21:30 a vždy takto čakám, že čo z toho bude... ty náhodou nevieš niečo o tých prsníkoch, prípadnom zápale? ďakujem

irriss
14. jún 2011

@lilyen2011
Je mi lito, ale nepomuzu, je to neco podobneho, jako bys ode mne chtela poslat bourku..Pri bource se pry zaplni porodni sal... 😉
p.s. na mne to nefungovalo 😀

lilyen2011
autor
14. jún 2011

@irriss nevadí, aj tak ďakujem 😉

bobocka
14. jún 2011

@lilyen2011 kojenie ake bolo u tvojho prveho dietata nebude take aj pri tvojom druhom.hned ako budes mat problem s niecim,tak sa nakontaktuj na laktacnu poradkynu.nevzdavaj to.to,ze mas vela kolostra-fantazia,sa tes 🙂 neboj a mliecko pride.vobec neries streptokoka v mliecku.ked ti daju teraz atb,tak to bude bezpecne atb a babu neuskodi.kamaratka brala atb a kojila dalej.k celemu kojeniu pristupuj kladne a tes s z kazdej kvapky.tiez som si presla svojim a moj maly je dodnes kojeny a povacsine z jedneho prsnika(je to asi 85 na 15,ale to je ina story).a ty teraz cakas bambulku.budes mat doma parik-nadhera 🙂 nejaky tip ako sa k dievcatku dopracovat? 😀 moj muz chce dcerku velmo prevelmo 🙂 a ako sa bude volat? fakt mamina,neboj sa ,neries.v tomto ti lekari poradia a v kojeni ti poradi laktacna.ak budes mat nejaku otazku,problem,hocico,tak sa skontaktuj na mamilu.teraz otvorili poradnu dojcenia.proste len napises svoju otazku a oni ti hned odpovedia.ja som v noci napisala a rano som uz odpoved mala 🙂 http://www.mamila.sk/pre-matky/poradna-dojcenia/ a inak tebe aj hociktorej inej kocke co by rada svoje dietatko dojcila,alebo kocke co si potrebuje zistit info o dojceni odporucam si od mamily kupit tuto knizku(podla mna je cena viac nez prijatelna a kniha je nadherna 🙂 ) http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-... inak na bradavky ti odporucam bioclin http://www.alfamedica.sk/balm.php senzacna to vec.stoji to okolo 16euri,no fakt to stoji za to.a vydrzi to dlho 🙂 a na mliecko este odporucam homeo ricinus communis 5ch(ak budes mat problem s rozbehnutim) alebo cajiky pre dojciace maminky co obsahuju senovku grecku 🙂 pre dojcenim sa napi niecoho tepleho(teplo podpori tok),alebo ked budes doma,tak si prsia trosku fenom nahrej.uvidis,ze ti potom pojde mliecko aj usami 😀 😀 😀

bobocka
14. jún 2011

@ninan2 dakujem krasne 🙂

dulkagabulka
15. jún 2011

Pani Štromerova /PA z Českej republiky/ pri streptokokovi postupuje takto:
Streptokok sa prejavuje bud agresivne, alebo neagresivne.
Agresivne sa prejavi vtedy, ak v dosledku infekcie prasknu plodove obaly a nič sa nedeje /nie su kontrakcie/..a nič sa nedeje..a nič sa nedeje...vtedy treba,aby situaciu riešil lekár – napriklad tym,ze poda ATB

Ak sa streptokok prejavuje neagresivne..to znamena, ze začne porod a plodove obaly su neporušene, rodiacu ženu ak to nie je nutne, nevyšetruje vaginalne a v žiadnom pripade nerobi amniotomiu-teda prasknutie plodovych obalov...čim dlhšiu dobu bude dietatko v neporušenych obaloch, tym menej mu hrozi nejaka nakaza...plodove obaly sa v takych pripadoch prasknu same až pri uplnom zavere porodu,alebo neprasknu vobec a dietatko sa narodi v neporušenych obaloch-tym padom ani nepride do styku so žiadnym streptokokom a vtedy to teda nerieši nijako.

Ak budeš v nemocnici, a bude sa riešit stretokok formou ATB liečby, podaju ti infuziu, ktora vytečie velmi rychlo /čo ja viem odhadnut, možno 10 minut/..

elise
15. jún 2011

ako rodička môžeš odmietnuť všetko čo je rozumne logické a neohrozuje tvoj život ani život bábetka, ako náhle je bud ty alebo bábetko alebo obaja v ohrození treba to nechať na odborníkov a zbytočne im nedávať "rozumy". môj pôrodný plán rešpektovali až do vtedy kým som nemohla malého vytlačiť a narodil a pridusený, bol veľký a rotoval takže nástrih bol potrebný aby sa pôrod zrýchli a vtedy ked bojovali o naše životy lekári šiel pôrodný plán bokom za čo som im vďačná. museli ho kriesiť takže dáke priloženie k prsníku nehrozilo tak treba všetko zvažovať podla situácie🙂

aliza
15. jún 2011

@lilyen2011 neboj sa, vsetko bude v poriadku. Tu u nas sa vyter na streptokoka vobec nerobi. nekomentujem, ci je to spravne alebo nie, ale sa proste nerobi. Ked si tak spatne spominam, mne tiez praskli obaly tesne pred narodenim maleho a tiez mal zapalene ocka, nie velmi, ale mal. Takze som mozno mala aj ja streptokoka, to sa uz nedozviem.
A hlavne nemysli na to, ze kedy to uz pride, moze to trvat aj tyzden a zbytocne sa budes stresovat. Viem, je to tazke a uz to chces mas za sebou, ale zial, urychlit sa to neda. Ja ked som prenasala syna, tak som bola normalne atrakcia, v dcerinej skole mali zo mna 'sou', ked ma kazdy den videli s brusiskom a stale nic, kazdy sa pytal....ved to poznas. Najprv som mala nervy, ale potom prisiel klud a povedala som si, este si vychutnam posledne dni tehotenstva a 'pokoja' 😝, na porod musim byt predsa psychicky pripravena, skludnena a nie nervozna a podrazdena. Den pred porodom sme dokonca isli na navstevu, to uz som mala slabe kontrakcie, ale snazila som sa fungovat, ako keby nic. V den porodu som mala plny dom, srandovali sme, smiali sme sa, ja do toho predychavala kontrakcie, zapisovali sme ich na servitku a vsetko to bolo take uvolnene a naozaj to pomohlo.