Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
nuz @pici ked tak velmi neveris statistikam - predstav si, zeby si mala dieta chore ohrozene smrtou, existovali by dva lieky, a pri jednom by si mala dvojnasobnu sancu ze dieta umrie nez pri druhom. Lekar by ti odporucil ten, pri ktorom je sanca na umrtie vyssia. Ktory by si dala, a na zaklade coho by si sa rozhodovala? Ja by som jednoznacne volila ten, pri ktorom je sanca na prezitie vyssia, a bolo by to na zaklade statisticky nizsej umrtnosti. Porovnanie SK a povedzme DE porodnictva je presne o tomto - hovorim o cislach stanovenych na zaklade vsetkych porodov (nie reprezentativnej vzorky). Tam vedie porod PA, a umrtnost je polovicna...
inak baby viem,ze je homeo ,ktore je dobre pri porode.iba som to tu na konikovi zachytila . https://www.modrykonik.sk/forum/porod/homeopatika-na-ulahcenie-porodu-mate-skusenosti/ @dulkagabulka vies o tom nieco? vyuzivaju to maminy? je to vhodne? na co to vlastne pomaha? na otvaranie sa,na tlmenie bolesti? som leniva teraz tu temu citat 😅 😀
@quaxi prosim ta to je akoze co za priklad? to je akoze adekvatne? ved keby sa jednalo o zdravie dietata tak by ma zaujamala jeho zachrana a suma fuk by mi bolo, kto by mi ju podal. vazne zle a nevhodne zvoleny priklad. ja nebudem rodit s PA len preto, ze nejaka statistika hovori o umrtnosti... chapes?mna zaujimaju referencie na mojho lekara a nie kadejaka statistika
@pici odpoviem za Gabi, ak sa neurazi, kedze ja sama som prezila bezbolestny porod.
Rozdelila by som tieto techniky do dvoch skupin. Prva su samotne techniky pri porode - masaz, tepla sprcha, aromaterapia a podobne.
Do druhej skupiny by som zaradila vsetky metody, ktore zena praktizuje uz pocas celeho tehotenstva. Audiovizualizacia, intuitivna kresba, nacvicovanie spravneho dychania (pozor nemylit si s porodnym dychanim ako ho pozname z telky alebo klasickej profylaktickej pripravy).
O bezbolestnom porode (bez chemie) sa da blizsie docitat v knihach Aby porod nebolel (L. Groverova), Hypnoporod (M.F. Monganova), Childbirth without fear - Porod bez strachu (G. D. Read).
@pici Ja len nechápem,prečo a o čom vôbec takáto debata je.Veď kto chce rodiť s lekárom a liekmi,nástihom a podobne ,nech tak rodí.Kto chce iný prístup,nech mu je umožnený.Ja neposudzujem a neodsudzujem žiadnu mamíčku zo to,aký pôrod si zvolila,alebo musela obsolvovať.tak prečo nie je pochopenie i na druhej strane?
@crysmile Veď to ma hnevá.Ale som strašne šťastná,že sa už dnes nájde pár lekárov s rovnakým postojom k veci:Len to chce ešte zmeniť tie zabehnuté nemocničné praktiky.ja som mala super lekára už pri dcére pred 11 rokmi a stále je taký super.Robil len nevyhnutné úkony,komunikoval so mnou....
@abbey1 a teraz akoze co som napisala? co ste tu v krciku ked niekto neprikyvuje? urazam ta? alebo niekoho z vas? chcem len vediet. to, co tu vy poviete, tiez nemusi byt najspravnejsie. pytam sa. kukas , ci ja neviem nic o alternative. no pardon, pri porodnych bolestiach mi ako utlmovak zrovna sprcha nepripada, navyse je v kazdej nemocnici. myslela som ze ked ste proti epi a obhajujete ze tlmit sa da bolest aj inak, zaujimalo ma ako. odpoved bola vysmech , ci som este o tom asi nepocula? no pocula, a iba si tu robim prdel nie? tolko casu nemam.
ja nepreferujem epi, cisarak na poziadanie, nastrih, oxytocin... opakujem NEPREFERUJEM, to neznamena ze striktne odmietam. to znamena, ze pokial mi das dost dovodov preco si EPI nedat, nedam si. atd...
@pici Ale ja niesom tvoj lekár,ani tvoj psychológ,aby som ti radila,prečo si nemáš dať epi.Dávaš si liek od bolesti na zub,ke´d ťa bolí iba trochu a vieš,že má i zlé vedľajšie účinky?Nie?Tak prečo hneď epi,prečo nástich,ak nie je isté,či dieťa neporodíš i bez neho,načo ocytocín,ak pôrod pekne postupuje?Ako vieš,že ti sprcha,masáž a fit lopta nepomôžu?A ak nie,potom môžeš riešiť niečo na bolesť,ale načo vopred napichať všetko ,čo sa dá?
Ale to sú otázky na ktoré si musíš odpovedať sama.
A k tomu urážaniu:Zazneli tu slová ako divožienky a podobne,tak to sa mi urážaním javí,ale ja som hovorila o nepochopení a nie urážaní.tak prosím čítaj pozorne.
@jussti chcem sa spýtať jednu vec: ako mám spraviť to skin to skin? Mám rodiť nahá alebo ako? Ja si spomínam na to, že som bola v tej klasickej bielej nemocničnej košeli (vyhrnutá po kríže, no ak si to skúsim predstaviť, tak keď mi dajú malú na brucho tak si tú košeľu dám hore na hruď, ale ako ju mám potom dať na prsník?) a naopak keď si ju kompletne rozopnem tak to bude cca do pol hrude a jej potom urobia tie vyšetrenia? na košeli nebude s tým problém? hm? aj iné mamičky kľudne píšte ak o tom niečo viete ĎAKUJEM 😝
@abbey1 ja som tiez rodila bez epi(len jedno sice),no ti poviem,ze ja som bola veeelmi prekvapena tym,co su vlastne porodne bolesti.ale milo prekvapena 🙂 ja som si lahinala do postele a razu vo mne nieco ruplo a hend som potrebovala ist na velku. a tam som sedela asi dve hodiny.naturalne som sa vyprazdnovala,tak to moje telo samo za seba riesilo a ja som len dumala,ze co som to ja pojedla,ked mam taku bolavu behacku 😀 😀 😀 ked bolesti chodili a ustupovali,no stale sa vracali,tak som povedala muzovi nech ideme do nemocnice pre istotu.sestra sa ma pyta,ze ci rodim a ja,ze neviem ,ze asi mozno,ze mam trochu bolesti. a ona,ze ci mi praskla voda a ja ze neviem,ze neviem ako to citit,ze som bola dve hodky na vecku a zrazu u nej v ordinacii prask na zem 😅 ja som sa hned ospravedlnovala a ona,ze to je v pohode,ze je to cire ,ze to je dobre 😉 .potom mi spravili ctg,vytrepali ma na kozu a uz som bola na 6.sla som na vecko,sestra,ze ma ide pozriet a klistir zaviest a vtedy mi povedala,ze nestihame,ze uz som na 8.stale som mala pohodove bolesti.akoze nebolo to skrabkanie za uchom,no ani kachlicky som zubami netrhala.dali ma na porodnu salu a vtedy som bola teda na 8 otvorena a vtedy spravili veliku chybu,ze ma napichli na oxitocin(co ja som vedela co to je? 😕 ) a vtedy zacali sialene konrakcie.trvali asi 10 min kym mi povolili tlacit,no riadne krute boli. a potom ked som tlacila,tak to bola uz pohoda najvacsia,lebo sila kontrakcie sa vyrovnala so silou tlacenia a ja som sa dostala do bezbolestnej fazy 🙂 takze u mna fakt bolestivych bolo 10 min.tie kontrakcie pred oxitocinom boli fakt v uplnej pohode.prvorodicky su podla mna zbytocne plasene a prilis vela americkych brakov pozeraju,kde zeny ziapu o zivot a potom sa boja a ocakavaju,ze aj ich to bude tak sialene boliet. a pritom je to len fakt neprijemny silny tlak 🙂 ja osobne by som epi nechcela. 😉
@lilyen2011 co povies na bond tricko? http://cs-cz.facebook.com/pages/Bondtričko-poro...
@lilyen2011 Kľudne vytiahnuť až po bradu.a ak môžem poradiť,dohodni sa vopred s pôrodníkom a skús aj primárku na novorodeneckom.tam býva najväčší problém.Bohužiaľ. ☹
@pici Pôvodná otázka bola "čo sa dá odmietnuť pri pôrode". Mˇna by veľmi zaujímalo aký máš názor ako odborník na očkovanie novorodenca proti TBC. Je to tiež jedna z podstatných vecí pri a po pôrode. Sorry, možno sa to zdá mimo témy, ale zaujíma ma tvoj názor. ˇDakujem!
@lilyen2011 ja som mala stare XXL tricko, co som pouzila aj na porod, potom som si ho vyhrnula az po krk a telo zakryla zupanom spolu s babatkom. U nas kosele na porod ani prikryvky nedavaju, len na babatko mi dali.
Ahojte, len zo zvedavosti som si prišla čosi počítať a nedá mi...
@abbey1 len otázka, na predošlej strane sa Ťa @pici pýtala na nejaké konkrétne spôsoby nemedikamentózneho (jemináčku to je slovo) tlmenia bolestí pri pôrode a odpovedala si jej dosť odveci 😅 😕 to prečo??
Baby, čo sa neviete normálne rozprávať? Veď ste dospelé...
Táto téma sa dosť dnes rozoberala v Otázky pre adminov, tak majte všetky snahu, aby vám ju zasa nezamkli 😉
@pici Ale vď pôrod nie je trhanie zubu a ja som hovorila o slabej bolesti zubu.Prosím ešte raz čítaj poriadne.ty už teraz viešš,aké bolesti budeš mať?je to rôzne u každej ženy.
U mňa to bolo podobne ako u Bobočky.Otvorená na 8cm som skačkala na lopte a sestričky sa smiali,či som prišla k nim na kávu.také riadne bolesti vždy trvali cca 20-30 pri samotnom tlačení dieťatka.A to sa dá v pohode.
Isteže,že ktorá sa pozná a vie,že bolesť je robí veľké problémy,epi zvolí.Ale nie je to nutné pre každú ženu.

@abbey1 nie o tlmeni bolesti konkretne pri porode som nepocula...