icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

quaxi
16. jún 2011

@katka888 ked niektore cinnosti odmietas, znamena to ze s tebou maju este menej prace nez s ostatnymi. takze ziadne skakanie ako niekto piska a tocenie sa celeho sveta okolo jednej rodicky. Akceptovat system, o ktorom som presvedcena ze ohrozuje moje dieta nebudem nikdy (napr. ked maju system, ze porod musi skoncit do 24h od prijatia, tak ho urychluju cim sa da - toto je priame ohrozovanie matky aj dietata a takyto system nemienim akceptovat, pritom funguje na Slovensku bezne). Normalne poziadavky samozrejme akceptujem, ale vyzadujem aby oni akceptovali moje, uplne legitimne poziadavky ktore ich nijako nezatazia, skor im uberu pracu.

slniecko77
16. jún 2011

@dulkagabulka bolo by fajn keby si informacie brala z relevantnych zdrojov ako su napr. karentovane casopisy, v tomto pripade myslim info o vitamine K
..v Britanii sa istu dobu tiez nepodaval (ani injekcne, ani oralne), ale dlhodobe vyskumy potvrdili, ze nesposobuju nadorove ochorenia, myslim, ze tam bola konkretne spomenuta leukemia

dulkagabulka
16. jún 2011

@slniecko77 ved preto sem pisem, aby som si overila info...

didi35
16. jún 2011

@slniecko77 Jend astudia hovori o zvysenom riziku rakoviny, ine to popieraju, je to tak napokon so vsetkym, napr. kava je zdraviu prospesna, kava je vo vyssich davkach skodliva.... Zavisi to aj od toho, kto danu studiu financne plati... Vid napr. studie o ockovani...

didi35
16. jún 2011

@quaxi To vazne musia porod ukoncit do 24 hod? Niektore zeny maju kontrakcie aj dlhsie!!

didi35
16. jún 2011

Este k tomu vitK - som presvedcena (ako pisu v tom angl. clanku, co som davala link), ze keby novorodenec potreboval take extremne vysoke davky vit K (ako im davaju v injekciach), tak by to tak Priroda/Stvoritel zariadil a mal by toho vitaminu v peceni viac... Ale tie hodnoty, ktore ma, mu stacia... Jasne, ze VZDY budu aj patologicki novorodenci (tyka sa to akejkolvek choroby, nielen hemoragickej krvacavosti novorodencov), ale podla mna nie je cesta napchat do dietata vsetko mozne, aby som predisla milion roznym chorobam, ktore sa potencialne mozu objavit...

janinah
16. jún 2011

@dulkagabulka
už si videla v praxi vyš. novorodenca na matkinom bruchu? ja si to neviem predstaviť,asi by som zomierala od strachu,že im to šmykľavé babetko nejako z môjho brucha spadne....či ako je toto zabezpečené..predsa len nejaký vyš. stôl sa mi na toto zdá lepší
a ešte k vut. K-mojej dcére život zachránil,mala hned po narodení krvácanie zt ráv.traktu kvôli nedovyvinutej prečeni,,,nejaké nepotvrdené riziko rakoviny sa mi zdá nepodstatné,ak je riziko z krvácanie väčšie

dulkagabulka
16. jún 2011

@janinah ano..videla som to..
dietatko sa po narodeni osušilo - osušila ho novorodenecka sestra utierkou z toho setu,čo maju na novorodencov, nasledne ho dala na mamičkine bruško,kde mala mamička svoju vlastnu plienku, kde sa babatko dosušilo , potom sestrička tu plienku spod babatka vytiahla a ostalo nahe na maminom hrudniku 🙂 nebolo kzke..bolo jemnulinke a suche, ružove a velmi pokojne..absolutne neplakalo..prvykrat sme ho počuli plakat až ked ho odnašali na ošetrenie...pre mamičku to bol neopakovatelny zažitok, pre babatko viditelne tiež 🙂
pri zistovani apgar skore dietatko nemusi lezat na vysetrovacom stole..farbu kože, dychanie, tonus su viditelne volnym okom..pulz sa da zistit aj na mamičke..reakcia na podrazdenie je viditelna tiez..

danka.chomka
16. jún 2011

@katka888 nechcem sa ta nijako dotknut, ale pre mna osobne je neprijemna formulacia, kedy zeny prajuce si dostojny a radostny porod s maximalnym ohladom na vztahovu vvazbu s dietatom, vyhlasujes za chuderky. Ty povazujes za ,,bezpecne" ze budes lezat na monitore lebo to ,,treba" alebo ci aj rodit na chrbte je spravne lebo to hovoria lekari. Zaujima ma ci si sa niekedy zaoberala tym preco to ,,treba" a za akych podmienok je nutne aby matka prezivala takyto diskomfort. Ci to beries za absolutnu pravdu lebo to vyhlasuju lekari alebo si niekedy naozaj hlbsie skumala fyziologiu porodu a dospela si k zaveru ze je to to najlepsie.

Co si po pripade myslis o nazore francuzskeho porodnika Odenta s najlepsimi vysledkami v porodnictve (mortalita novorodencov, miera cisarskych rezov, mortalita matiek, atd) ze poloha na chrbte pocas porodu (aj prva aj druha doba porodna) vytvara tlak na dutu zilu, ktora zasobuje dieta krvou a tym padom aj kyslikom. A ze tlak na dutu zilu (vplyvom tejto nevhodnej porodnej polohy - aj podla stanoviska WHO) dostava dieta do kyslikovej tiesne co ho vyslovene ohrozuje a zvysuje riziko akutnej sekcie. Taktiez ma zaujima ci si si niekedy dala do suvisu napriklad nastrihy s touto porodnou polohou. Ze riziko potrhania je v tejto polohe omnoho vyssie prave vplyvom toho ze sa tlak na hradzu vytvara v uplne neprirodzenom uhle (preto napr porodnici preferuju nastihy pre ,,istotu" lebo natrhnutie je v tejto polohe vysoko pravdepobne). Aj samotna vypudzovacia faza je omnnoho narocnejsia aj pre rotaciu babatka aj pree samotny porod prave vplyvom tejto polohy. aj s ohladom na tieto skutocnosti povazujes to ako to ,,treba" za akceptovatelne?

Nechap ma prosim zle, len sa snazim pochopit ako to vnimas. ci si sa niekedy tymito otazkami zaoberala alebo povazujes to, ako sa u nas realizuje porodnictvo, za absolutnu pravdu a za najlepsi a najvhodnejsi sposob privedenia dietata na svet. A ze ci podla teba matka ktora sa rozhodne pocuvat svoje telo pocas porodu a snazi sa mu vyhoviet v zaujme respektovania jeho priebehu a ochrany svojho dietata je v tvojich ociach chuderka, ktora potrebuje byt za dolezitu.

slniecko77
16. jún 2011

@didi35 ine su poslickovia - slabe nepravidelne kontrakcie a ine je porod 😉
..a je mi jasne ako je to s niektorymi studiami, len mi nie je jasne kto by platil studiu ohladne vitaminu K, zeby tym mnoho vyrobcov ktori ho vyrabaju? 😉
@dulkagabulka @janinah v UK sa Apgar skore odpocitava na bruchu matky, ak si to tak rodicka zela
..a ostatne vysetrenia sa robia neskor, pokial je novorodenec v poriadku 🙂 tesne po vykonani najdolezitejsich vysetreni nechavaju rodicku a partnera s dietatkom samych, co v nasich porodniciach nie je dobre mozne, kedze sa rodi na porodnych salach kde je viac rodiciak naraz ..
..a dietatko sa utrie, neumyva...tak nie je dovod, aby sa zosmyklo 😉

slniecko77
16. jún 2011

@danka.chomka celkom by ma zaujimalo odkial mas informaciu, ze Odent ma najlepsie vysledky v porodnictve? 😉 vysla nejaka studia, nejake porovnania s inymi porodnikmi, porodnicami vo svete??
..mne osobne sa najlepsie rodilo v klasickej polohe s vylozenymi nohami a ked som mala silne kontrakcie vobec som nechcela chodit, ale lezat..resp, aby som bola presnejsia, bol to taky polosed-pololah 😉

zuzi118
16. jún 2011

@slniecko77 odpoviem za Danku - ziadna taka studia neexistuje. Co ale nic nemeni na fakte, ze jeho vysledky su naozaj vynikajuce.

danka.chomka
16. jún 2011

@slniecko77 som rada ze ti porodna poloha vyhovovala, je to velke plus pre priebeh porodu. Jedine co sa snazim povedat je, ze sa to neda pausalizovat a nutiti kazdu zenu rodit v rovnakej polohe. Pokial zene telo pocas porodu naznacuje ze sa mu lahsie bude rodit v polosede, nech sa paci, nic lepsie pre seba zena nemoze v tej chvili urobit a ma jej byt vyhovene. Ak vsak vyslovene potrebuje zaujat inu polohu ma jej byt vyhovene taktiez v zaujme ulahcenia porodu a eliminacie moznych komplikacii, lebo velmi casto je telo mudrejsie nez vsetci MUDri naokolo. Co sa tyka informacie o jednych z najlepsich vysledkov, mozes si precitat knihu Znovuzrozeny porod kde je porovnanie napr mieri sekcii s ostatnymi porodnicami a taktie miera pouzivania instrumentov- ako klieste a zvon u nho a s inymi porodnicami, taktiez mieru poporodnych depresii, uspesnost kojenia atd.

dulkagabulka
16. jún 2011

@reanda @jussti @lilyen2011 @janinah

vyzeralo to asi takto - ta vyhrnuta košela 😀
a dvojhodinove skin to skin na porodnej sale

bobocka
16. jún 2011

@didi35 @quaxi baby ja mam info,ze porod sa musi skoncit do 24 hodin od prasknutia plodovej vody,nie od prijatia.zena moze mat kontrakcie dlhsie nez jeden den,ale ked jej odtecie plodova voda,tak musi do dna porodit. @dulkagabulka oprav ma ak sa mylim. 😉 @katka888 jaj mamina,ty to u mas za par 🙂 mas nejake poziadavky pri porode?mas porodny plan? @lilyen2011 mamina,ty uz asi mas bambulku pri sebe 🙂 sa tesim na poporodne info a na foto malej lily 🙂

slniecko77
16. jún 2011

@danka.chomka tu knihu som necitala
..je fajnrodit v polohe aka ti vyhovuje,a le vsetko ma svoje ZA aj PROTI 🙂 vies, moze nastat komplikacia a tym, ze nie si sledovana a si v nejakej ''netradicnej'' polohe, nikto si to nemusi vsimnut a zodpovednost nesie ten kto vedie porod na SVK je to lekar a mnoho zien by bolo prvych, ktore by ho zalovalo za pripadne komplikacie a na druhej strane je pravda, ze je mnoho konzervativnych lekarov co vsetko robia podla ''starych'' metod a nie su ochotni komunikovat s rodickou
..ja som napriklad trvala na nastrihu hradze pokial mam byt roztrhnuta, midwife mi tvrdila, ze tu (UK) sa to uz 20 rokov nerobi..ona si hudla svoje a ja svoje, nastastie som nastrih ani sitie nepotrebovala, cvicila som s Epi-No a masirovala hradzu..dodnes neviem ci to mi pomohla, alebo mozem dakovat genom 😉
..napriek tomu si myslim, ze nastrih je lepsi ako ruptura 3.stupna
..a prilozenie skin to skin hned po porode, bolo presne rovnake ako je zobrazene na tej fotografii 🙂 bolo to fajn, potom nas nechali s mm a malym samych a chodili ma kontrolovat, po 8 hodinach sme sli domov, na moju ziadost..predstava lezat na jednej izbe s dalsimi 5 britkami - rodickami ma celkom desila 😅 aj ked ma pediater prehovaral nech zostanem..ale dodam, v UK funguje tzv terenna midwife, ktora navstevuje zeny po porode doma..na SVK sa to hned po revolucii zrusilo 😠 je to omnoho lacnejsie ako drzat rodicku v nemocnici
..keby som rodila na SVK urcite sa domov nepytam a v pohode zostanem v nemocnici 😉
..a druha vec je, ze v UK robia novorodencovi minimum vysetreni (ziadne sono klbikov, srdiecka, mozgovych komor a obliciek)..co som dost tazko rozdychavala..aj to je jeden z dovodov preco zeny na SVK zostavaju v nemocnici, okrem mnoho dalsich..

slniecko77
16. jún 2011

..a ked hovorite o respekte porodneho planu, ano v UK je to normalne ho mat,ale ked som chcela nastrih tak mi ho nechceli umoznit 😉
..midwife chcela, aby som konzultovala svoje rozhodnutie s lekarom, co som odmietla, kedze som to konzultovala so svojim gynekologom na SVK a nieco som si nastudovala
..takze ono to take ''horuce'' s tymi porodnymi planmi ani v UK nebude 😉

zuzi118
16. jún 2011

@slniecko77 srdiecko babatka sa da sledovat v akejkolvek polohe. Je lepsie komplikaciam predchadzat ako ich riesit. Odent nemal za 20 rokov jeden jediny kliestovy porod.
Ruptura tretieho stupna sa castejsie vyskytuje ako pokracovanie nastrihu.

zuzi118
16. jún 2011

@slniecko77 no nastrih ti nechceli asi umoznit preto, lebo pokial nejde o zivot je skodlivy. To je take iste ako keby si chcela profylakticky kliestovy porod.

quaxi
16. jún 2011

@didi35 @bobocka ano do 24h od odtecenia plodovej vody je pravidlo vo vsetkych SK nemocniciach (su ale krajiny kde maju hranicu az 72h a po 24h len zacnu podavat preventivne ATB). No u nas su aj nemocnice (nie vsetky) kde interne predpisy kazu aby sa zeny zbavili po 24h... Takisto maju mnohe nemocnice predpisy, ze ked je zena otvorena na niekolko cm (vacsinou 5-7) tak sa ma pretrhnut vak blan, co je napr. pri dobre postupujucom porode jednoznacne skodlive (dieta ma mensiu sancu dorotovat, neprimerane zosilneju kontrakcie a pod.).

eev
16. jún 2011

@janinah nemusis sa bat🙂 ja som mala synceka este mokreho spinaveho hned, ako vysiel. a drzala som ho takto cely cas a aj sa s nim hybala (zo sedu do lahu a naopak viac krat, i ked potom sme ho trosku zabalili do uteraku) a nespustila ho z ruk a nesmykal sa. teda si na to aspon nespominam🙂

katka888
16. jún 2011

@danka.chomka
zeny, ktore chcu mat dostojny porod somm v ziadnom prispevku nenazvala chuderami. prepac, ale ak to tvrdis, vyhladaj mi to, pretoze toto tvoje tvrdenie sa ma dotklo.
dostojny porod mozu mat aj zeny, ktore doveruju lekarovi. ak si poriadne precitas moje prispevky, opakovane tvrdim, ze zena ma pri porode pravo, aby sa k nej spravali ludsky a dostojne.
a v ziadnom prispevku som netvrdila, ze nase zdravotnictvo je svate.

slniecko77
16. jún 2011

@quaxi ale asi je to lepsie ako nechat rodicku tri dni po odteceni plodovej vody 😉 nemyslis?
@zuzi118 v com ti pride nastrih skodlivejsi ako ruptura 3.stupna??
rana kde su zarovnane okraje sa lepsie sije a hoji ako rana kde su tzv. franforcove okraje a to nehovorim o diskomforte po zlom zasiti ked je rana na ''franforce'' a je zle zosita

katka888
16. jún 2011

@bobocka
nie, nepisala som ani nebudem pisat porodny plan, nemala by som tam co napisat. budem rodit kde minule a mala by som u tej istej porodnicky / to sa samozrejme neda na 100% zariadit / a tej porodnicke maximalne doverujem.

bobocka
16. jún 2011

@quaxi ja tu moju info mam od toho strasneho pripadu v cechach http://vas.cas.sk/clanok/3403/domaci-porod-dopa... tam som si precitala,ze dieta sa ma narodit do 24h od odtecenia plodovej vody a ak tak nie je,tak to zle dopadnut moze ☹ ja som jednoznacne za nemocnicne porody a taketo nieco ma len uistuje v mojom nazore ☹

bubulka722
16. jún 2011

Pridávam aj ja svoje fotky. Bolo to nádherné!!! 😉

bobocka
16. jún 2011

@katka888 no vsak ked si bola spokojna s personalom v porodnici kde ides znova rodit a s ich praktikami,tak je ti ziaden pp netreba 😉 stastna to mamina,aspon sa nemusis s nikym o nicom dohadovat 😉 a vsak si si mohla zazmluvnit tu svoju porodnicku s ktorou si spokojna bola 🙂 dufamz,e aj ty sa s nami podelis ked uz budes mat drobceka so sebou.ze ci to bolo ako si si zelala a predstavovala atd 🙂 tak ti zavidim 🙂 hned by som babenko chcela 🙂

zuzi118
16. jún 2011

@slniecko77 no rupture tretieho stupna spravidla predchadza nastrih tak v tom. Tych par studii, ktore sa o nastrihu robili vyvratili predpoklady, ze rana sa lepsie hoji po nastrihu, ba dokonca aj to, ze sa lepsie sije.

slniecko77
16. jún 2011

@zuzi118 bud taka dobra a posli mi link na studie, ktore to tvrdia..dakujem
..poznam pripad ked mala rodicka rupturu 3. stupna,nebola nastrihovana (UK) a doteraz ma problemy pri sexe, pri zavadzani tamponu a pod.

bubulka722
16. jún 2011

@katka888 Tak to si šťastná žena, aspoˇn sa vyhneš výsmechu a arogantným poznámkam. Aj toho sú totiž lekári schopní ak nie je žena stádovité teliatko, zaujíma sa, číta a myslí vlastnou hlavou.