icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

dulkagabulka
Odpoveď bola odstránená
bobocka
15. jún 2011

@lilyen2011 ja viem moja,nie kazda je taka drzka ako ja 😀 ale teraz uz vies co a ako a vies co mas cakat a co mozes pozadovat 🙂 kludne sa ozvi ak by ta chceli ignorovat a nerespektovat baby friendly policy.no co? uz mas plan spisany na hubkavom papieri? 😀

heln
15. jún 2011

dulkagabulka - to bola rýchlosť.....

lilyen2011
autor
15. jún 2011

@bobocka ešte nie... akurát sa chystám, len ma napadlo či by to mohlo byť aj na A5, s riadkami hm?
na ten "čistý" by som to zrejme napísala šikmo... myslíš, že budú rešpektovať aj menší rozmer s riadkami (bez húb 😀 ) či to musí mať aj úradnú formu a 2kópie? 😖

dulkagabulka
15. jún 2011

@kinsi
pozri si na stranke dul 😀

pici
15. jún 2011

nikto nereagoval na vznik porodnych domov?

bobocka
15. jún 2011

@lilyen2011 mamina neries papier.hoc aj na toaletak to daj 😀 (jasne,ze si teraz spasy robim) nemusis sa trapit na com to napisane mas ked teraz po ruke nemas a4 alebo tlaciaren.napis to co pozadujes na papier aky mas.mozno budes mat cas to este prepisat .ale apson sama pre seba si zosumarizuj svoje poziadavky,aby ked uz to na teba pride a tvoju mysel zamestna hlavne vysporiadavanie sa s kontreakciami,aby si sa vedela na ten papier pozriet a povedat pa ci lekarovi,ze este aj toto a hento by si rada pocas porodu mala 🙂

aliza
15. jún 2011

ja by som sa len chcela spytat, ze cim lekari argumentuju, ze preco nemoze byt dieta po porode s matkou? samozrejme, pokial nie je nejaky problem a dieta nemusi ist na pozorovanie alebo do inkubatora. Preco je to u nas stale taky problem? nie je to len o organizacii, ze by to nemali ako organizacne zvladnut, zeby to bola praca navyse? asi je praktickejsie mat tie deti v jednej miestnosti? alebo? Mne dceru tiez zobrali a nepovedali ani slovo, vraj donesu az rano. Mala nizsiu vahu, tak asi preto. V noci som to uz nevydrzala a isla si ju aspon na chvilu vypytat. Este teraz mam z toho slzy v ociach, ked mi ju zase brali, taku malicku a bezmocnu, ved ako jej mohlo byt lepsie v nejakej velkej, osvetlenej izbe plnej placucich deti? bez dotyku a najma bez jedineho zachytneho bodu vo svojom zivote, bez svojej matky?...tak som za nu strasne trpela ☹. Preto som to chcela pri synovi inak. Odkedy sa narodil, bol so mnou stale. Kym som rodila placentu, tak ho vysetrili vedla na stole, cela rodina stala okolo, dotykala sa ho a potom bol uz stale so mnou, dokonca aj personal odisiel a nechal nas cele hodiny samych, aby sme si to vychutnali, ani raz neprisli a nevyrusovali. vecer nas prelozili na inu izbu a muz zostal s nami celu noc a parkrat sa prisli spytat, ci nieco nepotrebujeme a ako kojenie a tak. MAly sa mi nevedel prisat na lave prso (s tym mala aj dcera problem, asi divna bradavka alebo co) a ked to videla midwife, kazala mi maleho povyzliekat, polozit si ho naheho vedla seba na postel, telo na telo, privinut si ho a tak mu dat prsnik a predstavte si, on ho hned chytil bez problemov.

bobocka
15. jún 2011

@pici ba reagovala jedna kocka.inak aj mna ten napad zaujal.len myslimz,e aj ta kocka poznamenala,ze vznik porodnych domov by asi zo statneho nesiel a teda by taky porod bol asi zjavne spoplatneny a nie vsetky maminy by boli schopne si taky porod dovolit.inak ja som sa s pojmom porodny dom este ani nestretla kym si to nepsomenula a napad tovobec nie je zly.ale realizacia je iste narocna.zohnat financie a povolenia a personal-jaaaaj to chce ozaj zanieteneho cloveka 🙂

bobocka
15. jún 2011

@aliza ja si osobne myslimz,e oni argumentuju len tym,ze je to zauzivana praktika.nic lepsie v rukave mat menozu,ci ano? 😅

dulkagabulka
15. jún 2011

@bobocka
porodne domy su v zahraniči samozrejme zo štatneho...
lenze tam su zakony taka,ze porody smu odvadzat PA...a v porodnych domoch ich aj odvadzaju..iba patologie sa presuvaju do nemocnic 🙂

ked bude u nas zmeneny zakon a PA budu mat pravomoci ako ich zapadne kolegyne, budu aj porodne domy

aliza
15. jún 2011

@bobocka no to prave neviem, preto sa pytam lebo ma to fakt zaujima

bobocka
15. jún 2011

@dulkagabulka jaaaaj,tak to sa este nacakame 😖

bobocka
15. jún 2011

@aliza inac aj mna by to zaujimalo.vsak by mal personal menej roboty,babo by bolo s maminou basta 😉

dulkagabulka
15. jún 2011

@aliza dovod je jediny : U nás sa to tak nerobi...

dovod je rutina, vraj dieta prechladne, vraj na to nemaju sestry,čo by na to dohliadali a bla bla bla..
pritom tam ,kde to skusia, su potom nachylenjši to povolit aj dalsim..len maminy musia vediet, že to možu chciet

🙂 Ja som počula dokonca vetu: Zoberiem ho teraz medzi jeho kamaratov /na observačny box/..fuuuuu...
vraj medzi kamaratov...

aliza
15. jún 2011

presne tak, v porodnych domoch nerodia lekari-porodnici, ale porodne babice, ci ako ich nazvat, takze to by bol u nas dost velky problem, niezeby babice neboli, ale urcite to nikto neschvali, ved by lekari prisli o robotu 😀.

pici
15. jún 2011

@bobocka takych je tu predsa plna tema. mne o tom hovorila kamoska co zije na novom zelande, tam maju porodne domy a nemocnice... moznost vyberu... ano pisala tu kocka... len nejako na mna nikto nereaguje...

dulkagabulka
15. jún 2011

@aliza porodne babice su...su to vyškolene porodne asistentky..a takych sikovnych mame na SK tisicky..problemom je zakon...lekari sa brania

pici
15. jún 2011

@aliza neprisli by lekari o robotu. nie kazdy chce rodit v porodnom dome. prisli by k praci babice/PA/ duly... a matky by mali moznost vybrat si alternativu,ktorej davaju prednost

aliza
15. jún 2011

@pici myslela som to tak polozartovne, jasne, ze vzdy bude velke percento zien rodit v nemocnici, aj tuto to tak je, ale tu aj v normalnych porodniciach rodia babice, takze rozdiel je len v epiduralke, ktoru v porodnom dome nedavaju, inak personal ten isty

aliza
15. jún 2011

@dulkagabulka ja viem, len som nevedela, ci porodna babica je to iste ako porodna asistentka. U nas sa im hovori 'midwife', neviem to doslovne prelozit a chcem pouzivat spravny nazov.

pici
15. jún 2011

@aliza viem ze aj vonku rodia babice, aj v nemocnici aj v domoch. rozdiel je asi len v atmosfere... lebo v oboch pripadoch prichadza lekar len ak je komplikacia... mylim sa?

bobocka
15. jún 2011

@aliza ha ,ja mam na moju midwife len tazke srdce.tupana na entu.ta keby mala byt pri porode mojho dietata,tak koniec sveta 😖 to uz by ma nejaky fubalovy buran z ulice lepsie odrodil,nez ona 😠 mala som z nej pocit,ze viem o tehotenstve viac nez ona,.ale fakt.ze naco skontrolovat moc tehulke?😠 mala som zvysene bielkoviny v moci,tak na to.ja som s nou bola maximalne nespokojna a len ked som sa dostala do ruk slovenskym lekarom,tak som mala pocit bezpecia. 🙂

pici
15. jún 2011

@bobocka ja myslim ze problem je v tom, ze si zamiename povolanie... dula by mala porodu pomoct, predtym, cvicenia, priprava, podpora, napomoc.. doktor by mal zabezpecit bezpecne narodenie dietatka... akonahle tieto profesie chceme miesat, nastava problem...

dulkagabulka
15. jún 2011

@bobocka české PA moč kontroluju, tlak tiež- dokonca na oboch rukach /Štromerova to vysvetlovala/, važia, meraju, hmatom pred porodom posudzuju polohu dietatka....ked zhodnotia jednotlive vyšetrenia dasa zistit a tiez ešte rozhovorom s mamičkou,či sa deje niečo nie dobreho..vtedy posielaju tehulku lekarovi

takej českejPA by som sa do ruk zverila 🙂

lilyen2011
autor
15. jún 2011

@dulkagabulka a ak by som si do pôrodnice vzala vlastný babysense??? potom by sa nemohli odvolávať na to, že má malá nižšiu váhu, alebo že nie je pod dohľadom... či áno?
- mám v pláne si ho buď zobrať hneď na vzdycháreň alebo nechať doniesť na druhý alebo ešte v ten deň... predsa sa mi bude ľahšie spať keďže tých prvých 24hodín je takých všelijakých... čo si myslíš? hm?

bobocka
15. jún 2011

@dulkagabulka ja som priamo reagovala a midwife.lebo ja som s midwife (co je vlastne pa a dula v jednom asi) mala osobnu zlu skusenost.tym vsak nehovorim,ze kazda je taka.bozechran.len ja som mala nestastie na nekutocne tela zenu 😠 fakt nic dobre mi ta zena nedala.ale nic!ale to je konkretne ona,nie midwife ako take. 😉

bobocka
15. jún 2011

@pici inak tak nejak si ja predstavujem porod.pa ci dulu pri mne cely cas a lekara len na tlacenie.to je pre mna idealna kombinacia 🙂

pici
15. jún 2011

@dulkagabulka mozem jednu otazku?

pici
15. jún 2011

@bobocka ano tak by sa mi to pacilo... aj ked ja tu dulu ani moc nie... skor nejake preporodne cvicenie... atd.. a laktacna poradkyna v nemocnici... velmi dolezite.. to sa mi velmi paci