icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

reanda
15. jún 2011

@wieruss ja budem rodit v piestanoch.. bola som tam uz dvakrat na sone a budem tam chodit aj na tie posledne kontroly pred porodom.. tak si to tam, dufam, obzriem, chcem ich poprosit aj aby ma pustili pozriet na porodnu salu a tak 🙂
ale to zatial este len take rozmyslanie, este mam cas

@pici porodne domy su vyborny napad, len ja nie som bojovnicka, neviem, ako mam za to bojovat 🙂 a na slovensku je vsetko o peniazoch, peniaze nie su na nic (na nic poriadne).. a keby aj vznikli nejake sukromne porodne domy, kde by sa za vsetko platilo, tak to si aj tak nebudem moct dovolit 🙂

reanda
15. jún 2011

@janinah ze je situacia v zdravotnictve zla a ze su pracovnici vyhoreni, za to ja nemozem.. sice to chapem, ale pri mojom porode budem najdolezitejsia ja a moje dieta.. vtedy bude chapanie pracovnikov az na dalsom mieste.. v skolstve je tiez situacia zla a platy male, budes mi tolerovat, ked budem ziapat a vrsit sa na tvojom dietati, len preto, ze uz mam toho dost a ked mu zlym pristupom pokaslem mozno cely zivot, lebo ja som vyhorena?

bobocka
15. jún 2011

@reanda mas pravdu.uplnu.ja si vsak myslim,ze treba trosku empatie na oboch stranach a konecny vysledok vtedy bude v poriadku.rodicky by nemali chodit do nemocnice ako bojovnicky za svoje prava a ziadat revoluciu.treba si trosku uvedomit v akej situacii je nase zdravotnictvo a ake naroky my prave teraz mat mozme.a hlavne ide aj o to akym stylom prezentujeme nase poziadavky.pokial pride matka s tym,ze- ja mam tieto a tieto prava a vy to musite respektovat,lebo ked nie,tak ja bordel narobim-no tak nic dobre z toho nebude.ale pokial je matka slusna a slusnou cestou da zdrav personalu najavo,ze oni su tam pre nu a nie na pre nich,tak je to hned o inom.mame pravo mat porodny plan?-mame,mame pravo nesuhlasit s nastrihom pokial nie je zivot jedneho ci druheho ohrozeny?-mame,mame pravo nechat pupocnik dotepat?-mame....pokal matka slusne upozoni zdrav personal na tie svoje prava ,ktorych sa chce pridrzat,tak si mylim nie je dovod,aby teraz lekari a sestry zacali robit matkam napriek.ak by tak bolo,tak je super vediet,ze mozme aj pritvrdit a narokovat si na svoje prava,no prvotna cesta musi byt slusna. a to na oboch stranach. 🙂

dulkagabulka
15. jún 2011

@bobocka

citujem ta: pokal matka slusne upozoni zdrav personal na tie svoje prava ,ktorych sa chce pridrzat,tak si mylim nie je dovod,aby teraz lekari a sestry zacali robit matkam napriek...

Popíšem ti jeden porod,kedy matka prisla slušne a milo a mala tri požiadavky- nemedikamentozny porod, bez nastrihu a dietatko na sebe...Zazmluvnila si lekara, ktoremu doverovala a ktory jej slubil,ze bude vsetko ako chce...
Ked jej pichli prvu injekciu, pomyslela si- ved dobre, aspon ma nenastrihnu a dietatko mi daju na bruško....ked ju lekar bez upozornenia nastrihol, pomyslela si- ved dobre, aspon mi dietatko daju na bruško...ked sa dietatko narodilo, načiahla ruky a volala : „Dajte mi ho, prosim dajte mi ho!“ Lekár vyslovil slová : „ Samozrejme.“ A podal dieta so širokým úsmevom SESTRICKE...Ta po osetreni maličkeho prišla s dietatkom zaviazanym v perinke a hovori mamičke: „Aj tak nepojdete na šestonedelie, lebo máme plno. Pojdete na chirurgiu / chirurgia je uplne mimo arealu nemocnice/ a malého uvidíte aj dva dni. Tak načo by som vám ho dteraz ávala?? „....Sprievodná osoba mamičkina pozerala s otvorenými ustami a neverila vlastným očiam ani ušiam....Obratila sa na sestričku a povedala jej : „A vy ste počuli,čo ste teraz povedali?? Tato mamička dva dni neuvidí svoje dietatko a vy jej ho nechcete dat ani na chviločku?“...Vtedy sa sestrička nejako otriasla a podala zabalene dietatko matke...Začali ale take poznamky zo strany personalu, že matka s prosebnymi očami sa otočila na sprievodnu osobu a povedala : „Tak im ho , prosim ta, teda daj „ A svoje dietat naozaj nevidela potom dva dni..To sklamanie čo prežila bolo nekonečne...nielen z nesplneneho želania,ale hlavne z pristupu..

Myslim,ze tato mamička svoj porod bude riešit este velmi dlho- možno bude potrebovat aj odbornu pomoc...

Je uplne samozrejme, ze ani jedna matka nechce chodit do nemocnice ako vypalnik a násilník a v prvom rade sa vyhrážat, že chcem toto a toto a ak mi to nedate, tak budem robit toto a toto...Som za prijemny pristup, slušné vystupovanie...

No ak matka ma legitimne požiadavky , ktore nemocnicu nestoja NIČ /položit dieta matke na brucho nestoji ani cent/, som za to, aby radšej postupovala dopredu tak,ze si ich aj vynuti prilohou k IS, ako dopadnut ako vyššie uvedena mamina, ktora bude mat traumu na cely život..

Vieš sa však vžit do pocitu matky, ktorej sa stane niečo taketo? Ako si mala , priviazana na stole , narokovat svoje prava??

reanda
15. jún 2011

@bobocka proti empatii a slusnosti ja nic nemam 🙂

bobocka
15. jún 2011

@dulkagabulka ved ma kocka docitaj.hned na to som napisala,ze ak by lekari nase prava nerespektovali,tak je super vediet,ze mozme pritvrdit a pozadovat si svoje prava 🙂
inak pribeh brutal.nemam rada toto slovo,no inak to ani vyjadrit neviem 😔 chuda mamina,akoze toto sa mne stat tak tam taky bordel narobim,ze koniec sveta.ja som jednoznacne za polupracu lekar-rodicka,ale ak lekari total odignoruju matkine poziadavky,ktore su v uplne najvacsej pohode akceptoatelne,tak to teda nie. 😠 to mne keby spravili,tak by v tej sekunde olutovali.ja som mily clovek a snazim sa vychadzat s kazdym co najlepsie,ale ak sa raz niekto do mna pusti,tak to hned olutuje.som tvrda jak stolverka a vraciam aj s urokmi.keby sa toto stalo mne,alebo nejakej mojej znamej,tak by som bola schopna to fakt daleko tahat. 😠 normalne som sa vyocila ked som to citala. 😠

lilyen2011
autor
15. jún 2011

@bobocka tak návod ti asi nemusím opisovať 😀 len či to bude dievčatko hmmm 😎
- ďakujem za linky ak budem mať problém určite využijem... malá bude Amy Lilien (ako môj nick, len nemôže mať "Y") - iná téma... stále sme doma v brušku už prenášam :( stále čítam čítam, keďže sa mi to takto blíži, čo by som mohla pri nástupe využiť, či ovplyvniť... ako som takto blízko, tak sa mi stále reálnejšie vracajú spomienky z 1. pôrodu a stále rozmýšľam, čo sa dalo urobiť inak / lepšie a tak...
- stále mi vŕta v hlave, že ak by som aj napísala ten pôrodný plán, či ho tam niekto vôbec prečíta, keď lekár príde len na posledných 15min... asi to budem rapotať medzi kontrakciami (nechcem nič extra - ak sa bude dať a všetko bude ok, CTG, malá a tak...)
- menej časté vyšetrenia krčku, bez nástrihu ak to bude možné, malú na prsník a trošku viac času byť spolu na začiatku, nechať trošku dlhšie ten pupočník - nech sa kľudne nadýchne (nemusí úplne dotepať, stačí ak už bude viditeľné, že bez problémov dýcha, to aby jej nedávali UM, glukózu alebo čaj pokiaľ budem schopná kojiť (pravdepodobnosť 99% 😀 ) no a ešte som sa tu dočítala, že to "skákanie po bruchu" môže malej ublížiť, tak to by som tiež chcela obmedziť (pokiaľ sa nedaj bože nezasekne, alebo ja tam neskolabujem)
- myslíš, že je toho moc? veď toto by malo byť baby friendly nie?
- najhoršie je na tom asi to, že keď tam behá toľko ľudí ako mám vedieť komu to povedať? či hodím to na papier pre istotu, že keby som na niečo zabudla? 😀
- no a ešte to CTG ale to im nebudem oznamovať, to sa rovno hodím na bok.... 😎

lilyen2011
autor
15. jún 2011

@dulkagabulka ježišííííí toto nemyslíš vážne!
- ja keď som rodila tak viem, že ženy dávali medzi tehotné o posch hore/dole (nepamätám to je fuk) no vtedy bolo plno aj na nadštandarde ale mamičky chodili na novorodenecké kojiť a pozerať svoje detičky ako je možné, že ona ho 2dni nemohla ani vidieť pre boha???? to si mám počas kontrakcií vopred zavolať, či majú voľnú posteľ? a ak nie tak si zavolať taxi do druhej pôrodnice? (pokiaľ mám robené poradne napr. v Ružinove a prídem na začiatku kontra a zistím, že by mi hrozilo niečo ako tej mamičke čo si opisovala, vezmú ma napr. na Antolskej ak stihnem taxi?) ja chcem byť s malou od počiatku (to, že choďte spať, oddýchnite si ma nezaujíma ako by som mohla po pôrode ísť spať? - aspoň ja osobne nie, hneď som išla na WC + sprcha a šup na novorodenecké a to mal malý cca 2,5hoďky max) juj to si ma teraz nepotešila, že aj toto si môžu dovoliť.... ☹

bobocka
15. jún 2011

@lilyen2011 a ty este tu si mamina? no pocuvaj, lily ti zjavne dava trosku casu na to,aby si si nejake svoje poziadavky hodila na papier,tak to sprav.vsak co.na skodu to iste nebude.hodis to pa na stol nech si to preberie a ona potom s tebou bude tlmocit tvoje poziadavky lekarovi.aspon budes mat za seba lepsi pocit,ze si nieco viac spravila.vsak teraz aj tak uz len cakas,tak kym sa za compom nudis,tak si to spis 🙂 nepozadujes absolutne nic nemozne.vsetko su to uplne v pohode akceptovatelne veci a nevidim najmensi dovod preco by ti zdrav personal nemal vyjst v ustrety 🙂 som zvedava co ti povedia ked sa pri ctg rovno na bok ulozis 😀
btw krasne meno si malej vybrala.ja osobne preferujem slovenske mena,no toto je fakt pekne a hned si viem predstavit malinku bambulku v bielych satockach, s dvoma copikmi a sirokanskym uspevom 🙂 ja by som ju lily volala.velmi mile to je 🙂 no a co ti poviem...ja mam syna ,moja sestra ma syna,sesternica ma 3 synov,tato moja generacia v rodine proste len chalanov rodi,preto potrebujem nejaky tip ako sa k dievcatku dopracovat 😀 tu na koniku je aj tema-chceme dievcatko- a riadne veci tam kocky pisu,ze co kedy ako robit aby bambulka bola 😀 😀 😀 ja osobne chcem aj druheho syna(adamka),no bobco by chcel bambulku 🙂 no uvidime.tak sa mamina drz a vsetko co pozadujes je uuuplne v najvacsej pohode,iste ti bude vyhovene 🙂 sa tesim na tvoje poporoden info a na foto malickej 🙂

lilyen2011
autor
15. jún 2011

@bobocka jaaj si ma normálne rozrevala fňuk ... že bambuľka v bielych šatičkách s 2copíkmi... ďakujem juj tak strašne sa na ňu teším... až sme si s mamou robili srandu, že sa bojí ísť von lebo je to chlapček a vie, že čakáme dievčatko chi chi... aj keby mne je to jedno!!! len máme všetko ružové, tak by mi asi znovu pribudlo veľa inzerátov 😀 😀 no malý by možno neskôr aj uvítal bračeka na futbal a tak 😎
- či chlapec či dievča nech je pri mne....
- ozaj môže to byť aj rukou písané? nemám tlačiareň 😖 klasika A4 na začiatku témy jedna mamička perfektne napísala kompletku aj s hlavičkou. Tak by som išla na to hneď 😉

dobromila
15. jún 2011

@bobocka žiadna matka, ktorá príde s vlastnými požiadavkami ohľadne pôrodu, alebo s pôrodným plánom, predsa nezačne ziapať po personále, že takto to bude. Takže ja vôbec nerozumiem, načo tu toľko omieľate to, že matka má byť slušná!!!! Tu ide väčšinou o to, že rodička normálne predostrie svoju požiadavku a práveže na ňu je v horšom prípade naziapané a v lepšom ju vysmejú.
Ani jedna z nás netúži po tom, aby po pôrode riešila nejaké sťažnosti, políciu, či súdy. Chceme priviesť v pohode a harmónii na svet dieťatko a potom sa oňho postarať, zotaviť sa z celého tehotenstva a pôrodu a riešiť ďalších milión súkromných vecí.

sante81
15. jún 2011

@lilyen2011 ak môžem tak vám sem skočím aj ja (: rodila som pred 2 rokmi a nemala som žiadny plán. Bolo to samozrejme s nástrihom, a mesiac som si nemohla sadnuť, doktor ma o ničom neinformoval, nepytal sa ma, ale asi to bolo nutné, bola som šitá od predu dozadu (: a čo sa týka dievčatka, celé tehu mi tvrdili že budeme mať holku, v pôrodnici ružová vybavička a narodil sa nám chlapec, mne osobne to bolo jedno, nevymenila by som ho teraz za žiadne dievčatko, držím vám palce (:

bobocka
15. jún 2011

@lilyen2011 🙂 jasne,ze to moze byt aj rukou.hadam sa teraz nebudes na poslednu chvilu zatazovat tlaciarnami. 😀 mozno by to bolo uhladnejsie,no na vyzname tvojich poziadaviek to absolutne nic nemeni 😉 hahaha,ze ak je chlapcek tak sa boji ist von,lebo bambulku cakate 😀 😀 😀 no veru veru,i tak sa stat moze 😀 inak ja som mala na prvy mesiac dva v 90%biele vecicky pre maleho.to je najpraktickejsie 😉 vyuzijes ako pri dievcatku,tak aj pri chlapcekovi 🙂 no co,budes mudrejsia pri tretom 😀

lilyen2011
autor
15. jún 2011

@sante81 tak ja mám aj plán B na odchod z pôrodnice :D istota 1/2 života 🙂)) 😀
- toto ma trošku mrzí, že tí dr s nami nič nekonzultujú... aspoň by mohli povedať, že toto Vám ideme robiť pre toto a pre toto... :( ak treba nemám najmenší problém, len prečo sú ticho? A keď by som sa veľa pýtala, tak som "šiši" 😒

lilyen2011
autor
15. jún 2011

@bobocka mám aj zásobu "modrých" no 90% pupuš 😀
- tak ja idem na to... hmmm len nemám ani riadny papier len 1 čistý ale ten má na druhej strane mini nápis, že "huby" - mamine som teraz ukradla z receptov... nevadí prežijú to... 😀
- ozaj dúfam, že netreba mať aj kópie jak na úradoch...či?

reanda
15. jún 2011

@lilyen2011 hadam to nepochopia zle a nedostanes po "hube" 😀 😀 😉

bobocka
15. jún 2011

@dobromila cudovala by si sa kolko zien je teraz novodobymi superinformovanymi a snazi sa silou mocou davat lekarom mudrosti,lebo ona si to ci ono v nejakom linku na nete precitala 😖 je ine,pokial zena slusne poziada lekara o to ci ono kedze je to sucastou jej porodneho planu a lekar to ma teda akceptovat a je ine,pokial mu tam hned zacne davat rozumy,ze ona to ci ono nechce lebo to ma hentaky a taky zly vplyv a bla bla bla...uz som sa s tym tretla a osobne aj pediatricka mojho maleho ma paniku zo superinformovanych novodobych matiek,co si kadeco poprecitaju na nete a aj veci co vobec nejak podlozene nie su,len lebo je to na nete,tak to musi byt pravda.teraz sa vooobec nevyjadrujem k porodom,hovorim to vo vseobecnosti.je uzasne ak si maminka pred porodom zisti co a ako ,ako porod prebieha,ci je nutne a co zbytocne,kedy sa co robi a podla toho si spravi predstavu ako by asi chcela aby prebiehal porod jej dietata.ale su aj matky,co sa koli netu hned tvaria ako keby zdravotku vystudovali a davaju hned lekarom rozumy.preto pisem,ze je dolezita slusnost.ja osobne ked pojdem za lekarom s mojim porodnym planom,tak mu v prvom rade poviem,ze si vazim jeho pracu a uvedomujem si jeho vedomosti a prax,no predlozim mu papier s poziadavkami(mimochodom mam uplne akceptovatelne poziadavky,nic speci) a poprosim ho,aby moje prava matky a moje poziadavky respektoval pokial to bude mozne.ak nastane nejaka komplikacia,nech samozrejme kona podla seba,no pokial bude vsetko ok ,tak by som chcela,aby porod mojho dietata prebiehal podla mojich predstav.s takymto pristupom nemozem nic pokazit.🙂

reanda
15. jún 2011

@bobocka ja nevidim nic zle na "superinformovanosti".. a ak ma lekar pravdu a matka sa myli, mal by jej to vediet vysvetlit a zargumentovat.. lekari tiez nie su neomylni bohovia a pracuju s ludmi, nie so strojmi.. niektori ludia potrebuju byt informovani

lilyen2011
autor
15. jún 2011

@reanda loooool dúfam, že nie... 😀 😀 😀 😀

bobocka
15. jún 2011

@reanda ved ani ja nie.ja som tiez ta superinformovana matka 😀 vsak na koniku viem hodiny vysedavat 😀 .no mne ide o to,ze hned nedavam lekarom rozumy a snazim sa aj ich postoj k veci vnimat a potom argumentujem informaciami mnou zistenymi.ale slusnym pristupom som zatial vzdy dokazala s lekarom najst zdravu strednu cestu 😉

albireo
15. jún 2011

popisem vam,ako priviedla na svet svoje druhe dieta moja spoluziacka:
Prvy porod absolvovala vo velkej fakultnej nemocnici, bola nastrihnuta, dieta prilozene a zase odnesene a domov sli o 3 dni. Na druhy porod si nachystala porodny plan-mala celkom jednoduche poziadavky, v podstate len to, co poznala z popisu mojho porodu: prirodzene vedenie, dieta po porode s matkou, skory odchod domov.
Prve prekvapenie ju cakalo v ca 38tt,kedy prisla na kontrolu do "svojej" porodnice>
pan docent jej hovori"pani doktorka, uz vase minule mimco malo cez 4000g, podme porod vyvolat o tyzden skor..."Spoluziacka nanho kukala ako vyorana mys, slusne sa podakovala za ponuku a odvetila,ze necha aj svoje druhe dieta rozhodnut same,kedy pride na svet.
Druhe sklamanie prislo, ked napisala email sefovi novorodeneckeho oddelenia,ze by si dieta velmi rada ponechala 2 hod po porode u seba,samozrejme ,ak nebudu ziadne komplikacie. Odpovedal jej, ze podla jeho nazoru sa "bonding" precenuje a ze by jej zelanie narusilo rutinu na oddeleni.
Po tomto sa spoluziacka rozhodla nerodit u Apolinare, ale v malej mimoprazskej nemocnici. Mala so sebou manzela, dulu a svojho 4100g vaziaceho syna priviedla na svet v polohe,ktora jej momentalne vyhovovala najviac. Nebola oholena, nemusela mat klystir a nebola nastrihnuta. Dieta jej po porode ponechali sice len 30 min ,ale pre nu to znamenalo vela, lebo dovtedy ho mala na prsiach len tak,neosetreneho. Po ca hodinovej observacii na vyhrievanom lozku( pediatri trvali na tomto postupe) uz boli spolu. Na druhy den na obed sa podakovala za dobru starostlivost a odisla domov a s malickym.
Na nikoho nekricala, s nikym sa s manzelom nehadali a nicim nehrozili, len dosledne vysvetlovala personalu svoj porodny plan

heln
15. jún 2011

@dulkagabulka príšerné, ja by som na tej chirurgii asi prerevala tie dva dni až by mi zavolali psychiatra..... to ho nemohla chodiť aspoň kojiť?

dulkagabulka
15. jún 2011

@bobocka
vies..lenze nie kazda mamina je taka, ze sa vie ozvat...
su take, ktore su jemne a submisivne ..a slušne..a ked sa s nimi zaobchadza takymto sposobom, nevedia sa branit....
po porode si taka zranitelna, ako nikdy v zivote..takze vtedy sa ich "neschopnost branit sa" este zvyrazni..
a preživat taku atmosferu na sale, kde sa mas tesit a byt plna lasky- tak to je naozaj sila..
sama som a stale to opakujem,za slusnost...lenze taketo REALNE pripady ma primali k tomu,aby mamičky vedeli, čo robit, aby sa takym traumam vyhli..
preto stale pišem, aby si to dali PODPISAT dopredu...
a že ak im odmietnu, ako maju postupovat..a ze na to maju pravo..

lilyen2011
autor
15. jún 2011

@dulkagabulka musí mať pôrodný plán kópiu?? 😒

lilyen2011
autor
15. jún 2011

@dulkagabulka ak by som to napríklad napísala na riadkovaný papier z poznámkového bloku a nebude to A4 môžu to napadnúť ako "nemá to úradnú formu" alebo niečo podobné??? Ďakujem ...

dulkagabulka
15. jún 2011

@dobromila absolutny suhlas...ale aaabsoooluuutnyyy

heln
15. jún 2011

@dulkagabulka súhlasím, ja som tiež sekera a viem byť zlá, ale keď sa jedná o niečo veľmi citlivé, tak sa akurát rozplačem a po pôrode sú pocity iné, iné hormóny, únava.... snažila som sa o dieťa štyri roky a túžim s ním byť od prvého okamihu bez rozdelenia.... preto som sa rozhodla pre "baby friendly hospital"..... nuž, ale ako zisťujem, človek nemá istotu s ničím....

bobocka
15. jún 2011

@dulkagabulka suhlasim.preto je tato tema dolezita,aby matky vedeli,ze maju pravo sa ozvat.ja s tym problem nemam.som slusna,no ked niekto ku mne naoplatku slusny nie je,tak to olutuje.ja sa viem ozvat.a je mi jasne,ze nie kazda mamina to vie,preto fakt este raz zdoraznujem dolezitost tejto temy.pisem to sem a napisala som to aj adminom 😉

kinsi
15. jún 2011

Dievčence neviete koľko stojí sprevádzanie k porodu dulou? Máte nejaké skúsenosti s dulou v okolí MT nemocnici? Hladám to pre kamošku, skor by sme radi nájsť nejaké miernejšiu, nie moc radikálnu. Dúfam, že to nie je úplne off topic.

lilyen2011
autor
15. jún 2011

@bobocka ja ti poviem ako to berú lekári... aspoň z môjho pohľadu
- ja som sa osobne bála ozvať na hocičo, či len zvýšiť hlas, či neformulovať vetu ako "prosím Vás, buďte taká dobrá a pod..." len preto, že som sa BÁLA, že potom by sa ku mne správali arogantne, nedaj bože voči malému... ak by som napr. kričala od bolesti alebo pod. (LEN som sa dusila z astmy a to ma sestrička zjazdila jak keby som neviem čo si "dovolila" , že "načo si ten sprej dávate, keď ho aj tak vykašlete, nedusíte sa z astmy, ale z toho, že mi tu stresujete" túto vetu aj keď nie presne na chlp od slova do slova asi nikdy nezabudnem...)
- ja patrím medzi tie mamičky o ktorých tu s @dulkagabulka píšete, voči autorite mám rešpekt (lekár = autorita - študovaný atď ja- laik prvorodička) v tej dobe... chápete človek musí vedieť, aké sú jeho "práva" aj keď sa tam nebudem obhadzovať paragrafmi, ani políciou len povedať, niečo v tom zmysle, že : "ste tu pre mňa a moje dieťa, želala by som si pre mňa a moje dieťa .... a keďže ste baby friendly tak to beriem tak, že mám právo si vybrať ako chcem svoje dieťa priviesť na svet...
- to, že keď sa niečo bude diať a ja budem "KRIČAŤ O POMOC" veď je to prirodzené, že prosíte o záchranu svojho dieťaťa nie? či si ho mám oživovať sama a oni sa budú pozerať?
- všetko, čo každá mamička chce, predstavuje si a rada by zažila podľa seba určite berie tak, že v prípade akéhokoľvek ohrozenia okamžite upustí od svojich predstáv lebo svoje mimi miluje najviac a teda je jej jedno, čo sa v prípade komplikácií bude a nebude dodržiavať podľa jej želaní.... určite nebudem trvať na tom, že chcem držať prvé sekundy malú ak sa napije vody a bude treba ju odsať pre boha!!!
- len toľko som chcela povedať k téme kde sme my mamičky, ktoré chceme niečo inak charakterizované ako :

hysterky, matky ktoré sa cítia ako vševedky, čo sa bijú do pŕs aké sú múdre, ktoré dávajú trestné oznámenia za únos 😀 a píšu na ministerstvo za to, že ich nastrihli.... veď to je smiešne prepáčte... 😀 😀 😀 😀 😀 😀