Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@quaxi suhlasim s tebou 🙂
..ale potom by si mala matka uvedomit, ze prebera vsetko riziko
..aj v UK su tzv. guidlines, kt. hovoria zdravotnikom co maju robit, niektore su uplne nelogicke pri konkretnom pripade, ale zdr. personal je nimi chraneni voci zalobam..takze aj tu je to rovnake, nehadzala by som to len na slovenske zdravotnictvo 😉
@slniecko77 vravim spravidla, nie exluzivne. Link som uz davala, ale dam este raz. Nie je to priamo studia, ide o publikaciu, ktora je resersou studii o nastrihu a v podstate vyvracia najbeznejsie argumenty pre nastrih hradze. Autorkou je Gisele Steffen (prelozila M. Olostiakova). Je rutinny, profylakticky nastrih hradze opravneny? http://www.sksapa.sk/2009031159/Publikácie/nova...
@bobocka v krajinach kde sa rodi doma, byvaju predpisy ze po 24h od odtecenia plodovky sa ide do nemocnice a porod doma nemoze pokracovat, lebo je jasne ze tam potom stupaju rizika, ale nie tak zavratne aby sa kvoli par hodinam naviac muselo pristupovat pausalne ku urychlovaniu, ktore nesie tiez velke rizika. Myslim ze tych 72h maloktory lekar necha, mne ide skor o to, ze netreba nasilu urychlovat uplne vsetky porody aby sa to stihlo do 24h. Pripadov kedy urychlovanie porodu viedlo ku tazkym dozivotnym nasledkom u dietata je totiz dost vela. Ten porod co si dala link bol cely spackany, tusim sa este nerozsudili kto ma nakoniec pravdu a ani sa to uz asi neda zistit, no myslim ze ti rodicia neboli celkom pri zmysloch ked po takej dlhej dobe odmietali ist do nemocnice.
@zuzi118 dakujem, skoda, ze to nie je verejne dostupne
..a mne islo presne o to, ze nie ''exkluzivne'' ako si napisala, ale ony to napriek tomu odmietli
..tiez maju guidliny a podla nich robia...ani napravo ani nalavo, takze je to v bledemodrom to iste co na SVK, tym som myslela dohodu na nieco pre nich netradicnom *ako na SVK napr. alternativny porod)
@slniecko77 zial knizka nie je v elektronickej verzii ☹
@slniecko77 jasne, guidelines existuju takmer vsade, ani nevravim ze ich existencia je chybou nasho zdravotnictva (skor naopak), len je podla mna chybou, ak zeny ktore usudia ze ich pripad nemusi postupovat presne podla toho, sa stretavaju s odsudzovanim, obcas aj nadavkami zo strany zdrav. personalu, a aj vacsinovy postoj verejnosti k nim je dost zly.
@dulkagabulka , a z ktorej porodnice je ta foto? 😎
@quaxi druha vec je arogantne spravanie lekarov, ja som nastastie take nezazila 😉
..ale pokial mas gyneologa-porodnika, ktoremu veris, tak netreba ziadne porodne plany ani nic podobne, este tak na ochranu samotneho lekara, lebo ten respektuje tvoje priana a ty veris jeho rozhodnutiam aj ked nie su vzdy v sulade s predstavami
..co v UK nejde, dostanes midwife a zostava si ti len ''modlit'' aby vedela co ma robit..mozno este tak v privite sfere a tam sa to hybe teda o riadnych £
..a tak si vyberte kde rodit 😉
@slniecko77 ano skoda, a hlavne velka skoda, ze ta knizka nie je povinnou literaturou pre lekarov. Nieco o nastrihu si mozes precitat aj v cochrane databaze, ale tam je to len velmi v skratke.
@quaxi suhlasim.mna na oxitocin napichli a to som sa otvarala velmi rychlo(na 4 za hodinu-to uz tu poslednu hodinu myslim) a aj tak to urychlili.na dalsie 2 som sa potom za 10 min otvorila.keby boli pockali dalsiu polhodku-hodku,tak som sa mohla bez zasahu naturalne na 10 otvorit a bez oxi rodit.cely porod od prvej kontrakcie po maleho narodenie bolo 5 a pol hodiny.co si myslim je na prvorodicku viac nez super 🙂 a ten porod doma v cechach-este teraz mam z toho husiu kozu,ta matka si to nikdy neodpusti.inak dost dobre nechapem ako mohla byt tak mimo.vsak uz mala dve deti odrodene,tak asi vedela ako ma zhruba porod prebiehat a zjavne po 3 dnoch asi vsetko v poriadku nie je.tak ako bola ta asistentka tupana na entu a jej odbornost bola asi nizsia nez moja,tak boli aj rodicia sprosti,lebo zverit sa do ruk zene co ani licenciu nema(to,ze to matka nevedela ju neospravedlnuje,mala si zistit dostatocne info o zene,ktoru pustila k porodu jej dietata) a po 3 dnoch az lekara volat-to je aj ich stupidita 😠 chudiatko chlapcek.mohol byt zdravy a teraz doplaca na sprostost niekoho ineho ☹
@slniecko77 pokial takeho mas... ja som nenasla ziadneho ktory by na moje (uplne normalne) zelania nepozeral ako na strasne divne a nerealizovatelne. Na moju povahu by viac sadol ten UK system, ale vlastne uplne najviac asi ten holandsky (tam sa bezne rodi doma) 🙂 Ale ked ti vyhovuje SK system a mas tu dobreho lekara, tak verim ze v UK ti to nesadlo. Kazdemu vyhovuje nieco ine.
Inac podla mna dost lekarov ma s tym odmietanim zakrokov problem aj preto, ze vlastne nevedia ze sa tym zodpovednost prenesie na zenu. Potom sa boja ze im bude hrozit nejaky sudny spor, a jasne ze v tom strese reaguju podrazdene.
@quaxi ty si porodna asistentka?
..a mas pravdu, mne britsky system vobec nesadol 😝 ale nastastie porod bol bezproblemovy, tak sa nemam velmi na co stazovat (priebeh porodu) a nemusim lutovat, ze som nerodila na SVK
@slniecko77 ja som ako ty.no mne extremne vadilo uk zdravotnictvo a ich starostlivost o tehulky,tak ja som v 5 mesiaci naspat na svk usla 😀 😀 😀
@slniecko77 nie, nie som PA
@bobocka aaaa tak tu mam spolu..kolegynu 😉 😀 😀 😀
..u mna to bola dost velka dilema
@katka888 prepac asi som ta zle pochopila. Vylozila som si tvoje tvrdenie ze zeny, ktore odmietaju niektoru z tradicnych procedur nasho porodnictva to robia predovsetkym kvoli sebe- resp som si to vylozila tak ze ich povazujes za chuderky co im ide len o svoj komfort a neprijemne veci odmietaju pre svoje pohodlie. Ospravedlnujem sa ak som sa ta dotkla. takto to na mna posobilo.
Mnoho z tychto mamiciek za dostojny porod povazuje napriklad aj to, ze sa im nebude desat ludi striedat v rozkroku kazdych desat minut bez toho aby sa jej aspon predstavili alebo sa jej opytali ci s takymto vystrenim suhlasi. Tiez za bezpecny porod tieto mamicky napriklad nepovazuju pretrhavanie porodnych obalov na ,,urychlenie" porodu, ktore moze sposobit velke tazkosti v priebehu porodu- u nas sa robi takmer vsetkym mamickam. WHO vyhlasilo nastrih hradze za skodlivu proceduru ktora je krajne neopodstatnena ak je vykonavana rutinne- nastrih si aspon ja osobne s dostojnym porodom nespajam. (moja preferencia). Su zeny, ktore si s dostojnym a radostnym porodom nespajaju fakt ze v dosledku zasahovania do porodneho procesu skoncili na sekcii(ktora sa vobec nemusela konat ak by sa neopodstatnene zasahy obmedzili). Snazim sa povedat len to ze u nas je kvantum zasahov do porodneho procesu absolutne neopodstatnenych a vyslovene skodlivych. Miera sekcii napr v novej nemocnici v kosiciach 43% hovori za vsetko. WHO sa o sekciach vyjadruje, ze v ziadnej oblasti sveta neexistuje pricina, kvoli ktorej by mal pocet sekcii presahovat 15%. tak co je potom v neporiadku?
@slniecko77 suhlasim s tvojim pohladom, ze to tak robia preto ze je to vnimane ze zodpovednost ma lekar. Ale ja sa pytam- matka nenesie nijaku zodpovednost za jej porod a za to ako dopadne? nerodi nahodou ona? nie je pporod spolupraca matky a dietata a nie porodnika a porodnej asistentky? Tym ze lekar mi povie ze moje dieta ma vahu 3,5 kg v 39 tyzdni a on ide za tyzden na dovolenku tak ze mozme spravit sekciu, nesiem aj ja zodpovednost za toto rozhodnutie? Ked po sekcii sa zisti ze moje dieta nakoniec nema 3,5 ale 2,5 a nedostatocne zdatne pluca, co mu moze sposobit vazne respiracne problemy- len za to ze lekar sa pomylil? staci mi vedomie ze je to jeho zodpovednost? pomoze mojmu dietatu ze ho zazalujem? Mne osobne by to bolo suma fuk koho mozem zalovat. dieta povazujem za svoju zodpovednost a chcem vediet o kazdej moznej variante ktora moze nastat a vsetky mozne sposoby riesenia jednotlivych variant. Problem je vsak v tom ze ziaden z nasich porodnikov nevidel skutocny porod! ako vyzera porod fyziologicky krasny a radostny. Nikto! Vdaka bohu za lekarov, to nikdy nebudem vyvracat. Su nenahraditelni ked je skutocny problem. Ale oni su skoleni na patologiu a je krajne skodlive ked sa snazia riadit fyziologicky porod ako patologicky. Chyba im trpezlivost, dovera v matku, dovera v prirodu. ja osobne nevnimam ako postacujucu skutocnost, ze sa to robi tak lebo zodpovedny je lekar a prave tym co ten lekar robi moze ten porod velmi velmi nepriaznivo zvrtnut ☹
kto by mal zaujem o odentovu knihu znovuzrodeny porod viem mailom poslat.
@danka.chomka uplne suhlasim
@danka.chomka budem rada ak mi ju poslel, rada si ju precitam
@bubulka722
takze som stadovite teliatko 😀 😀 😀 / nie, neberiem to vazne 😉 /
@slniecko77 u mna to dilema nebola.hned ako mi vysla moznost nastupit na matersku,tak som nastupila a domov letela 😀 .a ostali sme na svk.ja som to tu uz pisala,ja som mala extremne tupu midwife,velmi zla.mala som pocit,ze viem podstatne viac nez ona.ja mam na uk zdravotnictvo "alergiu",takze ja som ani nezvazovala porod v uk.je pravda ,ze tam su lekari a sestry mili atd,no mne osobne to pride byt strasne fake.ja neznasam ked sa tam vsetci volaju dear a love a pritom sa ani nepoznaju.mna ked volali do ordinacie -please come in dear,sit down love-tak mna az striaslo.ble ble.a ja som sa s tym vsade stretavala.robila som pre butlins a tam je clovek naprogramovany sa 24/7 usmievat 😅
@slniecko77 a vsetky ostatne... ak ma niekto zaujem tiez mozem poslat dalsie knizky o prir. porode (od autorov ako Odent, Stadelman, Leboyer, Read a dalsi). Taktiez mam filmy Birth as we know it, Orgasmic Birth, What babies want, Business of being born, Pregnant in America, Le premier Cri
A taktiez mam niekolko studii o dom. porode. 😉
@danka.chomka
ano, samozrejme s tym suhlasim, ze porod ma mat nejaku povedzme "intimitu", kde sa okolo mna nebude premietat x ludi zvacsa bez dovodne. a aj tych sekcii je viac ako by malo byt, ved nedavno to bolo aj v spravach.
vzdy je to o zlatej dobrej ceste, jednoducho akceptujem urcite postupy, ktore ma nezatazia a neohrozia a ocakavam, ze akceptuje aj personal, ze je to moj porod a moje telo. urcite by som netvrdila, ze vsetko co sa deje v porodnici je spravne len rpeto, ze sa to robi x rokov, no na strane druhej beriem s rezervou aj studie a kopirovanie vyhlaseni poniektorych odbornikov, pretoze kazda strana ma dve mince a neda sa povedat ze nieco je na 100% spravne.
dolezite je, aby personal rodicku akceptoval, ak to nerobi, mam pravo sa ozvat a pozadovat, aby ma brali ako cloveka.
na strane druhej, vratim sa ku prikladui s monitorom, ak raz porodnica ma monitor a nema spominany doppler / alebo ako sa to pise /, jednoducho nebudem skreckovat, ze ja lezat s monitorom nebudem, lebo je to nepohodlne.
len to som mala v prispevkoch namysli.
@bubulka722 ,stastna to osoba, aj ja chcem taky skin to skin 😎 dufam ze sa mi to podari vybavit.
tusim si rodila na ruzovom kresle 🙂
@danka.chomka , prosim posli mi tu knihu, posielam moj mail do IP . dakujeeem 🙂

@slniecko77 to uz zalezi velmi od jednotlivych pripadov. Ked porod postupuje pekne, ale pomalsie, skoncil by prirodzene mozno po 28h, tak je mensie riziko nechat ho tak, nez urychlovat, ale napr. ak ma zena nejaku infekciu, alebo to uz prekrocilo 2 dni, tak je lepsie to popohnat. Lenze nase predpisy nic nezohladnuju, urychlit sa musi kazda ktora nestiha - a prave to podla mna nie je spravne, lebo tymto maju aj samotni lekari zviazane ruky, mozno by aj chceli este pockat a nemozu, lebo by z toho mohli mat pruser... a potom jediny kto moze situaciu vyriesit je matka ktora podpise reverz a tym lekara zbavi zodpovednosti za rozhodnutie ktore by mozno aj sam spravil... Okrem toho u nas sa strasne casto vaginalne vysetruje, co je po odteceni plodovej vody rizikove pre mozny prenos infekcie.