Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@aliza
nepisala som ze u mna bol monitor med lizat, bol horsi ako kontrakcie, bola som na boku v polosede, nie lezmo, stol podomnou sa rozdeloval takze zadok mi padal dole a krize ma nesmierne boleli a cely chrbat trpol, na moju skoliozu to bola najhorsia poloha, ale ja len pisem, ze nevymyslala som a vydrzala so slzami v ociach z 2 dovodov, prvy ze sa nejdem hrat na chuderku co si mysli, ze svet sa pri porode toci len okolo nej a druhy bol ten, ze som nevidela nic zle na tom, ze kontroluju akciu srdiecka. akonahle to slo, tak som sa poprechadzala a ked mi bolo lepsie tak som sla zas na monitor.
chcela som len povedat, ze aj ked je nieco pri porode pre rodicku neprijemne, neznamena to, ze je to nieco co ma hned odmietat.
moj nazor je, ze poniektore "argumenty" su pritiahnute za vlasy. samozrejme akceptujem fakt, ze su pripady, kedy je to fakt pre rodicku hrozna situacia a to z dovodu zleho pristupu personalu.
no nadobudam dojem, ze sa to tu rpezentuje ako uplna samozrejmost na slovensku, ze je tu priserny pristup personalu a zbytocne aktivity a realita podla mna taka nie jje. vsade sa najdu extremne pripady ale kvoli nim sa neda brat ze je to v sr tak vsade .
a z niektorych prispevkov, nech sa na mna nikto nehneva , tiez nadobudam, pocit, ze sa zbytocne dramatizuju..... niekedy mam pocit, ze pomniektore autorky prispevkov akoby sa predbiehali ktore na tom boli horsie, len aby boli "verejne" lutovane
a este raz, cest vynimkam, urcite su nanestastie aj take pripady, kde to pritiahnute za vlasy nie je. ale podla mna ich realne je ovela menej , nez sa tu popisuje
@lilyen2011 no tak presne nad tymto som sa uz tiez zamyslela a uuuplne presne tak ato ty. Toto sa skus spytat dulkygabullky, ona bude vediet urcite, ako je to s takou koselou,
ja som si zacala zhanat taku koselu, co bude mat zapinanie na gombiky, od vrchu po spodok, aby sa potom dala rozopnut, alebo taky nejaky lahky system na rozopinanie, ... viem, ze to som mala na plane sa opytat porodnika, ked k nemu o par tyzdnov pojdem, alebo na priprave.
opytaj sa dulkygabulky 🙂
@reanda
ano, na strane druhej je aj realne ovela viac zien, ktore maju normalny porod, bez nejakych "emocnych" komplikacii a tiez to do sveta netaraju..... takze tak ku "statistike"
a co sa tyka trpenia, porod je predsa len urcita fyziologicka zmena a je jasne, ze v 90% neprebehne bez nejakych citelnych zmien. nemozem ocakavat ze ked zacne porod, tak ze bude bez bolesti, alebo inych priznakov.
no samozrejme, suhlasim s tym, ze zena rodicka nema byt pre personal len inventar, alebo nieco co tam musia trpiet.
tema je co mozem pri porode odmietnut a moj nazor je, ze nie som dostatocne vzdelana na to,aby som mohla zhodnotit situaciu, ci mi treba infuziu, kyslik, monitor a pod. cize ked to zhrniem, ak sa ku mne personal sprava ludsky, a vzhladom k mojim laickym znalostiam, lebo internet nepovazujem za vysoku skolu, tak si nemyslim, ze mam co vyskakovat co chcem a co nie.
@reanda @jussti @lilyen2011
neviem najst prispevok,ale vyrozumela som,ze sa pytate na to,čo si obliect ,aby mohlo byt dieta skin to skin..
nuž...zatial mali maminy obyčajne nemocnične košele, ktore sme vyhrnuli nad prsia...babatko položili na hrudnik a nasledne sme prikryli najskor babo teplou prikryvkou, to ešte maminu ošetrovali....a po osetreni mamičky prikryli paplonom aj maminu...
@katka888
toto ma zaujalo z tvojho prispevku :
""prvy ze sa nejdem hrat na chuderku co si mysli, ze svet sa pri porode toci len okolo nej a druhy bol ten, ze som nevidela nic zle na tom, ze kontroluju akciu srdiecka""
na to prvé ti odpoviem jedným citátom:
Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod.
(Dagmar Suchá, UNIPA)
a k druhej časti odpovedam, že tu nikto nevravel, ze stdiečko netreba kontrolovat...praveže podla mna ho kontrolovat treba...lenže to sa da aj bez pasov...dopplerom, pri ktorom mamička nie je priputana na pasy a akcia sa da odmerat v akejkolvek polohe maminy 🙂
@dulkagabulka
ke duz reagujes..
k prvemu: precitaj si moje prispevky spatne a pochopis, ze som opakovane v nich pisala presne to, co ty citujes, ze idem rodit zivu bytost, a vtedy, ked sa ona rozhodne a ze pri porode som na to, aby som pomohla babatku na svet a nie aby sa porod tocil okolo mna. cize tvoj citat, len nie tak "kvetnato" napisany
k druhemu: reagujem na poniektore podla mojho nazoru prehnane poziadavky mamiciek, ktore komplexne odmietaju monitor. komplexne odmietaju vysetrenia a pod. ako zbytocnost.
@dulkagabulka ale v nemecku sa predsa stale podava vitamin K. akurat sa nepodava injekciou ale kvapkami. v linku, co som dala sa o tom pise. je to aktualizovane v 2010. ale nepisu tam nic o zakaze 😕
http://www.babycenter.ch/baby/pflege/vitamink/
a tu sa tiez podava vitamin K, tak neviem, o akom zakaze si hovorila...
@katka888 a toto je tema pre zeny, ktore nieco pri porode odmietat chcu, lebo to tak citia a prave sa snazia ziskat informacie, aby neboli nevzdelane a nevyskakovali si "len tak"
bolest sa nemusi rovnat utrpenie.. a hlavne bolest pri porode, ktora je normalnym prejavom, nie je to priznak niecoho zleho, nemusi byt vnimana negativne.. pre mna tu utrpenie je skor psychickeho charakteru, ked musis podstupovat nieco tebe neprijemne, alebo skodlive, aj ked si presvedcena, ze to tak byt nemusi, len preto, ze niekto druhy si mysli opak, alebo mu je to jedno
a este k tej "rozmaznanosti" .. ja chcem byt pri porode v pohode.. v psychickej pohode.. lebo si myslim, ze to ma velky vplyv na hladky priebeh porodu a aj na dieta.. tazke nejake poziadavky, ktore vedu k tomu, aby som sa v tej pohode citila, nie su o nejakej mojej zbytocnej rozmaznanosti
@dulkagabulka ano, tak som si myslela, ze sa to asi robi, ale v rozopinacej koseli by som sa asi citila lepsie a dostojnejsie 🙂 ako naha s koselou vyhrnutou pod bradu.. vsak to nejak domyslim do oktobra 🙂
@katka888 respektujem tvoj nazor, je fajn, ze si mala pozitivne skusenosti pri porode, ved o to nam vsetkym ide. I ked ja si myslim, ze realita je presne taka, ako sa tu opisovalo, len su zeny, co si myslia, ze je to tak spravne a ze porod treba pretrpiet bez akychkolvek poziadaviek, ze sa treba odovzdat lekarovi lebo len on najlepsie vie, co sa v zene pocas porodu odohrava, ze porod samotny nie je vobec dolezity, dolezite je len zdravie dietata, zeny, co si odovzdane lahnu na stol a nech si lekar s nimi robi, co chce. Ako v poriadku, ja to respektujem, ked im to tak vyhovuje, ale respektujte aj vy nas, ze to chceme inak. Nie je to na zaklade 'jedna pani povedala', ale vychadzame z dlhorocnych praktik v zahranici, aj z vlastnych skusenosti. A prepac, ale ja som nepostrehla, zeby tu niekto vyrabal 'umelo' horor, len aby ho druhi lutovali. To je dost netaktne od teba, takto spochybnovat zazitky druhych, ten tvoj tiez nikto nespochybnuje. kazda mame ine vnimanie a tu sa stretli zeny, co maju podobne vnimanie a citenie, mame predsa na to pravo, nemozme byt vsetci rovnaki, ze ano. My len chceme mat moznost volby, tie vase 'medicinske' porody vam nikto neberie, tak nam nechajte aj tie nase, 'alternativne'. Ide o nase deti a nase zivoty, nie vase.
@bobocka Injekcne dostavaju deti niekolko tisicnasobne mnozstvo vitK, nez denne potrebuju a problemom injkecii (akychkolvek) je to, ze obsahuju tie fenoly a ostatne pomocne a konzervacne latky, ktore zatazuju nezrelu pecen, co som pisala par stran dozadu. Kvapky v oralnej forme su podla mna setrnejsie. Neviem, ci vies anglicky, ale v tom linku je vela odpovedi na tvoje otazky.. Kanavit oralne som davala aj ja niekolko mesiacov, potom som s tym prestala - ked som zacala citat o rizikach plosneho podavania tohto vitaminu. Myslim, ze mas pravdu, ze preto treba ten casovy odstup, lebo vitK dostane babo po porode az-az (injekcne). A s tou krvacavostou, niektore deti maju problem so zrazanlivostou krvi a hlavne po komplikovanych porodoch su vnutorne zranenia skryte (napr. na hlavicke a pod.), tak to davaju preventivne. V zahranici napr. vo Fr. davaju po porode oralne - kvapky... Ale podla mna je to uplne zbytocne, malo by sa to davat len v indikovanych pripadoch - problemy so zrazanlivostou v rodine, komplikoany porod... Ako som pislala skor. v tom calnku sa uvadza, ze po tych injekciach sa zvysuje riziko leukemie a inej detskej rakoviny a pod.
@dulkagabulka Doppler je ten "zvon", ktory si doktor prilozi k uchu a brusku tehotnej?
@katka888 Odporucam Ti precitat si knihy Roberta Mendelsohna Neverte doktorum a Jak pecovat o zdravi ditete navzdory vasemu lekari... Tam sa presne opisuje "medicinsky" pristup k pacientom, ktory ide casto proti pacientovi... Zial, inak to lekari ani nevedia robit, lebo ich to nikto neucil. Ak lekarovi zoberies tie ich lieky a rozne zakroky a pomocky, su ako bez ruk...
Tu je presne popisane, ake vysetrenia absolvuje dieta hned po porode...
http://tehotenstvo.rodinka.sk/index.php?id=767
Citala som (v knihach od Mendelsohna) kritiku aj na plosne vyplachovanie oci novorodenca tym ocnym roztokom, aby sa predislo kvapavke...
@dulkagabulka Aky mas na to nazor? vdaka
Citujem:
Detský lekár na pôrodnej sále vykoná prvé vyšetrenie dieťaťa so zameraním na hodnotenie základných životných prejavov (Apgarovej skóre), prítomnosť viditeľných vrodených chýb, pôrodných úrazov a zhodnotí zrelosť dieťaťa podľa telesných znakov (farba a olupovanie kože, ryhovanie nožičiek, stav nechtov, ochlpenie na tele, zrelosť genitálu, tvar ušnice). Vyšetrenie trvá asi 10 minút. Lekár postupuje systematicky, od hlavy smerom k dolným končatinám - hodnotí lebku, lupienky, dutinu ústnu, oči, nos, uši, kľúčne kosti, horné končatiny, hrudník a rebrá, nález na srdci a pľúcach, brucho, genitál a konečník, chrbticu a dolné končatiny. Orientačne neurologicky vyšetrí svalové napätie, reflexy (sací, hľadací, úchopový a Morov) a poruchy periférnych nervov. Po priložení k prsníku matky sa novorodenec odnesie na observačné oddelenie, kde sa sleduje priebeh jeho popôrodnej adaptácie (minimálne 12 hodín).
Moja otazka:
Daju sa tieto cinnosti urobit, ked bude dieta na mojom bruchu? Ziadne odnesenie dietata na min. 12 hod. pozorovanie nechcem dovolit...
@dulkagabulka ahoj, v Nemecku to nie je zakazne. Momentalne je to takto: novorodenci predcasne narodeni, chori alebo inak rizikovi a novorodenci z rizikovych porodov dostavaju automaticky vitK i.m. (do svalu), u tych ostatnych je moznost bud podania p.o., alebo vobec. Rozhoduje o tom rodic este pred porodom. Ale nie vsetky kliniky toto dodrzuju. Nemecko je jedna z mala krajin, kde nepodavaju pausane.
Nasla som ale studiu uverejnenu v karentovanom casopise z januara 2011, ze od kedy sa prestalo pausalne pichat, vzrastol pocet pripadov s hemoragickou chorobou a najma islo o smrtelne krvacania do mozgu, takze sa uvazuje, ze to znovu zavedu.
@katka888 ale porod sa ma točit okolo teba..okolo teba a tvojho dietatka...ved ty tiez nie si stroj, ty si tiež živa bytost 🙂
@bubelko mala som informaciu, že v Nemecku je už roky zakazane podavat novorodencom vitamin K injekčne..to som tu pisala 🙂
@didi35 nie..doppler je taky pristroj, ktory sa iba priloži k brušku a ukažu sa na nom číslice,ktore ukazuju tep babatka
@didi35 tymto som sa nejako nikdy nezaoberala...nemožem sa k tomu vyjadrit,lebo neviem 🙂
@hellokitty dakujem ti velmi pekne za informaciu... 🙂
@didi35
apgarovej skore sa da vysetrit na tvojom brušku...a ak dietatko nebude mat evidentne problemy, ak bude mat ružovu farbu a bude pekne dychat- nie je predpoklad, ze by mu malo byt niečo, čo by v tej chvili ohrozovalo jeho život...tie ostatne vysetrenia, važenie, meranie a ost. sa da vykonat až potom..
@aliza
je dost mozne, ze moje zazitky z porodu by niektore zeny popisovali negativne. jednoducho, ja som cely proces brala asi tolerantnejsie´. ak by som chcela, nasla by som negativa o ktorych níektore rodicky pisu. tym nechcem povedat, ze poniektore opisy neboli realne, prave naopak, a osobne mi je luto, ze sa nanestastie v dnesnej dobe mamicky stretli aj s takym ubohym pristupom niekotrych pracovnikov.
len som chcela povedat, ze aj napriek tomu, ze sa stane, ze nanestastie mamicka zazije zaobchadzanie ako s handrou, ze to nie je mozne brat plosne, ze sa to tak v sr denne deje a vsade.
@didi35
dakujem za odporucanie, ale ako kazda minca, aj toto ma dve strany. su to knihy jedneho cloveka s vlastnym nazorom a verim, ze sa najdu ine pulikacie, kde bude opacny nazor.
najdolezitejsie je, aby sa zena citila tak maximalne v pohode, ako sa da a aby jej to vramci moznosti bolo umoznene ludskym pristupom.
@hellokitty
moje poznatky boli ovplyvnené týmto:
Tu je stat z knihy Porodní asistentkou krok za krokem od Zuzany Štromerovej , strana 224:
aby som upresnila, píše o fyzilogickom porode zdraveho donoseneho dietatka zdravej matke:
Podáváni vitamínu K jako prevence poporodního krvácení u novorozenců
V Německu , ale i jinde, platí již približne 10 let ZÁKAZ podávaní vitamínu K injekční formou. Je dokázáno, že způsobuje rakovinu. Podávaní v kapkách jako prevence krvácení je diskutabilní. Jedna kapka, ktreá se podává, rozvoji krvácení nezabrání, objevi-li se vnitřní podnět ke krvácení. Pro zabránění krvácení by měla být podána mnohoëm vyšší dávka. Trávicí systém dítěte je nezralý, možná ani není schopen vitamin K v orální formě vstřebat.
Protože není povoleno testování léků na dětech, neexistuje zádná seriózní studie, která by podpořila toto preventivní podávání, a nevíme nic o BEZPEČNÉM podávání.
Pokud se s dítětem během porodu neprovádí žádne násílné manipulace, je podávní vitmínu K zbtečné, přinejmenším velmi diskutabilní.
Zdravý novorozenec to tedy nepotřebuje a NEMOCNÝ novorozenec patří do nemocnice, kde se odhalí příčina krvácení a provede následná cílená léčba.
..koniec citátu...
zaujimalo by ma to, ako je to s tou rakovinou v suvislosti s podanim injekčneho vitaminu K...samozreme, že viem,že nie každy dostane rakovinu...a tiez si myslim,ze ak je dieta nejakym sposobom ohrozene krvacanim /nedonosene, tazky porod atd/, k tomu sa nevyjadrujem,lebo to je zalezitost lekara...len ma zaujima, ze ako to teda je ...aby sme zdravemu dietatku este neuskodili...takže dakujem za tvoj nazor- ak by si to mohla zistit, bola by som rada
@dulkagabulka
ale ja netvrdim, ze porod sa nema tocit okolo rodicky a dietata ale okolo personalu,, to som nikde netvrdila, ja len tvrdim, ze rodicka nemoze ocakavat ze cely personal bude skakat ako ona piska.... samozrejme, x-ty krat opakujem, ze je dolezite, aby bola dodrzana ludska dostojnost rodicky, ludsky pristup, ochota personalu, ale je to obojstranne. aj ja ako rodicka musim akceptovat nejaky system v porodnici, musim akceptovat ze personal nie su stroje a tiez maju toho na starosti viac.
napriklad plne suhlasim s tym, aby bolo umoznene rodicke mat hned prilozene dieta.

@katka888 ale ved nikto nepisal, ze je proti monitorovaniu srdiecka. Mne srdiecko monitorovali, ale dopplerom, nemusela som pri tom lezat, ani sa nijak obmedzovat v pohybe. pre mna to bolo dost dolezite, nakolko som kontrakcie predychavala v stoji. To, ze u teba to bolo v pohode neznamena, ze to bolo v pohode aj u inych. Kazdy porod je uplne iny, kazda z nas preziva bolest uplne inak a kazdej z nas vadia ine veci. Teba nechali prejst sa, mne to zas nedovolili a musela som lezat a bolo to hrozne, akurat som mala tie najbolestivejsie kontrakcie a nemohla som si nijak pomoct. Ver tomu, ze v urcitych pripadoch moze ten monitor byt velmi obmedzujuci a sposobit priam utrpenie. Nikto nechce ist do porodnice ako na dovolenku, dufam, ze si k takemuto nazoru nedosla tu na tejto stranke lebo nic take tu nebolo pisane. praveze si az prilis uvedomujeme dolezitost porodu a prave preto hladame sposob, ako si z tejto udalosti neurobit traumu. A to, ze to trauma moze byt, aj vdaka zbytocnym zasahom, si mozes precitat aj tu, na MK. A inak, pre mna to, ze som sa citila v porodnom dome pohodlne, zohralo velmi dolezitu, priam klucovu ulohu. Nemala som strach, bola som kludna a uvolnena. Co je na tom 'rozmaznane'???