Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@dulkagabulka a este mi prosim ta vysvetli preco by zena nemohla mat epidural ked ho chce (nesie si riziko za seba aj dieta - kedze to nie je bez rizika, ako vieme) a v urcitych indikovanych pripadoch napr. hystericka zena...??
..ja sama som epidural nemala, aj ked som ho chcela, ale do nemocnice som prisla na 10cm otvorena bez vsetkych pain relief, co midwifes len oci otvarali (niektore z nas pozname anglicke rodicky 😀 😀 😀 ), ale v konecnom dosledku som bola rada, ze som ju nedostala, ale ja som za MOZNOST vyberu 🙂 mimochodom stale sa mi snazili pchat gas&air 😝 takze ono to zase nebude az take uzasne mimo SVK...a keby nemali guidlines postavene ako ich maju (niekedy sa z toho chytam za hlavu) tak aj keby som sa na hlavu postavila iny postup mi nedovolia vid moja poziadavka nastrih v pripade nutnosti 😉
..a ked sa stale ohanas prikladmi ''strasidelnej'' starostlivosti v nasich nemocniciach, pisu ti tu zeny, ktore mali nadherne zazitky pri porode..len tie nejak neberies do uvahy, alebo nechces? 🙂
@slniecko77 to nie su argumenty. lebo je xmilion zlych pribehov a statistiky, blabla. plus vlastne presvedcenie.. skusenosti.. atd... tak to nazor asi nezmeni
@pici @terrs akoze uz dost kocky!zas ste si vliezli do vlasov koli kravine! terrs ta druha tema nebola zamknuta koli pici a bolo by na mieste aby si to uz konecne vsetky kocky uvedomili.bolo to zamknute koli neochote akceptovat aj iny nazor ako ten ktory ta dana zena prezentovala.kazda mame o porode ine predstavy a kazda mame aj ine naroky.to,ze jedna chce to ci ono este neopravnuje tu druhu to hned za zle povazovat.a prave vam kocky,ktore ste este same nerodili, taketo temy podavaju info,aby ste sa vedeli rozhodnut akym stylom budete raz chciet priviest na svet svoje dieta.na tom sa hadam mozme vsetky zhodnut,nie? 😉
ako nic proti UK.. ale nechcela by som tam rodit ... ani byt tehotna... mozno este tak pred 10 rokmi ked som nemala prehlad... ale ako starostlivost tam o tehotne a porod neni nic moc... myslim tu zadarmo starostlivost z NHS
ako mne to tam prijde prilis volne oni nic neriesia... tam je bezne do 12 tt neriesit nic.. nech si priroda poriesi... a pod..
@slniecko77
prosim možeš mi dat odkaz,kde som sa vyjadrila,ze žena nemože mat epidural,ked ho chce?? 🙂 nepytam sa konfrontačne,len by som si to rada prečítala...
nikto nema opravnenie vraviet žene, aky ma byt jej porod...ma byt taky, ako ho ona chce a ako to ona citi..
som len za to,že by si žena pretym mohla zistit pre a proti každeho ukonu...podla knihy Cesta promýšlivé ženy k lepšímu porodu budem parafrazovat- aby šla pred porodom cestou promýšlivé ženy... 🙂
a ak potom pride k nazoru ,že chce epi, nech ho ma 🙂
je to JEJ porod, je to JEJ praca, je to JEJ dieta
@dulkagabulka mozem sa ta spytat, ci keby na slovensku boli povolene porody doma, preferovala by si ich? ak ano, preco... / nie je to provokacia, zaujima ma tvoj nazor/ ak nie si ochotna reagovat.. pochopim
@maznacik007 ja si takisto myslim, ze starostlivost v zahranici celkovo je bieda.. je to len pomyselne pekne.. vybavenie nemocnic je mozno luxusne.. ale vzdelanost tych ludi a to nie len v oblasti zdravotnictva je o dost nizsia ako na slovensku... a dakujem krasne za taku starostlivost, ze nikoho nezaujimam. ved dojdem, porodim a ide sa dalej...
@pici ja naozaj nerozumiem, preco v tejto teme vytrvalo obhajujes svoj postoj a spochybnujes iny nazor...
tema znie "co mozem odmietnut ako rodicka.." a zakladatelka ocakava rady a podnety v tejto oblasti....
ja osobne nie som zastancom nemedikamentozneho porodu, mam blizsie k vedeniu porodu,kde doverujem svojmu lekarovi a dam na jeho odbornost, vyberiem si lekara, ktory bude akceptovat moje poziadavky, ak nie su v konkretnej situacii vhodne, necham sa usmernit...ale predsa tu nebudem oponovat a spochybnovat nazory rodiciek, zastankyn prirodzenych metod, na ktore sa obracia zakladatelka temy....
@slniecko77 tebe nejak pomohol gas and air?teda pises,ze ti ho furt ponukali,ale ty sama si citila daku ulavu?(teda ak si to prijala) teraz sa fakt zo zvedavosti pytam,lebo viem,ze v uk to bezne rodickam davaju,len ja neviem co resne v tom je a preco vlastne to davaju.
inak po epidurale sa vela zien riadne dovracalo.ci je to bezne pri epi(vedlajsia reakcia),alebo proste kazda zena reaguje nan po svojom ,to neviem,no mam dve kamaratky co epi mali a obe vyvracali aj vianocnu veceru asi 😅 ze riadne to bolo. 😅
@veve39 ale ved nikto neopomina poziadavky na ktore sa pytala zakladatelka temy... v podstate nespochybnujem nikoho nazor, ale staviat nazor na tom, ze nemocnica, lekari, cele slovensko je na prd, a vsade vonku je vsetko lepsie a super a preto idem hufne proti.. tak to sa mi z da odveci.. a kto nechce, nereaguje na mna.
@slniecko77 ale uznaj, ze v porovnani s radovo tisickami eur, ktore by stal novy monitor je to zanedbatelna suma. A ked priratame naklady, ktore vyplyvaju so zvysenej miery cisarskych rezov.. Ano niekedy sa citim ako alenka v risi divov. Za prve nedokazem pochopit, ako je mozne, aby lekar zarabal take smiesne peniaze. Za druhe nedokazem pochopit, aby v praci, kde ma kde ked niekto spravi chybu, tak za to niekto doplati zivotom, aby sa tolerovali sluzby presahujuce 20 hodin (naproti tomu nasi posranci maju nulovu zodpovednost a ake platy). Za tretie nedokazem pochopit, ako je mozne, ze ked dokazatelne niekoho svojou nedbalostou zabije, tak aj tak sa vsetko ututle. A za stvrte nedokazem pochopit, preco veci ktore su zadarmo sa najtazsie presadzuju.
@veve39 pici je len zle chapana.mozno niekedy neformuluje vety tak aby boli "stravitelne" pre kazdeho,ale zle to istotne nemysli.za tym si stojim.je to kocka co ma istu predstavu o porode ( tak ako ju ma kazda zena co este nerodila) a v tejto teme sa dozveda,ze sa da rodit aj inak a preto sa stale pyta a v podstate dozaduje vysvetlenia preco je ta dana, u nas mozno nezauzivana ,metoda vhodnejsia.ona je len lacna po info a ak to info dostane a nepresvedci ju to o zmene jej nazoru a postoji k veci,tak sa zas vyjadzi,ze preco ju to nepresvedcilo.ved to je debata.o tom to je.je super sa tu podozvedat co vsetko sa moze a nemoze a ako sa rodit da,no neznamena to,ze kazda sa teraz musi chytit na alternativy u nas este nezauzivane. 🙂
@bobocka podla mna ide o rajsky plyn (http://cs.wikipedia.org/wiki/Oxid_dusný) ... v nemocnici sa pouziva s zmesi s kyslikom ako anestetikum ...
@katka888 20 minut monitora ta sice nezabije, ale nevhodna poloha moze sposobit slabe oxyslicovanie plodu. Zle ozvy si vyziadaju dlshie monitorovanie a ak sa nezlepsia (co asi tazko, ked boli sposobene prave danou polohou), tak lekar usudi, ze je nutny cisarsky rez. Ked berieme do uvahy trojnasobne vacsiu sancu (oproti vag. porodu), ze umries, tak to uz neznie az tak pohodickovo.
@zuzi118 vaaazne.akoze normalne oficialne povolene? moze si zena zazmluvnit pa a rodit doma,ci ako su povolene? lebo ja som raz pozerala reflex(ja viem,ze tie reportaze tam su kadejake a jednostranne a nepodaju komplet info) ale tam bola mamina co rodila doma a hovorila,ze bola stastna atd,ale ze doma rodila len preto,ze sa do nemocnice uz nedostali.neviem ci to bolo superrychle alebo to bolo v zime a pristup nebol.no proste odrodila doma.ale nie na vlastnu ziadost. 😕
pisala @zuzi118 , ze su na slovensku porody povolene doma.. preco potom nerodite doma? ziadna umelina, nastrihy, nemile sestricky, doktory, ziadne vnucovacky... doppler ci co to tu spominate si viete zabezpecit aj same... tak potom preco sa nutite bojovat do nemocnic? / toto nie je provokacia/ ... zaujima ma to, myslela som totiz ze tak horlivo sa bojuje proti zmene, ze porod doma je zakazany...
@pici sama si odporujes - "nespochybnujes nikoho nazor....ale stavat nazor na tom ze.....je odveci"
jednak zastankyne prirodzeneho porodu nespominaju ze nemocnica, lekari su naprd ako uvadzas a to ze maju svoje predstavy na idealne vedenie porodu je ich pravo a plne koresponduje s temou...
tvoje reakcie (nie pravda vsetky) su utocne a konfrontacne - uprimne sa ti cudujem, ze ta tato tema, ktora nezodpoveda tvojim predstavam o porode tak bavi...vsak vytvor svoju, o tom, preco je nemocnicne vedeny klasicky porod lepsi....
este opakujem, ze som rodila klasicky nemocnicne, planovanou sekciou v spinalnej anesteze a porod aj poporodne chvile patrili k najkrajsim okamihom...
toto je moja posledna reakcia na teba, nemyslim to v zlom
@bobocka par jej prispevkov bolo vyslovene utocnych - nechce sa mi to hladat, spred par dni, tym ma jej nick zaujal - spominanu predch. zamknutu temu som necitala, cize ju nepoznam ani z inych diskusii
pytat sa je fajn, hlavne, ked to ma zena este pred sebou - nesuhlasim s nazorom, ze ak nerodila, nema co k tomu povedat...
len je vhodne ustrazit si ton 😉

@pici Odenta tu spominamepreto, lebo je autorom niekolkych publikacii a mnozstva odbornych clankov. Ma vyse 20rocnu prax s vedenim porodnice. Je zastanca nediciny zalozenej na dokazoch. Momentalne sa venuje vyskumu. Jeho nazory a vysledky su verejne pristupne. Mozem napisat, ze ja si myslim,ze bla bla bla a bude to mat taku istu vypovednu hodnotu, ako ked ty napises kontra bla bla bla. Ani jedna z nas nerobila vlastny vyskum, aby mohli byt nase slova smerodajne. Ale ak sa odvolas na niekoho kto ten vyskum robil, tak to uz vypovednu hodnotu ma. Bez ohladu na to k akemu zaveru dospejes, alebo ako sa nakoniec rozhodnes.